Karambola owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze karamboli

Karambola stanowi „gwiazdę” wśród owoców tropikalnych. Karambola przyciąga oryginalnym, kosmicznym kształtem owoców oraz wykwintnym smakiem. Ten wywodzący się z Indonezji owoc nie tylko pozwoli nam udekorować posiłek, lecz także dostarczy wielu cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Włączenie karamboli do diety wyszczupli sylwetkę, odmłodzi skórę, poprawi trawienie, wyreguluje ciśnienie krwi, a także sprawi, że będziemy się lepiej wysypiać.

  1. Karambola - z tropików do domu
  2. Karambola - prastary gwiezdny owoc
  3. Karambola pod lupą
  4. Karambola - sposób na smukłą sylwetkę i zdrowe jelita
  5. Karambola - owoc dla ciśnieniowców
  6. Karambola - egzotyczny patent na odporność
  7. Wysypiać się i pięknie wyglądać dzięki karamboli
  8. Gwiezdna kuchnia
Karambola (Averrhoa carambola), czyli „gwiaździsty owoc” stanowi jadalną część tropikalnego wiecznie zielonego drzewa o nazwie oskomian pospolity. Roślina ta występuje dziko w Malezji oraz w Indonezji na wyspie Jawa. Obecnie uprawia się ją w wielu krajach strefy tropikalnej, gdzie nie ma przymrozków – w Afryce, Oceanii oraz w Ameryce Północnej i Południowej. Drzewo to ma pierzaste liście składające się od 7 do 11 jajowatych listków, a jego kwiaty są czerwone i drobne. Owoce karamboli mają żółtozielony, mocno soczysty miąższ o słodko-kwaśnym smaku i orzeźwiającym aromacie. Dojrzałe okazy są jędrne i delikatnie brązowe na brzegach. Zjada je w całości, wraz z żółtą skórką i pestkami. Jako że pokrojona w plasterki karambola przybiera kształt pięknych pięcioramiennych gwiazdek, można nią udekorować wiele potraw.

Karambola - z tropików do domu

Wyróżnia się wiele odmian karamboli. Pochodzą one głównie z Malezji, Florydy, Tajwanu i Hawajów. Różnią się między sobą kolorem, smakiem i kształtem owocu. Pochodzące z Malezji zielonkawe okazy zwane Hew-1 mają wspaniały smak i białe plamki w miąższu, zaś tajwańska odmiana Miss wyróżnia się dość
Owoce karamboli mają żółtozielony, mocno soczysty miąższ o słodko-kwaśnym smaku i orzeźwiającym aromacie. Dojrzałe okazy są jędrne i delikatnie brązowe na brzegach. Zjada je w całości, wraz z żółtą skórką i pestkami.
ubogą jakością i walorami smakowymi. Największe owoce ma hawajska Golden Star i malezyjska Sri Kembangan. Amatorzy roślin doniczkowych mogą rozpocząć uprawę dowolnej, kupionej w sklepie odmiany karamboli pod własnym dachem. Roślina ta bardzo dobrze może się rozwijać również w warunkach domowych. Najlepsze nasiona pozyskujemy z w pełni dojrzałych okazów. Należy jednak zachować daleko idącą ostrożność przy wyciąganiu ich z miąższu tak, aby nie dokonać uszkodzeń. W tym celu skórkę rozrywamy delikatnie wzdłuż żeberek owocu. Ułożone w rządku nasiona trzeba precyzyjnie wyjąć, a następnie dokładnie oczyścić z pozostałości miąższu. Po odpowiednim ich przygotowaniu, wsadzamy je do doniczki wypełnionej uniwersalną ziemią ogrodniczą. Kiełki powinny pojawić się już po ok. 2-4 tygodniach. Co ciekawe, uprawa karamboli nie wymaga dużego doświadczenia – jest stosunkowo łatwa. Roślina ta dobrze rozwija się zarówno w przestrzeni nasłonecznionej, jak i w półcieniu. O ile będziemy ją regularnie podlewać i się o nią troszczyć, odwdzięczy nam się pięknym wyglądem i – od czasu do czasu – smacznymi owocami.

