Sos szpinakowy - właściwości, skład i zastosowanie sosu szpinakowego

Szpinak nie należy do ulubionych warzyw. Na samą myśl o tych zielonych liściach wiele osób dostaje gęsiej skórki wspominając czasy dzieciństwa, kiedy to rodzice zmuszali do jedzenia szpinaku. Prawda jest taka, że szpinak jest nie tylko zdrowy, ale także i pyszny – jeśli się go odpowiednio przygotuje. Jednym ze sposobów na te smaczne i zdrowe zielone liście jest sos szpinakowy, który stanowi znakomity dodatek do wszelkich dań makaronowych. Co warto wiedzieć o sosie szpinakowym?



Sos szpinakowy to miks warzywno-śmietanowy, fot. shutterstockSos szpinakowy to miks warzywno-śmietanowy, fot. shutterstock
  1. Sos szpinakowy – co to takiego?
  2. Właściwości prozdrowotne sosu szpinakowego
  3. Przepis na domowy sos szpinakowy w wersji light
  4. Sos szpinakowy w kuchni
  5. Czy warto jeść sos szpinakowy?

Sos szpinakowy – co to takiego?

Sos szpinakowy to tak naprawdę miks warzywno-śmietanowy. Głównym składnikiem tego dania jest szpinak, najlepiej świeży typu baby, ale mrożony brykiet również się nada. Poza tym w składzie sosu szpinakowego znajdziemy także czosnek, czasami cebulę, masło lub oliwę, przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) oraz gęstą śmietanę, a w wersji fit – jogurt naturalny. Można go przyrządzić zarówno w wersji mięsnej, wegetariańskiej, jak i wegańskiej. Samo przygotowanie sosu szpinakowego jest banalnie proste i szybkie, w zasadzie sam się robi. To znakomity pomysł na obiad, kiedy nie mamy czasu na skomplikowane gotowanie.

Chociaż sam szpinak nie jest lubianym warzywem, a wiele osób uważa, że nie ma smaku, albo wręcz przeciwnie - smakuje jak zmielona trawa. Prawda jest taka, że cały sekret tkwi w jego odpowiednim przyrządzeniu. Wystarczy użyć kilku najprostszych przypraw i dodać np. aromatycznego czosnku czy cebulę i już szpinak staje się zjadliwy. Natomiast po dodaniu gęstej śmietany (albo jogurtu naturalnego) powstaje pyszny sos szpinakowy, który stanowi znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju makaronów. Na jego bazie można przyrządzić tagiatelle z kurczakiem albo wędzonym łososiem, szpinakowe canelloni czy lasagne w wegetariańskim wydaniu.
Opracowanie własne na podstawie: https://www.thekitchn.com/how-to-make-creamed-spinach-240332

Właściwości prozdrowotne sosu szpinakowego

Jako, że podstawowym składnikiem jest szpinak, to właśnie on dostarczy naszemu organizmowi najwięcej cennych składników odżywczych. Te zielone liście są bogactwem takich witamin jak witamina C, E i K oraz minerałów: potas, żelazo, magnez, kwas foliowy. Przeciwutleniacze zawarte w liściach szpinaku są znakomitą ochroną przed rozwojem chorób nowotworowych i miażdżycy. To przede wszystkim zasługa beta-karotenu i witaminy C, których w tych zielonych liściach jest pod dostatkiem. Szpinak powinien stanowić główny składnik jadłospisu zestresowanych osób - jest znakomitym źródłem magnezu, a pierwiastek ten ma ogromny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, obniżając podatność na stres oraz wykazuje właściwości uspokajające. Co więcej, szpinak jest uważany za skarbnicę żelaza, które jest niezbędne w leczeniu anemii. Za sprawą potasu znajdującego się w szpinaku, skutecznie obniża ciśnienie, dlatego też osoby z nadciśnieniem powinny często jadać szpinak.

Czosnek, który zaostrza smak sosu szpinakowego jest naturalnym antybiotykiem. Co więcej, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje oraz skutecznie obniża ciśnienie krwi. Czosnek to niezbędny produkt podczas każdej grypy czy przeziębienia, ponieważ w połączeniu z ciepłym mlekiem ułatwia wykrztuszanie wydzieliny, rozgrzewa oraz udrażnia drogi oddechowe. Czosnek w medycynie naturalnej stosowany był jako środek na pasożyty jelit, jak tasiemce czy owsiki. Za sprawą utleniaczy, warzywo to zwalcza wolne rodniki i zapobiega rozwojowi nowych, a dzięki temu skutecznie opóźnia starzenie się komórek organizmu.

Gałka muszkatołowa, która również zapewnia smak i aromat sosu szpinakowego, to źródło wartościowych składników odżywczych, takich jak: białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik oraz witamin: tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy A i C. Ta niezwykła przyprawa podkręca trawienie i zapobiega wrzodom żołądka, przyspiesza i wspomaga produkcję soku żołądkowego oraz działa wiatropędnie. Eugenol – substancja zawarta w gałce muszkatołowej – spowalnia proces wytwarzania i uwalniania substancji odpowiedzialnych za powstanie stanów zapalnych.

Natomiast jogurt naturalny, który jest dopełnieniem smaku i konsystencji sosu szpinakowego, ma bardzo pozytywny wpływ na układ trawienny. Pomaga zarówno przy biegunkach, jak i zaparciach. Włączenie jogurtu do codziennego jadłospisu szybko przynosi pozytywne efekty. Ze względu na zawartość żywych kultur bakterii, jedzenie jogurtu naturalnego zalecane jest w trakcie kuracji antybiotykowej i tuż po niej. Warto go spożywać również wtedy, jeżeli chcemy dodatkowo wzmocnić swoją odporność.
Szpinak nie jest lubianym warzywem, a wiele osób uważa, że nie ma smaku, fot. shutterstock

Przepis na domowy sos szpinakowy w wersji light

Składniki:
  • 25 dag świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 2-3 duże szczypty gałki muszkatołowej
  • sól kamienna i pieprz zielony
  • oliwa z oliwek (kilka łyżek)
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Szpinak porządnie myjemy i osuszamy czystą ściereczką. Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku i dodajemy 25 dag masła, a gdy się rozpuści, dorzucamy szpinak. Szpinak przeciskamy przez praskę i porządnie mieszamy ze szpinakiem. Warzywa dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Następnie dorzucamy resztę masła, doprawiamy gałka muszkatołową i pieprzem, mieszamy i dusimy kolejne 3 minuty. Pod koniec duszenia dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Sos doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, ale nie możemy go zagotować.
Sos szpinakowy to szybki, zdrowy i pyszny posiłek, fot. shutterstock

Sos szpinakowy w kuchni

Tagiatelle z kurczaka w sosie szpinakowym w wersji fit

Składniki dla 2 osób:


Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, solimy i oprószamy pieprzem. Serek śmietankowy mieszamy z miodem i musztardą na jednolitą masę. Dodajemy kurczaka i mieszamy go, aby każdy kawałek był dokładnie obtoczony w marynacie. Odstawiamy na minimum 4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Na patelni rozpuszczamy klarowane masło, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Lekko je podsmażamy, dodajemy kurczaka razem z marynatą, podduszamy często mieszając do momentu, aż będzie miękki. Następnie dorzucamy szpinak i smażymy aż liście namiękną. Zdejmujemy z ognia. Do jogurtu dodajemy 3 łyżki ciepłego sosu z patelni, mieszamy i wlewamy cały jogurt na patelnię i mieszamy z całością. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do sosu. Całość mieszamy.


Makaron z wędzonym łososiem i sosem szpinakowym

Składniki na 4 porcje:
  • 400 g makaronu (np. penne lub kokardki)
  • 300 g wędzonego łososia
  • 30 dag świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki gęstej śmietany (18%)
  • tarty ser żółty typu parmezan (opcjonalnie)
  • 4 cząstki cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. W międzyczasie na rozgrzanym maśle smażymy szpinak razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po kilku minutkach do warzyw dodajemy wędzonego łososia. Wszystkie składniki smażymy przez kilka minut. Ugotowany makaron odcedzamy. Do garnka z makaronem dodajemy smażonego łososia ze szpinakiem oraz śmietanę. Całość dokładnie mieszamy w garnku. Danie podajemy na talerzu wraz z cząstką cytryny do wyciśnięcia lub posypujemy tartym parmezanem.


Wegański sos szpinakowy z makaronem

Składniki na 2 porcje:

Przygotowanie:
Szpinak myjemy i odsączamy. Nerkowce mielimy na proszek, a następnie blendujemy z mlekiem roślinnym. Na patelnię z nieprzywierająca powłoką wrzucamy szpinak oraz pokrojona w drobną kostkę cebulę i wlewamy około 60 ml wody. Smażymy przez kilka minut pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, aż woda wyparuje. Do szpinaku wlewamy orzechowy płyn, mieszamy oraz przyprawiamy gałka muszkatołową, solą i pieprzem. Gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż sos odpowiednio zgęstnieje. Serwujemy z ugotowanym al dente makaronem razowym.

Czy warto jeść sos szpinakowy?

Sos szpinakowy to szybki, zdrowy i pyszny posiłek. Na jego bazie można przygotować wiele dań, najbardziej smakują te na bazie makaronu – ogranicza nas tylko wyobraźnia. Można go przygotować w wersji mięsnej dodając np. kurczaka, wegetariańskiej z łososiem, albo w wegańskiej – bez innych dodatków. To szybki i łatwy sposób na obiad, jeśli nie mamy ani pomysłu, ani czasu na jego przygotowanie.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://www.thekitchn.com/how-to-make-creamed-spinach-240332”; data dostępu: 2020-03-24
  2. “https://cooking.nytimes.com/recipes/1017620-creamed-spinach-sauce”; data dostępu: 2020-03-24
  3. “https://cafedelites.com/easy-creamed-spinach/”; data dostępu: 2020-03-24
  4. “https://www.errenskitchen.com/spaghetti-with-spinach-sauce/”; data dostępu: 2020-03-24
  5. “https://www.calorieking.com/us/en/foods/f/calories-in-sauces-punjab-saag-spinach-sauce/bfuXW_81R5yrXeaPbxIzZA”; data dostępu: 2020-03-24
  6. “https://www.kitchenstories.com/en/recipes/tagliatelle-with-salmon-spinach-cream-sauce”; data dostępu: 2020-03-24
  7. “https://wegepedia.pl/weganski-makaron-ze-szpinakiem/”; data dostępu: 2020-03-24
Ocena (0) Oceń:
Pasaż zakupowy