Mango lassi – właściwości i skład. Przepis na mango lassi
Mango lassi to najpopularniejszy indyjski napój. Delektują się nim nie tylko sami Hindusi, ale również turyści licznie przybywający do Indii. Coraz częściej jednak gości na polskich stołach. W upalne dni mango lassi zapewnia znakomite orzeźwienie. Jest częstym dodatkiem do dań curry, ale także sam w sobie stanowi dobrą przekąskę lub deser. Czym zatem jest mango lassi?
Mango lassi – co to takiego?
Jak sam nazwa wskazuje, napój ten przygotowywany jest na bazie owoców mango, ale także jogurtu naturalnego, zimnej wody oraz aromatycznych przypraw korzennych, np. kardamonem, cynamonem czy gałką muszkatołową. Mango lassi wywodzi się z Indii, a konkretniej z regionu Pendżabu, gdzie od setek lat stanowi orzeźwienie w upalne dni. Ten specyficzny drink spożywany jest również ze względu na właściwości wspomagające trawienie – Hindusi sięgają po niego zazwyczaj chwilę po posiłku.
Mango lassi jest takim orientalnym smoothie, które znakomicie sprawdzi się rano. Wtedy nasz apetyt nie jest jeszcze taki wielki, ale mimo wszystko warto już coś zjeść i pobudzić metabolizm. Ten egzotyczny napój bardzo dobrze sprawdza się również jako propozycja na drugie śniadanie, a w wyjątkowo upalne dni nawet jako lunch.
Istnieją dwie wersje tego smakowitego napoju. Klasycznie te jogurtowe napitek przygotowywano w wersji na słono, miksując jogurt z wodą lub kostkami lodu oraz przyprawami, np. kminem rzymskim, kolendrą czy miętą. Jednak to właśnie słodka wersja podbiła cały świat, czyli dobrze nam znane mango lassi, zazwyczaj dosładzane miodem lub cukrem. Jednak może być tez przygotowywane bez żadnego dosładzania, jeśli sam owoc jest wyjątkowo słodki, soczysty i dojrzały.

Właściwości prozdrowotne mango lassi
Mango, czyli podstawowy składnik tego napoju, pochodzi właśnie z Indii, gdzie rośnie od ponad 4 tysięcy lat. Przez Hindusów jest nazywany owocem bogów. Nic w tym dziwnego, ponieważ nie tylko wyśmienicie smakuje, ale przede wszystkim posiada szereg niezwykle cennych właściwości, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Do jego cudownych cech można zaliczyć działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe, pozytywny wpływ na stan oczu, ochronę organizmu przed nowotworami, normalizację poziomu cukru we krwi, obniżenie poziomu „złego” cholesterolu czy zwiększenie przyswajalności żelaza. Jeśli chodzi o dobroczynny wpływ mango na nasz wygląd, to zajadając się tym egzotycznym owocem zauważymy znaczną poprawę nawilżenia i elastyczności skóry, a także możemy stracić zbędne kilogramy, gdyż mango podkręca proces przemiany materii.
Drugi ważny składnik tego napoju, czyli jogurt naturalny, który jest znakomitym źródłem wapnia, które jest podstawowym budulcem kości i zębów. Stanowi jeden z najważniejszych składników mineralnych niezbędnych w organizmie człowieka do jego prawidłowego funkcjonowania. Poza tym, jogurt naturalny zawiera bakterie Lactobacillus, które nie tylko niwelują wzdęcia, ale też odbudowują florę bakteryjną jelit oraz utrzymują perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiegają biegunce i zaparciom. To również idealny probiotyk, stosowanie którego zalecane jest w trakcie kuracji antybiotykowej.
Na właściwości odżywcze tego napoju ma wpływ również przyprawa, którą wybierzemy jako dodatek. Przyprawy korzenne posiadają działanie bakteriostatyczne, bakteriobójcze oraz antyoksydacyjne. Poza tym nadają odpowiedni smak, zapach i ogólny wygląd wszystkim potrawom, jednak powinny być stosowane z umiarem. Jeśli zdecydujemy się dodać cynamon, podkręcimy krążenie i zlikwidujemy problemy trawienne, zwalczymy mdłości, bóle mięśni, czy bóle menstruacyjne. Cynamon podkręca metabolizm, reguluje pracę nerek i wspomaga procesy trawienne, a także oczyszcza organizm. Dodając kardamon wyostrzymy apetyt oraz wspomożemy trawienie białka, a także uregulujemy pracę układu trawiennego. Z kolei decydując się na kurkumę, przyspieszymy gojenie się ran, oczyścimy krew, wspomożemy czynności wątroby oraz poprawimy kondycję skóry. Kurkuma łagodzi także dolegliwości żołądkowe. Przyprawa ta zawiera substancję o właściwościach antynowotworowych (kurkumina), która niszczy zużyte i uszkodzone komórki, stanowiące źródło rozwoju nowotworów.

