Serek wiejski – właściwości, skład i zastosowanie serka wiejskiego

Serek wiejski stanowi podstawę niemalże każdego śniadania. Cieszy się nieustanną popularnością, przede wszystkim dlatego, ze jest naturalnym, niskoprzetworzonym wyrobem mlecznym, o wysokiej zawartości odżywczej. Serek wiejski jest nie tylko odżywczy i smaczny, ale również prosty w produkcji, można go zrobić samemu we własnym domu. Czym charakteryzuje się ten rodzaj sera?



W smaku serek wiejski jest nieco delikatniejszy, zaś jego konsystencja jest lekko ziarnista. Fot. Flickr CCW smaku serek wiejski jest nieco delikatniejszy, zaś jego konsystencja jest lekko ziarnista. Fot. pixabay.com

Pochodzenie serka wiejskiego


Serek wiejski to amerykański wynalazek, tak samo jak jego nazwa – cottage cheese. Pierwszy przepis na ten rodzaj sera został opublikowany na łamach amerykańskiego magazynu adresowanego do gospodyń domowych w 1931 roku. W latach 70. ubiegłego wieku, w Stanach Zjednoczonych aktywnie promowano ten mleczny wyrób, zachęcając do jego samodzielnego wytwarzania w domowym zaciszu. W 1977 roku publikowano nawet specjalny poradnik, który zawierał dokładną instrukcję przygotowania serku wiejskiego w domu.

W rzeczywistości jednak historia serka wiejskiego sięga czasów, kiedy był on ręcznie wytwarzany w małych, wiejskich chatkach – stąd właśnie wywodzi się jego nazwa - cottage cheese (czyli serek wiejski), która funkcjonuje do dnia dzisiejszego.

W Polsce produkt ten zyskał swoją popularność na początku lat 90. ubiegłego stulecia, kiedy jedna z lokalnych firm zajęła się jego masową produkcją. Dziś serek wiejski widnieje na półce każdego sklepu, a konsumenci cenią go za wiele zalet, wśród których wymieniają łagodny smak, wysoką wartość odżywczą, a także niską kaloryczność.

Serek wiejski – co to takiego?

Jest to rodzaj twarożku, w smaku jest nieco delikatniejszy, jego konsystencja jest lekko ziarnista. Prawdziwy i dobrej jakości serek wiejski powinien być zrobiony z mleka krowiego. Zaliczany jest do grupy serków wiejskich, tzw. serków twarogowych niedojrzewających, wytwarzanych metodą koagulacji kwasowo-podpuszczkowej mleka krowiego.

Aktualnie na sklepowych pólkach dostępnych jest wiele rodzajów serków wiejskich, które różnią się swoją zawartości i dodatkami. Najczęściej kupowanym jest jednak ten naturalny, bez żadnych dodatków, ale można także kupić serek w wersji light, na słono wzbogacony ziołami, szczypiorkiem czy na słodko, z owocowymi konfiturami.


Prawdziwy i dobrej jakości serek wiejski powinien być zrobiony z mleka krowiego. Fot. pixabay.com
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy