Zupa pho – właściwości i skład. Przepis na zupę pho
Zupa pho powstała w północnym Wietnamie około 1900 roku. Na południu kraju pojawiła się dopiero pół wieku później. Wraz z uchodźcami po wojnie w Wietnamie dotarła do USA, Kanady i krajów europejskich, gdzie zdobyła uznanie miejscowych. Smak zupy pho doceniono także w rankingu CNN ‘’50 najsmaczniejszych potraw na świecie’’, gdzie danie zajęło wysokie 28. miejsce. Poznajmy ją lepiej.
Zupa pho – najbardziej znana wietnamska zupa
Zupa pho to najpopularniejsza zupa w Wietnamie. W Polsce równie popularny jest chyba tylko rosół z makaronem, z którym zupę pho łączy zresztą wiele podobieństw. Zupa pho to bulion z makaronem ryżowym, ziołami i mięsem. Inaczej niż w polskim rosole, dominującym mięsem jest zwykle wołowina, rzadziej kurczak.
Tradycyjnie bulion z kości wołowych, imbiru, cebuli, przypraw i innych wybranych dodatków gotuje się przez kilka godzin. Następnie dodaje się makaron ryżowy, który w Wietnamie jest znany jako ‘’banh pho’’ oraz kolendrę i bazylię. Na koniec dorzuca się do zupy cienkie plasterki wołowiny lub kurczaka i gotuje się aż mięso będzie gotowe.
Wietnamskie początki zupy pho
Choć współczesna wersja zupy pho powstała między 1900 a 1907 rokiem w północnym Wietnamie, najprawdopodobniej we wsi Van Cu, mieszkańcy wioski twierdzą, że w ich rodzinach jedzono tę zupę dużo wcześniej. Ich przodkowie mieli przygotowywać ją już w XIX wieku, na długo przed francuskim okresem kolonialnym.
Na początku XX wieku zupę pho można było także kupić od ulicznych sprzedawców, którzy na ramionach dźwigali przenośne kuchnie. Handlarze umieszczali na swoich plecach drążek, na którego końcach zawieszali po jednej szafce. W jednej z nich znajdował się kociołek z kominkiem do podgrzewania. Natomiast w drugiej przenosili makaron, przyprawy i naczynia na zupę. Wędrujący sprzedawcy pojawiali się jednak tylko o świcie i o zmierzchu, co zdecydowanie ograniczało możliwość kupna zupy pho o innej porze. Z czasem jednak zaczęły powstawać również stoiska stałe. Pierwsze z nich należało do Wietnamczyków, a drugie do Chińczyków.
Kurczak w zupie pho pojawił się w 1939 roku i stanowił zamiennik stosowanej wcześniej wołowiny. Odejście od mięsa wołowego na rzecz drobiu nie wynikało jednak z dobrowolnej zmiany nawyków żywieniowych wśród Wietnamczyków. Było raczej spowodowane słabszym, niż w poprzednich latach, dostępem do wołowiny.
Na południu Wietnamu zupa pho została spopularyzowana dopiero w 1954 roku, kiedy to wraz z podziałem Wietnamu ponad milion ludzi uciekło z północy na południe. W nowych warunkach zaczęto eksperymentować z zupą i odchodzić od północnych tradycji kulinarnych. W daniu pojawiły się nowe odmiany mięsa oraz dodatki, takie jak limonka, kiełki fasoli Mung, kolendra, bazylia cynamonowa, sos hoisin i sos chili. W takiej wersji zupa pho zaczęła funkcjonować w Wietnamie Południowym.
Tymczasem w Wietnamie Północnym doszło do upaństwowienia prywatnych knajp i restauracji, a prowadzenie własnej działalności było oficjalnie zakazane jako przejaw wrogiego kapitalizmu. Uliczni sprzedawcy wrócili więc do przenośnego stylu sprzedaży. Ze względu na brak odpowiedniego towaru, handlarze byli zmuszeni używać makaronu z importowanej mąki ziemniaczanej.
Tuż po wojnie w Wietnamie restauracje na północy kraju serwowały zupę pho bez mięsa, którą nazywano ‘’zupą pho bez pilota’’. Określenie to odnosiło się do bezzałogowych dronów zwiadowczych USA. Jako że w tym czasie brakowało podstawowych produktów spożywczych zupa pho zwykle składała się z przegotowanej wody z glutaminianem sodu. Zwykle jedzono ją z dodatkiem chleba albo zimnego ryżu. Współczesny zwyczaj zamaczania chleba w zupie pho wywodzi się właśnie z tamtego czasu.

Zupa pho – z Wietnamu w świat
W wyniku emigracji wietnamskiej do Francji, Stanów Zjednoczonych, Kanady czy Australii zupa pho stała się znana także w innych częściach świata. Pierwsza wietnamska restauracja z zupą pho w USA powstała w Kalifornii w 1980 roku. Jej siedziba mieściła się w enklawie Wietnamczyków o nazwie Mały Sajgon. Jednak największy boom na tego typu knajpy w USA rozpoczął się dekadę później, w latach 90. Wietnamskie restauracje zaczęły szybko rozprzestrzeniać się w Teksasie i Kalifornii oraz w pozostałych stanach. Dziś zupa pho jest bardzo popularna w restauracjach wielkich korporacji oraz na uniwersyteckich stołówkach, szczególnie na Zachodnim Wybrzeżu Stanów Zjednoczonych.
Mimo że obecnie znana wersja zupy pho ma ponad sto lat, słowo ‘’pho’’ pojawiło się w oksfordzkim słowniku języka angielskiego dopiero w 2007 roku. Zupa pho znalazła się również w rankingu CNN ‘’50 najbardziej smacznych potraw na świecie’’, zdobywając zaszczytne 28 miejsce. W 2016 roku zupa obchodziła swoje święto w ambasadzie Wietnamu w Meksyku.

Właściwości zupy pho
Składniki w zupie pho to bogactwo mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zupa pho, ze względu na obecność mięsa, jest przede wszystkim dobrym źródłem białka, głównego budulca ciała. Dodatkowo zupę robi się na kościach, a tego typu bulion zawiera glukozaminę, chondroitynę i kolagen, które mogą wspierać zdrowie stawów. Kolejny dodatek do zupy, imbir posiada gingerol, związek o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym, który może zmniejszać bóle stawów i stany zapalne.
Wiele użytych w zupie przypraw i ziół, w tym kolendra i bazylia, wyróżnia się wysoką zawartością polifenoli. Związki te mogą zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i nowotwory. Makaron ryżowy używany w zupie pho jest bezglutenowy. Dlatego tego typu danie to dobry pomysł dla osób nietolerujących glutenu. Zawartość błonnika i składników odżywczych można zwiększyć, włączając więcej warzyw, takich jak grzyby, marchew, kiełki fasoli lub ciemne liściaste warzywa.
Zawartość kalorii w zupie pho może zależy przede wszystkim od rodzaju użytego makaronu i krojonego mięsa. Aby ograniczyć ilość spożywanych kalorii, najlepiej stosować makaron ryżowy z ryżu brązowego o dużej zawartości błonnika. Obecność błonnika gwarantuje uczucie pełności, dzięki czemu nie czujesz szybko głodu.
Zupa pho ma wiele wartościowych składników, ale tylko wtedy, gdy jest przygotowywana od podstaw. Dlatego przygotowując bulion zrezygnuj z kostek rosołowych, które zawierają dużo sodu. Spożywanie zbyt dużej ilości sodu może powodować problemy z ciśnieniem krwi.

Przepis na zupę pho
Ty również możesz samodzielnie przygotować zupę pho w swoim domu. Pamiętaj jednak, że tradycyjną zupę pho trzeba gotować dobrych parę godzin.
Składniki:
- około 2 kg kości wołowych
- 1 cebula, nieobrana i przekrojona na pół
- świeży imbir
- 1 łyżka soli
- 2 strąki anyżu gwiazdkowego
- ½ łyżki sosu rybnego
- 4 litry wody
- 25 dag makaronu ryżowego
- 70 dag polędwicy wołowej, cienko pokrojonej
- ½ szklanki posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
- 1 i ½ szklanki kiełków fasoli
- 1 wiązka bazylii tajskiej
- 1 limonka, pokroić na cztery ćwiartki
- ¼ szklanki sosu hoisin (opcjonalnie)
- ¼ szklanki sosu czosnkowego z chili
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Umieść kości wołowe na blasze i piecz w piekarniku aż do zrumienienia, około 1 godziny. Umieść cebulę na blasze do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku, aż zaczerwieni się i zmięknie, około 45 minut. Umieść duże kości, cebulę, imbir, sól, anyż i sos rybny w dużym garnku i dolej 4 litry wody. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 6 godzin. Odcedź bulion do garnka i odłóż na bok. Umieść makaron ryżowy w dużej misce wypełnionej wodą o temperaturze pokojowej i pozostaw na 1 godzinę. Następnie zagotuj duży garnek wody i umieść makaron we wrzącej wodzie na 1 minutę. Gotuj na wolnym ogniu. Podziel makaron na 4 miski do serwowania wraz z polędwicą, kolendrą i zieloną cebulą. Wlej gorący bulion. Mieszaj do momentu, aż wołowina będzie częściowo ugotowana i nie będzie już różowa. Jako przystawkę przygotuj kiełki fasoli, tajską bazylię, kawałki limonki, sos hoisin i sos czosnkowy z chili.
Zupa pho zdecydowanie na TAK!
Zupa pho to prawdziwy wietnamski wynalazek, który zyskał aprobatę ludzi na całym świecie. Zupą pho od ponad stu lat zajadają się Wietnamczycy z północy kraju, a od przeszło 60 lat cieszy podniebienia Wietnamczyków mieszkających na południu. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych zupa jest również źródłem wielu cennych składników odżywczych, zwłaszcza białka dostępnego w mięsie. Zupa pho robiona od podstaw samodzielnie to również źródło błonnika oraz związków pozytywnie wpływających na stan naszych stawów. Z drugiej jednak strony na przygotowanie zupy pho trzeba przeznaczyć cały dzień, na co nie każdy może sobie pozwolić. Z tego względu wiele osób je zupę pho w restauracji albo kupuje gotowe buliony w sklepach, na których przygotowuje to danie. Spożywając zupę na gotowej kostce musimy liczyć się z tym, że danie będzie zawierać dużą ilość glutaminianu sodu, który nie ma dobrego wpływu na organizm człowieka.
- https://www.healthline.com/nutrition/pho-soup; 2019-08-01;
- https://www.thanhniennews.com/travel/vietnamese-street-food-a-gourmets-delight-8426.html; 2019-08-01;
- https://www.allrecipes.com/recipe/228443/authentic-pho/; 2019-08-01;
- https://www.straight.com/article-142816/for-fantastic-pho-proof-soup; 2019-08-01;
- https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2002-may-13-fi-pho13-story.html; 2019-08-01;
- https://www.lovingpho.com/pho-opinion-editorial/history-and-evolution-of-vietnamese-pho/; 2019-08-01;






