Liczi owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze liczi

Egzotyczne owoce liczi mają w całej Europie swoich wiernych wielbicieli. Ich uprawa jest u nas niemożliwa, ale na szczęście importowane liczi pojawiają się w sklepach coraz częściej. Przemawiają za tym głównie walory smakowe – pod różową, kruchą skorupką kryje się biały, niezwykle aksamitny w smaku i wspaniale słodki miąższ. Liczi świetnie pasują do deserów. Poza tym jedzenie ich sprzyja zdrowiu. Poznaj właściwości i potencjał kulinarny tych pochodzących z Azji Południowo-Wschodniej cudów natury.



Freeimages.com/Aleksandra P.Freeimages.com/Aleksandra P.
  1. Między śliwką a winogronem
  2. Liczi – występowanie i uprawa
  3. Czy liczi jest zdrowe?
  4. Liczi - owoc miłości w kosmetyce
  5. Liczi od kuchni
  6. Owsianka z liczi
  7. Orientalne martini

Między śliwką a winogronem

Liczi uprawia się głównie w Chinach. To stamtąd pochodzi ten pachnący owoc o słodkim i intensywnym smaku. Potocznie zwany jest zresztą śliwką chińską, a na rzadsze okazy z niewielkimi pestkami, mówi się w rodzimym kraju „kurze języki”. Liczi sadzi się także w innych zakątkach, gdzie panuje ciepły klimat, na przykład w pobliskim Chinom Indiach, W Afryce, Australii czy Ameryce Południowej (głównie w Brazylii) i Północnej (Floryda). Drzewko liczi nie lubi jednak upałów, a i w temperaturze poniżej 15 st. C nie radzi sobie najlepiej. Uwielbia za to światło i dużą wilgotność powietrza.

Nieduże owoce liczi zamknięte są w cienkiej i dającej się łatwo obrać, intensywnie różowej skorupce. Kształtem przypominają serce. Mają biały lub delikatnie zaróżowiony miąższ, który pod względem konsystencji i smaku można porównać do miąższu winogron, choć jest zdecydowanie słodszy. My kupując liczi w polskich sklepach, możemy niestety natknąć się na wyblakłe skorupki z brunatnymi plamkami, świadczące o tym, że na owoc oddziaływały skrajne temperatury. Liczi nie dojrzewa ponadto po zerwaniu z drzewa. Jeśli więc zostanie zerwane za wcześnie nie będzie maksymalnie słodkie, a my nie możemy już nic z tym zrobić. Z wyglądu podobne jest do innego azjatyckiego owocu – rambutanu. W samym środku mamy brązową pestkę, od której łatwo jest oddzielić owoc.

Liczi – występowanie i uprawa

Według podań liczi było uprawiane już 2000 lat temu. Dla mieszkańców południowych Chin jest ono „królem owoców”. Tam właśnie, na terenie lasów deszczowych oraz górskich, wyrosły pierwsze dzikie drzewa liczi. Zaś ich pierwsze uprawy zapoczątkowano między innymi w prowincji Guangdong, którą zwie się obecnie „królestwem liczi”.

Nazwa ta jest jak najbardziej uzasadniona, ponieważ można tam znaleźć ponad tysiącletnie drzewka (drzewo liczi jest długowieczne), a ponadto Guangdong słynie z owoców najlepszej jakości oraz z bogatych upraw. Owoce liczi są tam symbolem miłości i namiętności. Biorąc przykład z południowych Chin, produkcję liczi rozpoczęto z czasem w Indiach, Afryce Południowej, na Madagaskarze, a w końcu także na Hawajach, Florydzie i w Kalifornii. Obecnie z dobrej jakości liczi słynie również Australia.
Liczi. By Asit K. Ghosh Thaumaturgist (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Czy liczi jest zdrowe?

