Fenkuł warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze fenkułu

Freeimages.com/monique72 Freeimages.com/monique72

Fenkuł (koper włoski, koper słodki) nie należy do warzyw, które często znajdują się na naszych talerzach. Większość Polaków nadal nie docenia walorów smakowych i wartości odżywczych, jakie kryje w sobie ta „egzotyczna” roślina. Okazuje się jednak, że kuszący orientalnym aromatem fenkuł jest zdrowy dla cery, a także dostarcza nam komplet składników niezbędnych do obrony przed rakiem, nadciśnieniem i chorobami serca.


Fenkuł (Foeniculum vulgare Mill.), znany w Polsce pod nazwą koper włoski lub koper słodki, należy do rodziny selerowatych i jest rośliną dwuletnią. Warzywo ma wygląd zbliżony do cebuli lub kalarepy, ze względu na dużą białą bulwę z zielonymi łodygami i kępą pierzastych liści. Wszystkie jego części są jadalne. Smakuje dosyć orientalnie, nadając potrawom anyżowo-korzenny aromat. Roślina rośnie dziko w strefie klimatu śródziemnomorskiego. W wielu krajach, m.in. w Indiach, na Bliskim Wschodzie, w Australii i USA, jest też uprawiana. W Polsce hodowanie kopru włoskiego jest niezwykle trudne.

Warzywo zwycięzców

Z historycznych źródeł wynika, że fenkuł znany był już 5 tysięcy lat temu mieszkańcom Mezopotamii, zaś starożytni Grecy jako pierwsi zaczęli uprawiać tę roślinę. Nazywali ją „marathon”, ponieważ stała się dla nich symbolem zwycięstwa i była składnikiem wieńca zakładanego na głowę w trakcie misterium. Co ciekawe, fenkuł do tej pory można znaleźć, w miejscu gdzie odbyła się jedna z najsłynniejszych bitew w historii Hellady. Z tego powodu, z sentymentu, nazywa się go gdzieniegdzie „bitwą pod Maratonem”. Rzymianie przejęli koper włoski od Greków, doceniając jego kulinarne i lecznicze zalety – stosowali go w formie przyprawy, a także, pomocniczo, przy kuracji różnych chorób.  Był znany wówczas jako środek wspomagający laktację, leczący kolki niemowlęce i dolegliwości trawienne. Na szerszą skalę warzywo to, zaczęto uprawiać w średniowieczu. Wart uwagi jest fakt, że jego nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa Foeniculum i oznacza "małe siano".

Co się kryje w fenkule?

Jedna bulwa fenkułu zawiera tylko 73 kalorii, 0,5 g tłuszczu, 0 mg cholesterolu, 2,9 g białka, 17 g węglowodanów i 7 g błonnika (co daje 28 proc. dziennego zapotrzebowania na te składniki). Taka sama porcja zapewnia 27% dziennego zapotrzebowania na potas, 5 proc. na sód, 6% na witaminę A, 11 proc. na wapń, 46 proc. na witaminę C, 9 proc. na żelazo, 5 proc. na witaminę B6 oraz 10 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez. Koper włoski zawiera również luteinę, witaminy - witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B4, B5 i B9), witaminę D, E i K oraz minerałycynk, fosfor, mangan, miedź i selen. Oprócz tego fenkuł jest też naturalnym źródłem estrogenów.


wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy