Zupa kalafiorowa – właściwości i skład. Przepis na zupę kalafiorową
Zupy od zawsze zajmowały ważne miejsce w tradycyjnej polskiej kuchni, dlatego możemy poszczycić się ich dużą różnorodnością. Najlepiej smakują w sezonie jesienno-zimowym, bo doskonale rozgrzewają, są niezwykle zdrowe i świetnie smakują. Można je zrobić z niemal każdego warzywa. Zupa kalafiorowa zalicza się do klasyków w polskim repertuarze zup. Jednak nie każdy jest jej miłośnikiem: jedni ją ubóstwiają, inni wręcz nie znoszą. Jedno jest pewne – to doskonałe walory smakowe oraz bardzo zdrowa i pożywna propozycja na obiad. W czym tkwi sekret zupy kalafiorowej? Jak przygotować domową zupę kalafiorową?
Zupa kalafiorowa – co to takiego?
Zupa kalafiorowa to jeden z klasyków naszej rodzimej kuchni. Jak sama nazwa wskazuje, podstawowym składnikiem jest kalafior – może być świeży lub mrożony. Poza nim, w zupie znajdziemy marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki, kawałek chudego mięsa (może być udko z kurczaka lub żeberka wieprzowe), koperek lub natka pietruszki, a całość zaprawia się masłem utartym z łyżką mąki pszennej. Zadaniem mąki jest zagęszczenie zupy, natomiast masło podkreśli smak kalafiora. Zupą kalafiorową można zajadać się przez cały rok. Oczywiście najlepsza będzie ta w okresie wiosenno–letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw, ale zimą (przygotowana z mrożonego kalafiora) będzie równie smaczna. Jest delikatna i rozpływająca się w ustach, z wyczuwalną lekko słodką nutą. Nie każdy musi być koneserem tej zupy, ponieważ kalafior ma specyficzny smak i zapach, który może nieco odstraszać. Jednak zupa kalafiorowa jest nie tylko bardzo zdrowa i pożywna, ale także niskokaloryczna i banalnie prosta w przygotowaniu. Jest jedną z ulubionych posiłków małych dzieci. Nic w tym dziwnego, bo na samo jej wspomnienie przywodzi na myśl beztroskie dzieciństwo.
Kalafior to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Jego właściwości odżywcze i walory smakowe doceniono już w 600 r. p. n. e. Wówczas uprawy tego warzywa znajdowały się w Azji Mniejszej (a konkretniej na Cyprze), skąd potem kalafior zawitał do Włoch, a w XVI wieku przybył do Francji oraz innych krajów europejskich, w tym także do Anglii. Do Polski kalafior trafił na przełomie XVI i XVII wieku za sprawą królowej Bony Sforzy, która nie tylko przywiozła go ze sobą, ale także spopularyzowała jego uprawę i wprowadziła modę na spożywanie tego niezwykłego warzywa. To właśnie dzięki niej możemy teraz zajadać się między innymi przepyszną i zdrową zupą kalafiorową.

Właściwości prozdrowotne zupy kalafiorowej
Kalafior zalicza się do najzdrowszych i najcenniejszych warzyw. Zaskakuje nie tylko swoim wyglądem i smakiem, ale przede wszystkim dużą zawartością cennych substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. A co za tym idzie – zupa kalafiorowa przejmie wszystkie walory odżywcze. W tym białym warzywie znajdziemy takie witaminy jak: kwas foliowy, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę E, witaminę K czy witaminę A. Poza tym, we wnętrzu kalafiora siedzą także ważne sole mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Witamina C to niezbędny składnik procesu powstawania tkanki łącznej, spajającej tkanki organizmu i usprawniającej transport składników pomiędzy nimi. Jest także podstawowym przeciwutleniaczem: usuwa wolne rodniki, tym samym zapobiegając rozwojowi choroby nowotworowej. Dodatkowo wspomaga układ odpornościowy, serce i układ nerwowy. Witamina A jest niezbędna naszemu organizmowi do prawidłowego wzrostu, rozmnażania oraz dba o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Witamina E nie bez powodu nazywana jest „witaminą młodości”, ponieważ jest silnym przeciwutleniaczem, zadaniem którego jest ochrona naszego organizmu przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek wywoływanym przez wolne rodniki. Głównym zadaniem witaminy K jest uszczelnianie naczyń krwionośnych, a tym samym zapobieganie ich pękaniu oraz zapewnianie prawidłowej krzepliwości krwi. Z kolei kwas foliowy bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, czyli materiału genetycznego komórek. Dodatkowo uczestniczy w produkowaniu hormonu szczęścia – serotoniny, wpływa na nasz system nerwowy i mózg oraz bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek.
Cynk określa strukturę niektórych białek, obniża poziom cholesterolu, ma wpływ na przyswajalność niektórych witamin, dba o prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Magnez decyduje o prawidłowej pracy układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego, bierze udział w budowie kości i zębów, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego. Żelazo wytwarza hemoglobinę i korzystnie wpływa na odporność. Poza tym pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego wzrostu, rozwoju oraz regeneracji tkanek. Żelazo stymuluje również odporność, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i redukuje uczucie zmęczenia. Wapń to podstawowy budulec kości i zębów, bierze także udział w krzepnięciu krwi oraz dba o prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni. Wapń stanowi podstawę tkanki łącznej, kości i zębów. Bierze udział w krzepnięciu krwi, regulacji niektórych hormonów, skurczu mięśni szkieletowych i serca, przewodzi impulsy nerwowe oraz dzieli i regeneruje komórki. Fosfor warunkuje prawidłowa pracę nerek oraz niweluje bóle stawów.
Jakich jeszcze substancji odżywczych dostarczają składniki znajdują się w zupie kalafiorowej?
- Ziemniak: potas, błonnik, magnez, fosfor, wapń, witamina A, witamina C, witamina PP, witamina B3.
- Marchewka: witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina E, witamina K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
- Pietruszka: witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, witamina E, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, mangan.
- Seler: witamina B1, witamina B2, witamina B3, foliany, witamina C, witamina A, witamina E, witamina K, cynk, żelazo, magnez, wapń, sód, potas, fosfor.
- Koperek: witamina B1, witamina B2, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, foliany, witamina B12, witamina C, witamina A, witamina D, fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź.
- Mięso drobiowe: niacyna, pirodyksyna, witamina B6, cynk, selen, magnez, fosfor.

Zupa kalafiorowa w kuchni
Przepis na domową zupę kalafiorową
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 4 średnie ziemniaki
- 1 udko z kurczaka
- ¼ selera
- ½ średniego kalafiora
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżeczki masła utarte z 2 łyżeczkami mąki pszennej
- kwaśna śmietana lub jogurt grecki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w krążki, ziemniaki w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki, a selera pozostawiamy w całości. Do garnka wrzucamy udko z kurczaka, zalewamy 1,5 l wody (około 6 szklanek) i zagotowujemy. Dorzucamy wszystkie warzywa oprócz kalafiora. Solimy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie zbieramy gromadzące się tzw. szumowiny. Po około 20 minutach dodajemy kalafiora i gotujemy go do miękkości. Gdy będzie miękki wyławiamy seler i wyrzucamy go. Wyjmujemy ugotowane udko z kurczaka, obieramy z mięsa, drobno kroimy i dodajemy z powrotem do zupy. Na sam koniec dodajemy do garnka masło utarte z mąką, które zagęszczą zupę i podkreślą smak kalafiora. Ponownie zagotowujemy. Gotową zupę doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i rozlewamy do misek. Dodatkowo możemy dodać kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego.
Przepis na zupę krem z kalafiora
Składniki:
- ½ kalafiora
- 400 g ziemniaków
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 5 łyżek śmietany kremówki 30%
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól kamienna i pieprz zielony do smaku
- grzanki
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w niedużą kostkę. W garnku o grubszym dnie rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy czosnek i ziemniaki. Wszystkie warzywa podsmażamy przez około 5 minut. Po upływie tego czasu dolewamy bulion oraz dorzucamy podzielony na różyczki kalafior. Zupę gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy garnek i dodajemy śmietanę. Miksujemy wszystkie składniki na gładki, jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę przelewamy do miski i na wierzch układamy kilka drobnych grzanek.

Przepis na chłodnik kalafiorowy
Składniki:
- ½ kalafiora
- 500 g jogurtu naturalnego
- 300 g kefiru
- 0,5 l wody
- 0,5 l mleka
- 5 gałązek bazylii
- sok z cytryny
- pieprz biały i sól morska
Przygotowanie:
Jogurt i kefir przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy listki oberwane z gałązek bazylii i miksujemy. Kalafior dzielimy na małe różyczki, kilka z nich odkładamy do dekoracji, natomiast pozostałe gotujemy w lekko osolonej wodzie z mlekiem. Miękkiego kalafiora odcedzamy, rozgniatamy widelcem i odstawiamy do wystygnięcia. Do jogurtu zmieszanego z kefirem dodajemy kalafior. Całość dobrze mieszamy, doprawiamy sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny, szczyptą soli i pieprzem. Odstawiamy na lodówki na około godzinę. Przed podaniem chłodnik kalafiorowy dekorujemy surowymi różyczkami i serwujemy z grzankami posmarowanymi masłem ziołowym.
Czy warto jeść zupę kalafiorową?
Zupa kalafiorowa to symfonia smaków, aromatów i substancji odżywczych. To jedna z najzdrowszych polskich zup. Jest nie tylko zdrowa, pożywna i smaczna, ale także banalnie prosta w przygotowaniu. Poza tym dostarczy wielu cennych substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Różnie dobrze smakuje przygotowana zarówno na bazie świeżego kalafiora, jak i jego mrożonej wersji. Bez wątpienia zupa kalafiorowa stanowi doskonałe urozmaicenie codziennej diety, dodatkowo jest smacznym i sycącym posiłkiem, bogatym w cenne składniki odżywcze.
- “https://www.crazydealicious.com/polish-style-cauliflower-soup/”; data dostępu: 2020-09-08;
- “https://polishmamaontheprairie.blogspot.com/2011/05/creamy-cauliflower-soup-or-zupa.html”; data dostępu: 2020-09-08;
- “https://www.spendwithpennies.com/creamy-cauliflower-soup/”; data dostępu: 2020-09-08;
- “https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cauliflower”; data dostępu: 2020-09-08;
- “https://www.tarladalal.com/calories-for-Cauliflower-Soup-5541”; data dostępu: 2020-09-08;





