Leczo to tradycyjne węgierskie danie, które w Polsce cieszy się ogromną popularnością. Przyrządzane jest z różnych warzyw, przeważnie według własnego uznania, ale warunkiem jest obecność kilku podstawowych składników. Może być wegetariańskie lub z dodatkiem mięsa. Jednak tradycyjne leczo powinno zawierać cukinię, paprykę, pomidory, cebulę oraz dodatki, takie jak kiełbasa lub jajka, a także przyprawy. Najlepiej smakuje na gorąco. W czym tkwi tajemnica leczo?

- Leczo - co to takiego?
- Rodzaje leczo
- Właściwości prozdrowotne leczo
- Leczo w kuchni
- Czy warto jeść leczo?
Leczo - co to takiego?
Pierwsze leczo zostało przyrządzone na Węgrzech. Do dnia dzisiejszego stanowi jedno z najbardziej charakterystycznych potraw tego kraju. Danie to jest również popularne w kuchni chorwackiej, czeskiej, ukraińskiej czy słowackiej. Zajadają się nim także mieszkańcy Austrii, Izraela oraz Polski.Tradycyjne węgierskie leczo zawiera żółtą paprykę, świeżego pomidora, cebulkę, sól i słodką mieloną paprykę, czyli narodową przyprawę Węgrów. Leczo występuje w postaci gulaszu, z grubo pokrojonymi warzywami. Jednak nie jest to uniwersalny przepis na to danie – istnieje wiele jego wariantów, w zależności od własnego upodobania. W Polsce podstawowym składnikiem tej potrawy jest cukinia lub bakłażan, które są szeroko dostępne w sezonie letnim.
Rodzaje leczo
Na Węgrzech leczo przygotowuje się na bazie świeżych pomidorów i papryki. Oba warzywa duszone są na smalcu z dodatkiem wędzonego boczku, a także podsmażonej cebulki i mielonej papryki – narodowej przyprawy tego kraju. Niekiedy można spotkać leczo z dodatkiem czosnku, liścia laurowego czy tymianku. Bardzo często dodaje się także kiełbasę, bekon albo wątróbkę. Czasami także węgierskie leczo serwowane jest plastrami jaj ugotowanych na twardo, ułożonymi na wierchu potrawy.W Niemczech leczo stanowi oddzielne danie, zazwyczaj serwowane ze świeżym pieczywem lub jako warzywny dodatek do dań mięsnych, np. pieczonego bażanta, kurczaka, wołowiny czy steków.
W Polsce leczo przyrządza się na bazie cukinii, rzadziej bakłażana. Wszystkie warzywa dusi się w oleju rzepakowym i spożywa się na ciepło jako danie główne. Podaje się je z kiełbasą oraz pieczywem albo gotowanym ryżem.
W naszym kraju popularne jest także leczo z dodatkiem mięsa, np. mięsa drobiowego lub wieprzowego, które wcześniej pokrojone w kostkę i dusi się po wcześniejszym podsmażeniu. Popularne jest także leczo przyrządzane się także w wersji wegetariańskiej. Oprócz warzyw często dodaje się cieciorkę, soczewicę, fasolę lub ser tofu, znane są też wersje z pieczarkami. Leczo zazwyczaj podaje się z chlebem, ryżem, czasami z makaronem i kaszą jaglaną.

Leczo z kiełbasą i cukinią, fot. pixabay.com
Tradycyjne leczo z kiełbasą. Dencey [CC0], from Wikimedia Commons
Właściwości prozdrowotne leczo
Ta węgierska potrawa jest niskokaloryczna, zarówno ta w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem mięsa. Jednak wegetariańskie leczo zawiera niższą zawartość kwasów tłuszczowych (nasyconych) oraz pozbawione jest cholesterolu, a tym samym ma mniejszą kaloryczność. Leczo z zawartością duszonego mięsa drobiowego, także będzie zawierało mniejszą ilość tłuszczu. Warto pamiętać o odpowiednich dodatkach do dania. Najlepiej sięgać po pełnoziarniste pieczywo, ryż brązowy lub dziki raz oraz gruboziarniste kasze.Wegetariańska wersja leczo jest zdecydowanie zdrowszą wersją tego dania. Wszystko za sprawą cukinii, która stanowi jeden z głównych składników tej potrawy. Warzywo to zawiera szalenie ważne dla naszego zdrowia witaminy. Przede wszystkim są to witaminy z grupy B (zwłaszcza witamina B1), która bierze udział w procesach metabolicznych i przemianie węglowodanów oraz witamina B3. Inną szalenie ważną witaminą, która obecna jest w cukinii, to witamina C. Chroni ona i wzmacnia nasz organizm, a także posiada wysoką zawartość karotenów odpowiedzialnych za działanie antyoksydacyjne. W cukinii występuje również witamina A, która ma pozytywny wpływ na wzrok oraz witamina K, biorąca udział w procesach krwiotwórczych. W tym niezwykłym warzywie znajdziemy równie takie składniki mineralne jak magnez, potas i żelazo. Co więcej, cukinia działa odkwaszająco na organizm i usprawnia proces trawienia.
Ekologia.pl poleca

Leczo z pieczarkami, fot. pixabay.com

pixabay.com
Leczo w kuchni
Tradycyjne leczo z kiełbasąSkładniki:
- 200 g ulubionej kiełbasy
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 3 czerwone papryki
- 2 łyżki papryki w proszku
- 1 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
- sól morska, pieprz czarny, kolendra
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę zaś w plasterki i oba składniki podsmażamy na patelni przez około 8 minut. Następnie przekładamy je do garnka i dodajemy starty czosnek. Dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i całość mieszamy przez 5 minut. Dodajemy soli i pieprzu – wedle uznania. Do potrawy dodajemy pokrojone pomidory bez skórki i nasion. Wszystkie składniki gotujemy przez co najmniej pół godziny, co chwilę mieszając, by danie się nie przypaliło. Leczo można serwować z ugotowanym ryżem, kaszą albo ze świeżym chlebem pełnoziarnistym.
Wegetariańskie leczo z cukinii
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 duża czerwona papryka
- 2 duże pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 średniej wielkości cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól kamienna, pieprz zielony, cukier, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy aż do zeszklenia. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i czerwoną paprykę. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy warzywa, aż będą miękkie. Potem wrzucamy poszatkowane pomidory i koncentrat. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami, ziołami, solą kamienną, pieprzem zielonym i odrobiną chili. Przez kolejne 20 minut dusimy wszystkie składniki. Danie najlepiej serwować ze świeżą bagietką.
Leczo z pieczarkami i piersią kurczaka
Składniki:
- 1 cebula
- 300 g piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 500 g pieczarek
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól himalajska, pieprz biały, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka, bazylia, oregano
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Papryki czyścimy w środku i kroimy w drobną kostkę. Kurczaka płuczemy pod wodą, osuszamy i kroimy na małe kawałki, a następnie smażymy, aż nabierze kolorów. Dorzucamy warzywa i całość smażymy przez około 8 minut. Następnie dodajemy ¼ szklanki wody i dusimy wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie dodajemy przyprawy, wedle uznania: oregano, bazylia, pieprz biały, sól himalajska i porządnie mieszamy. Danie można serwować z chlebem albo ryżem.
Czy warto jeść leczo?
Leczo jest potrawą, która jest nie tylko zdrowa, ale także banalnie łatwa i szybka w przygotowaniu. Wystarczy pokroić warzywa i wrzucić do garnka. Reszta sama się robi. Leczo zawiera wiele ważnych składników mineralnych i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przy tym jest lekkie, niskokaloryczne oraz z niewielką zawartością tłuszczów. Dieta oparta na leczo nie zrujnuje ani naszego portfela, ani tym bardziej naszej sylwetki. Nic dziwnego, że połowa Europy lubuje się w tej pysznej potrawie.Klaudia Kwiatkowska
Bibliografia
- “https://tastehungary.com/journal/lecso-as-a-verb/”; data dostępu: 2019-01-23
- “https://hungarytoday.hu/cook-hungarian-letcho-23322/”; data dostępu: 2019-01-23
- “https://www.thespruceeats.com/hungarian-lecso-tomato-pepper-stew-recipe-1136692”; data dostępu: 2019-01-23
- “https://www.emperorscrumbs.com/lecho-or-lecso/”; data dostępu: 2019-01-23