Owoce liczi są cennym źródłem witaminy C. W 100 gramach znajduje się jej aż 71,5 mg, co pokrywa dzienną zalecaną dawkę dla osoby dorosłej. Poza tym zawierają też sole mineralne. Dużo w nich przede wszystkim potasu (171 mg w 100 g). Inne składniki odżywcze, których dostarczymy sobie jedząc liczi to białko, węglowodany, błonnik, cukry, witaminy - witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina E i K oraz minerałycynk, fosfor, magnez, mangan, selen, sód, wapń, żelazo. Wschodnia medycyna alternatywna upatruje w liczi dobry lek na choroby układu oddechowego.

Liczi - owoc miłości w kosmetyce

Liczi znajduje swoje zastosowanie także w produkcji kosmetyków, takich jak balsamy, mleczka, peelingi i maski odżywcze. Cieszą się one dużą popularnością głównie z powodu pięknego zapachu, jaki wyciąg z liczi nadaje preparatom. Ale ma on również pozytywne działanie na skórę nawilżając ją i odżywiając. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, ekstrakt z tego owocu stymuluje produkcję kolagenu, wygładza i chroni komórki skóry przed działaniem wolnych rodników.

Liczi od kuchni

Owoce liczi komponują się dobrze z różnymi smakami, więc można je jadać zarówno na śniadanie – do płatków, musli, naleśników; jak i w późniejszych posiłkach, ponieważ pasują do sałatek, mięs, owoców morza czy ryb, a ponadto świetnie uzupełniają smak deserów i ciast. Przygotowuje się z nich również soki, syropy, drinki i kompoty.
Liczi, fot. freeimages.com/Aleksandra P

Owsianka z liczi

100 gramów liczi ma w przybliżeniu 66 kalorii. To mniej więcej tyle, co winogrona. Ponieważ owoce dobrze jest jeść rano, kiedy potrzebujemy najwięcej glukozy, warto włączyć je do owsianki.
Płatki owsiane gotujemy uprzednio na mleku. Dodajemy do nich wiórki kokosowe, ulubione orzechy, pokrojonego w kawałki banana, garść otrąb i połówki liczi. Całość można dodatkowo posłodzić miodem, ale jeśli dodamy dość liczi, śniadanie będzie wystarczająco słodkie.

Orientalne martini

Innym, ciekawym sposobem wykorzystania liczi w kuchni jest urozmaicenie nim martini. Do alkoholu dodajemy syrop lub likier z owoców liczi, w ostateczności sok z puszki. Ponieważ syrop z liczi ma żółtą barwę, możemy ją przekłamać kilkoma kroplami soku żurawinowego lub Grenadiny. Drink uzyska wtedy delikatnie różowe zabarwienie, naturalnie kojarzące się z liczi. Dla lepszego efektu wizualnego i smakowego, w drinku umieśćmy na szpikulcu dwa obrany i wypestkowane owoce liczi.
Elżbieta Gwóźdź

Bibliografia

  1. “http://www.lycheesonline.com”; data dostępu: 2015-09-21
  2. Dr Christopher Menzel, Maroochy Research Station, Queensland Department of Primary Industries; “The Lychee Crop in Asia and the Pacific”; data dostępu: 2019-05-12
  3. Useful Tropical Plants Database; “Litchi chinensis”; data dostępu: 2019-05-12
  4. Marie Selby Botanical Gardens, Florida ; “Litchi chinensis (Sapindaceae)”; data dostępu: 2019-05-12
  5. Sundarapandian Vaidyanathan; “What are the health benefits of Lychee (Litchi) fruit?”; data dostępu: 2019-05-12
  6. Eswar Kumar Kilari, Swathi Putta; “Biological and Phytopharmacological Descriptions of Litchi Chinensis”; data dostępu: 2019-05-12
  7. Sonia Emanuele i in.; “Litchi chinensis as a Functional Food and a Source of Antitumor Compounds: An Overview and a Description of Biochemical Pathways”; data dostępu: 2019-05-12
Moim zdaniem
Jadłeś/jadłaś kiedyś liczi?
Ocena (4.4) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy