Zdrowa dieta to różnorodna dieta
Zdrowa dieta oznacza dietę różnorodną. Aby uniknąć niedoborów, każdy posiłek powinien łączyć w sobie produkty ze zbóż, warzywa i owoce oraz produkty białkowe.
Elementem każdego posiłku powinny być świeże warzywa i owoce. Ponieważ są to produkty nieprzetworzone, stanowią niezastąpione źródło witamin i soli mineralnych. Cechują się także dużą zawartością błonnika, który wpływa dobroczynnie na pracę przewodu pokarmowego, ogranicza proces wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów, redukuje ilość toksyn i metali ciężkich w organizmie.
Zawarty w warzywach i owocach kwas foliowy (witamina B9) odpowiada za dobre samopoczucie, pobudza powstawanie czerwonych krwinek, wpływa korzystnie na system nerwowy oraz funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wątroby i żołądka. Niezwykle korzystne dla wspierania mechanizmów obronnych komórek organizmu są antyoksydanty – zawarte w warzywach naturalne substancje o działaniu przeciwutleniającym.
Plusem owoców i warzyw jest ich niska wartość kaloryczna, ponieważ niemal wszystkie charakteryzują się zawartością wody na poziomie 80-90% oraz minimalną zawartość tłuszczu.
W okresie jesienno-zimowym powinniśmy wykorzystywać w naszej diecie owocowe i warzywne mrożonki oraz kiszonki z warzyw. Należy także uważać na rośliny kupowane poza ich właściwym okresem wegetacyjnym (tzw. nowalijki). Wprawdzie obfitują one w cenne składniki mineralne i witaminy, ale zostały wyhodowane w warunkach szklarniowych. Jest wielce prawdopodobne, że zastosowano w takich uprawach większą niż w uprawach gruntowych ilość nawozów i chemicznych środków ochrony roślin.
Oprócz warzyw i owoców podstawę codziennego jadłospisu powinny stanowić produkty zbożowe. Produkty te dostarczają dużych ilości energii, są poza tym źródłem błonnika pokarmowego, białka roślinnego, witamin z grupy B, witaminy E oraz minerałów: żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor.
Należy pamiętać, aby sięgać po zbożowe produkty najmniej oczyszczone i z pełnego ziarna. Im niższy stopień przemiału ziarna tym więcej składników odżywczych w danym produkcie. Chleb z białej rafinowanej mąki należy zatem zastąpić razowym pieczywem pełnoziarnistym, zamiast białego ryżu lepiej sięgać po nieoczyszczony ryż brązowy lub grube kasze o niskim stopniu przemiału. Produkty takie dostarczają dużych ilości cennego błonnika, chronią przed nowotworami jelit, obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie.





Akurat z tym się zgadzam. Byłam na kilku monotonnych dietach i wytrzymywałam nie dłużej niż miesiąc. Za to teraz jestem na cateringu dietetycznym suvibox i codziennie mi przywożą coś innego. Waga wskazuje coraz mniej także efekty są.