Mango lassi – ze sklepu czy domowej roboty?
Mango lassi bez żadnego problemu możemy dostać w hinduskich restauracjach czy nawet prostych budkach z jedzeniem. W związku z tym, że napój ten staje się coraz bardzie popularny, bardzo często można go spotkać na półkach w supermarketach. Jednak gotowy produkt bardzo często wspomagany jest różnymi ulepszaczami i konserwantami, dlatego też lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie mango lassi samemu. Ten egzotyczny napój indyjskiego pochodzenia jest banalnie prosty w przygotowaniu. Aktualnie mango jest powszechnie dostępnym owocem, wystarczy wybrać ten najbardziej soczysty i dojrzały. Dzięki temu będziemy pewni, że nie kupujemy mieszanki syropu glukozowo-fruktozowego z minimalną zawartością owoców, a co za tym idzie – nie posiadającą żadnych wartości odżywczych.
Mango lassi, jako napój słodki, jogurtowy i aksamitny, znakomicie komponuje się z potrawami ostrymi. Hinduscy kucharze polecają zestawić je z daniami z ostrym curry.



Mango lassi w kuchni
Przepis na tradycyjne mango lassi
Składniki:
- 250 ml miąższu mango
- 250 ml zimnego jogurtu naturalnego, najlepiej naturalnie gęstego
- pół szklanki lodowatej wody
- szczypta mielonego kardamonu do każdej porcji (opcjonalnie)
- świeża mięta (opcjonalnie)
- szczypta chili (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do blendera lub miksera wrzucamy pulpę i jogurt, dolewamy pół szklanki zimnej wody i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie przelewamy do szklanek i dodajemy przyprawy. Tutaj występuje dowolność: ci którzy lubią poczuć ostrą nutę mogą dodać niewielką szczyptę chili. W wersji słodkiej lassi świetnie komponuje się z odrobiną soku z cytryny i łyżką miodu. Przed podaniem można dodatkowo schłodzić napój w lodówce. Mango lassi powinno nieć gęstą konsystencję, ale na tyle, żeby można było pić go swobodnie ze szklanki.
Mango lassi na słono
Składniki:
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego (alternatywnie można użyć kefiru lub maślanki)
- 2/3 szklanki wody
- ¼ łyżeczki mielonego kminku lub kuminu
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki soli morskiej lub kamiennej
- szczypta pieprzu i/lub chili
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera lub blendera i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i/lub chili.
Czy warto pić mango lassi?
Mango zawiera szereg witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są to przede wszystkim witaminy: witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K oraz minerały – cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Dodatkowo wapń znajdziemy w jogurcie naturalnym, jednym ze składników mango lassi. Jeśli nie jesteśmy miłośnikami jogurtu naturalnego, zamiast niego możemy użyć kefiru albo maślanki. Do tego dochodzą właściwości prozdrowotne wybranych przypraw korzennych. Jest to zatem prawdziwa bomba witaminowa. Mango lassi jest produktem sycącym i podkręcającym metabolizm, a także skutecznie gasi pragnienie w upalne dni, dlatego też jak najczęściej powinniśmy po niego sięgać.
- https://www.joyfulbelly.com/Ayurveda/recipe/Mango-Lassi/88; 2019-05-30;
- https://food.ndtv.com/food-drinks/5-amazing-health-benefits-of-drinking-lassi-1802147; 2019-05-30;
- https://brynagavin.com/blog/2017/7/18/mango-lassi-w-turmeric-ginger; 2019-05-30;
- https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/cool-delicious-vegan-mango-lassi; 2019-05-30;






