Ser Munster – właściwości, skład i zastosowanie sera Munster
Ekologia.pl Trendy Kuchnia Ser Munster – właściwości, skład i zastosowanie sera Munster

Ser Munster – właściwości, skład i zastosowanie sera Munster

Na rynku mleczarskim istnieje kilkaset rodzajów sera. Tak naprawdę każdy kraj może się poszczycić unikatowym, regionalnym serem. Francja znajduje się na czele tego zestawienia. Jednym z takich serów jest Munster, pochodzący z rejonów Alzacji i Lotaryngii, który znacznie wyróżnia się na tle innych wyrobów serowych. Mówi się o nim, że ma diabelski zapach, ale za to niebiańsko smakuje. Co warto wiedzieć o serze Munster?

Ser Munster to ser podpuszczkowy pochodzący z Francji, z regionu Alzacji i Lotaryngii, fot. shutterstock

Ser Munster to ser podpuszczkowy pochodzący z Francji, z regionu Alzacji i Lotaryngii, fot. shutterstock
Spis treści

Ser Munster – co to takiego?

O serze Munsterze mówi się, że pomimo tego że, ma diabelski zapach, to posiada całkowicie niebiański smak. Munster to ser podpuszczkowy pochodzący z Francji, a dokładniej z północno-wschodnich rejonów Alzacji i Lotaryngii. Produkuje się go z mleka krowiego i dojrzewa przy udziale bakterii Brevibacterium linens oraz drożdży. Charakteryzuje się intensywnym zapachem oraz pikantnym, ostrym smakiem i delikatną konsystencją. Munster z Alzacji pojawia się pod nazwą Munster alsacien, natomiast lotaryński wyrób nazywany jest Munster géromé. Od 1969 roku ser ten objęty jest znakiem AOC – to francuski system certyfikacji niektórych rejonów geograficznych, specjalizujących się w produkcji ściśle określonych i oznaczonych wyrobów spożywczych, między innymi win, serów, masła.

W odróżnieniu do wielu innych francuskich serów, ser Munster bardzo szybko nadaje się do konsumpcji. Wystarczy niecały miesiąc i już można się nim zajadać. Jego skórka w kolorze pomarańczowo-czerwonym jest delikatna. W smaku jest miękki, gładki, a jego kruchy miąższ ma konsystencję roztapiającej się czekolady. Charakteryzuje się ostrym, intensywnym, a wręcz gryzącym zapachem. Aromat tego sera porównywalny jest do zapachu brudnych skarpetek. Co ciekawe, ser Munster zaliczany jest do pięciu najbardziej śmierdzących serów na świecie.

Historia tego specyficznego sera sięga przełomu VI i VII wieku. Do Alzacji i Lotaryngii trafił dzięki Benedyktynom, którzy założyli swoje opactwo w dolinie rzeki Frecht. Niebawem zbudowano tam miasto o nazwie Munster, które dosłownie oznacza kościół. Tamtejsi mnisi nie jadali mięsa, dlatego też do perfekcji opanowali sztukę wytwarzania wyrobów mlecznych, w tym także sera Munster. Umiejętnością tą podzielili się z mieszkańcami miasta. Sława tego mlecznego wyrobu bardzo szybko dotarła do Alzacji i Lotaryngii, a potem rozprzestrzeniła się na cały teren ówczesnej Francji. Do dnia dzisiejszego w całym kraju ser Munster ceniony jest za delikatność, specyficzny aromat i pomarańczowo-czerwoną skórkę.

Jak powstaje ser Munster?

W związku z tym, że ser Munster objęty jest znakiem AOC, producenci są zobowiązani do rygorystycznego przestrzegania wszystkich etapów produkcji. Ser Munster powstaje z niepasteryzowanego mleka krowiego. Ten miękki, biały ser formowany jest w płaskie cylindry o dwóch różnych wymiarach: mały gérômé Munster ma średnicę 7–12 cm, zaś duży ma średnicę 13–19 cm.

W trakcie produkcji skórka powstająca na serze musi być regularnie myta. Ser Munster dojrzewa w wilgotnych piwnicach (najlepiej w temperaturze 13 stopni Celsjusza i wilgotności 85%) przez około pięciu tygodni w przypadku mniejszych serów (około 300 g) i do 2 do 3 miesięcy w przypadku większych (około 1500 g). W tym okresie skórkę przeciera się solanką. Dodatkowa wilgoć pomaga w rozwoju bakterii, które nadają mu szczególny smak i charakterystyczny kolor.

Typowy ser Munster powinien mieć gładką, błyszczącą skórkę w kolorze cegły lub pomarańczy, z widoczną na niej wilgocią; półmiękką konsystencję, bardzo intensywny zapach oraz mocny smak. Jeśli ser Munster jest kruchy w środku, zbyt słony i ma pękniętą skórką oznacza, że nie jest jeszcze dojrzały. Najlepszy ser Munster to ten z okresu od maja do października.

Mówi się o nim, że ma diabelski zapach, ale za to niebiańsko smakuje, fot. shutterstock

Właściwości prozdrowotne sera Munster

Tak jak większość serów, również Munster zawiera duże ilości cennych substancji odżywczych. Są to przede wszystkim minerały takie jak wapń (to podstawowy budulec tkanki łącznej, kości i zębówkrwi, regulacji niektórych hormonów, skurczu mięśni szkieletowych i serca, przewodzeniu impulsów nerwowych, procesie dzielenia się i regeneracji komórek).

Jest też fosfor (niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, jest także ważnym nośnikiem informacji genetycznych – wchodzi w skład kwasów nukleinowych DNA i RNA), potas (odpowiedzialny jest za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych), sód, cynk (określa strukturę niektórych białek, obniża poziom cholesterolu, ma wpływ na przyswajalność niektórych witamin, dba o prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych oraz dba o kondycje włosów, skóry i paznokci). Ser Munster, to także bogate źródło witamin: witamina E (spowalnia procesy starzenia się skóry i uelastycznia ją), witamina PP (jest składnikiem enzymów biorących udział w syntezie i rozkładzie cukrów, aminokwasów i tłuszczów, które uwalniają energię), tiamina (posiada właściwości przeciwutleniające, bierze udział w przekazywaniu impulsów elektrycznych orz ma znaczny wpływ na proces oddychania komórkowego), ryboflawina oraz witamina B5 (chroni serce przed chorobą niedokrwienną a organizm przed infekcjami, a także zapobiega siwieniu, ponieważ wspomaga proces pigmentacji włosów).

Na podstawie: https://www.ja-i-ty.pl/zdrowie/wartosc-odzywcza/ser-munster.html#dodatki

Ser Munster – z czym to się je?

Jego specyficzny zapach może nieco odstraszać, ale Munster świetnie sprawdza się jako składnik wielu dań. Można go stosować niemalże w każdej potrawie – zaczynając od kanapek, a kończąc na daniach mięsnych serwowanych na przyjęciach i oficjalnych spotkaniach. Ser Munster dobrze komponuje się z koprem i często podaje się go w towarzystwie chleba lub gotowanych ziemniaków właśnie z dodatkiem tego zioła. Ser Munster to również idealny składnik do ciepłych serowych potraw: sprawdzi się w sufletach i naleśnikach oraz wszelakich tartach warzywnych lub pasztecikach z ciasta francuskiego. Można też obtoczyć go w jajku i bułce tartej i usmażyć na patelni lub dodać do zapiekanek.

Tartiflette z serem Munster, fot. shutterstock

Ser Munster w kuchni

Tartę z grzybami i serem Munster

Składniki:

Przygotowanie:
Na patelni roztapiamy łyżkę masła, cebulę i grzyby kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię  i dusimy do miękkości. Ciasto wykładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i nakładamy na nie usmażone grzyby z cebulką. Ser Munster kroimy w plasterki i układamy na warzywnym farszu. Posypujemy natką pietruszki. Śmietanę, jajka oraz przyprawy porządnie mieszamy i zalewamy nimi całość. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza do momentu uzyskania złotego koloru na wierzchu dania.

Alzacka tartiflette z serem Munster

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g boczku
  • 1 duży krążek lub 2 mniejsze krążki sera Munster
  • 2 średnie cebule
  • przyprawy: sól kamienna, pieprz zielony, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:
Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Studzimy, obieramy i kroimy w plasterki. Boczek pokrojony w kostkę podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy w krążki, a ser na plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Warstwowo układamy ziemniaki, cebulę, boczek i ser – do wyczerpania wszystkich składników. Na sam koniec dodajemy przyprawy. Zapiekankę wstawiamy na około 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Czy warto jeść ser Munster?

Chociaż zapach sera Munster, może skutecznie zniechęcić, to warto mu dać szansę. O serze Munster mówi się, że pomimo tego że, ma diabelski zapach, ale za to całkowicie niebiański smak. Trzeba dużo samozaparcia i odwagi, żeby skosztować tego aromatycznego francuskiego specjału, ale za to delikatny smak wynagrodzi wszelkie zapachowe niedogodności. Ser Munster zawiera wiele cennych składników odżywczych, dlatego od czasu do czasu powinniśmy go włączyć do naszego jadłospisu. Na jego bazie można przygotować wiele smacznych i oryginalnych dań oraz szybkich przekąsek. Ciekawe urozmaicenie naszego codziennego menu.

Ekologia.pl (Klaudia Kwiatkowska)
Bibliografia
  1. https://www.cheese.com/munster/; 2020-03-20;
  2. https://www.vallee-munster.eu/en/discover/munster-cheese.html; 2020-03-20;
  3. https://frenchmoments.eu/munster-cheese/; 2020-03-20;
  4. https://behind-the-french-menu.blogspot.com/2014/02/the-cheese-munster-aop-premiere-cheese.html; 2020-03-20;
  5. https://www.easy-french-food.com/munster-cheese.html; 2020-03-20;
  6. https://www.easy-french-food.com/potato-cheese-casserole.html; 2020-03-20;
4.4/5 - (12 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!