Saponiny to grupa związków chemicznych występujących w wielu roślinach i niektórych zwierzętach. Jako takie przedostają się w naturalny sposób do ludzkiej diety i bywają również wykorzystywane jako suplement, a nawet lek. Co warto wiedzieć o saponinach i ich wpływie na nasze zdrowie? W jaki sposób człowiek może je wykorzystać na swoją korzyść?

- Jak działają saponiny?
- Naturalne źródła saponin
- Zastosowania saponin
- Prozdrowotne właściwości saponin
- Czy saponiny mogą szkodzić?
Jak działają saponiny?
Saponiny powstają w tkankach wielu roślin jako forma wewnętrznej ochrony przed szkodnikami i chorobami. Są bowiem gorzkawe, toksyczne oraz ograniczają rozwój bakterii i grzybów. Niektórych intruzów zniechęcają samym smakiem, inne, zwłaszcza insekty, mogą nawet pozbawiać życia! Rozpuszczają się łatwo w wodzie i są szczególnie groźne dla ryb, co tradycyjne społeczeństwa wykorzystywały często do polowania.Co ciekawe, saponiny posiadają w swojej strukturze zarówno element hydrofilowy (przyciągający wodę), jak i hydrofobowy, a gdy rozmiesza się je intensywnie w wodzie tworzą dzięki temu pianę. Są więc substancjami powierzchniowo czynnymi, gromadzącymi się na granicy między fazą płynną a gazową. Obniżają tym sposobem napięcie powierzchniowe cieczy i mają właściwości myjące, piorące oraz emulgujące. Wymyślone przez Matkę Naturę, aby ułatwiać przetrwanie poszczególnym gatunkom botanicznym, okazały się mieć jednak bardzo cenne znaczenie dla człowieka!
Naturalne źródła saponin
W przyrodzie wyróżnia się ponad 100 rodzin botanicznych produkujących saponiny w swoich tkankach – zarówno korzeniach, jak i liściach i owocach oraz kilka organizmów morskich zdolnych je wytwarzać – najsłynniejszym przykładem jest tutaj ogórek morski, czyli strzykwa (Holothuroidea).Jeśli chodzi o florę, to bardzo dobrym źródłem saponin są części roślin zaliczanych do kategorii dwuliściennych, przede wszystkim nasiona kasztanowca, korzenie i kwiaty pierwiosnków, liście bluszczu, korzenie żeńszenia, kora mydłodrzewu, korzenie lukrecji i mydlnicy lekarskiej, liście połocznika nagiego oraz lucerny siewnej. Podgrupę steroidowych saponin ponadto spotyka się w roślinach należących do rodziny agawowych, szparagowych, pochrzynowatych, liliowatych, amarylkowatych, bromeliowatych czy trędownikowatych.
Także w ludzkim jadłospisie znajdują się rośliny stosunkowo bogate w saponiny, a należą do nich przede wszystkim soja warzywna, fasola i groch, a także komosa ryżowa, czosnek, szparagi czy fenkuł, a w mniejszych ilościach również owies, ziemniak, papryka, pomidory czy bakłażany. Ponadto saponiny obserwowane są dość często także w kawie i herbacie.
Ciekawostka:
Piana powstająca w garnku podczas gotowania soi jest właśnie dowodem na obecność saponin!

Ogórek morski – organizm produkujący saponiny. Źródło: shutterstock
Zastosowania saponin
Korzenie mydlnicy (Saponaria) były od wieków wykorzystywane przez tradycyjne społeczeństwa jako mydło. Do dziś ekstrakty z niego znajdują zastosowanie przy produkcji środków piorących oraz gaśnic pianowych. Podobne właściwości, jak łatwo się domyśleć z nazwy, posiada mydłokrzew właściwy (Quillaja saponaria) pochodzący z Ameryki Południowej, którego kora służyła tubylcom za środek myjący i piorący. Ekstrakty z nagietka z kolei w naszej części Europy wykorzystywane były od dawna do celów kosmetycznych, a i dziś są bazą do wyrobu maści, kremów i szamponów.Dziś raczej niż całe rośliny częściej wykorzystuje się saponiny z nich pozyskane. Stanowią one pieniące bazę dla mydeł oraz detergentów do prania, ale także wielu innych kosmetyków, począwszy od pianek i żeli do mycia, a skończywszy kremach do twarzy i balsamach do ciała. Funkcja usuwania brudu i tłuszczu dzięki wspomnianemu wyżej działaniu powierzchniowo czynnemu jest bowiem tylko jednym z dobrodziejstw, jakie saponiny oferują ludzkie skórze. Z badań wynika, że mają także korzystny wpływ na stany zapalne naskórka, zwłaszcza łuszczycę i egzemę. Uważa się, że działają antyoksydacyjnie, chronią przed szkodliwym wpływem promieniowania UV i wzmacniają naczynia włosowate. Ponadto stosuje się je do wyroby nietoksycznych dezodorantów, różnego rodzaju pianek przemysłowych, nano-emulsji oraz specjalistycznych środków czyszczących.
Co ciekawe, mimo swojej toksyczności dla wielu gatunków mikroorganizmów i zwierząt saponiny wykorzystywane są również w przemyśle farmakologicznym do produkcji suplementów i leków. Na specjalną uwagę w tym zakresie zasługuje pozyskiwana z korzenia pochrzynu włochatego (Dioscorea villosa) dioscyna, którą za pomocą hydrolizy przekształca się w diosgeninę, a następnie wykorzystuje do produkcji syntetycznych hormonów, takich jak kortyzol, progesteron czy pregnenolon. Skala wykorzystania saponin dla zdrowia jest jednak znacznie szersza!
Tabela przedstawiająca właściwości saponin; opracowanie własne
Prozdrowotne właściwości saponin
Od lat 40-tych ubiegłego stulecia naukowcy zgłębiają fenomen wpływu saponin na układ odpornościowy, głównie poprzez wzmocnienie reakcji na antygeny. Przy odpowiedniej technologii oczyszczania i przetwarzania mogą one w przyszłości być ważnym elementem szczepionek.Bardzo ciekawe jest również przeciwcholesterolowe działanie saponin, które wydają się obniżać rozpuszczalność cząsteczek cholesterolu, wpływają na formowanie się miceli oraz wpływają na proces metabolizmu żółciowego i aktywności lipazy. W efekcie suplementy saponinowe u ludzi i zwierząt okazują się zasadnie zmniejszać poziom cholesterolu we krwi, a podobne efekty obserwuje się również przy zwiększonej konsumpcji soi, ciecierzycy, lucerny, fenkułu i czosnku.
Saponiny obecne w warzywach psiankowatych, owsie, lucernie, czosnku czy juce posiadają również silne działanie antybiotyczne. W badaniach laboratoryjnych wykazują skuteczność w zwalczaniu nie tylko bakterii gram-dodatnich i gram-ujemnych, ale także pleśni i drożdżaków. W tym kontekście są rozważane jako naturalny konserwant do żywności. Jako związki przeciwzapalne i wykrztuśne (pomagają rozpuszczać i odkasływać zalegającą w drogach oddechowych flegmę), saponiny są także częścią licznych leków na kaszel i przeziębienie – zarówno ziołowych preparatów, jak i syntetycznych.
Bardzo istotne jest także moczopędne działanie saponin, jak również ich zdolność do pobudzania produkcji soku żołądkowego, żółci oraz soków jelitowych. W konsekwencji dbają one o zdrowie układu pokarmowego i wydalniczego.
Co więcej, saponiny łączone są również z działaniem przeciwrakowym, a najlepszym tego przykładem jest soja o szczególnie wysokiej aktywności aglikonów. Podobne atrybuty przypisuje się również żeńszeniowi oraz lukrecji.
Ciekawostka: Saponiny obecne w zielu buzdyganka naziemnego (Tribulus terrestris) cieszą się renomą również jako wsparcie dla męskiego libido. Podnoszą one bowiem poziom testosteronu, dihydrotestosteronu i dihydroepiandrostanu we krwi, działając nie tylko jak afrodyzjak, ale potencjalnie również wsparcie dla płodności.
Ekologia.pl poleca

Gotowanie soi we wrzątku daje charakterystyczną pianę pochodzącą z saponin. Źródło: shutterstock
Czy saponiny mogą szkodzić?
Saponiny obecne w wielu wspomnianych wyżej roślinach mogą wywoływać zatrucia np. u trzody chlewnej lub drobiu. W literaturze naukowej opisane są liczne przypadki u zwierząt hodowlanych. Lucerna siewna wywołuje na przykład podrażnienie układu pokarmowego, obniżone przyjmowanie strawy i w efekcie gorszą jakość białka w mięsie, podczas gdy krowiziół, kąkol polny oraz mydlnica lekarska powodować mogą nawet biegunkę, jadłowstręt i poważny ubytek na wadze. Ogólnie rzecz biorąc, uważa się, że toksyczność saponin dla ciepłokrwistych zwierząt zależy w dużej mierze od ich źródła, składu oraz koncentracji.Człowiek natomiast co do zasady nie ulega poważnym zatruciom po spożyciu saponin. Niestety, ze studiów naukowych wynika, że mają one również skutki uboczne, a mianowicie powodują obrzęk i rozdarcie czerwonych ciałek krwi prowadząc do uwalniania się hemoglobiny. W efekcie prowadzić mogą do anemii, a nawet uszkodzeń szpiku kostnego! Ponadto duże dawki saponin mają udowodnione działanie wymiotne i mogą prowadzić do porażenia mózgu, uszkodzeń układu oddechowego lub mięśnia sercowego.
Uwaga! Saponiny w surowych warzywach strączkowych czy komosie ryżowej działają jako związki anty-odżywcze, co oznacza, że utrudniają wchłanianie innych składników pokarmowych. Dlatego soję, fasolę i groch moczy się i długo gotuje przed konsumpcją, zaś komosę wypłukuje wrzątkiem, co ogranicza dodatkowo gorzkawy smak.
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)
Bibliografia
- John Shi i in.; “Saponins from edible legumes: chemistry, processing, and health benefits”; data dostępu: 2021-05-13
- Andra Picincu; “What Are the Health Benefits of Saponins?”; data dostępu: 2021-05-13
- Aziza Said Ashour i in.; “A review on saponins from medicinal plants: chemistry, isolation, and determination”; data dostępu: 2021-05-13
- Monica Reinagel; “Are Saponins in Quinoa Toxic?”; data dostępu: 2021-05-13
- Dorota Kregiel; “Saponin-Based, Biological-Active Surfactants from Plants”; data dostępu: 2021-05-13