Gujawa owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze gujawy

Gujawa – co o niej tak naprawdę wiemy? Gujawa nie jest popularnym owocem w Polsce, dosłownie czuć od niej powiew egzotyki. Niewielu o niej słyszało, a ci, którzy znają jej nazwę podchodzą do niej z lekko dozą niepewności. Bardzo niesłusznie, ponieważ gujawa nie tylko smakuje wyśmienicie, ale przede wszystkim jest prawdziwą bombą witaminową!



Owoc gujawyBy Rodrigo.Argenton [CC BY-SA 4.0 ], from Wikimedia Commons
  1. Egzotyczna tajemnica gujawy
  2. Gujawa – bomba witaminowa zamknięta w jednym owocu
  3. Na co pomaga gujawa?
  4. Gujawa na poprawę wzroku
  5. Jak wybrać najlepszą gujawę?
  6. Instrukcja obsługi gujawy
  7. Przepisy z wykorzystaniem gujawy
  8. Czy warto jeść gujawę?

Egzotyczna tajemnica gujawy

Pochodzenie gujawy jest bardzo egzotyczne. Ojczyzną tego niezwykłego owocu są Wyspy Karaibskie, Ameryka Środkowa oraz północna część Ameryki Południowej. Właśnie w tamtym regionie świata znajduje się najwięcej upraw. Jednak gujawa znana jest także w Izraelu, Afryce Południowej, Tajlandii, Indiach i w Pakistanie. Gujawa jest także popularnym owocem w krajach azjatyckich, ale powoli staje się również łatwo dostępnym na Zachodzie.

Gujawa ma także inne nazwy: gruszla, guawa, gojawa i psydia. Owoc ten, swoim wyglądem przypomina dobrze nam znaną gruszkę. Istnieje ponad 100 odmian gujawy, które różnią się między sobą zarówno kolorem, jak i kształtem, dlatego nie jest łatwo wymienić jej charakterystyczne cechy. Najbardziej popularna gujawa jest okrągła jak piłka, z białym lub bordowym miąższem z jadalnymi nasionami. Natomiast skórka ma kolor zielony, żółty lub czerwony i posiada charakterystyczny zapach, który porównywany jest do zapachu skórki cytryny. Smak skórki zazwyczaj jest gorzki, chociaż zależnie od odmiany może być słodki. Liście gujawy są twarde, ciemne, o owalnym kształcie. Ich długość może mieć od 5 do 15 cm. Kwiaty tego owocu są białe, liczą 5 płatków i pręciki.

Owoce gujawy rosną na wiecznie zielonych krzewach, które mogą osiągnąć wysokość od 6 do 10 metrów. W swoim naturalnym środowisku gujawa daje owoce po 2 latach, ale dopiero po 5 latach produkuje największe zbiory. Co ciekawe, po 15 latach drzewo gujawy staje się mało produktywne i przestaje owocować, chociaż może żyć nawet do 40 lat!

Gujawa – bomba witaminowa zamknięta w jednym owocu

Owoc o egzotycznym pochodzeniu posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Gujawie przypisuje się działanie m. in. bakteriobójcze oraz odchudzające. Zawiera wysokie ilości błonnika, więc wspomaga prawidłową pracę jelit oraz przyśpiesza przemianę materii i obniża łaknienie.

W związku z występowaniem wielu bardzo ważnych witamin i minerałów, owoc gujawy powinno się spożywać jak najczęściej. Poza wyśmienitym smakiem, pomoże nam utrzymać odpowiednią kondycję ciała oraz zachować zdrowie. A jaki jest jego sekret?
Owoce gujawy rosną na wiecznie zielonych krzewach. Fot. pixabay.com

Na co pomaga gujawa?

Gujawa zawiera witaminę C – 100 gramów gujawy to aż 228 mg witaminy C, czyli aż czterokrotnie więcej niż występuje w pomarańczy! Posiada także wysoką zawartość witaminy A – dziesięciokrotnie więcej niż występuje w cytrynie. Owoc z obszaru Karaibów zawiera również witaminy: witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B6, B9), witamina E, K i PP oraz minerały: fosfor, magnez, mangan, potas, sód i żelazo.
Osoby, które zmagają się z cukrzycą mogą włączyć ten owoc do swojej codziennej diety, ponieważ gujawa zmniejsza wchłanianie cukru we krwi. Zawiera również przeciwutleniacz – kwarcytynę, który pomaga w profilaktyce leczenia chorób wzroku, w szczególności zaćmy.

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, ma ona ogromny wpływ na nasz układ odpornościowy. Nie tylko go wzmacnia, ale przede wszystkim chroni przed wieloma chorobami i infekcjami. Poza działaniem przeciwzapalnym, gujawa posiada zdolność hamowania cząsteczek zapalnych (prostaglandyny), które powodują zaburzenia wewnątrzkomórkowe. Dlatego zaleca się codzienne spożywanie gujawy (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym), by uchronić się przed przeziębieniem i innymi infekcjami.

Owoce gujawy zawierają też substancje, które chronią organizm przed czynnikami rakotwórczymi. Chodzi o silne przeciwutleniacze: likopen kwercetynę, witaminę C i inne polifenole, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Ekstrakty z tego owocu wykorzystuje się w profilaktyce raka piersi, prostaty, płuc i jelita grubego.

Gujawa zawiera duże pokłady witaminy B3 i B6, które poprawiają przepływ krwi oraz „uspokajają” nasze komórki nerwowe. Obecność przeciwutleniaczy powoduje, że, owoc ten pomaga odżywić mózg i pozytywnie wpływa na naszą psychikę. Dodatkowo witaminy z grupy B poprawiają krążenie krwi w mózgu. Potas zapewnia, że zostaje utrzymana przewodność elektryczna w mózgu. Oznacza to tyle, że wspomaga proces myślenia, jak również zdolność zapamiętywania. Magnez pomaga zrelaksować się zarówno umysłowi, jak i mięśniom. Dlatego też jeśli odczuwamy ciągły stres i zmęczenie, warto włączyć do swojej codziennej diety te egzotyczne owoce.
Owoce gujawy, fot. pixabay.com

Gujawa na poprawę wzroku

Niedobór witaminy A jest przyczyną tzw. kurzej ślepoty oraz problemów z widzeniem. Owoce gujawy bogate są właśnie w tę witaminę, a ich regularne spożywanie wpływa na poprawę wzroku, a także spowalnia rozwój zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Minerały znajdujące się w gujawie pomagają zachować równowagę pomiędzy zawartością potasu i sodu, a dzięki czemu regulują ciśnienie tętnicze. Do ważna informacja dla osób zmagających się z nadciśnieniem. Ponadto obniżają poziom trójglicerydów i złego cholesterolu, co ma bezpośredni wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca. Zawarty w miąższu likopen zmniejsza ryzyko wystąpienia w przyszłości chorób sercowo-naczyniowych.

Owoce gujawy są doskonałym źródłem kwasu foliowego. Właśnie dlatego zaleca się ich jedzenie kobietom w ciąży. Kwas foliowy wpływa na rozwój układu nerwowego u płodu oraz chroni dziecko przed wystąpieniem wad rozwojowych.

Wolne rodniki to zmora pięknej i młodej skóry – przez nie pojawiają się zmarszczki, kurze łapki , a skóra z czasem traci swoją jędrność. Owoce gujawy są źródłem antyoksydantów, takich jak witamina A, witamina C czy beta-karoten, które chronią skórę przed atakiem wolnych rodników. Jeśli chcemy się ustrzec się przed zbyt wczesnym starzeniem oraz na bardzo długi czas chcemy cieszyć się gładką i nieskazitelną cerą, powinniśmy jeść te owoce jak najczęściej.

