Tabbouleh – właściwości, skład i wykorzystanie tabbouleh

Tabbouleh to danie narodowe Libanu. Jako pomysł jest zaskakujące proste – ot, sałatka z warzyw i ziaren. Specyficzna mieszanka prostych i wyraźnych smaków daje jednak zaskakująco efektowny rezultat – na tyle atrakcyjny, że tabbouleh stał się inspiracją dla kucharzy na całym świecie, a różnych wersji klasycznej potrawy można już naliczyć dziesiątki.



Klasyczny tabbouleh; źródło: Wikimedia CommonsKlasyczny tabbouleh; źródło: Wikimedia Commons

Historycy gastronomii uważają, że tabbouleh pochodzi bezpośrednio z pasma górskiego leżącego na pograniczu Libanu i Syrii. Tamtejsze społeczności przyrządzały smaczną i pożywną sałatkę już ponad 4 tysiące lat temu, przede wszystkim jako zamiennik dla mięsa, którego często brakowało. Sama nazwa odnosi się do arabskiego słowa „taabil”, które oznacza przyprawy. Uważa się, że w przeciwieństwie do Europy, w krajach arabskich aromatyczne zioła stanowiły kluczowy element codziennej diety już od czasów średniowiecza.

Sam fakt, że libańskie danie narodowe jest sałatką, odzwierciedla idealne dopasowanie tabbouleh do lokalnego klimatu, zwłaszcza długich, gorących letnich dni. Libańczycy znani są z zamiłowania do różnego rodzaju sałatek, a także małych przekąsek na zimno zwanych „mezze”. Tabbouleh w rzeczy samej jest najbardziej podstawowym rodzajem „mezze” – niczym oliwki w hiszpańskich tapas. Warto dodać, że ceniona na całym świecie kuchnia libańska zawdzięcza swą dzisiejszą postać wynikowej różnych wpływów etnicznych, m.in. tureckich, śródziemnomorskich i francuskich.

Czym jest klasyczny tabbouleh?

Libański wynalazek złożony jest z zaledwie kilku składników: pszenicznego bulguru, naci pietruszki, świeżej mięty, pomidorów, szalotek oraz oliwy z oliwek i soku z cytryny. Ten minimalizm zapewnia potrawie łatwo identyfikowalny smak, który w dużej mierze zależy też od specyficznych proporcji. Bowiem w przeciwieństwie do europejskiej kuchni, w której sałatkę z makaronu doprawia się ziołami, w przypadku tabbouleh zioła są dominantą ilościową, a bulgur zaledwie dodatkiem!


Bulgur jest podstawowym składnikiem klasycznego przepisu na tabbouleh; źródło: Wikipedia
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy