Rambutan owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze rambutanu
Rambutan wytwarza owoce, które intrygują swoim wyglądem i smakiem. Ten przybysz z dalekiej Azji wygląda jak owłosione liczi, a smakuje jak… polska śliwka! Delikatne wnętrze rambutanu nie tylko kusi swoim aromatem, lecz także przyciąga ze względu na wartości odżywcze. Wzbogacenie diety o te przepyszne egzotyczne owoce pomoże nam uzupełnić niedobory witaminy C, żelaza, miedzi i fosforu, a także dostarczy mnóstwo antyoksydantów i sprawi, że nasza cera będzie wyglądała promiennie. Czego chcieć więcej?
- Uprawa rambutanu o siedmiu wcieleniach
- Rambutan to skarb malezyjskiej dżungli
- Rambutan jest azjatyckim sposobem na zdrowie
- Rambutan dla pięknej skóry
- Rambutan jako naturalny lek na zatrucia pokarmowe
- Owocowa profilaktyka raka z rambutanem
- Rambutan to dieta na zdrowe nerki
- Rambutan ważny dla mężczyzn
- Rambutan w kuchni
Rambutan, znany również pod nazwą jagodzian rambutan (Nephelium lappaceum L.), jest rośliną wywodzącą się z rodziny mydleńcowatych. Jego nazwa pochodzi od słowa z języka malajskiego i oznacza „owłosiony” – nie bez przyczyny. Cienka i skórzasta skóra rosnących w kiściach owoców jest pokryta licznymi brodawkami, z których wyrastają miękkie, różowe lub żółte, włoski. Drzewo, które należy do naturalnego krajobrazu Malezji, Chin, Indonezji i tropikalnej części Azji, mierzy ok. 30 m wysokości. Jego pień ma rdzawy kolor, a liście przybierają lancetowaty lub owalny kształt. Kwiaty rambutanu są zielonkawe i dość niepozorne. Jadalne owoce przypominają w smaku i wyglądzie inny egzotyczny przysmak – liczi. Ich słodko-kwaśny miąższ jest soczysty i ma barwę perłowobiałą. Z kolei pestki przypominają nieco pestki śliwek – co ciekawe, można je spożywać po uprażeniu.
Uprawa rambutanu o siedmiu wcieleniach
W przyrodzie występuje siedem odmian rambutanu:
- Lebakbooloos – jego owoce są pokryte żółto-zielonymi włoskam,
- Seematjan – okrągłe owoce mają gładką, brunatną skórkę,
- Seenjonja – podłużne owoce przypominają orzechy,
- Maharlika – owoce są pokryte różowymi włoskami
- Sectangkooweh – owoce przypominają kształtem figi,
- Seelengkeng – jasnoczerwone owoce są pokryte różowymi włoskami,
- Seekonto – ciemnoczerwone owoce są pokryte różowymi włoskami.
W warunkach naturalnych rambutan rośnie na wysokościach od poziomu morza do 500-600 m n.p.m. Znajdziemy go głównie w deszczowych i wilgotnych regionach tropikalnych. Roślina najlepiej rozwija się na organicznej glinie piaszczystej lub w głębokim torfie. Jeżeli chcemy zafundować sobie domową uprawę drzewka, które wytwarza jedne z najsmaczniejszych owoców na świecie, powinniśmy zaopatrzyć się w jego nasiona i
upewnić się, że mamy odpowiednio dużo miejsca na parapecie. Przeznaczoną pod uprawę pestkę należy dokładnie opłukać z miąższu i soku, po czym wsadzić ją do ziemi o pH 4,5-6 na głębokość 1,5 cm. Aby roślina mogła wykiełkować, powinniśmy zapewnić jej odpowiednio słoneczne stanowisko i temperaturę 27-30C. Pierwszych efektów możemy spodziewać się w ciągu 30 dni. Należy jednak pamiętać, że w domowych warunkach drzewko osiąga niewielkie rozmiary, a owoce pojawiają się sporadycznie.
Rambutan to skarb malezyjskiej dżungli
Powszechnie uważa się, że rambutan pochodzi z Półwyspu Malajskiego, jednak długa historia jego udomowienia sprawia, że dokładna geneza jest trudna do ustalenia. Najwcześniejsza wzmianka o Nephelium lappaceum świadczy o tym, że uprawiały go rdzenne plemiona malajskiej dżungli. Tradycyjna medycyna malezyjska i indonezyjska od wieków uznaje ten owoc za lek na takie dolegliwości, jak cukrzyca czy nadciśnienie.
Prawdopodobnie dopiero w 1912 roku roślina z Indonezji trafiła do Filipin, jednak aż do lat 50. handel jej nasionami był dość ograniczony. Z czasem zaczęto uprawiać to tropikalne drzewo na Sri Lance, w Nowej Gwinei, Ameryce, Afryce i Australii. Obecnie największym na świecie producentem rambutanu jest Singapur, gdzie plony stanowią aż 60% światowego importu. W związku z rosnącą popularnością słodkich owoców tej egzotycznej rośliny, eksportuje się je nie tylko do Chin, lecz także do krajów Europy i Ameryki Północnej.
Rambutan jest azjatyckim sposobem na zdrowie
Słodki, orzeźwiający miąższ rambutanu przypomina w smaku polską śliwkę i sprawia, że ciężko poprzestać na kilku zjedzonych owocach. Jednakże te niewielkie owłosione kuleczki kryją w sobie całkiem sporo kalorii – porcja 100 gramów dostarcza nam aż 70 kcal, a łatwo się zapomnieć i spożyć ich pięć razy więcej. Na szczęście roślina ta zawiera tłuszcze, białko, węglowodany i błonnik, a dodatkowo w dużej części składa się z płynu, dzięki czemu łatwiej jest osiągnąć uczucie sytości. Miąższ rambutanu dostarcza nam imponującego zestawu witamin i minerałów. Porcja licząca 10 owoców kryje w sobie aż 78 mg witaminy C, co stanowi dwukrotność zalecanej dziennej dawki! Ponadto ta, zwana chińską śliwką, roślina dostarcza nam witamin – witaminę A i witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B12) i witamina C oraz soli mineralnych – mnóstwo potasu (ok. 180 mg/100g), solidną dawkę cynk, fosforu, magnezu, mangan, miedź, sód, wapnia i żelaza. Co więcej, rambutan szczodrze obdarza nas białkiem i proteinami, przez co stanowi pożywną przekąskę, a spora ilość wody w nim zawarta sprawia, że warto go spożywać podczas upalnych dni, by zapobiec odwodnieniu organizmu. Zawarte w tych egzotycznych owocach wartości odżywcze usprawniają funkcjonowanie całego ciała, sprawiając, że minerały wchłaniają się lepiej, odporność na choroby rośnie, a komórki są chronione przed uszkodzeniami. Co ciekawe, liście i pestki tej rośliny można wykorzystać do celów kosmetycznych. Domowa pasta z liści doskonale nawilża włosy, zaś z pestek sporządza się maseczkę rozjaśniającą cerę.
Rambutan dla pięknej skóry
Nie tylko zewnętrzne stosowanie nasion rambutanu ma działanie upiększające. Również spożywanie ich na surowo, w formie kruszonej i prażonej sprawia, że skóra staje się gładka, miękka i nabiera zdrowego kolorytu.
Rambutan jako naturalny lek na zatrucia pokarmowe
Jako że skórki owoców rambutanu skutecznie pomagają złagodzić takie dolegliwości, jak biegunka czy gorączka, można z powodzeniem stosować je podczas leczenia chorób układu pokarmowego. Skórę owoców należy rozdrobnić, a następnie zalać wrzątkiem w celu sporządzenia naparu – tak przygotowana mikstura jest ciekawą alternatywą dla wielu dostępnych w aptece leków na choroby wirusowe i bakteryjne.
Owocowa profilaktyka raka z rambutanem
Rambutan stanowi doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Badania przeprowadzone przez malezyjski Uniwersytet dowodzą, że skóra i nasiona tych owoców zawierają substancje, które chronią nas przed różnymi rodzajami raka. Szczególną rolę odgrywa w tym procesie kwas galusowy, który eliminuje wolne rodniki w komórkach. Na rynku dostępne są również suplementy diety zawierające tę substancję w składzie. Cieszą się sporą popularnością ze względu na silne antyrodnikowe i antyseptyczne działanie.
Rambutan to dieta na zdrowe nerki
Zawarty w rambutanie fosfor, poza tym, że wpływa na stan kośćca, w istotny sposób poprawia zdrowie naszych nerek. Minerał ten pomaga usunąć odpady z tego organu, a także odbudowuje tkanki i komórki. Odpowiednia podaż fosforu nie tylko oczyszcza organizm z toksyn, lecz również odżywia nasz organizm.
Rambutan ważny dla mężczyzn
Kwas askorbinowy, którego bogactwo stanowią owoce rambutanu pełni szereg istotnych dla naszego ciała funkcji. Poza tym, że podnosi odporność, pomaga wchłaniać takie minerały, jak żelazo i miedź, a także zwalcza wolne rodniki. Jest również niezwykle ważny w procesie rozwoju plemników – wpływa nie tylko na ich ilość, lecz także na jakość. Niedobór witaminy C u mężczyzn może prowadzić do upośledzenia płodności, dlatego plan założenia rodziny warto wspomóc odpowiednią dietą.
Rambutan w kuchni
Owoce rambutanu można coraz częściej znaleźć w polskich sklepach internetowych inspirowanych kuchnią chińską, a także w niektórych supermarketach, gdzie występują w formie przetworów, jednak ich dostępność wciąż jest u nas niewielka. Idealne okazy powinny mieć skórkę o intensywnej barwie (żółtej, czerwonej lub różowej). Włoski zaś mogą być lekko zielone na końcach – świadczy to o tym, że owoc jest świeży. Jeśli są one zwiędłe, pozbawione jędrności i suche, jest to znak, że rambutan zbyt długo leżakuje. Owoce najlepiej spożywać na surowo, delektując się soczystym miąższem, do którego można się łatwo dostać zrywając skórkę palcami. Ten egzotyczny przysmak wzbogaci smak wielu deserów, sałatek owocowych, smoothies, koktajli, kompotów, win, sosów i przetworów.
Jedną ze zdrowszych propozycji podania tych owoców jest orzeźwiająca i aromatyczna woda, będąca alternatywą dla lemoniady.
Składniki:
- woda mineralna (1,5 l)
- garść owoców rambutanu
- garść malin
- świeży miąższ z aloesu
Przygotowanie:
Rambutany obieramy i wyjmujemy z nich pestki. Następnie siekamy je na średniej wielkości kawałki. Maliny myjemy i kroimy na drobne cząstki. Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanie wypełnionym wodą mineralną, dodając świeżego miąższu z aloesu. Najlepiej wypić napój w ciągu 2 godzin, kiedy jest świeży i pachnący.
Smacznego!
- G. i P. Coldtiz, przeł. A. Grabowski; "Owoce egzotyczne: warzywa, orzechy, owoce"; Warszawa 1995, Multico.;
- Wee, Y. C. (1992).; "A guide to medicinal plants"; Singapore Science Centre.;
- Julie F. Morton; "Rambutan"; Fruits of warm climates, 1987;
- Plants For A Future; "Nephelium lappaceum - L."; https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Nephelium+lappaceum; 2019-05-18;
- Seerat Chabba; "Health benefits of rambutan"; https://www.medicaldaily.com/health-benefits-rambutan-399876; 2019-05-18;
- Michael Joseph; "Rambutan Fruit: What Is It and What Health Benefits Does It Have?"; https://www.nutritionadvance.com/rambutan-fruit/; 2019-05-18;
- Alina Petre; "Rambutan – A Tasty Fruit With Health Benefits"; https://www.healthline.com/nutrition/rambutan; 2019-05-18;
Pyszny owoc!