Kto zna Biblię, ten wie, że kasza manna to pokarm z nieba. Wedle Starego Testamentu Izraelici uciekający z Egiptu cierpieli na straszliwy głód podczas wędrówki przez pustynię, a Bóg zlitował się nad nimi i co rano, przez 40 lat, zsyłał im z nieba pożywną kaszę manną. „Man hu?”, czyli „Co to jest?” - pytali starożytni ludzie, dając początek nazwie, którą my przypisujemy dziś pszennemu grysikowi.

- Skąd się bierze kasza manna?
- Składniki odżywcze kaszy mannej
- Kasza manna ale inaczej?
- Czy kaszę mannę można więc polecić każdemu?
- Kasza manna - hit diety kleikowej
- Kasza manna w kuchni
- Desery z kaszy mannej zdecydowanie na tak!
Skąd się bierze kasza manna?
Pomimo niesłusznej, zdaniem współczesnych dietetyków, nagonki na gluten, pszenica od setek lat jest głównym źródłem pokarmu dla społeczeństw europejskich. Bogate w energię ziarna przerabia się przede wszystkim na mąkę, ale w procesie przemiału otrzymujemy wiele ciekawych i cennych produktów ubocznych, do których zaliczyć można także mannę. Bielmo mączne, czyli to, co znajduje się wewnątrz okrywy nasiennej, rozdrabniane jest na bardzo różne stopnie grubości, a jedną z drobniejszych frakcji jest właśnie popularny grysik, znany powszechnie jako kasza manna.
W sklepach możemy dziś wybierać spośród dwóch rodzajów manny. Ten tradycyjny to biała kaszka z lekko żółtawym odcieniem, w której powinny być wyraźnie widoczne cząsteczki bielma. Wymaga ona ok. 10 minut gotowania, ale w porównaniu z alternatywną kaszą błyskawiczną (ok. 3 minut gotowania), zawiera więcej wartości odżywczych.
Kasza manna w powszechnym mniemaniu jest bezwartościowym kleikiem, który z dodatkiem cukru czy konfitur staje się po prostu ulubionym przysmakiem najmłodszych. Nie jest to jednak do końca prawdą i choć pośród polskich kasz można znaleźć wiele zdrowszych, bardziej wartościowych odmian, manny z całą pewnością nie należy lekceważyć.
Składniki odżywcze kaszy mannej
Kasza manna przede wszystkim dostarcza nam węglowodanów, w tym skrobi oraz niewielkiej ilości błonnika. Z tego punktu widzenia jest to pokarm dość tuczący i odznaczający się podwyższonym indeksem glikemicznym (IG 60). Nie jest jednak prawdą, że to tylko puste kalorie.W kaszy mannej znajdziemy przede wszystkim bogactwo jodu, nieporównywalne z żadną inną z rodzimych kasz. Wobec występujących w coraz szerszej skali problemów z niedoczynnością tarczycy, dieta wzbogacona w jod odgrywa ważną rolę prewencyjną i powinny o niej pomyśleć zwłaszcza kobiety ciężarne oraz planujące ciążę, a także ludzie rzadko spożywający ryby i owoce morza.
Poza tym kasza manna zawiera dość spore ilości witamin z grupy B, zwłaszcza witamin B1 i B6, przyczyniając się do lepszego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego oraz skuteczniejszej przemiany węglowodanów w energię. Niebagatelny jest również poziom żelaza w pszennym grysiku – w jednej porcji znajduje się aż 10% dziennego zapotrzebowania organizmu na żelazo. To informacja ważna szczególnie dla dzieci i osób starszych zagrożonych anemią, a także wszystkich wegetarian.

pixabay.com
Kasza manna ale inaczej?
Kto mimo wszystko preferuje posiłki bogatsze w składniki odżywcze, powinien pomyśleć o alternatywnych odmianach kaszy mannej, które można dziś bez trudu kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Mowa tu przede wszystkim o orkiszowej kaszy mannie, występującej również w wersji pełnoziarnistej oraz razowej kaszy mannej będącej znakomitym źródłem błonnika spożywczego. W zagranicznych sieciach handlowych można się również spotkać z manną wzbogacaną dodatkowo o żelazo i wapń, która znakomicie podnosi wartość odżywczą śniadania.Czy kaszę mannę można więc polecić każdemu?
Niekoniecznie. Na pewno powinni się jej wyrzec wszyscy cierpiący na celiakię oraz nietolerujący dobrze glutenu. Jeśli chodzi o osoby na diecie odchudzającej, zdania dietetyków są podzielone. Z jednej strony bowiem wspomniany już wysoki indeks glikemiczny i niewielka zawartość błonnika, czynią z kaszy mannej danie dość obciążające bilans energetyczny i łatwo podnoszące poziom cukru we krwi.Z drugiej strony, skrobia zawarta w gotowanym grysiku znakomicie zaspokaja głód i pozwala długo czuć się sytym po posiłku. Śniadanie z manną może więc skutecznie ograniczać późniejsze podjadanie, a jego ostateczny wpływ na figurę i zdrowie tak naprawdę zależy głównie od dodatków takich jak cukier, mleko czy czekolada oraz ich zdrowszych zamienników.
Kasza manna - hit diety kleikowej
Kasza manna przede wszystkim jednak jest doskonałą propozycją dla osób borykających się z różnego rodzaju dolegliwościami gastrycznymi. Zarówno przy braku apetytu, jak i problemach takich jak zgaga, wrzody żołądka czy zespół drażliwego jelita poleca się podawanie delikatnych kasz o gładkiej konsystencji oraz mało wyraźnym smaku. Także w czasie gorączki, po przebytych infekcjach układu pokarmowego, np. grypie żołądkowej oraz po operacjach gastrologicznych przez pierwsze 2-3 dni lekkostrawna kasza manna doskonale zaspakaja potrzeby energetyczne organizmu, nie obciążając niepotrzebnie procesu trawienia.Ekologia.pl poleca

Zuopa z kluseczkami z kaszy mannej. Fot. pixabay.com
Kasza manna w kuchni
Kasza manna w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie, pojawiając się w przepisach na pasztety, gołąbki, kluski jako substancja zagęszczająca. Niektórzy wykorzystują ją również jako panierkę do kotletów czy zacierkę do zupy. W wersji śniadaniowej lub deserowej mannę przygotowuje się jednak głównie jako kaszkę gotowaną na mleku w proporcji 2,5-4 łyżek na 2 szklanki mleka (w zależności od pożądanej konsystencji).Do takiego dania na osłodę warto dodawać zdrowe przysmaki podnoszące wartość odżywczą posiłku, takie jak:
- miód lub syrop klonowy
- orzechy i bakalie
- świeże owoce
- mielony mak, karob, niesłodzone kakao
- cynamon, imbir, kardamon
Poza tym z kaszy manny da się przygotować zaskakujące smakołyki, które podbiją serca wszystkich domowników.
Ciasto jogurtowe z kaszy manny
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- esencja waniliowa
Przygotowanie:
Ubijamy jajka z cukrem, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą. Dolewamy stopniowo jogurtu i oliwy, cały czas mieszając. Dosypujemy resztę składników i starannie mieszamy. Wykładamy ciasto do natłuszczonej prostokątnej blaszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni C, przez ok. pół godziny. Gorące ciasto wyjmujemy z pieca i polewamy syropem przygotowanym z ½ szklanki wody, ½ szklanki cukru i soku z połowy cytryny.
Indyjska chałwa
Składniki:
- 1 ½ szklanki kaszy manny
- ½ szklanki klarowanego masła
- ¾ szklanki posiekanych nerkowców i rodzynek
- 3 szklanki gorącej wody
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki cukru lub miodu
- 5 ziarenek kardamonu
Przygotowanie:
W głębokim rondlu rozpuszczamy na średnim ogniu masło klarowane i dodajemy kaszę mannę, dokładnie mieszając. Gdy kasza nabierze złotego koloru, dosypujemy rodzynki i orzechy i jeszcze chwilę prażymy całość. W oddzielnym garnku podgrzewamy wodę, mleko, cukier i kardamon aż do wrzenia, cały czas mieszając. Ostrożnie wlewamy odcedzoną wodę z mlekiem do kaszy, intensywnie mieszając. Gotujemy mieszankę na małym ogniu do momentu, gdy zgęstnieje i zacznie odlepiać się od ścian rondla. Wykładamy masę do miseczek i pozwalamy jej zastygnąć. Wierzch można udekorować bakaliami.
Desery z kaszy mannej zdecydowanie na tak!
Desery z kaszy mannej są ciekawym urozmaiceniem domowego menu i zdrowszą, bardziej sycącą alternatywą dla wypieków z białej mąki pszenicznej. Samą kaszę można również podawać jako lekki obiad poprzedzony np. zupą warzywną.Ekologia.pl (Agata Pavliniec)
Bibliografia
- Wikipedia; “Semolina”; data dostępu: 2019-10-08
- Maria Zamarripa, ; “What Is Semolina Flour? Everything You Need to Know”; data dostępu: 2019-10-08
- Magdalena Slapik; “The Health Benefits of Semolina”; data dostępu: 2019-10-08
- Raluca Cristian; “What is and How to Use Saemolina”; data dostępu: 2019-10-08
- Catherine Misener; “How to Cook Semolina Porridge”; data dostępu: 2019-10-08