Bruschetta – właściwości, skład i rodzaje bruschetty

Bruschetta to przysmak o włoskim rodowodzie uwielbiany w swojej ojczyźnie. Nic dziwnego, bo ta przekąska łączy w sobie wspaniały smak z walorami zdrowotnymi. Do dziś historycy spierają się o to, kiedy tak naprawdę powstała. Oficjalne źródła wskazują, że początki bruschetty sięgają XV wieku, jednak istnieje również wiele przekazów wskazujących, że bruschetta została wymyślona przez starożytnych Etrusków.



Bruschetta, fot. shutterstockBruschetta, fot. shutterstock
  1. Bruschetta – prawdziwie włoski przysmak
  2. Co region, to inna odmiana bruschetty
  3. Historia bruschetty
  4. Bruschetta to smaczna i zdrowa przekąska
  5. Bruschetta a w kuchni

Bruschetta – prawdziwie włoski przysmak

Bruschetta jest tradycyjną włoską przystawką składającą się z grillowanej kromki chleba, którą naciera się czosnkiem, oliwą z oliwek oraz przyprawia solą. W niektórych odmianach bruschetta może także być podawana wraz z sosem pomidorowym i różnymi dodatkami (fasolą, grzybami, wędlinami i serem).

Szczególną popularnością cieszy się w swojej włoskiej ojczyźnie. Włosi są tak dumni ze swojego dania, że niemal co roku przygotowują coraz dłuższe wypieki, pobijając tym samym rekordy jej długości i zapisując się w Księdze Rekordów Guinnessa.

Co region, to inna odmiana bruschetty

Nie od dziś wiadomo, że bruschetta to ulubiona przekąska Włochów. W wielu regionach istnieją nawet specjalne rodzaje tego, wydawać, by się mogło, prostego dania. Jedną z ciekawszych wersji bruschetty jest pochodząca z Abruzji odmiana serwowana wraz z tamtejszą wędliną o nazwie ventricina piccante o lekko pikantnym, a jednocześnie delikatnym smaku.

W Piemoncie bruschetta występuje pod nazwą „soma d’aj” i jest serwowana czosnkiem, olejem i plasterkiem pomidora. W tamtej części Włoch je się ją głównie w sezonie zbiorów winogron zagryzając je tymi owocami. W Kalabrii dodaje się do niej pieprz i oregano. W kilku innych regionach bruschettę serwuje się wraz z kawałkami mięsa, takimi jak prosciutto crudo, wątróbki drobiowe, świeża kiełbasa lub smalec, który wspaniale wtapia się w ciepły chleb. Włoska pomysłowość nie ogranicza się jednak do mięsnych dodatków. W wielu wersjach bruschetty odnajdziemy cukinię, bakłażan, pieczarki czy paprykę. Prawdziwi smakosze mogą delektować się także bruschettą z odrobiną trufli.

W listopadzie bruschetta jest szczególnie chętnie jedzona w Toskanii, gdzie występuje pod określeniem ‘’fettunta’’. Ten wypiek podaje się bez dodatków i wykorzystuje do próbowania smaku pierwszego wytłoczonego oleju w sezonie.

Jednak najbardziej znaną włoską wersją bruschetty jest ta podawana z pomidorami, świeżą bazylią, czosnkiem, cebulą oraz mozzarellą. I taka forma zdobyła popularność również poza granicami Włoch.
Różne odmiany bruschetty, fot. shutterstock

Historia bruschetty

Podobno bruschettę wymyślono jako sposób na odzyskanie chleba, który już się zestarzał. Tradycyjnie uważa się, że bruschetta powstała w XV wieku. Jednak wiele źródeł wskazuje na o wiele wcześniejszą datę wynalezienia tego dania. Wielu historyków jest zdania, że wynalazcami tej przekąski są Etruskowie, którzy w starożytności prowadzili kulinarne eksperymenty z nieświeżym chlebkiem, piekąc jego kawałki w piecach. Potem przez stulecia karmiono czerstwym chlebem robotników i rolników.
Słowo „bruschetta’’ pochodzi od czasownika „bruscare”, który oznacza „opiekać”. Opiekanie chleba i maczanie go w świeżo tłoczonej oliwie z oliwek jest „praktyką prawdopodobnie tak starą jak sam Rzym’’. W USA określenie „bruschetta’’ jest stosowane w odniesieniu do polewy na bazie pomidorów, sprzedawanej w słoikach.
Źródło: https://www.nutritionix.com/i/nutritionix/bruschetta-1-piece/54a1aa5ac70d0fbe55a4b7c5

Bruschetta to smaczna i zdrowa przekąska

Bruschetta to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Używając do stworzenia bruschetty pieczywa pełnoziarnistego dostarczasz swojemu organizmowi błonnik, który pozytywnie wpływa na trawienie. Kolejnym składnikiem bruschetty jest oliwa z oliwek, która obniża poziom ‘’złego’’ cholesterolu oraz zawiera witaminy E i K, a także przeciwutleniające beta karoteny.
Bruschetta to także czosnek, który znany jest z tego, że wzmacnia system odpornościowy. Czosnek może chronić przed rakiem piersi, rakiem jelita grubego i prawdopodobnie chorobami serca. Obecne w daniu pomidory są bogatym źródłem witamin A i C. Są niskokaloryczne i zawierają niewielkie ilości błonnika, kwasu foliowego i witaminy K.

Kolejny dodatek do bruschetty to liście bazylii zawierające flawonoidy, związki, które działają jak przeciwutleniacze i chronią przed chorobami. Pięć liści bazylii ma w sobie niewielkie ilości kwasu foliowego, potasu, witaminy A i witaminy C, a także 10,4 mikrogramów witaminy K, co stanowi około 12 procent dziennego zapotrzebowania na te składniki.
Chleb bruschetta z oliwą z oliwek, fot. shutterstock

Bruschetta a w kuchni

Bruschetta to wyjątkowo prosta, a jednocześnie efektowna przekąska, którą możesz zjeść na kolację albo podać podczas spotkania z przyjaciółmi jako przystawkę. Poniżej prezentujemy bruschettę na kilka sposobów.
Bruschetta z kiełbasą i serem wiejskim

Składniki:
  • 4 kromki włoskiego chleba pokrojonego na pół
  • 1 pęto kiełbasy
  • 1 opakowanie sera stracchino/crescenza

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 275 stopni Celsjusza. Obierz kiełbasę i włóż do miski z 1/2 opakowania sera. Zmiksuj razem, aż powstanie gładka masa. Rozłóż miksturę na chlebie, posyp startym serem i włóż do piekarnika. Piecz bruschettę, aż się przyrumieni. Podawaj na ciepło.


Bruschetta z bazylią, pomidorami i octem balsamicznym

Składniki:
  • około 5 do 6 średnich pomidorów
  • ½ łyżeczki soli
  • ½  drobno posiekanej białej cebuli
  • ½ szklanki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bagietka (chleb francuski)
  • od 4 do 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • ocet balsamiczny

Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Pomidory pokrój w kostkę i przenieś do miski, pozostawiając nasiona pomidorów i sok na desce do krojenia. Wymieszaj sól z pomidorami i dodaj cebulę, bazylię i czosnek. Mieszaj,  a potem odstaw miksturę na bok. Pokrój bagietkę po przekątnej na kawałki nie szersze 1,5 cm. Delikatnie posmaruj obie strony każdej kromki oliwą z oliwek. Ułóż kromki na przygotowanej blasze do pieczenia i piecz je przez 6–9 minut, aż będą złote na wierzchu. W razie potrzeby przenieś kromki na półmisek i odłóż na bok. Ostrożnie odcedź nadmiar soku pomidorowego, który zgromadził się w misce. Dodaj pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszaj i dopraw do smaku dodatkową solą. Na każdą grzankę nałóż po jednej łyżce mieszanki pomidorów. Lekko skrop kilkoma łyżkami octu balsamicznego na wierzchu i posyp solą.


Bruschetta z pomidorami i kurczakiem

Składniki:

  • 2 szklanki (260 g) pokrojonych w kostkę pomidorów (5–6 pomidorów)
  • 1 główka czosnku, posiekana
  • 1 ½  łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ½  łyżki octu balsamicznego
  • 5 łyżek (9 g) świeżej posiekanej bazylii
  • ¼  łyżeczki soli
  • ¼  łyżeczki pieprzu czarnego

Do przygotowania kurczaka:
  • 4 piersi kurczaka bez skóry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki włoskiej przyprawy
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • ½  łyżeczki soli
  • 1/8  łyżeczki pieprzu czarnego
  • 4 plastry sera mozzarella
  • 4–5 łyżek glazury balsamicznej

Przygotowanie:
W średniej wielkości misce połącz pomidory, czosnek, oliwę, ocet balsamiczny, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj. Przygotuj piersi z kurczaka. Posmaruj kurczaka oliwą z oliwek. W małej misce połącz włoską przyprawę, czosnek granulowany, sól i pieprz. Posmaruj piersi kurczaka równomiernie przyprawą. Grilluj kurczaka na dużym ogniu przez 6-8 minut z każdej strony lub do momentu, aż się przyrumieni. Kiedy kurczak jest już gotowy, umieść na każdym kawałku plasterek sera mozzarella i pozwól mu się stopić. Zdejmij kurczaka z grilla i odstaw na około 5 minut. Kurczaka posyp bazylią, pomidorami i polewą balsamiczną. Podawaj na bagietce. Smacznego!
Na bruschetcie najlepiej znają się Włosi, którzy stworzyli tyle jej wersji, ile włoskich regionów. Każda odmiana tej przekąski oddaje specyfikę i klimat konkretnej części tego kraju. Inną bruschettę zjemy w Piemoncie, inną w Toskanii, a jeszcze inną w Abruzji. Bruschetta to przekąska, która sprawdzi się zarówno na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Bez obaw możesz podawać ją przy okazji przyjęć. Dobrze dobrane dodatki urozmaicą ten przysmak, a jest w czym przebierać: począwszy od pomidorów i oliwy, a skończywszy na truflach. Wypróbuj przepisy na bruschettę i podziel się tym smakiem z bliskimi.
Katarzyna Augustyniak

Bibliografia

  1. “https://factslegend.org/11-facts-bruschetta/”; data dostępu: 2019-11-04
  2. “https://web.archive.org/web/20100227184122/http://www.hannahfoods.net/mainproducts.html”; data dostępu: 2019-11-04
  3. “https://www.simplyrecipes.com/recipes/bruschetta_with_tomato_and_basil/”; data dostępu: 2019-11-04
  4. “https://www.culturediscovery.com/blog/culinary/bruschetta-truth-unique-recipe/”; data dostępu: 2019-11-04
  5. “https://www.finedininglovers.com/article/bruschetta-when-bread-becomes-magic”; data dostępu: 2019-11-05
  6. “https://www.theinternationalkitchen.com/blog/a-history-of-bruschetta-italys-favorite-appetizer/,”; data dostępu: 2019-11-05
  7. “https://cookieandkate.com/tomato-basil-bruschetta-recipe/”; data dostępu: 2019-11-05
  8. “https://www.lifeloveandsugar.com/easy-bruschetta-chicken/”; data dostępu: 2019-11-04
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy