Bruschetta – właściwości, skład i rodzaje bruschetty
Bruschetta to przysmak o włoskim rodowodzie uwielbiany w swojej ojczyźnie. Nic dziwnego, bo ta przekąska łączy w sobie wspaniały smak z walorami zdrowotnymi. Do dziś historycy spierają się o to, kiedy tak naprawdę powstała. Oficjalne źródła wskazują, że początki bruschetty sięgają XV wieku, jednak istnieje również wiele przekazów wskazujących, że bruschetta została wymyślona przez starożytnych Etrusków.

Bruschetta – co to takiego?
Bruschetta jest tradycyjną włoską przystawką składającą się z grillowanej kromki chleba, którą naciera się czosnkiem, oliwą z oliwek oraz przyprawia solą. W niektórych odmianach bruschetta może także być podawana wraz z sosem pomidorowym i różnymi dodatkami (fasolą, grzybami, wędlinami i serem).
Szczególną popularnością cieszy się w swojej włoskiej ojczyźnie. Włosi są tak dumni ze swojego dania, że niemal co roku przygotowują coraz dłuższe wypieki, pobijając tym samym rekordy jej długości i zapisując się w Księdze Rekordów Guinnessa.
Co region, to inna odmiana bruschetty
Nie od dziś wiadomo, że bruschetta to ulubiona przekąska Włochów. W wielu regionach istnieją nawet specjalne rodzaje tego, wydawać, by się mogło, prostego dania. Jedną z ciekawszych wersji bruschetty jest pochodząca z Abruzji odmiana serwowana wraz z tamtejszą wędliną o nazwie ventricina piccante o lekko pikantnym, a jednocześnie delikatnym smaku.
W Piemoncie bruschetta występuje pod nazwą „soma d’aj” i jest serwowana czosnkiem, olejem i plasterkiem pomidora. W tamtej części Włoch je się ją głównie w sezonie zbiorów winogron zagryzając je tymi owocami. W Kalabrii dodaje się do niej pieprz i oregano. W kilku innych regionach bruschettę serwuje się wraz z kawałkami mięsa, takimi jak prosciutto crudo, wątróbki drobiowe, świeża kiełbasa lub smalec, który wspaniale wtapia się w ciepły chleb. Włoska pomysłowość nie ogranicza się jednak do mięsnych dodatków. W wielu wersjach bruschetty odnajdziemy cukinię, bakłażan, pieczarki czy paprykę. Prawdziwi smakosze mogą delektować się także bruschettą z odrobiną trufli.
W listopadzie bruschetta jest szczególnie chętnie jedzona w Toskanii, gdzie występuje pod określeniem ‘’fettunta’’. Ten wypiek podaje się bez dodatków i wykorzystuje do próbowania smaku pierwszego wytłoczonego oleju w sezonie.
Jednak najbardziej znaną włoską wersją bruschetty jest ta podawana z pomidorami, świeżą bazylią, czosnkiem, cebulą oraz mozzarellą. I taka forma zdobyła popularność również poza granicami Włoch.

Historia bruschetty
Podobno bruschettę wymyślono jako sposób na odzyskanie chleba, który już się zestarzał. Tradycyjnie uważa się, że bruschetta powstała w XV wieku. Jednak wiele źródeł wskazuje na o wiele wcześniejszą datę wynalezienia tego dania. Wielu historyków jest zdania, że wynalazcami tej przekąski są Etruskowie, którzy w starożytności prowadzili kulinarne eksperymenty z nieświeżym chlebkiem, piekąc jego kawałki w piecach. Potem przez stulecia karmiono czerstwym chlebem robotników i rolników.
Słowo „bruschetta’’ pochodzi od czasownika „bruscare”, który oznacza „opiekać”. Opiekanie chleba i maczanie go w świeżo tłoczonej oliwie z oliwek jest „praktyką prawdopodobnie tak starą jak sam Rzym’’. W USA określenie „bruschetta’’ jest stosowane w odniesieniu do polewy na bazie pomidorów, sprzedawanej w słoikach.

Bruschetta to smaczna i zdrowa przekąska
Bruschetta to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Używając do stworzenia bruschetty pieczywa pełnoziarnistego dostarczasz swojemu organizmowi błonnik, który pozytywnie wpływa na trawienie. Kolejnym składnikiem bruschetty jest oliwa z oliwek, która obniża poziom ‘’złego’’ cholesterolu oraz zawiera witaminy E i K, a także przeciwutleniające beta karoteny.
Bruschetta to także czosnek, który znany jest z tego, że wzmacnia system odpornościowy. Czosnek może chronić przed rakiem piersi, rakiem jelita grubego i prawdopodobnie chorobami serca. Obecne w daniu pomidory są bogatym źródłem witamin A i C. Są niskokaloryczne i zawierają niewielkie ilości błonnika, kwasu foliowego i witaminy K.
Kolejny dodatek do bruschetty to liście bazylii zawierające flawonoidy, związki, które działają jak przeciwutleniacze i chronią przed chorobami. Pięć liści bazylii ma w sobie niewielkie ilości kwasu foliowego, potasu, witaminy A i witaminy C, a także 10,4 mikrogramów witaminy K, co stanowi około 12 procent dziennego zapotrzebowania na te składniki.

Bruschetta w kuchni
Bruschetta to wyjątkowo prosta, a jednocześnie efektowna przekąska, którą możesz zjeść na kolację albo podać podczas spotkania z przyjaciółmi jako przystawkę. Poniżej prezentujemy bruschettę na kilka sposobów.
Bruschetta z kiełbasą i serem wiejskim
Składniki:
- 4 kromki włoskiego chleba pokrojonego na pół
- 1 pęto kiełbasy
- 1 opakowanie sera stracchino/crescenza
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 275 stopni Celsjusza. Obierz kiełbasę i włóż do miski z 1/2 opakowania sera. Zmiksuj razem, aż powstanie gładka masa. Rozłóż miksturę na chlebie, posyp startym serem i włóż do piekarnika. Piecz bruschettę, aż się przyrumieni. Podawaj na ciepło.
Bruschetta z bazylią, pomidorami i octem balsamicznym
Składniki:
- około 5 do 6 średnich pomidorów
- ½ łyżeczki soli kamiennej
- ½ drobno posiekanej białej cebuli
- ½ szklanki posiekanej świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 bagietka (chleb francuski)
- od 4 do 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Pomidory pokrój w kostkę i przenieś do miski, pozostawiając nasiona pomidorów i sok na desce do krojenia. Wymieszaj sól z pomidorami i dodaj cebulę, bazylię i czosnek. Mieszaj, a potem odstaw miksturę na bok. Pokrój bagietkę po przekątnej na kawałki nie szersze 1,5 cm. Delikatnie posmaruj obie strony każdej kromki oliwą z oliwek. Ułóż kromki na przygotowanej blasze do pieczenia i piecz je przez 6–9 minut, aż będą złote na wierzchu. W razie potrzeby przenieś kromki na półmisek i odłóż na bok. Ostrożnie odcedź nadmiar soku pomidorowego, który zgromadził się w misce. Dodaj pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszaj i dopraw do smaku dodatkową solą. Na każdą grzankę nałóż po jednej łyżce mieszanki pomidorów. Lekko skrop kilkoma łyżkami octu balsamicznego na wierzchu i posyp solą.
Bruschetta z pomidorami i kurczakiem
Składniki:
- 2 szklanki (260 g) pokrojonych w kostkę pomidorów (5–6 pomidorów)
- 1 główka czosnku, posiekana
- 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
- 1 ½ łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżek (9 g) świeżej posiekanej bazylii
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
Do przygotowania kurczaka:
- 4 piersi kurczaka bez skóry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki włoskiej przyprawy
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- ½ łyżeczki soli jodowanej
- 1/8 łyżeczki pieprzu białego
- 4 plastry sera mozzarella
- 4–5 łyżek glazury balsamicznej
Przygotowanie:
W średniej wielkości misce połącz pomidory, czosnek, oliwę, ocet balsamiczny, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj. Przygotuj piersi z kurczaka. Posmaruj kurczaka oliwą z oliwek. W małej misce połącz włoską przyprawę, czosnek granulowany, sól i pieprz. Posmaruj piersi kurczaka równomiernie przyprawą. Grilluj kurczaka na dużym ogniu przez 6-8 minut z każdej strony lub do momentu, aż się przyrumieni. Kiedy kurczak jest już gotowy, umieść na każdym kawałku plasterek sera mozzarella i pozwól mu się stopić. Zdejmij kurczaka z grilla i odstaw na około 5 minut. Kurczaka posyp bazylią, pomidorami i polewą balsamiczną. Podawaj na bagietce.
Smacznego!
Na bruschetcie najlepiej znają się Włosi, którzy stworzyli tyle jej wersji, ile włoskich regionów. Każda odmiana tej przekąski oddaje specyfikę i klimat konkretnej części tego kraju. Inną bruschettę zjemy w Piemoncie, inną w Toskanii, a jeszcze inną w Abruzji. Bruschetta to przekąska, która sprawdzi się zarówno na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Bez obaw możesz podawać ją przy okazji przyjęć. Dobrze dobrane dodatki urozmaicą ten przysmak, a jest w czym przebierać: począwszy od pomidorów i oliwy, a skończywszy na truflach. Wypróbuj przepisy na bruschettę i podziel się tym smakiem z bliskimi.
- https://factslegend.org/11-facts-bruschetta/; 2019-11-04;
- https://web.archive.org/web/20100227184122/https://www.hannahfoods.net/mainproducts.html; 2019-11-04;
- https://www.simplyrecipes.com/recipes/bruschetta_with_tomato_and_basil/; 2019-11-04;
- https://www.culturediscovery.com/blog/culinary/bruschetta-truth-unique-recipe/; 2019-11-04;
- https://www.finedininglovers.com/article/bruschetta-when-bread-becomes-magic; 2019-11-05;
- https://www.theinternationalkitchen.com/blog/a-history-of-bruschetta-italys-favorite-appetizer/,; 2019-11-05;
- https://cookieandkate.com/tomato-basil-bruschetta-recipe/; 2019-11-05;
- https://www.lifeloveandsugar.com/easy-bruschetta-chicken/; 2019-11-04;