10 przepisów na roladki – najlepsze przepisy na roladki
Poszukujesz zdrowego przepisu, który przełamie rutynę codziennych posiłków? Roladki to pomysł na atrakcyjne wizualnie i przyjemne do jedzenia przekąski, które wcale nie muszą być przesadnie pracochłonne. Sprawdź, który z naszych przepisów odpowiada twoim gustom i ograniczeniom dietetycznym i uracz domowników kolorowymi roladkami z różnych stron świata. Oto 10 przepisów na roladki!
Sama idea zwijania produktów spożywczych w rolki jest dość stara i szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Japończycy mają swoje sushi, Polacy gołąbki, a Wietnamczycy spring rolls. Widać z tego jasno, że do zwijania przekąsek wykorzystać można szeroki wachlarz składników, począwszy od mięsa po biszkopty i śmietanowe kremy. Poniżej znajdziesz zestawienie roladek, które poza tym, że wspaniale się prezentują i smakują, pomagają również zadbać o zdrowie oraz figurę.
Roladki z tortilli
Gotowe pszeniczne i kukurydziane tortille zrewolucjonizowały globalną kuchnię, wychodząc daleko poza meksykańską klasykę taco czy burrito. Cienkie placki można wykorzystywać bez cieplnej obróbki, zawijając w nie surowe lub gotowane warzywa, ale także mięso, rybę czy nabiał. Dzięki trwałości i elastyczności roladki z tortilli są doskonałą propozycją na piknik czy drugie śniadanie.
Proteinowe tortille
Składniki:
- 1 tortilla pszenne
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 60 g pieczonego indyka (ewentualnie szynki z indyka)
- 2 plaster żółtego sera
- kilka liści sałaty
- pokrojony w kostkę pomidor
Przygotowanie:
Tortillę kładziemy na folii aluminiowej i smarujemy musztardą. Na wierzch kładziemy liście sałaty, pokrojone w plastry mięso, ser, a na koniec pomidora. Solimy i pieprzymy do smaku. Zwijamy pomagając sobie folią, którą otaczamy całą rolkę. Przed podaniem zdejmujemy folię i kroimy roladę na mniejsze części. (źródło: https://easyhealthllc.com/)
Domowe roladki z tuńczykiem i szpinakiem
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ¾ szklanki ciepłej wody
- 400 g tuńczyka w puszce
- mała puszka kukurydzy
- 2 szklanki szpinaku baby
- majonez
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z solą i proszkiem. Dodajemy wodę, olej i wyrabiamy gładkie ciasto, które dzielimy na 10 kawałków. Każdy rozwałkowujemy cienko na blacie. Podpiekamy tortille na suchej patelni z obu stron po kilkanaście sekund (aż zobaczymy brązowe plamki). Każdy placek smarujemy majonezem i wykładamy na niego szpinak, tuńczyka i kukurydzę. Zawijamy w roladkę i kroimy na ćwiartki. (źródło: https://www.homecookingadventure.com/)
Wegańskie roladki
Dieta wegańska uważana jest za bardzo surową i ograniczoną. W rzeczywistości, mimo że dość uboga w białko, stwarza szerokie możliwości przygotowywania dań niezwykle bogatych w błonnik i witaminy. Wegańskie roladki są na przykład tradycyjnym przysmakiem w wielu krajach Azji.
Roladki z bakłażana
Składniki:
- 2 bakłażany
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 300 g serka rocotta
- ½ szklanki świeżych liści bazylii
- 1 ¼ szklanki sosu pomidorowego
- ½ szklanki tartego parmezanu
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry o grubości 5 mm, oprószamy solą i zostawiamy na 15 minut. Papierowym ręcznikiem odciskiem nadmiar wody. Smarujemy plastry oliwą i układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Ricottę mieszamy z 3 łyżkami oliwy, solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Na każdym wystudzonym plastrze bakłażana rozsmarowujemy łyżkę ricotty i zwijamy w roladkę. Do naczynia żaroodpornego wylewamy szklankę sosu, na nim układamy roladki i całość polewamy resztą sosu. Pieczemy w tej samej temperaturze ok. 20 minut. Podajemy na ciepło, przybrane parmezanem.
(źródło: https://www.southernliving.com)
Summer rolls, czyli wietnamskie roladki warzywne
Składniki:
- 12 papierów ryżowych
- 12 liści sałaty masłowej
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- ½ ogórka
- ćwiartka czerwonej kapusty
- świeże liście mięty
- świeże liście bazylii
SOS:
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 ½ łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
Przygotowanie:
Warzywa szatkujemy w cienkie wióry. Arkusze papieru zanurzamy kolejno w szerokiej misie z wodą. Gdy zmiękną, przekładamy na mokrą deskę, układamy na wierzch po liściu sałaty, na wierzch wykładamy po trochu każdego warzywa oraz miętę i bazylię. Zwijamy całość w rolkę i zakładamy krawędzie pod spód. Wszystkie składniki sosu mieszamy w mikserze. Podajemy świeże roladki z porcją sosu w miseczce obok. (źródło: https://healthynibblesandbits.com/)
Dietetyczne roladki
Wiele osób ze względu na alergie lub inne problemy zdrowotne musi eliminować z diety składniki takie jak gluten, pszenica, laktoza, jaja czy soja. Przepisy na roladki da się łatwo dostosować do tych ograniczeń, otrzymując mimo wszystko zdrowy, pełnowartościowy posiłek.
Bezglutenowe roladki z mortadeli
Składniki:
- 150 g mortadeli
- 100 g ricotty
- 30 g pistacji bez skorupek
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Ricottę doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Serek wykładamy na plastry mortadeli, całość zawijamy i przewiązujemy łodyżkami szczypiorku. Posypujemy na wierzchu pistacjami. (źródło: https://www.aiafoodusa.com/)
Roladki z sałaty z kurczakiem – bez glutenu i bez laktozy
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z kurczaka
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka japońskiej przyprawy (shichimi togarashi)
- ½ szklanki poszatkowanej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 3 cm korzenia imbiru
- ¼ szklanki świeżej kolendry
- 2 wiosenne cebulki
- 3 łyżki sosu hoisin
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu sriracha
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1/3 szklanki prażonych orzeszków ziemnych
- główka sałaty lodowej
Przygotowanie:
Na 2 łyżkach oleju sezamowego podsmażamy kurczaka z japońską mieszanką przypraw, nieustannie mieszając. Po ok. 7 minutach przekładamy mięso na talerz, dodajemy łyżkę oleju na patelnię i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy starty imbir i czosnek i przekładamy mięso z powrotem na patelnię. Dodajemy pozostałe sosy i ocet, a następnie startą marchew, połowę kolendry i poszatkowaną wiosenną cebulkę. Podgrzewamy całość ok. 3 minut, po czym pozostawiamy do wystudzenia. Na liście sałaty wykładamy po dużej łyżce mięsa, a na wierzch kolendrę oraz orzeszki. Zawijamy całość w roladki. (źródło: https://girlwiththeironcast.com/)
Zdrowe roladki dla mięsożerców
Roladki mogą z powodzeniem być daniem głównym. Przygotowane z filetów kurczaka lub ryby są źródłem cennego białka, bez zbędnych węglowodanów. To idealne danie dla sportowców oraz młodzieży!
Roladki z kurczaka
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 szklanka szpinaku baby
- 100 g mozzarelli
- 1 łyżka masła
- ¼ łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Filety rozbijamy do grubości ok. 5 mm. Na każdy wykładamy szpinak oraz ser, zwijamy w roladkę i przebijamy wykałaczką. Masło rozpuszczamy w mikrofali. Każdą roladkę obtaczamy w maśle, a potem w bułce tartej. Wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. (źródło: https://www.tasteofhome.com/)
Owocowe roladki
Dzieci (i nie tylko) uwielbiają słodycze – niestety, większość z nich jest absolutnym zaprzeczeniem zdrowej żywności. Owocowe rolki z suszarki są doskonałą alternatywą dla kupnych słodkości, dostarczając organizmowi witamin, antyoksydantów i błonnika, ale bez nadmiaru cukru i kalorii.
Malinowe roladki
Składniki:
Przygotowanie:
Maliny z miodem miksujemy na gładką masę, którą następnie przecieramy przez sito. Tak otrzymane puree rozprowadzamy grubą warstwą na plastikowej wkładce suszarki do owoców. Suszymy przez 5-7 godzin w temp. 145 stopni C. Schłodzoną masę delikatnie zdejmujemy z tacy i kroimy na pół. Każdą połówkę zwijamy w ciasną rolkę wraz z papierem do pieczenia. Kroimy na kawałki o szerokości 4 cm i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem delikatnie odwijamy rolkę, zdejmujemy papier i pozwalamy jej naturalnie zwinąć się powrotem. (źródło: https://www.beyondthechickencoop.com/)
W podobny sposób można przygotować roladki z innych owoców – od truskawek po jabłka i dynie. Wszystkie wspomniane wyżej przepisy są bowiem zaledwie inspiracją. Urok roladek polega również na tym, że można dość dowolnie dostosowywać receptury do własnych upodobań i możliwości. Co zaś najważniejsze, większość naszych propozycji można śmiało przygotować z wyprzedzeniem, co znacząco ułatwia planowanie posiłków dla rodziny.
- „13 Best Wraps & Rolls Recipes | Easy Rolls Recipes” NDTV, https://food.ndtv.com/lists/10-best-wraps-rolls-recipes-696099, 29/06/2022;
- „How to Make Fruit Leather” Elise Bauer, https://www.simplyrecipes.com/recipes/how_to_make_fruit_leather/, 29/06/2022;
- “MY FAVORITE PINWHEEL RECIPES” Michael Wurm, https://inspiredbycharm.com/my-favorite-pinwheel-recipes/, 29/06/2022;
- “5 Easy Tortilla Roll-Up Recipes” Eats Amazing, https://www.eatsamazing.co.uk/family-friendly-recipes/recipes-for-lunch-boxes/5-easy-tortilla-roll-up-recipes, 29/06/2022;
- “Wraps and Rolls Appetizer Recipes” Allrecipes, https://www.allrecipes.com/recipes/115/appetizers-and-snacks/wraps-and-rolls/, 29/06/2022;
- “Can I Prepare Tortilla Roll-Ups the Night Before?” Hannah Wahlig, https://www.ehow.com/info_12308052_can-prepare-tortilla-rollups-night-before.html, 29/06/2022;