Ogórki konserwowe ‒ właściwości i wartości odżywcze. Przepis na ogórki konserwowe
Przetwory warzywne odgrywają dużą rolę w polskiej kuchni, a najpopularniejsze z nich to ogórki. Doceniamy nie tylko ich wyjątkowy smak, ale także właściwości prozdrowotne. Istnieje wiele rodzajów tego typu ogórków, ale największą popularnością cieszą się ogórki konserwowe. Doskonale sprawdzą się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także jako zakąska podczas różnych przyjęć rodzinnych. Co warto wiedzieć o ogórkach konserwowych?

Ogórki konserwowe – co to takiego?
Ogórki konserwowe, nazywane także korniszonami, to zamarynowane w specjalnej zalewie octowo-cukrowej ogórki gruntowe, z dodatkiem różnych aromatycznych przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, koper) oraz innych warzyw (chrzan, marchew, czosnek). Tak naprawdę ogórki konserwowe i korniszony to w zasadzie to samo, a różnią się jedynie wielkością. Charakteryzują się specyficznym octowym smakiem, który nie każdemu może przypasować. Jednak zdecydowana większość Polaków jest wielkim fanem tego rodzaju ogórków.
Można powiedzieć, że przetwory warzywne są specjalnością Słowian, zwłaszcza ogórki, które niegdyś gościły na sarmackich stołach. Tak jak w przeszłości, tak i teraz ogórek (pod każdą postacią) zajmuje specjalne miejsce w kuchni polskiej. Pierwszy polski przepis na ogórki konserwowe pojawił się w „Zielniku” autorstwa Szymona Syreńskiego w 1613 roku. Natomiast w Anglii taki zapis ukazał się w XVII wieku, zaś w Niemczech dopiero pod koniec XVII wieku.
Bardzo często ogórki konserwowe mylone są z ogórkami kiszonymi, a między nimi jest zasadnicza różnica. Ogórki kiszone poddawane są procesowi fermentacji, natomiast konserwowe zamarynowane są w zalewie octowej. Te dwa sposoby konserwowania ogórków sprawiają, że zdecydowanie różnią się one smakiem: kiszone są kwaśne, natomiast konserwowe mają delikatny, słodkawy posmak (za sprawą obecności cukru), a co za tym idzie – są nieco bardziej kaloryczne od kiszonych.
Co ciekawe, ogórek konserwowy został zarejestrowany jako produkt tradycyjny w trzech województwach: nadwiślański ogórek konserwowy z Kanny (województwo małopolskie), ogórki konserwowe ścinawskie (województwo dolnośląskie) oraz ogórki konserwowe po łowicku (województwo łódzkie).

Właściwości odżywcze ogórków konserwowych
Ogórki konserwowe zaliczają się do produktów, które przez długi czas zachowują swoje właściwości prozdrowotne. Warto po nie sięgać szczególnie w okresie jesienno–zimowym, kiedy nie mamy dostępu do sezonowych warzyw, co z kolei wiąże się z niedoborem niektórych witamin i minerałów. A jakie substancje odżywcze zawierają ogórki konserwowe? To cała gama wartościowych i niezbędnych dla organizmu witamin, takich jak: witamina E (spowalnia procesy starzenia się skóry i uelastycznia ją), witamina C (odpowiada za układ odpornościowy), witamina A (usprawnia wzrok i chroni przed powstawaniem chorób nowotworowych) oraz witamina D (wspomaga pracę układu krążenia oraz wspomaga odchudzanie), a także cenny błonnik i białko.
Ogórki konserwowe zawierają wiele substancji zasadowych, które wykazują właściwości odkwaszające organizm. To również skarbnica wielu cennych minerałów:
- magnez (decyduje o prawidłowej pracy układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego, bierze udział w budowie kości i zębów, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego
- miedź (chroni przed osteoporozą, zwiększa odporność organizmu, wpływa na dobrą pracę mózgu, a nawet hamuje rozwój bakterii
- wapń (stanowi podstawę tkanki łącznej, kości i zębów; uczestniczy także w krzepnięciu krwi, regulacji niektórych hormonów
- fosfor (niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
- żelazo (wytwarza hemoglobinę i korzystnie wpływa na odporność);
- cynk (określa strukturę niektórych białek, obniża poziom cholesterolu, ma wpływ na przyswajalność niektórych witamin, dba o prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych);
- fluor (jest niezbędnym pierwiastkiem dla zębów – wzmacnia szkliwo, chroniąc przed próchnicą).

