Mąka konopna – właściwości, skład i zastosowanie mąki konopnej
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Mąka konopna – właściwości, skład i zastosowanie mąki konopnej

Mąka konopna – właściwości, skład i zastosowanie mąki konopnej

Każda mąka wykazuje inne właściwości prozdrowotne. Mało znana do tej pory mąka konopna jest źródłem wielu aminokwasów, niedostępnych w innych rodzajach mąk. Chociaż jej nazwa może budzić niepokój, nie ma ona nic wspólnego ze słynną rośliną psychoaktywną. Zwolennicy zdrowego odżywiania bardzo chętnie sięgają po mąkę konopną, przygotowując zdrowe i pyszne dania na jej bazie. Co warto wiedzieć o mące konopnej?

Mąkę konopną uzyskuje się z drobno zmielonych o odtłuszczonych ziaren konopi siewnej, fot. shutterstock

Mąkę konopną uzyskuje się z drobno zmielonych o odtłuszczonych ziaren konopi siewnej, fot. shutterstock
Spis treści

Mąka konopna – co to takiego?

Mąkę konopną uzyskuje się z drobno zmielonych i odtłuszczonych ziaren konopi siewnej. To jedna z najzdrowszych mąk dostępnych na rynku spożywczym. Pozbawiona jest glutenu oraz zawiera dużo białka i cennych składników mineralnych. Charakteryzuje się ciemnym, lekko zielonym kolorem i orzechowo-słonecznikowym smakiem. Właśnie ten specyficzny aromat wzbogaca smak wielu dań, a duża wartość energetyczna sprawia, że potrawy przygotowane na jej bazie są pożywne, sycące i lekkostrawne. Bez wątpienia stanowi wartościowe urozmaicenie naszego codziennego jadłospisu.

Mąka konopna pozyskiwana jest z drobno zmielonych ziaren konopi – tych samych, z których hoduje się marihuanę. Może zbudzać lekkie kontrowersje, ale tak naprawdę mąka konopna nie ma nic wspólnego z popularną „Maryśką”. Marihuana uzyskiwana jest z konopi indyjskich, zaś mąka powstaje z konopi siewnych i całkowicie pozbawiona jest substancji psychoaktywnych. To legalna odmiana tej rośliny i może być bezpiecznie wykorzystywana w życiu codziennym.

Konopia siewna to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Pierwotnie rosła na terenie gór Ałtaj, Zakaukaziu i obszarze dzisiejszego Afganistanu, ale dotarła nawet do Chin.

Opracowanie własne

Właściwości prozdrowotne mąki konopnej

Mąka konopna wykazuje wiele cennych wartości odżywczych. Przede wszystkim jest znakomitym źródłem łatwo przyswajalnych białek, dostarczając naszemu organizmowi niezbędnych do życia aminokwasów EAA: histydynę, lizynę, metioninę, leucynę, izoleucynę, walinę, fenyloalaninę, treoninę i tryptofan. Substancje te nie są samodzielnie produkowane przez organizm ludzki, dlatego tak ważne jest dostarczenie ich ze źródeł zewnętrznych. Niedobory tych aminokwasów najbardziej wpływają na nasz układ nerwowy, rozrodczy, odpornościowy, trawienny oraz mięśniowy.

Mąka konopna to także skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych (przede wszystkim kwasu alfa-linolenowego z grupy omega-3 i gamma-linolenowego z grupy omega-6), witamin takich jak witamin z grupy B i witamina E, a także licznych, niezwykle cennych dla naszego organizmu soli mineralnych: fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. To także znakomita skarbnica błonnika pokarmowego. Jest on  niezbędny w naszej codziennej diecie, ponieważ zapewnia optymalne funkcjonowanie układu trawiennego. W wielu przypadkach mąka konopna oferuje też dłuższe uczucie sytości, ułatwiając w ten sposób utratę niechcianych kilogramów. W porównaniu z innymi mąkami (szczególnie pszenną), konopna charakteryzuje się znacznie większą zawartością związków polifenolowych, czyli przeciwutleniaczy wykazujących pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Dzięki spożywaniu mąki konopnej znacznie poprawimy kondycję naszego zdrowia. Jest ona naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości. Przede wszystkim dodaje energii i podkręca metabolizm. Poza tym obniża poziom cholesterolu LDL we krwi i ciśnienie krwi, wspomaga odporność organizmu, zmniejsza objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i bóle miesiączkowe, niweluje objawy zapalenia stawów, pomaga odbudować mięśnie po wysiłku fizycznym oraz wzmacnia organizm po radioterapii i kontuzjach, poprawia krążenie krwi, przez co wspomaga leczenie osób chorujących na cukrzycę, a także pomaga nawet zwalczyć uciążliwy łupież. W związku z tym, że jest ona bezglutenowa, to idealna opcja dla osób borykających się alergiami i nietolerancjami pokarmowymi.

Dzięki swoim unikatowym właściwościom, mąką konopna jest uznawana za naturalne i skuteczne lekarstwo na wiele powszechnie występujących dolegliwości. Dlatego też produkty z wykorzystaniem mąki konopnej powinny spożywać przede wszystkim osoby będące na diecie bezglutenowej, chorzy na celiakię i cukrzycę, osoby aktywnie fizycznie i sportowcy, kobiety cierpiące z powodu objawów napięcia przedmiesiączkowego, ludzie z podważonym poziomem cholesterolu, cierpiący na zaparcia i z chorobami układu krążenia.

Charakteryzuje się ciemnym, lekko zielonym kolorem i orzechowo-słonecznikowym smakiem, fot. shutterstock

Mąka konopna – z czym to się je?

Mąka, o specyficznym kolorze i smaku idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków. Można ją użyć do pieczenia chleba, ciast, babeczek czy naleśników. Trzeba jednak pamiętać, że mąka konopna nie wykazuje właściwości zwiększających objętości naszych wypieków, dlatego też, by uzyskać taki efekt, należy pomieszać ją z inną mąką.

Co ciekawe, mąka konopna nie wymaga obróbki termicznej, w związku z tym można ją jeść także na surowo. Chociaż może to brzmieć niezbyt zachęcająco, to śmiało można dodać ją np. do ulubionego shake’a czy zdrowego smoothie. Znakomicie sprawdzi się także jako zagęszczacz do zup i sosów oraz składnik panierki i pasty do pieczywa. Można nią także posypać sałatkę czy dodać do śniadaniowej owsianki

Chociaż mąka konopna posiada bogaty skład oraz wykazuje znakomite właściwości zdrowotne, nie jest produktem łatwo dostępnym produktem. Zainteresowani tym rodzajem mąki powinni poszukiwać jej w sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach internetowych. Mąka konopna nie zalicza się do najtańszych – za kilogram tego produktu trzeba zapłacić ok. 15 zł.

Maka konopna dealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków, fot. shutterstoc

Mąka konopna w kuchni

Naleśniki z mąki konopnej i farszem cynamonowym

Składniki:
Ciasto:

Farsz:

Przygotowanie:
Mąkę konopną, orkiszową, jajko i sól dokładnie mieszamy z wodą. Z powstałej masy smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki układamy pod przykryciem do zmiękczenia. Kaszę jaglaną gotujemy. Orzechy włoskie, cynamon, kakao, miód i mleczko kokosowe umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i miksujemy wszystko blenderem. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w małe kwadraciki, dodajemy do farszu i mieszamy. Na gotowego naleśnika nakładamy gotowy farsz i zawijamy. Dekorujemy orzechami włoskimi, kakao i cynamonem.

Racuchy z mąką konopną

Składniki:

  • ½ szklanki mąki konopnej
  • ½ szklanki mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka startego cynamonu
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 2 jabłka

Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Mąkę konopną i orkiszową łączymy w wysokim naczyniu, dodajemy jajko, miód, mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy z obu stron porcję ciasta z jabłkiem do uzyskania złocistego koloru. Usmażone racuchy możemy podawać z ulubioną konfiturą, świeżymi owocami lub słodkim syropem klonowym.

Czy warto stosować mąkę konopną?

Chociaż jej nazwa może wzbudzać kontrowersje, to żadna inna mąka nie dostarcza tylu cennych składników mineralnych. Spożywanie mąki konopnej wywiera pozytywny wpływ na nasze zdrowie, dzięki czemu gotowanie z użyciem tej mąki jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim korzystne dla naszej kondycji. Z jej dodatkiem możemy stworzyć pyszne słodkie wypieki, a także dodawać ja do sałatek czy zdrowych koktajli. Warto po nią regularnie sięgać, ponieważ stanowi naturalny produkt o bogatym składzie i cennych właściwościach pozytywnie wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie.

Ekologia.pl (Klaudia Kwiatkowska)
Bibliografia
  1. https://www.hempcanadabulk.com/hemp-flour-flavor-texture-uses/; 2019-12-22;
  2. https://www.cbdoilaustralian.com.au/hemp-flour/; 2019-12-22;
  3. https://www.hippiebutter.com/hemp-seed-flour/; 2019-12-22;
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/308044.php; 2019-12-22;
  5. https://farma.health/hemp-flour/; 2019-12-22;
4.8/5 - (17 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Konopie uznawane są za żywność przyszłości, ponieważ są bardzo łatwe w uprawie. Ciekawe czy kiedyś wejdą do diety na większą skalę.

Ten chlebek apetycznie wygląda.