Kawa żołędziówka – właściwości, działanie i zastosowanie kawy żołędziówki

Kawa żołędziówka stanowi jeden z ciekawszych zamienników tradycyjnej kawy. Pijał ją sam Szopen, a na Bałkanach do dziś pieką z niej chleb. O dobroczynnych właściwościach prażonej mieszanki z owoców dębu pisano już w XIX wieku. Napój ten nie tylko dobrze smakuje i pięknie pachnie, lecz także dodaje energii i wzmacnia organizm. W przeciwieństwie do zwykłej kawy, dostarcza nam magnezu i jest łagodny dla żołądka. Picie kawy żołędziówki zaleca się ciśnieniowcom, chorym na celiakię i choroby układu pokarmowego. To jednak nie koniec zalet tego leśnego napoju!



Żołędziówkę przygotowuje się z owoców dębu. Źródło: shutterstockŻołędziówkę przygotowuje się z owoców dębu. Źródło: shutterstock
  1. Kawa żołędziówka to napój o zapachu Świąt
  2. Szopenowska kawa żołędziówka
  3. Gdzie kupić kawę żołędziówkę?
  4. Kawa żołędziówka jest bogata w magnez… i nie tylko!
  5. Mała czarna żołędziówka bez kofeiny, glutenu i cholesterolu
  6. Kawowy suplement dla ciśnieniowców
  7. Kawa żołędziówka jako napój dla nerwusów
  8. Kawa żołędziówka jest dobra dla żołądka
  9. Kawa żołędziówka to dębowe źródło energii
  10. Jak przygotować „kawę partyzantów”?
  11. Kawa żołędziówka w kawiarni?
Kawa żołędziówka to doskonały substytut tradycyjnego kofeinowego napoju. Jej wykwintny smak oraz intensywny korzenny aromat sprawiają, że ostatnimi staje się niemal tak samo popularna, jak kawa zbożowa czy cykoriada. Co więcej, ten dębowy napój jest niezwykle sycący i pełen wartości prozdrowotnych.

Kawa żołędziówka to napój o zapachu Świąt

Kawę żołędziówkę przygotowuje się z owoców dębu, które są poddawane procesowi gotowania, palenia i mielenia. Przywodzący na myśl Święta
Żołędziówkę przygotowuje się z owoców dębu, które są poddawane procesowi gotowania, palenia i mielenia.
Bożego Narodzenia aromat z nutą suszonej śliwki sprawia, że żołędziówka może śmiało konkurować z urzekającym zapachem tradycyjnej kawy. Unikalne połączenie smaków i aromatów zawarte w 100% naturalnej mieszance doskonale poprawia nastrój i ułatwia relaks np. przy ulubionej książce. Co więcej, można dowolnie wzbogacać jej kompozycję smakową i odżywczą, dodając do produktu naturalne przyprawy, takie jak kardamon, wanilia, cynamon czy miód. Kawa żołędziówka świetnie smakuje tez z mlekiem roślinnym (np. ryżowym) albo organicznym kakao.

Szopenowska kawa żołędziówka

Wbrew pozorom, kawa żołędziówka nie jest wymysłem współczesności. Jej wspaniały aromat i właściwości prozdrowotne są znane w naszym kraju od wieków. Ten nietypowy napój wytwarzany z darów lasu popijał sam Fryderyk Szopen. Jak donosi fragment „Kuryera Szafarskiego”:
„Dnia 18 Jaśnie Pan Fryderyk Franciszek Mikołaj Jakub Chopin wypił siedem filiżanek kawy żołędziowej, spodziewać się trzeba, iż niedługo
Jej wspaniały aromat i właściwości prozdrowotne są znane w naszym kraju od wieków. Ten nietypowy napój wytwarzany z darów lasu popijał sam Fryderyk Szopen
osiem wypije.”

Z kolei informacje na temat leczniczego działania kawy żołędziówki znajdziemy w opublikowanym w 1845 roku „Zielniku ekonomiczno-technicznym” Józefa Geralda Wyżyckiego. Autor opisuje napój jako korzystnie działający na układ pokarmowy.

Cytując samego zielarza:
„żołędzie wyłuszczone upalone i zmełte, dają napój podobny do kawy, szczególnie skuteczny dla dzieci skrofulicznych, mających wydęty żołądek i zatkanie gruczołów brzuchowych; wzmacniając systemat limfatyczny i trzewie…”

Kawę żołędziówkę spożywano także w czasach II wojny światowej, kiedy to zwykła kawa była nieosiągalna. Jej „leśny” substytut wytwarzano więc samodzielnie, dostępnymi metodami. Świeżo zebrane żołędzie palono na płycie kuchennej, a następnie mielono w młynku i gotowano. Napój ten nazywano wówczas „kawą partyzantów”, jako że była niezwykle popularna w czasie okupacji.

Co ciekawe, przygotowywane na różne sposoby owoce dębu są również jednym z elementów tradycyjnej kuchni ludności zamieszkującej Bałkany. Spożywa się je zmielone, jako dodatek do wypieków, a także gotowane i pieczone – w tej formie są świetną alternatywą dla ziemniaków. Jedną z ciekawszych potraw bałkańskich jest chleb żołędziowy.
które są poddawane procesowi gotowania, palenia i mielenia.

Gdzie kupić kawę żołędziówkę?

Obecnie kawę żołędziówkę możemy znaleźć w sklepach z żywnością ekologiczną, zarówno internetowych, jak i stacjonarnych. Dostępne na rynku mieszanki zawierają w składzie aż 95% prażonych żołędzi. Są one wolne od chemii, gdyż pozostałe 5% surowca stanowią czyste przyprawy (m.in. imbir, kardamon, goździki). Nieco mniej popularna jest kawa żołędziówka w wersji ziołowej, z dodatkiem ziół prowansalskich. Zwolennicy tej wersji mieszanki cenią ją jednak za oryginalny, jedyny w swoim rodzaju aromat.

Kawa żołędziówka jest bogata w magnez… i nie tylko!

Wytwarzana z owoców dębu kawa składa się w większości z węglowodanów, głównie – skrobi. Znajdziemy w niej też ok. 5 gramów białka i niecałe 30 gramów tłuszczu (pozbawionego cholesterolu). Napój ten dostarcza nam również witamin z grupy B, aczkolwiek zawartość składników odżywczych w poszczególnych produktach może się różnić, ponieważ zależy ona od rodzaju przypraw i ziół dodanych do mieszanki. Ogólnie jednak biorąc, w każdej żołędziówce znajdziemy bogaty zestaw minerałów:

Mała czarna żołędziówka bez kofeiny, glutenu i cholesterolu

Kawa żołędziówka dzięki temu, że nie zawiera glutenu, cholesterolu ani kofeiny, jest idealnym zamiennikiem zwykłej kawy dla dzieci, kobiet w ciąży, ciśnieniowców, chorych na celiakię i osób starszych. Poza tym, że jest smaczna i aromatyczna, dostarcza nam również cennych składników odżywczych, dzięki czemu wykazuje działanie wzmacniające i prozdrowotne.

Kawowy suplement dla ciśnieniowców

Dzięki temu, że kawa żołędziówka nie ma w swoim składzie kofeiny ani sodu, a przy tym zawiera mnóstwo potasu, jest idealną propozycją dla osób cierpiących na choroby układu krążenia. Tego rodzaju napój to nie tylko zastrzyk energii bezpieczny dla serca, lecz także odżywczy element diety, który, spożywany regularnie, uzupełni niedobory pierwiastków śladowych w naszym organizmie.

Kawa żołędziówka jako napój dla nerwusów

Jako że zwykła kawa przyspiesza wydalanie magnezu z organizmu, przyczynia się do jego niedoborów, a tym samym powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na stres. Kawa żołędziówka stanowi jej całkowite przeciwieństwo, ponieważ nie dość, że nie uszczupla zasobów magnezu w naszym ciele, to jeszcze nam tego pierwiastka dostarcza! Zawiera także bogaty zestaw witamin z grupy B, co sprawia, że działa dodatnio na funkcjonowanie układu nerwowego, pomaga się zrelaksować, poprawia pamięć, a także zapobiega depresji. Włączenie tego napoju do diety jest zatem dobrym rozwiązaniem dla osób narażonych na przewlekłe sytuacje stresowe i skarżących się na wynikające z niedoborów magnezu dolegliwości.
Żołędziówka jest pożywna i pozwala szybko osiągnąć poczucie sytości. Źródło: shutterstock

Kawa żołędziówka jest dobra dla żołądka

Kawa żołędziówka, w przeciwieństwie do tradycyjnej kawy, nie działa drażniąco na układ trawienny – wręcz przeciwnie – wzmacnia jego organy. Jest zatem napojem polecanym osobom podatnym na niestrawność, wzdęcia, wrzody żołądka, zaparcia, biegunki i innego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Kawa z owoców dębu doskonale nadaje się dla pacjentów chorych na celiakię, nietolerancje pokarmowe, czy chorobę Crohna. Napój ten poprawia ponadto wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, nawet w przypadku nadwrażliwych jelit.

Kawa żołędziówka to dębowe źródło energii

Dzięki temu, że kawa żołędziówka stanowi bogate źródło składników odżywczych, jest bardzo pożywna i pozwala szybko osiągnąć poczucie sytości. Z tego względu jest to doskonały napój dla osób na diecie redukcyjnej. Filiżanka kawy żołędziowej sprawia, że dużo łatwiej jest zwalczyć ochotę na podjadanie między posiłkami.

Jak przygotować „kawę partyzantów”?

Żołędziówkę zaparzamy podobnie, jak zwykłą kawę. Odpowiednią porcję mieszanki wsypujemy do naczynia, zalewamy wrzącą wodą, a następnie czekamy ok. 10 minut. W celu przygotowania bardziej aromatycznego napoju zaleca się jednak dłuższe gotowanie kawy żołędziówki. Kawę tego rodzaju możemy podawać z miodem, mlekiem, śmietanką, wanilią, kakao i innymi dodatkami, które sprawią, że napój będzie nam jeszcze bardziej smakował. Wywar z prażonych żołędzi doskonale wzbogaci też smak domowych wypieków.

Kawa żołędziówka w kawiarni?

Z pewnością pozyskiwana z owoców dębu kawa stanowi wartościowy element diety, a także świetny substytut zwykłej kawy dla osób, które chcą (albo muszą) zrezygnować z picia kofeinowego napoju. Czy rosnąca popularność żołędziówki sprawi, iż stanie się ona na tyle modna, że zagości w menu polskich kawiarni? Chopin byłby z pewnością na tak!
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Moim zdaniem
Piłeś/piłaś kiedyś żołędziówkę?
Ocena (4.6) Oceń: