Kasza bulgur jest jednym z podstawowych surowców kulinarnych wykorzystywanych na Bliskim Wschodzie. To rodzaj kaszy wytwarzanej z pełnego ziarna pszenicy durum (pszenicy twardej, makaronowej), które najpierw gotuje się, suszy, a później rozgniata. Poza bulgurem, z durum powstają również znany nam dość dobrze kuskus i, rzecz jasna, mąka oraz makaron. Co ciekawe, kuskus jest powszechnie uważany za kaszę, jednak ze względu na fakt, że powstaje z semoliny, zdecydowanie bliżej mu do makaronu. W porównaniu do kaszy bulgur, zawiera też mniej składników mineralnych i nie ma aż tak oryginalnego smaku, choć w krajach bliskowschodnich jest bardziej popularny, niż bulgur.

- Kasza bulgur - witaminy i wartości odżywcze
- Właściwości prozdrowotne kaszy bulgur
- Pilaw i tabbouleh - słynne dania z kaszy bulgur
Kasza bulgur - witaminy i wartości odżywcze
Kaszę bulgur wyróżnia fakt, że jako produkt powstały z ziaren nieoczyszczonych, jest bogata w tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik i antyoksydanty. Zawiera minerały - cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo oraz witaminy - witamina A, witamin z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina E i K. W 100 gramach ugotowanej kaszy bulguru znajduje się aż 4,5 grama błonnika pokarmowego. W dodatku kasza ta ma bardzo wyrazisty, wyszukany smak i wspaniale chłonie aromaty dodawanych do niej warzyw, sosów i przypraw. Kasza bulgur podaje się najczęściej z cebulką, pieczarkami, pesto, bakłażanem, papryką, pomidorami, zielonym groszkiem, marchewką, pietruszką oraz dodatkiem mięsa. Do przygotowania w takiej formie, na patelni, najbardziej nadaje się kasza bulgur gruboziarnisty. Kasza bulgur średnio- i drobnoziarnisty zdecydowanie lepiej sprawdzają się do przyrządzania zup i farszów. Ten typ kaszy możemy jeść również na słodko – z dodatkiem mleka, miodu, jeżyn, suszonych daktyli i fig. Gruboziarnista kasza bulgur z dodatkami Aby przygotować pyszną potrawę z kaszy bulgur, wybierz świeże warzywa i aromatyczne przyprawy. Cebulkę, paprykę i inne składniki (np. mieloną wołowinę) podsmaż w rondlu lub na patelni na mieszance masła i oliwy. Następnie wsyp przepłukana w zimnej wodzie kaszę bulgur i dolej szklankę wrzątku. Dodaj przyprawy – obowiązkowo szczyptę curry, nieco soli, świeże lub suszone zioła i pastę z pomidorów. Gotuj całość przez 15 minut pod przykryciem, na najmniejszym ogniu. Po tym czasie odstaw naczynie na kolejne pięć minut, nie zdejmuj pokrywki. Przed podaniem, dokładnie przemieszaj danie i dodaj świeżo mielonego pieprzu. |

fot. dreamstime
Właściwości prozdrowotne kaszy bulgur
Z uwagi na wysoką zawartość magnezu oraz witamin z grupy B, kasza bulgur działa wspomagająco na pracę układu nerwowego. Nie tylko podnosi przy tym sprawność umysłową, ale też poprawia nastrój. Wszystko dzięki temu, że ma w sobie pirydoksynę (aderminę), czyli jedną z form witaminy B6.Z kolei dzięki sporej ilości błonnika, kasza bulgur wspomaga pracę jelit, ułatwiając tym samym oczyszczanie organizmu i odchudzanie. Błonnik jest poza tym pogromcą cholesterolu i chroni naczynia krwionośne przed tworzeniem się blaszek miażdżycowych, przez co wspomaga pracę całego układu sercowo-naczyniowego.
Kaszę bulgur mogą bez obaw jeść dzieci, cukrzycy (indeks glikemiczny: 42), sportowcy i osoby odchudzające się. Z jej dobrodziejstw nie skorzystają natomiast uczuleni na gluten.
Ekologia.pl poleca

Tradycyjna sałatka tabbouleh, fot. shutterstock
Pilaw i tabbouleh - słynne dania z kaszy bulgur
Od pewnego już czasu pozostajemy pod wielką fascynacją klimatami orientalnymi, w szczególności egzotyką i potencjałem, jakie drzemią w obcych nam dotąd kulinariach. I nie chodzi tu wcale o przaśne zamiłowanie do stołowania się w barach z kebabem i gyrosem. Kuchnie arabska, turecka, perska i izraelska (cztery składowe kuchni Bliskiego Wschodu) podbiły serca Europejczyków czymś zupełnie innym.Wspomniany już tabbouleh, a także pilaw to klasyczne potrawy bliskowschodnie, których podstawą jest właśnie kasza bulgur. Obydwa dania są bardzo smaczne i nieskomplikowane. Charakterystyczna dla nich metoda przygotowania kaszy bulguru może nam ponadto służyć za wzorzec w dalszych eksperymentach kulinarnych z tym rodzajem kaszy.
Pilaw przyrządza się co prawda głównie na bazie ryżu (potrawa ta jest rozpowszechniona również w Azji Środkowej i na Bałkanach), lecz w Armenii, Syrii i w Turcji bardzo często ryż zastępuje się kaszą bulgur. Jego głównym składnikiem, poza kaszą lub ryżem, jest dodawana w kawałkach baranina (to wersja klasyczna, można przyrządzić też pilaw z innym mięsem lub postawić na wersję wegetariańską).
Mięso najpierw smaży się z dodatkiem cebuli, tartej marchwi i pomidorów, a następnie przysypuje suchą kaszą bulgur (ryżem), zalewa wrzątkiem i dusi na patelni pod przykryciem lub wkłada do piekarnika.
Tabbouleh to z kolei zdrowa, zielona i bardzo popularna sałatka, przygotowywana z dodatkiem drobnoziarnistej kaszy bulgur (często też kaszy kuskus). Przysmak ten pochodzi z Libanu i ma wiele odsłon. Kaszę bulgur wystarczy zalać wrzątkiem, gdyż ze względu na wielkość ziaren szybciej mięknie i nie potrzebuje gotowania. Po ostygnięciu łączymy ją ze smażoną cebulką, chili, solą, pomidorami, zielonym ogórkiem oraz dużą ilością pietruszki (składnik niezbędny i podstawowy). Całość poddajemy w temperaturze pokojowej.
Elżbieta Gwóźdź
Bibliografia
- Zeynep Tacer Caba i in.; “Bioactive healthy components of bulgur”; data dostępu: 2019-10-07
- Nilgün Ertaş, Selman Türker; “Bulgur processes increase nutrition value: possible role in in-vitro protein digestability, phytic acid, trypsin inhibitor activity and mineral bioavailability”; data dostępu: 2019-10-07
- Ansley Hill; “What Is Bulgur Wheat? Everything You Need to Know”; data dostępu: 2019-10-07
- Carol Sarao; “What Are the Health Benefits of Bulgur Wheat?”; data dostępu: 2019-10-07
- Martha Rose Shulman; “Bulgur: An Easy Way to Get Your Grains”; data dostępu: 2019-10-07
Moim zdaniem
Jadłeś/jadłaś kaszę bulgur?