Jak wybrać najlepszą gujawę?

Owoc gujawy nie jest łatwo dostępny, ale jeśli uda nam się spotkać gujawę w sklepie spożywczym, przy wyborze najlepszego owocu należy kierować się przede wszystkim jego wyglądem i zapachem. Dojrzałe i soczyste owoce mają intensywny zapach, zaś ich skórka daje się lekko wcisnąć. Przejrzałe owoce są nieprzyjemnie miękkie i za bardzo soczyste, z kolei niedojrzałe - twarde i nie wydzielają zapachu. Warto też zwrócić uwagę, by na skórce nie było żadnych plam i innych uszkodzeń. 
Owoc gujawy, fot. pixabay.com

Instrukcja obsługi gujawy

Gujawa charakteryzuje się specyficznym, słodkawo-kwaskowatym smakiem, który trudno jest jednoznacznie zdefiniować: coś między gruszką, figą a pigwą. Jada się zarówno sam owoc, jak i jego pestki. Nie powinno się za to smakować jego skórki. Dlatego najlepiej gujawę przekroić na ćwiartki i nożem ze środka wykroić miąższ. Można ją jeść na surowo i takie wydanie jest najlepsze, najsmaczniejsze i najzdrowsze. Owoc ten może byś stosowany jako dodatek do sałatek, soków, drinków, deserów, a także jako składnik kompotu.

Przepisy z wykorzystaniem gujawy

Tarta z gujawą i mango

Składniki;
  • 275 g ciasta francuskiego
  •  400 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 300 g puree z gujawy
  • 250 g serka mascarpone
  • skórka starta z jednej limonki
  • 2 łyżeczki pasty sezamowej
  • 1 średniej wielkości mango

Przygotowanie:
Gotowym ciastem francuskim wylepiamy formę na tartę. W temperaturze 220 stopni podpiekamy ciasto przez 20 minut. W międzyczasie dokładnie mieszamy jajka, jogurt (300 g) i puree. Jednolitą masę przekładamy na podpieczony spód. Ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut, ale z temperaturą zmniejszoną do 180 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasto i czekać aż ostygnie. Serek mascarpone łączymy z pozostała częścią jogurtu greckiego, dodajemy skórkę startą z limonki oraz pastę sezamową. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie rozsmarowujemy na upieczonej tarcie. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc. Przed podaniem, na wierzchu układamy pokrojone w plasterki mango.

Smothie z gujawy

Składniki:

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia i całość miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy.

Czy warto jeść gujawę?

Gujawa ciągle jest dla nas egzotyczna i wiele osób podchodzi do niej z niepewnością, ale nie ma się czego bać. Gujawa nie jest powszechnie dostępna na naszych bazarach, ale jeśli ją gdzieś spotkamy, zdecydowanie warto ją kupić i wypróbować, szczególnie dla jej smaku oraz właściwości. Z całą pewnością będzie to miła odmiana od naszych rodzimych owoców, no i przy okazji dostarczymy naszemu organizmowi wielu cennych witamin i minerałów. Wyżej wymienione argumenty spożywania owocu z Karaibów, powinny przekonać nawet największego malkontenta.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. Encyclopaedia Britannica; “Guava”; data dostępu: 2019-05-20
  2. City of Darwin; “Guava”; data dostępu: 2019-05-20
  3. Lana Burgess; “What are the health benefits of guava”; data dostępu: 2019-05-20
  4. Md. Khokon Miah Akanda i in.,; “A short review on a Nutritional Fruit : Guava”; data dostępu: 2019-05-20
  5. Antonio Jiménez-Escrig i in. ; “Guava Fruit (Psidium guajava L.) as a New Source of Antioxidant Dietary Fiber”; data dostępu: 2019-05-20
  6. “Guava (Psidium guajava L.) S.P. Singh”; Postharvest Biology and Technology of Tropical and Subtropical Fruits: Cocona to Mango, 2011; 2019-05-20
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy