Tacos ‒ właściwości i skład. Przepis na meksykańskie tacos
Tacos to najpopularniejsze danie kuchni meksykańskiej, które stało się swoistym symbolem tego kraju. Tacos stanowi rodzaj przekąski, którą zjada się „na raz”. To popularne jedzenie dostępne jest w większości meksykańskich lokali. To, co czyni tacos wyjątkowym jest to, że można serwować je w rożnych wariantach, z rożnymi dodatkami i sosami. W czym tkwi ich tajemnica?
Tacos – co to takiego?
Na pierwszy rzut oka tacos może przypominać inne słynne meksykańskie danie – burrito. Tak naprawdę tymi między dwiema potrawami są znaczne różnice. Po pierwsze tortille na burrito przygotowuje się zazwyczaj z mąki pszennej, natomiast na tacos z mąki kukurydzianej, a po drugie burrito jest zawijane, natomiast tacos są składane.
Farsz, który znajduje się w środku może być różny. Wszystko zależy od dostępnych składników albo własnego upodobania smakowego. Zazwyczaj przyprawia się je ostro za pomocą chili i pieprzu, a także ziół takich jak oregano, kolendra i bazylia. W farszu na tacos najczęściej pojawiają się pomidory, cebula, a także podstawowe składniki kuchni meksykańskiej: kukurydza i czerwona fasola. Jeśli chodzi o mięso, to wszystko dobrze się komponuje: wieprzowina, wołowina, kurczak, tuńczyk, a nawet krewetki.
Potrawa była przyrządzana najprawdopodobniej już przed podbojem Meksyku przez Hiszpanów. Rdzenni mieszkańcy Meksyku napełniali wtedy tortillę małymi rybkami.
Historia tacos
Słowo „taco” wywodzi się ze starożytnego języka Nahuatl, w którym „tlahco” oznacza „w połowie lub w środku”, odnosząc się do kształtu tej potrawy. Inna legenda mówi, że nazwa dania prawdopodobnie pochodzi od pewnego rodzaju ładunku wybuchowego, który stosować mieli meksykańscy poszukiwacze srebra. Ładunek ten miał formę papierowego worka wypełnionego prochem, co łudząco przypominało tortillę wypełnioną farszem i dodatkami.
Prawdziwe pochodzenie taco nie jest do końca znane, ale uważa się, że powstało ono w przedhiszpańskim Meksyku. Istnieją dwie wzmianki na ten temat: pierwsza pochodzi od Moctezumy, która miała przygotowywać tortille na gorących kamieniach, tworząc coś podobnego na kształt tacos, które obecnie znamy. Drugi sposób odnosi się do formy wysyłania jedzenia do mężczyzn, którzy przez cały dzień pracowali na wsi. Kobiety owijały mięso i warzywa w placek tortilli, który miał stanowić również naczynie do jedzenia.
Pierwsze tacos, które zostały udokumentowane, pochodzą z czasów hiszpańskiego podboju dokonanego przez Hernána Cortésa w meksykańskim Coyoacán. Według Bernala Díaza del Castillo, który zapisał w swojej kronice „Prawdziwa historia podboju Nowej Hiszpanii”, iż wieprzowina podawana wówczas była z tortillami.

Właściwości prozdrowotne tacos
Podstawowym składnikiem tacos są placki kukurydzianej tortilli. Mąka kukurydziana, z których są zrobione, zawiera szereg składników odżywczych. Są to przede wszystkim białko, błonnik, witaminy B1, B6, foliany i składniki mineralne: cynk, magnez i żelazo. Ponadto mąka kukurydziana zawiera karotenoidy, czyli naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Nie zawiera glutenu, dlatego jest znakomita dla osób borykających się z cekalią czy alergiami pokarmowymi. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, mąka kukurydziana obniża poziom cholesterolu we krwi oraz poprawia insulinowrażliwość tkanek. Dzięki obecności witaminy A, wspomaga wzrost komórek. Poza tym, mąka kukurydziana zwiększa produkcję czerwonych krwinek, reguluje aktywności enzymów, a także chroni nasze DNA przed uszkodzeniami. Obecność karotenoidów: luteiny i zeaksantyny sprawia, że opóźnia występowanie chorób oczu związanych z wiekiem. Natomiast zawartość cynku sprawia, że wspomaga układ odpornościowy.
Kolejny ważny składnik tacos to mięso wołowe, które jest cennym źródłem białka. Wołowina to bogactwo witamin i minerałów oraz niezbędnych do życia aminokwasów. Zawiera między innymi witaminę B12, która niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest odpowiedzialna za utrzymanie w zdrowiu naszego układu krążenia oraz systemu nerwowego i mózgu. Selen, który również możemy znaleźć w wołowinie, chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami. Ponadto odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. W wołowinie znajdziemy żelazo w dużych ilościach, które wspiera pracę układu krwionośnego. Pierwiastek ten szczególnie ważny jest dla kobiet, ponieważ są narażone na jego niedobór. Natomiast kreatyna zawarta w wołowinie zapewnia energię mięśniom, dzięki niej możemy je wzmocnić i zwiększyć ich masę.

Czerwona fasola, kolejny składnik znajdujący się w tacos, to najlepsze źródło białka, które stanowi alternatywę dla białka zwierzęcego. Zawiera w sobie witaminy, takie jak: witamina C, E, K oraz bardzo dużo witamin z grupy B, w szczególności witaminy B1 i B6 (wspomagają zapamiętywanie, koncentrację i dobry nastrój). Czerwone nasiona zasługują też na uwagę ze względu na dużą ilość cynku, fosforu, magnezu, potasu i żelaza Spośród innych cennych dla zdrowia substancji występujących w czerwonej fasoli warto wymienić izoflawony (fitohormony o budowie zbliżonej do estrogenów), lecytynę (wspomaga pracę mózgu) czy inhibitory proteaz (o właściwościach przeciwnowotworowych). Co więcej, regularne spożywanie czerwonej fasoli pomaga łagodzić objawy menopauzy, wspomaga wzrost naturalnej flory jelitowej oraz obniża poziom szkodliwej frakcji cholesterolu.
Z kolei kukurydza, którą również znajdziemy w tradycyjnych tacos, to dobre źródło błonnika (ułatwia trawienie) oraz składników mineralnych, takich jak: witaminy z grupy B, a także witaminy D, E, K oraz prowitaminę A, cynk, mangan, jod, potas, selen i wapń. Selen, witamina E i beta-karoten chronią przed działaniem wolnych rodników, zwiększają odporność i przedłużają młodość. Dostarczając organizmowi nawet niewielkie dawki selenu dziennie, chronimy nasz organizm przed wieloma chorobami nowotworowymi. Natomiast luteina zawarta w kukurydzy, czyli żółty barwnik z grupy karotenoidów, wykazuje właściwości przeciwutleniające oraz korzystnie wpływa na wzrok.



Jak przygotować tradycyjne tacos?
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże czerwone papryki
- 400 g czerwonej fasoli z puszki
- 200 g kukurydzy z puszki
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki płatków ostrej papryki lub 1 świeża papryczka chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- gotowe tortille
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju przesmażamy posiekaną cebulę, czosnek i chili. Dodajemy mięso i doprawiamy przyprawami – kuminem rzymskim, mieloną papryką oraz pieprzem i solą. Następnie dodajemy fasolę i kukurydzę, podlewamy łyżką wody i całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Muszle taco wkładamy na 2 minuty do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Do każdej z nich nakładamy trochę mięsno-warzywnego farszu. Na koniec posypujemy startym serem i poszatkowaną kolendrą.
Czy warto jeść tacos?
To meksykańskie danie nie bez powodu jest numerem jeden w Meksyku. Zajadają się nim nie tylko w tym kraju, ale i na całym świecie. Nic w tym dziwnego, bo to pyszne i zdrowe jedzenie, które jest świetną alternatywą tradycyjnego lunchu, albo można je serwować w formie przystawki. Do tego jest banalnie łatwe w przygotowaniu i zawiera wiele cennych składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
- https://www.wideopeneats.com/a-guide-to-authentic-tacos/; 2019-08-08;
- https://www.thrillist.com/eat/nation/best-types-of-tacos-explained; 2019-08-08;
- https://loscabosmexicoblog.com/es/historia-del-taco/; 2019-08-08;
- https://www.mexico.com/de-fondo/donde-y-como-nacio-el-taco-una-historia-que-necesitamos-conocer/; 2019-08-08;