Karambola - prastary gwiezdny owoc

Karambola pochodzi najprawdopodobniej z Indonezji. Azjaci znają tę roślinę już od starożytności. Obecnie uprawia się ją w krajach klimatu tropikalnego – w Kenii, Tajlandii, Brazylii, na Antylach, na Florydzie i wyspach Pacyfiku, gdzie kwitnie i owocuje przez cały rok. Największe tereny uprawne znajdują się jednak w południowej części Chin. W Azji i w Australii owoce karamboli wykorzystuje się do produkcji kompotów i przystawek do pikantnych potraw. W Polsce Averrhoa carambola nie cieszy się aż tak dużą popularnością jak w krajach Orientu, jednak coraz częściej można ją spotkać w supermarketach.

Karambola pod lupą

Gwiaździsty owoc zawiera niewiele kalorii (100 g to ok. 31 kcal). Możemy w nim znaleźć za to mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, przeciwutleniacze i minerały. Wprowadzenie tej rośliny do diety zapewni nam smukłą sylwetkę i dobre samopoczucie. Słodkie „gwiazdki” dostarczą nam
Karambola bogata jest w:
  • błonnik
  • witaminę A
  • witaminy z grupy B
  • witamina C
  • witaminę E
  • cynk
  • fosfor
  • magnez
  • miedź
  • potas
  • selen
  • sód
  • wapń
  • żelazo
bowiem solidną porcję węglowodanów, błonnika i białka, a także witaminę C (aż 57 proc. dziennego zapotrzebowania), która wzmocni naszą odporność oraz inne witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B12) i witaminę E. Karambola zawiera również flawonoidy (kwercytynę, epikatechinę, kwas galusowy), które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Co więcej roślina ta zasili nas w cenne minerały i elektrolity, takie jak cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Nie każdy jednak może spożywać ten owoc. Jako że karambola ma w swoim składzie kwas szczawianowy, nie jest wskazana dla osób borykających się z kamieniami nerkowymi, reumatyzmem lub artretyzmem. Co ciekawe, w Malezji korzeń tej rośliny jest stosowany jako antidotum na trucizny o roślinnej proweniencji, a dawna medycyna chińska zaleca zażywanie gwiaździstych owoców przy gorączce i w procesie leczenia hemoroidów. Współcześnie stanowią one znany środek na „kaca” i różnego rodzaju zaburzenia pracy przewodu pokarmowego.

Karambola - sposób na smukłą sylwetkę i zdrowe jelita

Wysoka zawartość błonnika, wody i niska wartość energetyczna sprawia, że karambola stanowi idealny składnik diety redukcyjnej. Za sprawą regulowania stężenia glukozy i cholesterolu we krwi, owoc ten chroni nas przed nadmiernym odkładaniem się tłuszczu w organizmie, cellulitem i napadami głodu. Włączenie go do codziennego jadłospisu nie tylko pozwoli nam pozbyć się zbędnych kilogramów, lecz także zapewni poczucie sytości, wspomoże pracę układu pokarmowego i zmniejszy chęć na słodycze. Błonnik pobudza perystaltykę jelit i zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, co poprawia trawienie, zapobiega zmianom nowotworowym i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu.
Freeimages.com/Mauro Sakamoto

Karambola - owoc dla ciśnieniowców

Jako że karambola zawiera mnóstwo potasu i śladowe ilości sodu, stanowi idealny owoc dla ciśnieniowców i osób spożywających dużo soli. Pacjenci z podwyższonym ciśnieniem powinni włączyć „gwiaździsty owoc” do diety, ponieważ jedna porcja zawiera aż 176 mg regulującego ciśnienie krwi potasu. Prawidłowa podaż tego pierwiastka pozwala uniknąć wielu chorób serca i układu krążenia.

Karambola - egzotyczny patent na odporność

W Malezji korzeń tej rośliny jest stosowany jako antidotum na trucizny o roślinnej proweniencji, a dawna medycyna chińska zaleca zażywanie gwiaździstych owoców przy gorączce i w procesie leczenia hemoroidów. Współcześnie stanowią one znany środek na „kaca” i różnego rodzaju zaburzenia pracy przewodu pokarmowego.
Owoc karamboli pokrywa aż 57 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Substancja ta jest dobrze przyswajalnym i silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed czynnikami zakaźnymi i eliminuje rakotwórcze wolne rodniki. Dzięki diecie bogatej w świeże owoce nasz układ odpornościowy działa dużo bardziej wydajnie.

Wysypiać się i pięknie wyglądać dzięki karamboli

Odpowiednia podaż witaminy C nie tylko wzmacnia odporność, lecz także pobudza produkcję kolagenu, dzięki czemu nasza skóra i włosy nabierają zdrowego wyglądu. Dodatkowo, karambola ma w swoim składzie witaminę A, która reguluje produkcję sebum i pomaga nawilżyć cerę. Spożywanie tych owoców pozytywnie wpływa również na naszą psychikę i jakość snu. Ze względu na dużą zawartość magnezu roślina ta pomaga zasypiać bez trudu i budzić się w pełni sił. Jeśli zatem borykamy się z bezsennością, a nasza skóra potrzebuje wzmożonej pielęgnacji, powinniśmy umieścić w swoim jadłospisie gwiaździsty owoc.

Gwiezdna kuchnia

Poza upiększaniem sałatek czy egzotycznych drinków, karambola stanowi świetny dodatek do sorbetów i napoi. Jednakże jedynie słodkie jej odmiany można spożywać na surowo, np. w formie koktajli. Kwaśne okazy, ze względu na sporą zawartość szczawianów, stosuje się jako przyprawę, w celu dodania cierpkości potrawom. Niewielkie ilości tego owocu wzbogacą o niepowtarzalny smak sosy, gulasze, curry tudzież dania z ryb. Można stosować go również jako składnik marynat, tart lub dżemów. W celu przygotowania karamboli do spożycia należy ją dokładnie umyć, wysuszyć i odciąć końce. Zazwyczaj usuwamy z niej pestki i kroimy w plasterki, aby uzyskać efekt „gwiazdek”.

Jedną z popularniejszych propozycji podania tego owocu jest prosty w wykonaniu i smaczny tropikalny koktajl.

Składniki:

Przygotowanie:
Karambole myjemy, obieramy i usuwamy brzegi, zaś banana obieramy ze skórki. Wszystkie owoce dokładnie miksujemy z miodem i sokiem z cytryny. Gotowy napój należy schłodzić i podawać ze słomką.
Smacznego!
Alicja Chrząszcz

Bibliografia

  1. Jens Rohwer; “Atlas roślin tropikalnych”; Warszawa:Horyzont, 2002; 2019-05-18
  2. K.N. Babu, P.N. Ravindran; “Carambola ”; Handbook of Herbs and Spices, Volume 3, 2006; 2019-05-18
  3. National Library Board Singapore ; “Starfruit”; data dostępu: 2019-05-18
  4. Sultan Ayesh Mohammed Saghir i in.; “Star fruit (Averrhoa carambola L.): From traditional uses to pharmacological activities”; data dostępu: 2019-05-18
  5. Md. Masum Mia i in., ; “Phytochemical and Biological Studies of Averrhoa carambola”; data dostępu: 2019-05-18
  6. Narmataa Muthu i in.,; “Nutritional, Medicinal and Toxicological Attributes of Star-Fruits (Averrhoa carambola L.): A Review”; data dostępu: 2019-05-18
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy