Burrito – właściwości i skład. Przepis na burrito
Ekologia.pl Styl życia Kuchnia Burrito – właściwości i skład. Przepis na burrito

Burrito – właściwości i skład. Przepis na burrito

Burrito to charakterystyczna i szalenie popularna potrawa pochodząca z Meksyku. Swoją popularność zyskała również poza granicami tego kraju. Chociaż burrito zaliczane jest do jedzenia typu fast food, to i tak robi furorę na całym świecie. Wbrew pozorom, to smakowite danie dostarcza wielu cennych składników odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi. Co warto wiedzieć o tym meksykańskim daniu?

Burrito to tradycyjne danie wywodzące się z północnego Meksyku, fot. shutterstock

Burrito to tradycyjne danie wywodzące się z północnego Meksyku, fot. shutterstock
Spis treści

Burrito – co to takiego?

Burrito definiowane jest jako prosty, nadziewany placek. To nic innego jak mięsno-warzywny farsz zawinięty w pszenną tortillę. Jest to danie bardzo sycące, w smaku nieco pikantne, banalnie proste w przygotowaniu. Początkowo burrito miało farsz składający się z maksymalnie dwóch składników, ale dziś jest ono znacznie bardziej zróżnicowane.

W północnym Meksyku burrito dostępne jest na każdym rogu, można je kupić niemal w każdej restauracji czy ulicznej budce z jedzeniem. Jest to tradycyjne danie z Ciudad Juarez, miasta położonego w północno meksykańskim stanie Chihuahua, które darzone jest ogromnym sentymentem. Chociaż burrito to jedno z najpopularniejszych na całym świecie dań kuchni meksykańskiej, w samym Meksyku – poza północną częścią kraju – nie cieszy się zbytnim rozgłosem i wzięciem. Istnieje jeszcze amerykańska odmiana tego dania (tzw. kuchnia Tex-Mex), ale znacznie różni się od tego oryginalnego i nie jest lubiana w Meksyku.

Historia burrito jest niezwykle interesująca. Legenda głosi, że te smakowite nadziewane placki po raz pierwszy pojawiły się w Ciudad Jarez w czasie rewolucji 1910-1921 roku. Uliczny sprzedawca imieniem Juan Mendez handlował wtedy tacos, a jako środka transportu używał osła. Jednak jedzenie zbyt szybko traciło swoją temperaturę. W związku z tym wpadł na pomysł, aby farsz owijać w duże, domowej roboty tortille. Idea ta odniosła niebywały sukces, ponieważ ciekawscy konsumenci przybywali do Ciudad Juarez z całego północnego Meksyku, by spróbować jedzenia z burrito. Właśnie stąd wywodzi się nazwa tego dania, która dosłownie tłumaczona jest jako „osiołek” pochodząca od słowa „burro”, które oznacza właśnie osła.

Z kolei inna historia mówi, że zwyczaj zawijania jedzenia w tortille praktykowali już meksykańscy Indianie, szczególnie ci pochodzący z plemienia Pueblo. Jest jeszcze jedna opowiastka, o pewnym sprzedawcy meksykańskich placków, którego konsumentami byli biedni chłopcy z pobliskiej szkoły. Młodzieńcy byli bardzo rozbrykani i niepokorni, więc on sam nazwał ich osiołkami. A potem jego danie zyskało właśnie takie miano.

Różne odmiany burrito, fot. shuterstock

Właściwości prozdrowotne burrito

Meksykańskie danie jest sycące, ale i zdrowe. Pyszne burrito nadziewane ryżem, fasolą czerwoną, mięsem  jest źródłem potasu, który jest niezwykle ważnym pierwiastkiem, pełniącym wiele ważnych funkcji. Przede wszystkim zapewnia prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu. Uczestniczy w regulowaniu pH komórki i ciśnienia osmotycznego. Potas jest także niezbędny do prawidłowego spalania węglowodanów i białek. Ma także znaczący wpływ na regulację ciśnienia krwi, perystaltykę jelit oraz bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów, wzmagając wydzielanie insuliny.


W burrito znajdziemy też magnez, który nazywany jest pierwiastkiem życia, ponieważ bierze udział w 300 procesach biochemicznych zachodzących w organizmie. Decyduje on o prawidłowej pracy układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego, zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, niedokrwiennej choroby serca, arytmii, astmy oraz cukrzycy typu 2. Poza tym ułatwia trawienie, reguluje pracę tarczycy, łagodzi bóle menstruacyjne i dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Natomiast w połączeniu z witaminą D buduje i wzmacnia kości oraz zęby – zapobiega osteoporozie, jeśli dostarczymy go w większej ilości niż wapń.

Burrito z fasolą, serem i wołowiną zawiera również witaminy z grupy B, głównie witaminę B6. Pirydoksyna jest koenzymem, czyli substancją niezbędną do odpowiedniego funkcjonowania pewnych związków, przyspieszających szereg przemian w funkcjonowaniu organizmu. Witamina B6 bierze udział między innymi w procesie przemiany białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i tryptofanu (pomaga w jego zamianie na witaminę B3, czyli niacynę). Ponadto Witamina B6 ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca; odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowegohemoglobiny (czyli czerwonego barwnika krwi) oraz podnosi odporność organizmu, ponieważ bierze udział w tworzeniu przeciwciał.

Opracowanie własne

Z kolei wapń, który również kryje się w składzie burrito, wykazuje wiele cech pozytywnie wpływających na nasze ciało. Jest pierwiastkiem wchodzącym w skład budulcowy kości, zębów, a także ścian komórkowych. Wapń pełni niezwykle ważną rolę w funkcjonowaniu układów wewnętrznych. Bierze udział w przewodnictwie bodźców nerwowych, a także ma wpływ kurczliwość mięśni. Poza tym aktywizuje część enzymów oraz reguluje wydzielanie i uwalnianie hormonów do krwiobiegu. Jest potrzebny do prawidłowej pracy układu naczyniowego oraz mięśnia sercowego. Bierze również udział w krzepnięciu krwi. Odpowiednie stężenie tego pierwiastka w organizmie oznacza także sprawne mięśnie, odprężone nerwy, zdrowy sen, pogodny nastrój i poczucie szczęścia.

Burrito można przygotować w domu, fot. shutterstock

Przepis na klasyczne burrito

Składniki:

Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę a cebulę kroimy w drobną kostkę. Paprykę przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę do momentu zeszklenia, często mieszając. Dodajemy czosnek i smażymy przez około 1 minutę. Potem dodajemy paprykę i podsmażamy 2-3 minuty, często mieszając. Dokładamy mięso mielone i smażymy do czasu, aż całkowicie zmieni kolor. Dodajemy przecier pomidorowy i całość porządnie mieszamy. Wsypujemy czerwoną fasolę i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz ostrą papryką. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut często mieszając. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Na środku każdej tortilli nakładamy porcję farszu i posypujemy startym serem. Zwijamy placek w kopertę, możemy użyć wykałaczki, żeby burrito się nie rozłożyło. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez około 8-10 minut do momentu, aż tortille będą apetycznie rumiane. Podajemy od razu na gorąco. Burrito możemy zestawić z sałatką meksykańską i jogurtowym dipem. Jeśli chcemy, by nasze burrito było bardziej sycące, do przygotowanego farszu możemy dodać ugotowany ryż i porządnie wymieszać.

Czy warto jeść burrito?

Burrito stało się tak bardzo popularne na świecie, że można je kupić niemal w każdej knajpce. Nic w tym dziwnego, ponieważ farsz zawinięty w placek jest bardzo smaczny i sycący, a przy tym dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych witamin i minerałów niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Poza tym burrito jest łatwe w przygotowaniu, więc można je przygotować w kilkadziesiąt minut. To świetna alternatywa na obiad lub kolację, która wniesie powiew egzotyki do naszej kuchni.

Ekologia.pl (Klaudia Kwiatkowska)
Bibliografia
  1. https://www.196flavors.com/mexico-burritos/; 2019-12-11;
  2. https://www.todayifoundout.com/index.php/2014/04/history-burritos/; 2019-12-11;
  3. https://www.ecured.cu/Burritos_mexicanos; 2019-12-11;
  4. https://www.tasteofhome.com/recipes/tasty-burritos/; 2019-12-11;
  5. https://www.sisenor.com.br/a-historia-do-burrito-2/; 2019-12-11;
5/5 - (7 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments