Olej z ogórecznika - właściwości i działanie. Jak stosować olej z ogórecznika?

Ogórecznik to niepospolita roślina o gęsto owłosionej łodydze i błękitnych kwiatach. W Polsce jest uprawiana rzadko. Na szczęście coraz popularniejszy staje się olej z nasion ogórecznika, który pozwala nam poznać i wykorzystać jej prozdrowotne właściwości. Olej z ogórecznika ma intensywne działanie kojące i przeciwzapalne. Wspomoże nas nie tylko na zewnątrz, ale i od środka.



Olej z nasion ogórecznika, fot. shutterstockOlej z nasion ogórecznika, fot. shutterstock
  1. Ogórecznik – ile ma w sobie z ogórka?
  2. Z poradników medycyny ludowej
  3. Olej z ogórecznika – dla zdrowej i silnej skóry
  4. Ekstrakty olejowe z ogórecznika chronią skórę przed utratą wody
  5. Olej z ogórecznika w pielęgnacji skóry
  6. Olej z ogórecznika – koi wnętrze

Ogórecznik – ile ma w sobie z ogórka?

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) to roczna roślina z rodziny ogórecznikowatych. Pochodzi z rejonów śródziemnomorskich. Jest uprawiana przede wszystkim w Europie i Azji Mniejszej, ale też w Ameryce Północnej. W Polsce ogórecznik nie wiedzieć czemu poszedł w zapomnienie – jego uprawy są u nas bardzo rzadkie, pojedyncze sztuki można spotkać w ogródkach lub rosnące dziko. Roślinę tę najłatwiej rozpoznać oczywiście w okresie od czerwca do lipca, czyli w czasie kwitnienia. Wypuszcza wtedy charakterystyczne, pięciopłatkowe, duże i zwisające kwiaty pięknie wybarwione na niebiesko. Kwiaty te są jadalne, podobnie jak liście ogórecznika. Roślina jest ceniona ze względu na właściwości przyprawowe i miododajne, a także lecznicze. Świeży ogórecznik znakomicie nadaje się do aromatyzowania najrozmaitszych płynów – alkoholu (głównie wina i likierów), octu czy napojów chłodzących. Ziele to roztacza wokół siebie intensywny i odświeżający aromat zielonego ogórka. Warto serwować go jako dodatek do twarogu, zup, sosów, omletów czy naleśników. Latem możemy doprawić nim chłodnik lub umieścić w drinku zamiast mięty czy bazylii. Świeże i młode liście ogórecznika świetnie nadają się też na sałatkę lub warzywny dodatek do dania, przygotowany podobnie jak szpinak.

Z poradników medycyny ludowej

Ogórecznik znany jest także pod nazwami borag, miodnik, miodówka, pszczela roślina, star flower, pazyra, ogórkowe ziele czy wołowy język. Określenie borag (po ang. borrage, a z łac. borago) w wolnym tłumaczeniu nawiązuje do silnych właściwości napotnych ogórecznika, które znane były już ludom starożytnym. Napary z ogórecznika służyły medycynie ludowej do zwalczania przeziębienia i stanów zapalnych dróg oddechowych. Do dziś zresztą wywar z tej rośliny stosowany jest w celu uzyskania efektu napotnego, wykrztuśnego i przeciwzapalnego. Ogórecznik działa kojąco na błony śluzowe, łagodzi nieżyt gardła i suchy kaszel. Wspomaga od środka również poprzez polepszenie metabolizmu – przyśpiesza trawienie oraz pracę nerek.

Wywary z ogórecznika polecane są również na przeróżne choroby duszy. Roślina ta pomaga zwalczyć nerwowość, melancholię i chandrę. Zgodnie z wiarą i wiedzą starożytnych, ogórecznik dodaje też odwagi – Rzymianie sypali go do wina, które wypijali przed walką. Miał wzmacniać w nich męstwo i waleczność.
Kwitnący ogórecznik, fot. shutterstock

Olej z ogórecznika – dla zdrowej i silnej skóry

Jako surowce zielarskie wykorzystuje się liście i nasiona ogórecznika. Z tych ostatnich wytłaczany jest olej znany z wysokiej zawartości NNKT, w szczególności kwasu gamma-linolenowego (GLA). Ponadto olej ten to skondensowana dawka wielu innych substancji o działaniu przeciwzapalnym i kojącym. Zawiera między innymi flawonoidy, garbniki, alantoinę, sole krzemu oraz antocyjanozydy. W jego składzie nie brakuje też witamin (m.in. witamina C) oraz soli mineralnych, takich jak cynk, potas, wapń i żelazo.

Największą zaletą oleju z ogórecznika, zwłaszcza z perspektywy osób borykających się z chorobami skóry, jest jednak znaczne stężenie kwasu GLA (prawie 18 g na 100 g oleju). Ten nienasycony kwas tłuszczowy z grupy kwasów omega-6 to fizjologiczny gwarant nawilżonej i sprężystej skóry. W przypadku jego niedoborów, skóra traci wodę, jest bardziej podatna na tworzenie się zmarszczek i przebarwień, szybko rogowacieje i traci naturalną barierę ochronną przed czynnikami zewnętrznymi. U posiadaczy skóry normalnej braki GLA skutkują pogorszeniem się jej wyglądu. Natomiast atopicy i wszyscy ci, których skóra jest z natury wrażliwa oraz sucha odchorowują niedobory GLA kolejnymi stanami zapalnymi. Jeśli zapewniamy skórze dopływ kwasów tłuszczowych potrzebnych do budowy silnej wodno-lipidowej bariery ochronnej, możemy zahamować rozwój wielu stanów zapalnych i chorób. Kwas GLA pomaga łagodzić i leczyć trądzik, egzemy, świąd, wybroczyny, atopowe zapalenie skóry czy zmiany łojotokowe.

Ekstrakty olejowe z ogórecznika chronią skórę przed utratą wody

Podczas tłoczenia nasion ogórecznika, do powstającego oleju przenikają alfa-hydroksykwasy, znane szerzej jako kwasy AHA. Są to śluzy o właściwościach higroskopijnych – skutecznie wiążą i zatrzymują cząsteczki wody. Co oznacza to dla naszej skóry podczas pielęgnacji olejem z ogórecznika? Zawarte w nim kwasy AHA zapobiegają w tym przypadku nadmiernej utracie (np. w wyniku odparowania) wody ze skóry. Dostatek wody zapewnia jej nie tylko elastyczność i tym samym zdrowy, młody wygląd, ale też minimalizuje ryzyko rozwoju stanów zapalnych.

Co więcej, kwasy AHA mają też działanie złuszczające. Jest ono z jednej strony bardzo efektowne, z drugiej jednak pozostaje w pełni bezpieczne – hydroksykwasy alfa w stężeniu właściwym ogórecznikowi są delikatne, nie wnikają w głąb skóry, ale działają powierzchniowo. Stosowane regularnie skutecznie zmiękczają i wygładzają zrogowaciały naskórek oraz regulują procesy rogowacenia. Skóra staje się dzięki nim nie tylko gładsza, ale też zyskuje zdrowszy koloryt. Twardy naskórek powoduje, że skóra wygląda na szarą i zmęczoną. Złuszczanie kwasami sprawia, że staje się jaśniejsza, odnowiona. Kwasy AHA poza tym, że wiążą wodę i zmiękczają skórę poprzez eksfoliację, poprawiają również syntezę kolagenu, elastyny i ceramidów
Olej wytłaczany z nasion tej rośliny to najznakomitszy lek na suchą i podrażnioną skórę, a także istotne remedium w walce z wewnętrznymi stanami zapalnymi, fot. shutterstock

Olej z ogórecznika w pielęgnacji skóry

Olej z ogórecznika nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, a zwłaszcza skóry:
  • wrażliwej;
  • suchej;
  • opalonej i wysuszonej;
  • dojrzałej, naznaczonej zmarszczkami;
  • z przebarwieniami;
  • z zaburzeniami produkcji łoju;
  • atopowej;
  • trądzikowej;
  • z trądzikiem różowatym i naczynkami;
  • podrażnionej.

Olej z ogórecznika – koi wnętrze

Olej z ogórecznika możemy stosować jako emolient, najlepiej po kąpieli, gdy skóra jest miękka i nawilżona. Jej pory są wtedy otwarte i zdecydowanie lepiej wchłaniają podane preparaty. Olej wcieramy w skórę bezpośrednio lub rozprowadzamy z dodatkiem kremu czy balsamu. Możemy stosować go również na włosy, by zapobiec łuszczycy skóry głowy, a przy okazji ochronić kolor włosów, dzięki zawartym w oleju garbnikom.

Dobroczynne właściwości oleju z ogórecznika poznamy jednak dopiero wówczas, gdy zaczniemy stosować go od wewnątrz. Preparat ten nadaje się do codziennego spożycia w dawce około 2,5 ml w trakcie posiłków. Ma delikatny, słabo wyczuwalny aromat – niestety w butelce olejku próżno doszukiwać się rześkiego zapachu ogórków. Z drugiej strony, nie zmienia on dzięki temu smaku potraw.

Olej z ogórecznika:
  • wspomaga trawienie i chroni błony śluzowe przewodu pokarmowego;
  • łagodzi objawy stanów zapalnych dróg oddechowych;
  • redukuje stan zapalny dziąseł i pomaga leczyć choroby przyzębia;
  • leczy łuszczycę, świąd, trądzik;
  • działa wzmacniająco w okresie menstruacji i menopauzy;
  • usuwa z organizmu substancje toksyczne;
  • wspiera układ immunologiczny;
  • przyśpiesza poprawę nastroju w stanach rozchwiana nerwowego i chandry;
  • działa przeciwbólowo;
  • wyrównuje poziom cholesterolu we krwi:
  • polepsza przepływ krwi w naczyniach krwionośnych;
  • zapobiega rozwojowi stanów zapalnych w stawach.

Ogórecznik to roślina rzadko spotykana na polskich polach uprawnych. Sytuacja ta jednak stopniowo zmienia się. Potencjał leczniczy i kulinarny pozyskiwanych z niej surowców zachęca do rozpowszechnienia jej w uprawie. Ogórecznik dostarcza wielu aktywnych substancji leczniczych, które skutecznie wzmacniają organizm i eliminują z niego czynniki chorobotwórcze. Ma szczególnie efektywne działanie przeciwzapalne. Olej wytłaczany z nasion tej rośliny to najznakomitszy lek na suchą i podrażnioną skórę, a także istotne remedium w walce z wewnętrznymi stanami zapalnymi.
Ekologia.pl (Elżbieta Gwóźdź)

Bibliografia

  1. A. Nowak, M. Popko, A. Klimowicz; “Preparaty pochodzenia roślinnego w pielęgnacji skóry u chorych z łuszczycą”; Borgis – postępy fitoterapii 4/2016; str. 332-337.;
  2. Majid Asadi-Samani i in.; “The chemical composition, botanical characteristic and biological activities of Borago officinalis: a review Author links open overlay panel”; data dostępu: 2019-06-22
  3. Cathy Wong ; “The Health Benefits of Borage Oil”; data dostępu: 2019-06-22
  4. Jillian Levy; “7 Borage Oil Benefits for Skin, Arthritis and Inflammation”; data dostępu: 2019-06-22
  5. Inmaculada Tasset-Cuevas i in.; “Protective Effect of Borage Seed Oil and Gamma Linolenic Acid on DNA: In Vivo and In Vitro Studies”; data dostępu: 2019-06-22
  6. Elham Morteza i in.; “Compositions of the seed oil of the Borago officinalis from Iran”; data dostępu: 2019-06-22
Ocena (2.8) Oceń:
Pasaż zakupowy