Z ketchupem albo z musztardą. Z ogórkami kiszonymi albo sałatką. Sposobów na wykonanie hot dogów jest tyle, ile osób, które go przyrządzają. Jednak mało kto wie, że hot dogi powstały najprawdopodobniej z potrzeby oszczędzania na sztućcach. Dziś po hot dogi sięgają ludzie w różnych częściach świata. Danie doczekało się nawet swojego święta - 4 lipca obchodzimy Światowy Dzień Hot Doga. Dowiedz się więcej o tej najsłynniejszej bułce z kiełbaską na świecie.

- (Nad)zwyczajna bułka z parówką
- Słońce, plaża… i hot dogi
- Amerykański hot dog - czyli baseball, eksperymenty i polska kiełbasa
- Hot dogi w różnych częściach świata
- Dlaczego kiełbaska w bułce to ‘’hot dog’’?
- Hot dog - właściwości i wpływ na zdrowie
- Przepis na hot dogi
(Nad)zwyczajna bułka z parówką
Hot dog to popularny fast food, który składa się z bułki z kiełbaską albo parówką. Zgodnie z tradycją do środka pieczywa wkłada się parówkę, kiełbasę wiedeńską albo frankfurterkę wyprodukowane z wołowiny lub wieprzowiny. Tańsze hot dogi są często wytwarzane z przy użyciu taniego mechanicznie oddzielanego mięsa. Typowe hot dogi zawierają sód, tłuszcze nasycone i azotyn, składniki, które mogą powodować problemy zdrowotne. Zmiany w preferencjach żywieniowych i zdrowszy styl życia skłoniły producentów do wytwarzania zdrowszych wersji hot dogów z indykiem, kurczakiem czy hot dogi w wersji wegetariańskiej.Dodatki do hot dogów różnią się w zależności od miejsca, w jakim hot dogi są przygotowywane. Najpopularniejsze sosy do tego dania to ketchup, musztarda oraz majonez. Zwykle w hot dogu znajdziemy także kawałki prażonej cebulki, kapustę kiszoną, papryczkę chili i papryczkę jalapeno, surówkę z białej kapusty oraz oliwki. Hot dog tak mocno wrósł w kulturę Zachodu, że na cześć tego dania przygotowuje się wiele konkursów ich jedzenia. Warto tu wspomnieć choćby konkurs jedzenia hot dogów Nathana i Oscara Mayera Wienermobile.
Słońce, plaża… i hot dogi
Historia hot dogów rozpoczyna się całkiem niedawno, bo w 1867 roku. Wtedy to niejaki Charles Feltman, imigrant z Frankfurtu, kupił wózek, który wykorzystał do przewożenia jedzenia sprzedawanego na plażach Coney Island. Najpierw plażowicze mogli liczyć u niego na zakup ciastek, ale Charles Feltman szybko zrezygnował z ich sprzedaży i postanowił handlować frankfurterkami, kiełbaskami, które znał ze swojego rodzinnego kraju. Jednak sprzedaż frankfurterek nie była tak opłacalna jak się spodziewał. Wysokie koszty pochłaniało nieustanne mycie, a niekiedy także dokupowanie sztućców, których kupujący nie zwrócili. Właśnie dlatego niecałe dwa lata później, w 1869 roku, Charles Feltman zaczął umieszczać kiełbaskę w bułce. Pomysł okazał się być trafiony, ponieważ danie można było zjeść w niemal każdych warunkach, również podczas spaceru.Wiele lat później pracownik z firmy Feltmana, pochodzący z ówczesnej Galicji Nathan Handwerker postanowił rzucić pracę na rzecz założenia własnego konkurencyjnego biznesu. Handwerker zaczął sprzedawać hot dogi za połowę kwoty, którą pobierał Feltman. Tym samym zdobył przewagę nad Feltmanem. W efekcie pod marką Nathana Handwerkera do dziś są sprzedawane hot dogi na Coney Island.
Amerykański hot dog - czyli baseball, eksperymenty i polska kiełbasa
Mniej więcej od połowy lat 70. XIX wieku hot dog stał się w Stanach Zjednoczonych popularnym daniem ulicznym. Sięgała po niego głównie ludność z klasy robotniczej, która – ze względu na to, że był niedrogi – mogła sobie na niego pozwolić. Wraz z rozpowszechnieniem się hot doga na terytorium USA, zaczęła ujawniać się twórcza natura mieszkańców, którzy tworzyli wiele regionalnych odmian hot dogów.Jedną z ciekawszych propozycji jest hot dog o nazwie Maxwell Street Polish Chicago, w którym zamiast parówki wykorzystano polską kiełbasę. Twórca tego hot doga, niejaki Jimmy Stefanovic, pochodzący z Macedonii imigrant, oprócz naszej rodzimej kiełbaski umieścił w bułce także cebulkę. Na uwagę zasługuje również inna odmiana hot doga z polską kiełbasą, tzw. Polish Boy przygotowywana w Cleveland. Wewnątrz bułki znajdziemy również frytki, sałatkę i sos BBQ. Danie to zostało docenione przez amerykańskie ‘’Esquire’’, które określa tego hot doga ‘’ jedną z najlepszych kanapek w historii Ameryki’’. Teksańska odmiana hot doga, nazywana Chilli Dog, to połączenie amerykańskiego i meksykańskiego stylu. Ten drugi jest szczególnie widoczny w dodatkach, m.in. wspomnianej już w nazwie chili, w sosie salsa, w nachosach czy w guacamole. Ciekawy jest także pensylwański pomysł na hot doga, gdzie w rozciętej parówce umieszcza się ser, a potem parówka jest owijana boczkiem.
Amerykanie jedzą hot dogi niemal przy każdej okazji, na przykład podczas spotkań ze znajomymi w ogrodzie czy rodzinnych pikników. Współcześnie amerykańskie mecze baseballowe są kojarzone również z jedzeniem hot dogów. Ten zwyczaj sięga lat 80. XIX wieku, kiedy to na meczach rozdawano ten fast food zgromadzonym, wygłodniałym sukcesów i smacznego jedzenia, kibicom. Dziś, mimo upływu ponad stu lat, amerykańskie hot dogi nadal są bardzo popularne, o czym świadczy chociażby fakt, że rocznie Amerykanie zjadają około 20 miliardów hot dogów.

Hot dogi z różnymi dodatkami, fot. shutterstock
Hot dogi w różnych częściach świata
Należy jednak pamiętać, że ekspansja hot doga nie zakończyła się jedynie na Stanach Zjednoczonych. Ten fast food jest jedzony również w innych częściach globu. W Polsce znany jest od lat 80., gdzie w wielu przypadkach z powodu braku parówki zastępowano ją grzybami, zwykle pieczarkami. W ten sposób najprawdopodobniej powstało kolejne danie. W niektórych punktach gastronomicznych na terenie kraju do dziś możemy dostać bułkę z pieczarkami.Czeski hot dog składa się z bułki z wywierconym wewnątrz otworem, w którym umieszcza się wybrany sos – zwykle musztardę lub ketchup, a następnie parówkę. Hot dogi chętnie są jedzone także u naszych zachodnich sąsiadów, zwykle podczas różnych imprez, na przykład podczas Oktoberfest. Niemiecki hot dog tradycyjnie zawiera frankfurterkę zwykle wykonaną z wieprzowiny. Nieco inną parówkę wykorzystuje się w Argentynie. Tam zwykle do hot doga używa się kiełbaski chorizo, którą zwieńcza się chimichurri, marynowaną cebulą i pomidorami. W Meksyku, gdzie podawane są z cebulą, papryczką jalapeno i grillowaną, pokrojoną papryką. Chiński hot dog bardziej przypomina pieroga i ma formę parówki umieszczonej w cieście z sezamem. W Korei parówka jest umieszczana na patyku, a jej panierkę stanowią frytki pokryte ketchupem. Dla odmiany w Guatemali parówkę podaje się w tortilli z awokado, sałatą, kapustą, cebulą i majonezem.
Dlaczego kiełbaska w bułce to ‘’hot dog’’?
Nazwa ‘’hot dog’’ zwyczajowo nawiązuje do angielskiego wyrażenia ‘’dog’’. Od XIX wieku termin ‘’dog’’ jest używany jako synonim kiełbasy niewiadomego pochodzenia. Jego popularność może wynikać z rzucanych oskarżeń, że wytwórcy kiełbasy używali psiego mięsa w swoich wyrobach. Na początku XX wieku konsumpcja psiego mięsa w Niemczech była powszechna. Podejrzenie więc, że kiełbasy, często importowane z Niemiec, zawierały psie mięso, było czasem uzasadnione.Zdaniem niektórych historyków wyrażenie ‘’hot dog’’ w odniesieniu do kiełbasy w bułce wymyślił rysownik z gazety Thomas Aloysius „Tad” Dorgan około 1900 roku. Po raz pierwszy użył go w kreskówce rejestrującej sprzedaż hot dogów podczas meczu baseballowego.

Zestawienie składników odżywczych w 100 gramach klasycznego hot doga, źródło: http://www.ilewazy.pl/hot-dog
Hot dog - właściwości i wpływ na zdrowie
Hot dogi to danie, które zwykle zawiera w sobie przetworzone mięso, czyli parówkę. Raport Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem wykazał, że spożywanie jednej 50-gramowej porcji przetworzonego mięsa - około jednego hot doga - zwiększa ryzyko zachorowania raka jelita grubego w przyszłości o 20 procent.Dodatkowo należałoby unikać hot dogów pakowanych próżniowo, ponieważ takie dania gotowe zwykle mają wysoką zawartość tłuszczu, soli oraz konserwantów, które w dłuższej perspektywie czasu mogą negatywnie wpłynąć na nasz organizm, prowadząc do wielu schorzeń ze strony m.in. układu pokarmowego. Z tego względu najlepiej wybierać hot dogi, które są robione z mięsa wysokiej jakości, na przykład z kiełbaski frankfurterkę i pieczywa pełnoziarnistego.
Ze względu na swój rozmiar, kształt i wszechobecne spożycie, hot dogi stanowią znaczne ryzyko zadławienia, szczególnie u dzieci. Badanie przeprowadzone w USA wykazało, że 17 procent uduszeń związane z jedzeniem wśród dzieci w wieku poniżej 10 lat było spowodowane przez hot dogi.
Jak widać, hot dogi powinniśmy jednak traktować jako danie, które jemy raz na jakiś czas, a nie codziennie.
Ekologia.pl poleca

Koreańskie hot dogi, fot. shutterstock
Przepis na hot dogi
Czy da się przygotować zdrowego hot doga? Na pewno można spróbować przygotować zdrowszą wersję tego dania w domu.Składniki:
- dwie pełnoziarniste bułki, podłużne
- dwie dobrej jakości parówki lub frankfurterki
- dwa ogórki kiszone
- garść kiełków rzeżuchy
- cztery pomidorki koktajlowe
- jedna cebulka
- pół papryki żółtej
- pół papryki czerwonej
Składniki na sos:
- jedna łyżka ketchupu
- jedna łyżeczka musztardy
- dwie łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz i sól kamienna do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotuj parówki lub frankfurterki. Następnie przekrój bułki wzdłuż i włóż je na około minutę na blasze wyłożonej papierem do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotuj sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Wyjmij bułki z piekarnika i posmaruj sosem ich wnętrze. Następnie umieść w środku parówki i przyozdób wskazanymi w przepisie warzywami.
Katarzyna Augustyniak
Bibliografia
- Opracowanie zbiorowe; “Street food. Żarcie z ulicy”; Ringi er Axel Springier Polska Sp. z o.o., 2018.;
- Michael Immerso; “Coney Island: The People's Playground. New Brunswick”; New Jersey: Rutgers University Press, 2002.;
- Annie Hauck-Lawson, Jonathan Deutsch; “Gastropolis: Food and New York City ”; Columbia University Press, 2008.;
- “https://www.ranker.com/list/hot-dogs-around-the-world/ashley-reign”; data dostępu: 2019-10-15
- “https://www.nytimes.com/2005/05/25/dining/its-all-in-how-the-dog-is-served.html”; data dostępu: 2019-10-15
- “http://www.hotdogchicagostyle.com/history.php”; data dostępu: 2019-10-15
- “http://www.coveringsports.com/hotdog.htm”; data dostępu: 2019-10-15