Spirulina - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie spiruliny
Ekologia.pl Zdrowie Witaminy i suplementy Spirulina – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie spiruliny

Spirulina – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie spiruliny

Spirulina cieszy się obecnie ogromną popularnością jako superżywność, która, ze względu na wyjątkowe wartości odżywcze, jest bardzo silnym oksydantem i niezwykle wartościowym dla naszego zdrowia pokarmem. Najprościej dostać ją w wersji suszonej – sproszkowanej. Spirulina spożywana regularnie znacząco wpływa na poprawę kondycji całego organizmu. Te widoczne pod mikroskopem szmaragdowozielone spiralki są doskonałym wsparciem wielu diet oraz cennym suplementem dla wegan i wegetarian. Dzięki włączeniu spiruliny do codziennego jadłospisu znacznie poprawiamy swoją odporność, odżywiamy skórę oraz wzmacniamy profilaktykę antynowotworową. To jednak nie koniec zalet Mleka Matki Ziemi.

Spirulina zdrowa na odchudzanie

Fot. dreamstime
Spis treści


Spirulina (Arthrospira platensis) stanowi handlową nazwę sinic (cyjanobakterii). Są to jednokomórkowe algi mikroskopijnych rozmiarów, które żyją w środowisku wodnym o odczynie zasadowym. Nie mają ściany komórkowej, co powoduje, że wszystkie substancje, jakie w sobie zawierają są niezwykle łatwo przyswajalne dla człowieka. Kiedy obserwujemy ten organizm w warunkach laboratoryjnych, pod mikroskopem, wygląda on jak niewielka, szmaragdowozielona spiralka. Swój kolor spirulina zawdzięcza obecności chlorofilu i fikocyjaniny. Obecnie algi te zaliczane są do superfoods, czyli żywności, która, ze względu na unikalne składniki

Super-jedzenie
Obecnie algi te zaliczane są do superfoods, czyli żywności, która, ze względu na unikalne składniki odżywcze, wyróżnia się wyjątkowymi dla zdrowia właściwościami.

odżywcze, wyróżnia się wyjątkowymi dla zdrowia właściwościami. Stanowią jedne z najchętniej kupowanych naturalnych suplementów diety, zapobiegających pojawieniu się wielu chorób, a także wspomagają leczenie przewlekłych schorzeń.

Spirulina to Mleko Matki Ziemi

Uznaje się, że spirulina stanowi najbardziej skoncentrowane źródło pokarmu znane obecnie ludzkości. Nazywa się ją często „mlekiem Matki Ziemi”, dzięki imponującej zawartości kwasu gamma linolenowego, który jest ważnym składnikiem kobiecego pokarmu. Określa się ją także mianem „zielonego mięsa”, ze względu na obecność wysokowartościowego białka. Można ją znaleźć na rynku w różnych postaciach – występuje w tabletkach, w płynie i w formie proszku. Ze względu na słonawy smak i specyficzny „morski” aromat spiruliny, najpopularniejsza jest wersja sproszkowana. Można ją dodawać do koktajli i smoothies, gdzie obecność preparatu będzie niemalże niewyczuwalna, a napój nabierze pięknego zielonego koloru.

Domowa fabryka spiruliny?

Dostępne na rynku naturalne suplementy zwierają spirulinę głównie w suszonej – sproszkowanej postaci. W procesie suszenia alga traci niestety wiele cennych właściwości, a substancje wrażliwe na wysoką temperaturę zostają zniszczone. Najlepszym rozwiązaniem jest dostęp do nieprzetworzonej, świeżej spiruliny, która gwarantuje nam 100% jej prozdrowotnego potencjału. Polscy naukowcy, Aleksandra Ławrynowicz i Łukasz Pietrzkiewicz, stworzyli urządzenie, które umożliwia wytwarzanie tego suplementu w warunkach domowych. Nowoczesny bioreaktor spiruliny o nazwie Spiruu, składający się ze specjalnych lamp, systemów napowietrzania i czujników jakości daje dostęp do najwyższej jakości nutraceutyku. W zestawie, wraz z urządzeniem, otrzymujemy wyjściową porcję spiruliny oraz odpowiednią pożywkę. Po dodaniu wody organizmy zaczynają się namnażać i już po 24h można korzystać z właściwości czystej i świeżej algi. Hodowla jest niezwykle prosta i wymaga minimum nakładu czasu i energii. Na dodatek, cały proces będzie można kontrolować zdalnie, za pomocą smartfona. Urządzenie jest obecnie na etapie testów i wkrótce ma zostać wypuszczone na polski rynek.

Sproszkowana spirulina pod mikroskopem. By John Alan Elson (https://www.3dham.com/protist/spirulina.htm) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Spirulina

Spirulina – fot. pixabay.com/Nouchkac

Spirulina od skarbu Azteków do żywności dla kosmonautów

Spirulina stanowi jeden z najstarszych organizmów żyjących na naszej planecie. Szacuje się, że pojawiła się aż trzy i pół bilionów lat temu! Prawdopodobnie pierwotnie była pożywieniem Azteków. Rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej zbierali tę algę z jeziora Texcoco, po czym suszyli i sprzedawali w postaci ciasteczek.

Mleko Matki Ziemi
Nazywa się ją często „mlekiem Matki Ziemi”, dzięki imponującej zawartości kwasu gamma linolenowego, który jest ważnym składnikiem kobiecego pokarmu.

Nazywali ją „Tecuitlatl”, co brzmi niezbyt zachęcająco, gdyż oznacza „odchody kamienia”.

Źródła historyczne świadczą również o obecności algi na terenach jeziora Czad w IX wieku. Mieszkańcy lokalnego państwa Kanem-Bornu spożywają ją po dziś dzień w postaci suszonej, jako składnik wypieków zwanych „Dihe” lub „Die”. Obecnie spirulina nadal występuje w alkalicznych i zasolonych jeziorach Afryki i Meksyku. Od stuleci jest ona podstawą diety plemion afrykańskich (np. Kanembu). W warunkach laboratoryjnych właściwości Arthrospira platensis zbadano dopiero we Francji w 1960 roku, a do produkcji na masową skalę dopuszczono ją w latach 70. Obecnie spirulina cieszy się tak dużym uznaniem na Zachodzie, że nie tylko należy do najlepiej sprzedających się suplementów, lecz stanowi również obiekt szczególnego zainteresowania naukowców, którzy planują umieścić sproszkowaną algę w codziennej diecie kosmonautów! Te niesamowicie bogate w cenne składniki odżywcze organizmy na całym świecie pomagają w leczeniu chorób i zatruć. Dzięki temu, że stanowią zrównoważone źródło żywności i są niezwykle łatwe w hodowli oraz pielęgnacji, są skuteczną bronią w walce z globalnym głodem.

Spirulina jest dietetyczną rekordzistką

Spirulina jest bardzo silnym antyoksydantem i niezwykle wartościowym pokarmem, który spożywany regularnie znacząco wpływa na poprawę kondycji całego organizmu. Naukowcy odkryli w tej mikroskopijnej aldze ponad 4 tysiące najróżniejszych związków i składników odżywczych. Najważniejsze z nich to kwas gamma-linolenowy, białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, cukry, witaminywitamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6, B9 i B12), witamina C, D, E i K, a także sole mineralnecynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Spirulina jest dietetyczną rekordzistką – zawiera trzy razy więcej białka niż mięso i 20 razy więcej beta-karotenu niż marchewka! Co więcej, także witaminy z grupy B występują w niej w o wiele wyższym stężeniu niż w owocach czy warzywach. Stanowi ona cenne źródło ważnej dla wegan i wegetarian witaminy B12, która poprawia pamięć i zapobiega anemii. Arthrospira platensis wspomaga leczenie cukrzycy, redukuje poziom cholesterolu, wzmacnia układ immunologiczny, poprawia ukrwienie i metabolizm organizmu oraz wykazuje działanie antynowotworowe. Jest to także niezastąpiony pokarm dla alergików, ze względu na obecność kwasu pantotenowego. Spirulina, dzięki zawartości fosforu i kompletu cennych witamin, wspomaga również oczyszczanie wątroby i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych.

Spirulina jako naturalny sposób na poprawę odporności

Badania przeprowadzone przez Department of Aquaculture na Tajwanie wykazały, że spirulina ma właściwości, które w dużym stopniu wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Wyniki eksperymentu przeprowadzonego na krewetkach świadczą o tym, że organizmy, które odżywiają się tymi algami znacznie szybciej dochodzą do pełnego zdrowia niż te, które nie zażywają dodatkowej suplementacji. Spożywanie spiruliny jest zatem naturalnym sposobem na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego. Umieszczenie jej w diecie wspomaga leczenie takich chorób, jak: Candida, choroba Crohna, zespół przewlekłego zmęczenia czy alergie sezonowe.

Spirulina występuje najczęściej w postaci proszku lub tabletek – suplementów diety. By Perdita at the English Wikipedia [Public domain], from Wikimedia Commons

Spirulina oczyści, odchudzi i odżywi

Jeżeli stosujemy diety redukcyjne, jesteśmy szczególnie narażeni na braki ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Aby zrzucić zbędne kilogramy bez osłabienia organizmu, powinniśmy skorzystać z naturalnej suplementacji. Spirulina ma niską wartość energetyczną (porcja 5 g to tylko 15 kalorii) i zawiera znikomą ilość tłuszczów, dzięki czemu można ją spokojnie spożywać podczas odchudzania.

Co więcej, alga ta dostarcza nam penylaniny, która trzyma apetyt na wodzy i przyspiesza metabolizm. Spirulina świetnie sprawdzi się również jako wsparcie diety oczyszczającej. Suplement ten pomaga wyprowadzić z organizmu niebezpieczne toksyny takie, jak np. metale ciężkie, a przy okazji zasila go w zestaw

Spirulina kontra toksyny
Suplement ten pomaga wyprowadzić z organizmu niebezpieczne toksyny takie, jak np. metale ciężkie, a przy okazji zasila go w zestaw cennych witamin i minerałów.

cennych witamin i minerałów.

Profilaktyka antynowotworowa

W profilaktyce antynowotworowej ważna jest nie tylko eliminacja czynników sprzyjających rozwojowi tej choroby (np. przetworzona żywność, cukier, produkty zbożowe), lecz także prawidłowa suplementacja. Umieszczenie spiruliny w diecie znacznie zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworu. Przeprowadzone w Chinach badania wykazały, że podawanie pacjentkom selenu wzbogaconego ekstraktem z tej algi hamuje wzrost komórek raka piersi.

Spirulinowe SPA

Poza wykorzystaniem w medycynie, spirulina znajduje również szerokie zastosowanie w kosmetologii. Kosmetyki z jej dodatkiem nawilżają i odżywiają skórę. Regularne stosowanie wysokiej jakości preparatów zawierających tę algę w składzie poprawia wygląd cery, redukuje trądzik, przebarwienia i zaczerwienienia, a także zwalcza cellulit. Obecne w niej substancje wspomagają rozpad tłuszczów, dzięki czemu skóra staje się jędrna. Co więcej, spirulina wzmacnia naczynia krwionośne, a zatem nadaje się do pielęgnacji cery naczynkowej. Jest wykorzystywana w wielu zabiegach kosmetycznych, które mają za zadanie oczyścić skórę, przywrócić jej równowagę kwasowo-zasadową i ściągnąć pory.

Tajniki superkuchni

Spirulina występuje najczęściej w postaci proszku lub tabletek – suplementów diety. W codziennym życiu, póki co, nie mamy dostępu do świeżych alg, jak mieszkańcy Afryki czy Meksyku, dlatego, zamiast przygotowywać egzotyczne ciastka, możemy dodawać szmaragdowozielonego proszku do koktajli owocowych, sałatek tudzież guacamole. Spożywanie tego suplementu diety w trakcie posiłku powoduje, że zostanie on bardzo dobrze przyswojony przez organizm, a charakterystyczny algowy smak nie będzie aż tak mocno wyczuwalny, jak w przypadku serwowania go solo. Dodając ten składnik do potraw musimy jednak pamiętać, że nie należy przekraczać maksymalnej dziennej dawki – 1 łyżki stołowej. O tym, że warto włączyć spirulinę do codziennej diety nie trzeba już chyba nikogo przekonywać.

Jedną  ze smaczniejszych propozycji jej podania jest koktajl z dodatkiem świeżych owoców.

Składniki (porcja dla 1 osoby):

Przygotowanie:
Wszystkie owoce dokładnie myjemy i obieramy, dodajemy do nich umyty jarmuż i sproszkowaną spirulinę, a następnie każdy ze składników miksujemy w blenderze. Powstały napój wlewamy do wysokiej szklanki i wypijamy.
Smacznego!

Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Bibliografia
  1. P. D. Karkos i in.; "Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications"; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136577/; 2019-06-05;
  2. Bob Capelli, Gerald Cysewski; "Potential health benefits of spirulina microalgae"; https://www.researchgate.net/publication/257276871_Potential_health_benefits_of_spirulina_microalgae; 2019-06-05;
  3. Naif AbdullahAl-Dhabi; "Heavy metal analysis in commercial Spirulina products for human consumption"; https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319562X13000430; 2019-06-05;
  4. Instituto Neurologico Mediterraneo Neuromed I.R.C.C.S.; "From a molecule of natural origin new therapeutic opportunities against hypertension"; https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-12/inmn-fam122718.php; 2019-06-05;
  5. Uwe Wollina i in.; "Arthrospira Platensis – Potential in Dermatology and Beyond"; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5816296/; 2019-06-05;
  6. Avigad Vonshak; "Spirulina platensis (Arthrospira)"; Physiology, Cell biology and Biotechnology. London: Taylor & Francis, 1997.;
4.8/5 - (5 votes)
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ja stosuje w okresie zimowym spirulinę w kapsułkach na wzmocnienie organizmu. Lecz można ja również dodawać do kosmetyków. Ja kupuje spirulinę marki Calaya, którą później sama dodaje do kapsułek za pomocą kapsułkarki.

Ja byłam bardzo pozytywnie do tego nastawiona ale nawet najmniejsza ilość tak mi zmienia zapach i smak jedzenia w glona, że prawie całość poszła do oddania.. No nie mogę i koniec. Odkąd schudłam na iqgreen 11 kilo w dwa miesiące ogromną uwagę przykładam do tzw czystego jedzenia. Ale no cóż, niektórych rzeczy się nie przeskoczy.