Zastosowanie ogórków konserwowych
Zajadanie się ogórkami konserwowymi zalecane jest przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, kiedy cierpimy na niedobór wielu witamin i minerałów. Korniszony dostarczają wielu substancji odżywczych i wzmacniają odporność w tym trudnym sezonie. Co więcej – są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika, który nie tylko usprawnia trawienie i korzystnie wpływa na pracę całego układu pokarmowego, ale także zapewnia uczucie sytości przez długi czas. Dlatego też sprawdzą się w diecie osób chcących zrzucić nadmiarowe kilogramy.
Nie na darmo korniszony są częstym gościem na naszych stołach jesienią i zimą. Witaminy w nich zawarte maja pozytywny wpływ na pracę układu immunologicznego, a tym samym – podkręcają naszą odporność. Dzięki tym niepozornym ogórkom nasz organizm ma zdolność do lepszej obrony przed wszelkimi infekcjami, a kiedy już nas złapie choroba – znacznie szybciej ją zwalcza.
Osoby, które muszą przestrzegać restrykcyjnej diety, mogą spokojnie włączyć do niej ogórki konserwowe. Poza tym, że zawierają szereg cennych witamin i minerałów, to są przy tym niskokaloryczne – 100 g korniszonów zawiera jedynie 10 kcal.
Ogórki konserwowe – z czym to się je?
Ogórki konserwowe mają szerokie wykorzystanie w kuchni. Można je śmiało dodać do wszelkich sałatek i surówek, pokrojone w plasterki położyć na kanapkach, dodać do mięsa i gotowanych ziemniaków, a nawet wykorzystać je jako zakąskę do mocnych alkoholi.
Samodzielnie przygotowując korniszony możemy bazować na określonym przepisie, ale możemy go także urozmaicić. Chcąc wzbogacić smak ogórków konserwowych, do standardowego przepisu możemy dodać także takie przyprawy jak musztarda, chili, papryka czy nawet miód. Takie połączenie składników sprawi, że uzyskają unikalny smak.

Przepis na ogórki konserwowe (na 3 słoiki)
Składniki:
- 1 kg niedużych ogórków
- 1,5 wody
- 250 ml octu 10%
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 3 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- 3 gałązki kopru na łodyżce
- 3 łyżki białej gorczycy
- kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- kawałek korzenia chrzanu i marchwi
- 3 słoiki o pojemności 1l
Przygotowanie:
Ogórki myjemy i układamy je ciasno w słoikach, następnie wrzucamy dodatki: kawałek chrzanu, marchewki, kilka ziaren ziela angielskiego, ząbek czosnku, szczyptę gorczycy i kawałek koperku. Następnie przygotowujemy zalewę: gotujemy wodę z octem, solą i cukrem. Ogórki zalewamy gorącym płynem, porządnie zakręcamy słoiki i wekujemy. Gotujemy je na małym ogniu do czasu, aż ogórki uzyskają biały kolor (około 5-7 minut). Następnie wyjmujemy je z wody, ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Ogórki konserwowe powinny być gotowe do spożycia po około 2 tygodniach.
Czy warto jeść ogórki konserwowe?
Ogórki konserwowe mają nie tylko charakterystyczny smak, ale przede wszystkim są zdrowe i niskokaloryczne. Możemy jeść ogórki konserwowe przez cały rok, ponieważ nie psują się tak szybko i zachowują swoje właściwości odżywcze i smakowe. Co więcej, możemy je dodawać niemal do każdego dania, albo po prostu – zajadać się tylko nimi. Kolejnym ich plusem jest to, że są banalnie łatwe w przygotowaniu. Dzięki samodzielnemu wykonaniu mamy pewność, że wszystkie składniki są świeże i dobrej jakości.
- https://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-pickles-good-for-you; 2020-02-12;
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/325124.php#are-pickles-good-for-you; 2020-02-12;
- https://www.tarladalal.com/glossary-pickled-cucumber-1382i; 2020-02-12;
- https://www.polishyourkitchen.com/polishrecipes/polish-dill-pickles-ogorki-konserwowe/; 2020-02-12;
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169379/nutrients; 2020-02-12;
Uwielbiam ogóry, niestety już mi się skończyły domowe, teraz wcinam te z krakusa, też dobre