Masło orzechowe – właściwości, skład i zastosowanie masła orzechowego
Chrupiące lub gładkie, solone lub naturalne, na kanapce lub w koktajlu, z orzechów ziemnych lecz niekoniecznie – masło orzechowe w większości wariantów to jedna z najzdrowszych przekąsek na świecie. Doceniają ją sportowcy, wegetarianie i wszyscy dbający o formę i zdrowie. Jak wybrać najlepsze i co skrywają jego właściwości?
- Masło orzechowe to amerykańska klasyka
- Masło orzechowe inaczej
- Masło orzechowe jest must have sportowców
- Dobre masło orzechowe bez cukru i tłuszczów utwardzonych
- Czy masło orzechowe można przedawkować?
- Masło orzechowe a alergia
- Masło orzechowe w kuchni
- Masło orzechowe to zdrowa przekąska i źródło składników odżywczych
Masło orzechowe to amerykańska klasyka
Masło orzechowe zanim stało się atrybutem sportowców, było kojarzone głównie w parze z amerykańskim tostem lub naleśnikiem. Jednak orzeszki ziemne pochodzą najprawdopodobniej z Brazylii, a spośród wszystkich krajów, w których się rozpowszechniły, do Stanów Zjednoczonych dotarły najpóźniej. Azja, Afryka i Europa znały je już wcześniej. Ale to właśnie Amerykanie wpadli na pomysł przetworzenia orzeszków na bardziej przystępną formę pasty. Co ciekawe i bardzo znamienne, wymyślił je lekarz, John Harvey Kellog, który pragnął zmienić dietę przeciętnego Amerykanina na zdrowszą. To jego wynalazkiem są też śniadaniowe płatki kukurydziane, które zastąpiły mięso i jajka, niegdyś nagminnie jadane w Stanach w porze pierwszego posiłku. Kellog, jako zdeklarowany wegetarianin i zwolennik medycyny holistycznej, stawiającej również na zdrową dietę, zdziwiłby się, widząc jak wiele płatków śniadaniowych i maseł orzechowych jest zwyczajnie niezdrowa, głównie z powodu dodawanego do nich cukru. Na szczęście stopniowo odchodzą one do lamusa i obecnie o wiele łatwiej niż dekadę temu jest kupić wysokiej jakości masło orzechowe.
Słów kilka o fistaszkach |
Masło orzechowe inaczej
W obecnych trendach kulinarnych i dietetycznych królują wszelkiego rodzaju pasty. Na gładką, ale i smaczną papkę, można zmielić niemalże wszystko – począwszy od groszku, przez marchewkę, aż na orzechach kończąc. Pasty do kanapek to domena kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, w której warzywa i owoce osiągają najrozmaitsze formy.
Nic dziwnego, że obok klasycznego masła orzechowego z fistaszków, na półkach sklepowych stoją dziś także inne masła orzechowe – z orzechów włoskich, laskowych, nerkowców czy nawet pinioli. (masło piniowe to najdroższy rarytas tego typu). Obecnie każdy rodzaj orzechów można przemienić w masło orzechowe, jeśli tylko ma się odpowiednio dobry mikser lub blender. Ponadto do klasycznego masła z orzechów ziemnych dodaje się często chili, czekoladę, karmel czy wiórki kokosowe. Każde masło orzechowe smakuje nieco inaczej. To z orzechów włoskich ma gorzkawy posmak i wyraźnie wyczuwalną teksturę. Masło z nerkowców jest aksamitne i łagodne, z migdałów niezwykle aromatyczne, pistacjowe przypomina najsmaczniejszy deser. Laskowe kojarzy się z czekoladą. Wszystkie są warte poznania także ze względu na wysoką odżywczość.
Domowe masło orzechowe |

Masło orzechowe jest must have sportowców
Nie bez powodu w każdym sklepie dla aktywnych obok odżywek, izotoników czy suplementów znajdziemy również masło orzechowe. Zajmuje ono bowiem ważne miejsce w codziennej diecie sportowca. Stanowi doskonałe źródło energii potrzebnej do efektywnego treningu, a po nim pomaga zregenerować i odżywić mięśnie.
Dobry tłuszcz zawarty w maśle orzechowym korzystnie wpływa na metabolizm tkanki tłuszczowej. Ponadto masło z orzechów to źródło argininy, ważnego aminokwasu, który poprawia ukrwienie mięśni i wzmacnia efekty treningu mięśniowego. Osoby aktywne fizycznie wiedzą, że najlepsze dla nich jest masło orzechowe bez dodatku soli, cukru czy oleju palmowego i wybierają czysty produkt przygotowany w 100% z orzechów. Przykład z nich powinni brać wszyscy, którzy już sięgają lub dopiero mają zamiar sięgnąć po masło orzechowe.
Dobre masło orzechowe bez cukru i tłuszczów utwardzonych
Warto jeść masło orzechowe, ponieważ jest ono źródłem dobrych kalorii, witamin, minerałów i tłuszczów. Niestety nie wszystkie masła cechuje ta sama, wysoka jakość. Wielu producentów orzechy mieli wraz z solą, cukrem czy tłuszczami utwardzonymi, co zmniejsza ich odżywczość (i szkodzi zdrowiu). Dlatego przed zakupem warto spojrzeć na tył etykiety – może się okazać, że w niektórych masłach zawartość orzechów to maksimum 60-70%, a resztę stanowią substancje słodzące, sól i przetworzony tłuszcz. Jak poza tym rozpoznać takie masło? W przeciwieństwie do czystego, naturalnego produktu, ma zbitą, jednorodną konsystencję, trudniej się rozprowadza i oferuje uboższe doznania smakowe. Prawdziwe masło orzechowe jest lejące i maziste, a na jego wierzchu bardzo często tworzy się gruba warstwa tłuszczu. Wszystko przez to, że nie zawiera zbędnych dodatków. Takie masło orzechowe warto kupować.
Masło orzechowe dla urody |
Czy masło orzechowe można przedawkować?
Masło orzechowe to kaloryczna przekąska, ale paradoksalnie prędzej ułatwi nam odchudzanie niż je utrudni. Choć w ponad połowie składa się z tłuszczu, jest to tłuszcz mający korzystny wpływ na zdrowie. Orzechy zawierają sporo kwasu oleinowego z grupy kwasów tłuszczowych omega-9 (znajduje się on również w oliwie z oliwek), a także inne cenne kwasy tłuszczowe wielo- i jednonienasycone, np. kwas linolowy i alfa-linolowy. Są ponadto źródłem soli mineralnych – cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potas, selenu, sód, wapnia czy żelaza (orzechy w procesie obróbki tracą jednak żelazo). Dostarczą nam tłuszczów, białka, węglowodanów, błonnika, cukrów, kwasów fenolowych, witamin – witaminy C, E oraz witamin z grupy B, w szczególności kwasu foliowego oraz niacyny.
Niacyna wzmacnia układ nerwowy i chroni przed stanami depresyjnymi, stąd powszechna i uzasadniona opinia o pozytywnym wpływie orzechów na pracę mózgu. Wspomniana już arginina obniża z kolei poziom cholesterolu we krwi. Innymi słowy – orzechy są skoncentrowanym źródłem substancji o wielorakim działaniu prozdrowotnym. Łagodzą stres oksydacyjny, hamują rozwój stanów zapalnych, wspierają pracę narządów, w tym mózgu, przeciwdziałają rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych i insulinoodporności. Dla wegetarian i sportowców są nieocenionym źródłem białka i aminokwasów (20 g białka na 100 g orzechów) oraz skutecznie zapobiegają niedoborom.
Masło orzechowe a alergia
W temacie orzechów, zwłaszcza fistaszków, często porusza się kwestię alergii. Alergie na orzechy nie należą do rzadkości. Silnymi alergenami są zwłaszcza orzechy ziemne, a więc i tradycyjne masło orzechowe. Osoby ze stwierdzoną alergią na orzechy powinny wykluczyć ten produkt z diety. Nie muszą robić tego jednak kobiety w ciąży z obawy przed rozwojem alergii u dziecka. Obecnie twierdzi się, że jedzenie orzechów w ciąży może wręcz ochronić potomstwo przed tego rodzaju alergią.

Masło orzechowe w kuchni
Tradycyjnie masła orzechowego używa się do smarowania chleba. Jego miłośnicy mają jednak dla niego o wiele więcej kulinarnych zastosowań. Na jego bazie można przygotować chociażby zdrowe przekąski, ciasta czy koktajle. Na następnej stronie prezentujemy propozycje na zdrowe wykorzystanie masła orzechowego!
Ciasteczka z masłem orzechowym
Składniki:
- 150 g masła orzechowego
- 100 g masła klarowanego
- szklanka erytrol (lub cukru kokosowego)
- 150 g mąki kokosowej
- jajko
- dowolny aromat
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- sól morska
Przygotowanie:
Masło klarowane, masło orzechowe oraz erytrytol lekko podgrzej w rondelku i wymieszaj. Następnie dodaj jajko i aromat. Ubij. Mąkę przesiej z solą, sodą i proszkiem, połącz z masą maślaną. Z ciasta uformuj kulki i spłaszczaj je widelcem. Piecz w 180 st. Przez 15 minut.
Pierś z kurczaka w orzechowej marynacie
Składniki:
- 4 łyżki gładkiego masła orzechowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- szczypta chili
- mała cebula
- ząbek czosnku
- odrobina oliwy
- sól kamienna
- pieprz czarny
- szczypta imbiru
- odrobina syropu klonowego (lub innego syropu)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz ze sobą, tworząc marynatę. Piersi z kurczaka umieść w marynacie i włóż do lodówki na minimum godzinę. Kurczaka można dusić na patelni lub piec w piekarniku.
Masło orzechowe to zdrowa przekąska i źródło składników odżywczych
Masło orzechowe to amerykański przysmak przygotowywany z orzechów ziemnych. Jest zdrową przekąską i dobrym źródłem składników odżywczych, o ile nie zawiera dodatkowego cukru i tłuszczów utwardzonych. Można zrobić je w domu z dowolnych orzechów. Zawiera wysokiej jakości tłuszcz i białko, wiele witamin i minerałów. Doskonały dla sportowców, wegetarian, osób na diecie, dzieci i młodych mam.
- Tuan C. Nguyen; "Who Invented Peanut Butter?"; https://www.thoughtco.com/who-invented-peanut-butter-4082744; 2019-10-03;
- Shalini S. Arya i in.; "Peanuts as functional food: a review"; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4711439/; 2019-10-03;
- Ocean Robbins; "Is Peanut Butter Good for You? Everything You Need to Know"; https://foodrevolution.org/blog/is-peanut-butter-good-for-you/; 2019-10-03;
- WebMD; "Health Benefits of Nut Butters"; https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-nut-butters; 2019-10-03;
- Natalie Butler; "The Health Benefits of Nut Butters"; https://www.healthline.com/health/nut-butters; 2019-10-03;
- Kalyani Gorrepati i in.; "Plant based butters"; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4486598/; 2019-10-03;
- A. Stróżyk, L. Pachocka; "Orzechy jako istotny składnik diety sportowców"; „Probl Hig Epidemiol”, 2016, 97(4).;
- E. Flaczyk, J. Kubus-Cisowska; "Znaczenie orzechów w żywieniu człowieka"; „Przemysł spożywczy”, 2010, T. 64, nr 12.;




Samodzielne masło jest najbardziej ekologiczne https://www2.braunhousehold.com/pl-pl/porady-kuchenne/domowe-maslo-orzechowe