Chłodnik idealny na upalne dni – najlepsze przepisy na chłodnik
Kiedy słupki rtęci sięgają 30 st. C nie mamy apetytu na tłuste, ciężkie potrawy. Zatem co jeść gdy żar leje się z nieba? Chłodnik – oto strzał w dziesiątkę! O tej porze roku smakuje najlepiej.

O czym warto pamiętać podczas gotowania chłodników? Przede wszystkim przyprawiamy je przed schłodzeniem i, co ważne, powinny być one mocniej doprawione niż zupy gorące. Należy przechowywać je w lodówce co najmniej 6 godzin, ponieważ w niskiej temperaturze składniki trudniej się łączą, a najsmaczniejsze chłodniki to te podawane na drugi dzień po przygotowaniu. Warto wiedzieć, że nie zawsze do przygotowania chłodnika musimy używać śmietany. Zamiast niej możemy wykorzystać kwaśne mleko, maślankę, jogurt lub kefir. I jeszcze jedna cenna wskazówka: znakomitym uzupełnieniem chłodnika bywa musztarda, która podkreśla jego kwaśny smak. Warto więc dodać do zupy kilka jej łyżek. – radzi kucharz Knorr, Piotr Murawski.
Kierunek wschód, czyli tradycyjna okroszka
Okroszka to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Przyrządzany jest na bazie kwasu chlebowego, z dodatkiem mięsa, ogórków i ugotowanych na twardo jaj. Zupa podawana jest na zimno ze śmietaną. Często jej smak wzbogacany jest szynką lub kiełbasą pokrojoną w kostkę. Okroszka znakomicie sprawdzi się w upalne dni – zaspokoi nasz głód i orzeźwi.
Francuska… prostota, czyli Vichysoisse
Choć kuchnia francuska kojarzy nam się jako niezwykle wyrafinowana, to właśnie z niej pochodzi bardzo prosta w przygotowaniu zupa Vichysoisse. Gęsta, kremowa, pyszna. Przyrządzana z kilku prostych składników: ziemniaków, pora, szczypioru. Dodatek łososia sprawi, że będzie bardziej wykwintna – idealna, by ugościć rodzinę lub przyjaciół. W przypadku tego francuskiego chłodnika prostota oznacza pyszny smak, za którym zatęsknimy już wraz z ostatnią zjedzoną łyżką.

Zimne gazpacho z gorącej Hiszpanii
Klimat Hiszpanii sprawia, że chłodniki są tu obowiązkową pozycją nie tylko w każdej restauracji, ale także w domowym menu. Najsłynniejszy to gazpacho. Ten chłodnik wywodzi się z rejonu Andaluzji, ale obecnie przyrządza się go w całym kraju, choć często receptury bardzo się od siebie różnią. Tradycyjne gazpacho powstaje na bazie pomidorów, z dodatkiem ogórka, czerwonej papryki, czosnku oraz oliwy z oliwek. Niektórzy lokalni kucharze proponują także wersję z dodatkiem owoców, np. winogron. Gazpacho bez problemu możemy przyrządzić w domowej kuchni. Z kuchni hiszpańskiej warto także spróbować zupy zwanej Ajo Blanco – chłodnika wywodzącego się z Granady i Malagi, a przyrządzanego z czosnku, migdałów, chleba, oliwy z oliwek, octu winnego, soli i wody.
Klasyczne hiszpańskie gaz pacho
Składniki:
- pomidory – 6 sztuk
- ząbek czosnku – 1 sztuka
- czerwona cebula – 1 sztuka
- ogórek świeży – 1 sztuka
- papryka czerwona – 1 sztuka
- natka pietruszki gałązki – 2 sztuki
- seler naciowy – 2 sztuki
- szczypiorek – 1 pęczek
- ocet winny – 60 mililitrów
- cukier – 2 łyżeczki
- cytryna – 1 sztuka
- sok pomidorowy – 1 litr
- sos Tabasco – 1 łyżeczka
- sos Worcester – 1 łyżeczka
- sól kamienna i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek – 60 mililitrów
Przygotowanie:
Umyj wszystkie warzywa, obierz ogórek, oczyść paprykę, pokrój je w duże kawałki i przełóż do malaksera. Pomidory zanurz na 1 minutę we wrzątku, po czym obierz od skórki i przełóż do malaksera. Sos pomidorowy wymieszaj z 200 ml wody, zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Połącz wszystkie składniki z malakserze aż będzie gładka konsystencja. Dodaj pozostałe składniki, sos pomidorowy wraz z sokiem z cytryny, po czym wymieszaj w malakserze jeszcze raz. Przełóż gazpacho do niemetalowego pojemnika i chłodź w lodówce przez noc.

Zupa wiśniowa znad Balatonu
Dla wielu z nas zupy owocowe to nadal duża ekstrawagancja w kuchni. Lato to znakomita okazja, by przełamać swój opór i pokusić się o ich przygotowanie. Świeże, dojrzałe, pachnące słońcem owoce są ogromną zachętą. Na pierwszy ogień – węgierska zupa wiśniowa, czyli tradycyjny chłodnik znad Balatonu. ,„Ta zupa to prawdziwe zaskoczenie – jest słodka, ale z wyczuwalną nutą cierpkich wiśni, przyprawiona słodkim cynamonem i goździkami”. – przekonuje węgierski szef kuchni Knorr, Akos Kallay.
Węgierska zupa wiśniowa
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 godzina (oraz czas na schłodzenie)
Składniki:
- 500 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
- 1 średnia laska cynamonu (3-3,5 g)
- 3-5 ziaren ziela angielskiego
- 10-15 goździków
- 100 ml czerwonego wina
- 30 g cukru waniliowego
- 150 g kwaśnej śmietany
- 45 g cukru
- 1 cytryna
- 20 g mąki
Przygotowanie:
Przygotuj wyciąg z przypraw, dodając do 200 ml zimnej wody cynamon, goździki, ¾ sparzonej skórki z cytryny, sok z połowy cytryny, szczyptę soli i cukier (10 g). Gotuj powoli, aż zredukuje się do połowy. Odcedź. W międzyczasie doprowadź do wrzenia 1 l wody. Dodaj wiśnie, cukier, 10 g cukru waniliowego, wino i wyciąg z przypraw. Gotuj tylko 3-4 minuty. Podczas gotowania rozmieszaj w 50-100 ml zimnej wody mąkę, aż konsystencja będzie gładka, dodaj kwaśną śmietanę, ponownie wymieszaj i wlej do gotującej się zupy przez drobne sito, aby uniknąć grudek. Dobrze wymieszaj zupę. Doprowadź do wrzenia, mieszając, i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Ściągnij zupę z kuchenki, odstaw do ostygnięcia na 5-10 minut. Dodaj pozostałe czerwone wino, ¼ startej skórki z cytryny i 20 g cukru waniliowego. Schłodź do 7-8 °C. Przed podaniem spróbuj i dopraw do smaku cukrem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Podawaj w chłodnych miseczkach. Na wierzch połóż bitą śmietanę, udekoruj liśćmi mięty lub melisy.

Chłodnik po polsku
I oczywiście nasza specjalność – chłodnik litewski! Uwielbiamy go, choć dziś często odchodzimy od tradycyjnej receptury i przyrządzamy go w różny sposób. Powstaje z botwiny na bazie zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany, ale obecnie coraz powszechniej zastępujemy te składniki jogurtem lub kefirem. A w zupie świeży ogórek, tarta rzodkiewka, koperek i szczypior, jajka na twardo – chłodnik litewski zachwyca paletą barw na talerzu! Co ciekawe, w wersji klasycznej dodatek do zupy stanowiły… szyjki rakowe. Może warto wypróbować? Chłodnik litewski możemy także urozmaicić dodatkiem kopru włoskiego lub Rukli.
Chłodnik litewski tradycyjny z botwiną (poleca kucharz Knorr Piotr Murawski)
Chłodnik litewski tradycyjny z botwiną
Składniki:
- posiekana botwina – 200 gramów
- zielony ogórek – 1 sztuka
- bulion warzywny – 1 sztuka
- pęczek rzodkwi – 1 sztuki
- jogurt naturalny – 500 mililitrów
- jajka – 2 sztuki
- pieprz zielony – 1 szczypta
Przygotowanie:
W małym garnku zagotuj 300 ml wody, dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut, by buraczki stały się miękkie. Do powstałego w ten sposób wywaru dodaj Bulionetkę Knorr, wymieszaj i zagotuj. Całość odstaw na bok, aby wystygła. Zetrzyj ogórka i rzodkiewki na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem, po czym dodaj starte warzywa. Chłodnik dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo. Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami.
Chłodnik ogórkowy
Dla 4 osób, czas: 30 minut
Składniki:
- 2 ogórki
- 150 g orzechów włoskich
- 300 ml jogurtu greckiego
- sól morska i pieprz biały do smaku
- 1 kostka bulionu na włoszczyźnie
- 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml wody
- 3 łyżki siekanego koperku
Przygotowanie:
Zagotuj 400 ml wody i dodaj bulion, aby stworzyć aromatyczną bazę do chłodnika. Odstaw do ostygnięcia. Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę. Jogurt wymieszaj dokładnie z bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy. Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj. Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez ok. 4 godz. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami.
Smacznego!
- Przepisy pochodzą ze strony:www.przepisy.pl;
Zdecydowanie chłodnik jest super rozwiązaniem jak jest się głodnym, a w takim upale nie chce się jeść gorącego. Ja często chodzę na chłodnik do lokalu Filipa 18 w Krakowie, mają tam taki niecodzienny chłodnik z pomidorów z serem kozim i uwaga wiśniami! Fantastyczny :D