Masło murumuru i cupuacu – właściwości, działanie i zastosowanie masła murumuru i cupuacu
Murumuru i cupuacu to dwie egzotyczne nazwy, które od pewnego czasu coraz częściej pojawiają się na drogeryjnych półkach i z łatwością intrygują maniaków naturalnej pielęgnacji. Należą do dwóch niezwykłych kosmetyków, pochodzących aż z amazońskiej dżungli. Masła murumuru i cupuacu – to tłuszcze roślinne, wytłaczane z nasion tropikalnych drzew. Warto poznać ich właściwości pielęgnacyjne – niewykluczone, że już niedługo zasilą składy jeszcze większej liczby kosmetyków, na wzór masła shea czy masła kakaowego.
Wśród kilkudziesięciu gatunków roślin gęsto porastających amazońskie lasy, znajduje się wiele takich, które ubóstwia współczesna kosmetologia. To z Amazonii zresztą, zwanej zielonymi płucami świata, pochodzą surowce przeznaczane również na produkcję wielu środków leczniczych – farmaceutycznych i ziołowych. Surowcami, na które z pewnością warto zwrócić uwagę są opisywane tu masła murumuru i cupuacu – nam jak dotąd mało znane, za to znaczące dla mieszkańców Ameryki Południowej i Środkowej.
Właściwości masła murumuru i cupuacu
W sklepach z naturalnymi kosmetykami, jak i w dobrze zaopatrzonych drogeriach, bez trudu wypatrzymy obydwa masła. Jedno i drugie ma postać stałą oraz delikatną kremową barwę. Murumuru przypomina pod tym względem nierafinowany olej kokosowy, natomiast cupuacu (czytaj kupasu) jest nieco bardziej zbite – to jeden z najtwardszych tłuszczów jadalnych i kosmetycznych. Obydwa masła zresztą cechują się solidną strukturą. Ich aplikacja w czystej postaci nie należy do najłatwiejszych, dlatego przed aplikacją warto je rozpuścić. Szczególnie masło cupuacu poleca się przed zastosowaniem podgrzać w kąpieli wodnej, aby ułatwić nakładanie. Można mieszać je także z innymi olejami o przystępniejszej formule i podobnych właściwościach (np. z masłem kakaowym).
Masło murumuru – kuzyn kokosa, skarbnica witamy A
Murumuru prawie w połowie składa się z kwasu laurynowego – kwasu tłuszczowego, którego wysokim stężeniem cechuje się również olej kokosowy, stąd naturalne podobieństwo obu związków. Podobnie jak tłuszcz kokosowy, również masło murumuru posiada właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Sprawdza się jako naturalny zamiennik antyperspirantu, dzięki swoim właściwościom dezodorującym. Do tego doskonale nawilża i odżywia zarówno skórę, jak i włosy. Na włosy suche i porowate, a także kręcone działa jak silikon. Tłuszcz murumuru charakteryzuje się również wysokim stężeniem witaminy C (kwasu askorbinowego), ale przede wszystkim imponuje ilością zawartej w nim witaminy A. Aż trudno wyobrazić sobie, że jest jej w tym produkcie trzy razy więcej niż w słynącej z zawartości karotenów marchwi.
Masło murumuru Pochodzenie: Amazonia, palma Astrocaryum murumuru, Brazylia, Boliwia, Peru |
Masło murumuru pozyskuje się z nasion amazońskiej palmy Astrocaryum murumuru, rosnącej głównie na terenach Brazylii, a także Peru i Boliwii. Palmy murumuru lubią podmokłe tereny, wydają żółte owoce o żółtym miąższu i zakończonych spiczasto nasionach, na pierwszy rzut oka przypominających nieco miniaturowe orzechy kokosowe.

Masło cupuacu – piękny kakaowiec o owocowym smaku
Cupuacu to bliski kuzyn masła kakaowego. Drzewo, z którego jest pozyskiwane – Theobroma grandiflorum – to kakaowiec cupuacu, rosnący głównie w obszarze Brazylii. Drzewo cupuacu osiąga przeciętnie do 15 m wysokości, posiada sporej wielkości i rozpiętości zielone liście, a także owoce do złudzenia przypominające owoce kakaowca – brązowe i podłużne, na końcach zaokrąglone lub spiczaste. Środek wypełnia aromatyczna, kremowa masa o lekko kwaśnym smaku (przypominającym połączenie czekolady i ananasa), a także dwa rzędy nasion. Cupuacu pięknie prezentuje się zwłaszcza, gdy kwitnie – kwiaty tego drzewa to prawdziwy majstersztyk świata flory. Mają kształt kielichów, fioletowe płatki i purpurowe prątniczki.
Masło cupuacu to produkt powszechnie użytkowany w całej Ameryce Środkowej i Południowej. Służy nie tyle za surowiec kosmetyczny, ale głównie spożywczy. Często zastępuje tłuszcz kakaowy i jest dodawane do deserów, lodów i tamtejszych słodyczy. Owoce cupuacu zbiera się, gdy już dojrzałe opadną z drzew. Wydobywany z nich tłuszcz zawiera nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe o bardzo dobrych proporcjach. Znajduje się w nim kwas stearynowy, oleinowy, palmitynowy i arachidowy. Tłuszcz cupuacu dzięki takiemu składowi wykazuje bardzo dobre właściwości przeciwzapalne i regenerujące. Znaczny udział witaminy E sprawia ponadto, że ma korzystny wpływ na skórę, przede wszystkim działa na nią ochronnie, nawilżająco i przeciwstarzeniowo.
Skóra na łasce amazońskich drzew
Masło murumuru i cupuacu są jednakowo cenne w kosmetyce z uwagi na bogatą zawartość kwasów tłuszczowych i witamin. W pierwszym uwagę zwraca znaczna ilość kwasu laurynowego i karotenów, drugie zachęca proporcjami kwasów tłuszczowych i stężeniem witaminy E.
Oba tłuszcze nadają się do pielęgnacji skóry wymagającej i słabo nawodnionej, której nieobce są stany zapalne, przesuszenie, trądzik, problemy z łojotokiem, zanieczyszczenia i brak elastyczności. Można je stosować również na spękane i przesuszone dłonie oraz pięty. Często podkreśla się również zbawienne działanie obu maseł na porowate włosy i spierzchnięte usta. Co ważne, oba te naturalne kosmetyki są delikatne i nietoksyczne dla skóry wrażliwej i atopowej. Chronią ją m.in. przed działaniem zanieczyszczeń obecnych w powietrzu, jak i działaniem słońca. Murumuru i cupuacu można stosować razem z balsamami na opalanie, aby wzmocnić ich działanie, a jednocześnie odżywić skórę naturalnymi składnikami.



Masło cupuacu Pochodzenie: południowa i południowo-wschodnia Amazonia, kakaowiec cupuacu |
Masło murumuru i cupuacu to zimnotłoczone, nierafinowane masła roślinne tłoczone z owoców drzew rosnących w amazońskich lasach. Oba mają zbitą konsystencję, kremowy kolor, a także delikatny zapach. Cechują się bardzo dobrym składem tłuszczowym i bogactwem witamin, karotenów i fitosteroli. W Polsce znane są głównie jako składniki kosmetyków nawilżających i odżywczych. Mają wysokie walory regenerujące, pomagają w gojeniu naskórka i są odpowiednie dla skóry atopowej i zanieczyszczonej.
Naturalnie i ekologicznie Amazońskie lasy są nieustannie i drastycznie eksploatowane. Aby pozyskać surowce z tamtejszych roślin i drzew, niszczy się całe połacie zieleni. Drzewa są wycinane na zatrważającą skalę, przez co cierpi nie tylko fauna i flora Amazonii, ale też ludność naszej planety, sukcesywnie pozbawiana najlepszego i największego źródła tlenu. A jednak kupując masło murumuru lub cupuacu nie przyczyniamy się do tego smutnego procesu. Masło murumuru pozyskiwane jest bowiem z drzew dziko rosnących, które pozostają nienaruszone, a przy jego wydobywaniu pracuje lokalna ludność. Drzewo cupuacu z kolei to najczęściej uprawiane w agroleśnictwie drzewo amazońskie. Agroleśnictwo to ekologiczne i ekonomiczne połączenie leśnictwa i agrotechniki, które ma na celu nie tylko powiększenie plonów, ale też ochronę różnorodności biologicznej, pielęgnację roślin czy ograniczenie erozji gleby. |
- Wikipedia; "Astrocaryum murumuru"; https://en.wikipedia.org/wiki/Astrocaryum_murumuru; 2019-10-03;
- WildForNature; "Amazing Murumuru Butter Benefits For Healthy Skin And Hair"; https://www.wildfornature.com/murumuru-butter-benefits/; 2019-10-03;
- Sabrina Licata; "Murumuru Butter Skin and Hair Benefit”"; https://attitudeorganic.com/murumuru-butter-skin-and-hair-benefits/; 2019-10-03;
- Valeria Cole; "Cupuaçu Butter vs. Shea Butter"; https://www.teadorabeauty.com/blogs/all/cupuacu-butter-vs-shea-butter; 2019-10-03;
- Cynthia Ann Fleck i in.; "Advanced Skin Care – A Novel Ingredient"; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4495740/; 2019-10-03;
- A. Zielińska, I. Nowak; "Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce"; „CHEMIK” 2014, 68, 2.;






