Sos adżika – właściwości, skład i zastosowanie sosu adżika

Region Kaukazu ma wiele do zaoferowania jeśli chodzi o kulinarne doznania. Jednym z nich jest sos adżika, który stanowi jeden z podstawowych składników wielu potraw kuchni gruzińskiej czy abchaskiej. Jednak sos adżika również sam w sobie stanowi unikatowy i uniwersalny dodatek, który można stosować do wszelkiego rodzaju zup, sosów czy mięs. Czym zatem jest ten egzotyczny przysmak?



Adżika - właściwości, przepisPasta adżika pochodzi z Kaukazu, ale największym zainteresowaniem i popularnością cieszy się w Turcji, Armenii, Abchazji Rosji i oczywiście Gruzji. Georgia About [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Adżika – co to takiego?

Adżika to pikantny sos z czerwonej papryki, pomidorów i czosnku. Miłośnicy ostrzejszych smaków będą nią zachwyceni, ponieważ w swoim składzie zawiera również pikantną paprykę chili. Sos pochodzi z kuchni kaukaskiej, ale największym zainteresowaniem i popularnością cieszy się w Turcji, Armenii, Rosji, Abchazji i oczywiście Gruzji. Każda gruzińska gospodyni ma swoją własna recepturę jej przyrządzania, dlatego w smaku może się nieco różnić. Jej skład i rodzaj różnią się też w zależności od regionu, z którego ten przysmak pochodzi. W Abchazji spożywanie sosu adżiki uznaje się za skuteczny sposób na zachowanie długowieczności mieszkańców tego rejonu. Przed upadkiem ZSRR adżika zdobyła dużą popularność we wszystkich krajach bloku wschodniego. Kaukaska pasta może być czerwona, zielona czy też brązowa i zawierać różne dodatki, np. jabłka, pomidory czy marchewkę.

Konsystencja sosu adżiki jest raczej gęsta, w zależności od tego, w jakim stopniu woda odparowała z gotujących się warzyw. Jej odcień jest intensywny i wyrazisty: najczęściej czerwony, chyba, że użyjemy zielonej papryki i dużej ilości natki pietruszki oraz kolendry. Adżikę produkuje się z wybornych odmian czerwonych pomidorów, papryki słodkiej i chilli, aromatycznych przypraw, które w połączeniu ze sobą tworzą wyśmienity smak sosu.

Właściwości prozdrowotne sosu adżika

Jednak sos adżika to coś znacznie więcej niż oryginalny smak. To przede wszystkim kopalnia witamin i minerałów. Kaukaski sos adżika jest znakomitym źródłem potasu, który jest ważnym mikroskładnikiem utrzymującym równowagę elektrolitową organizmu, bierze również udział w skurczach mięśni, chroni pracę serca i mózgu.

Ta pikantna kaukaska pasta kryje w sobie duże pokłady witaminy C odpowiedzialnej za ogólne wzmocnienie odporności organizmu. Warto wiedzieć, że witamina ta hamuje także proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia. Poza tym usprawnia transport składników między komórkami oraz stanowi niezbędny składnik procesu powstawania tkanki łącznej.




Adżika to pikantna pasta z czerwonej papryki, pomidorów i czosnku. Fot. pixabay.com
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy