Kawa orkiszowa – właściwości, działanie i zastosowanie kawy orkiszowej
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Kawa orkiszowa – właściwości, działanie i zastosowanie kawy orkiszowej

Kawa orkiszowa – właściwości, działanie i zastosowanie kawy orkiszowej

Wielu ludzi nie potrafi sobie wyobrazić dnia bez wypicia porannej filiżanki kawy. Ten czarny napój ma nas postawić na nogi i dodać energii na cały nadchodzący dzień. Istnieje jednak wiele różnych zamienników kawy, które są znacznie zdrowsze, a wykazują podobne do niej działanie. Jednym z nich jest ekologiczna kawa orkiszowa, która posiada szereg zalet. Orkiszowy napój smakuje niemal identycznie co zwykła kawa i skutecznie pobudza nasz organizm, a dodatkowo dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Co warto wiedzieć o kawie orkiszowej i dlaczego warto ją pić?

Kawa orkiszowa, jest zdrowym zamiennikiem zwykłej kawy, fot. shutterstock

Kawa orkiszowa, jest zdrowym zamiennikiem zwykłej kawy, fot. shutterstock
Spis treści

Kawa orkiszowa – co to takiego?

Kawa orkiszowa, to napój kawowy przygotowywany z orkiszu, a konkretnie z palonych i zmielonych ziaren orkiszu. Kawa orkiszowa zaliczana jest do kategorii kaw zbożowych i nie zawiera kofeiny, dlatego też spokojnie mogą ją pić dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. W związku z tym, że jest bezkofeinowa to nie uzależnia oraz nie podwyższa ciśnienia, ale mimo wszystko nakręca organizm do działania w taki sam sposób, jak zwyczajna kawa. Pobudzenie to zawdzięczamy wielu cennym minerałom w niej zawartym, które jednocześnie utrzymują nasz organizm w dobrej kondycji. Miłośnicy kawy orkiszowej jednogłośnie twierdzą, że posiada ona głęboki aromat, mimo iż tak naprawdę kawą nie jest. Ma przyjemny, zbożowy smak i jest lekkostrawna.

O niezwykłych właściwościach kawy orkiszowej pisała już w XII wieku św. Hildegarda z Bingen – benedyktynka i znana w tamtych czasach uzdrowicielka. W swoich pismach wyszczególniła aż siedemnaście zalet nie tylko samych ziaren orkiszu, ale także spożywania ich w formie napoju kawowego. Zauważyła, że zboże to działa między innymi rozgrzewająco i natłuszczająco, a przy tym jest niezwykle łagodne i znacznie wartościowsze od innych ziaren.

Orkisz to jeden z najstarszych gatunków pszenicy. Produkty orkiszowe znane są od czasów starożytnych, gdzie spożywane były przez gladiatorów przed walkami, ponieważ dodawały energii, siły i podnosiły sprawność fizyczną. Aktualnie największe uprawy orkiszu znajdują się w ekologicznych gospodarstwach na terenie Francji, Niemiec, Włoch, Słowacji i Czech.

W typowych supermarketach najczęściej można spotkać mieloną kawę orkiszową, czyli tzw. rozpuszczalną lub instant. W powszechnej sprzedaży dostępna jest także kawa orkiszowa z dodatkami, np. cykorią. W sklepach ze zdrową żywnością czasem można kupić pełne ziarna palonego orkiszu, które po świeżym zmieleniu zapewniają głębszy smak oraz bogatszy aromat tego wyjątkowego napoju.

Na podstawie: https://www.healthyhildegard.com/healthy-alternative-to-coffee/

Właściwości kawy orkiszowej

Swoje niezwykłe właściwości prozdrowotne kawa orkiszowa zawdzięcza bogactwu wielu cennych witamin i minerałów oraz obecności białka i błonnika. Zawiera takie witaminy A, BC, D, E. To także skarbnica wielu ważnych minerałów, takich jak: miedź, cynk, magnez, fosfor, wapń, selen i żelazo, mangan. W kawie orkiszowej znajdują się także rzadko spotykane: rodanid, kwas krzemowy, kwas linolenowy oraz fitosterole

Kawa orkiszowa to znakomite źródło wspomnianego już błonnika, który odgrywa ważną rolę w naszym organizmie. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia, a także obniża stężenie glukozy we krwi, co powinny docenić osoby chore na cukrzycę. Poza tym błonnik na długo zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu sprawdzi się na diecie odchudzającej. Co więcej, błonnik chroni przed chorobami serca, udarem, cukrzycą czy rakiem jelita grubego. Spożywanie jego większych ilości może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu spowodowanego infekcjami i schorzeniami oddechowymi.
 
Magnez decyduje o prawidłowej pracy układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego, bierze udział w budowie kości i zębów, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego. Żelazo wytwarza hemoglobinę i korzystnie wpływa na odporność. Mangan odpowiada także za mocne kości oraz wywiera duży wpływ na poziom libido i sprawność seksualną. Cynk określa strukturę niektórych białek, obniża poziom cholesterolu, ma wpływ na przyswajalność niektórych witamin, dba o prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Fosfor warunkuje prawidłowa pracę nerek oraz niweluje bóle stawów. Wapń stanowi podstawę tkanki łącznej, kości i zębów. Bierze udział w krzepnięciu krwi, regulacji niektórych hormonów, skurczu mięśni szkieletowych i serca, przewodzi impulsy nerwowe oraz dzieli i regeneruje komórki. Miedź zapobiega powstawaniu chorób kości i nerek, dba o prawidłową pracę mózgu oraz zwiększa odporność. Selen konieczny jest do prawidłowej pracy tarczycy, wspomaganiu leczenia bólu w reumatoidalnym zapaleniu stawów, a także stosuje się go w leczeniu depresji.

Kawa orkiszowa nie zawiera kofeiny, więc jest całkowicie bezpieczna dla dzieci, fot. shutterstock

Witamina C jest silnym antyoksydantem, który chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, skutecznie leczy z wszelkich infekcji wirusowych, a także podnosi odporność naszego organizmu. Witamina E – nazywana również witaminą młodości – to mocny przeciwutleniacz, który przyczynia się m.in. do opóźniania procesów starzenia. Wpływa także na prawidłową krzepliwość krwi oraz zapewnia odpowiednią ruchliwość mięśni i obniża stężenie „złego” cholesterolu w organizmie.

Witamina A jest niezbędna w procesie widzenia, wzmacnia układ odpornościowy i może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, dlatego też kawa orkiszowa znakomicie pobudzi i poprawi koncentrację, ale także przyniesie uczucie odprężenia. Witamina D w odpowiednim stężeniu sprawia, że kości są mocne, a zęby zdrowe. Właściwy poziom tej witaminy to również sprawne funkcjonujący układ krążenia, szczupła sylwetka, a także mniejsze ryzyko rozwoju raka.

Rodanid znajdujący się w ziarnach orkiszu jest naturalnym antybiotykiem, który występuje także we krwi, ślinie oraz mleku karmiących kobiet. Rodanid zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, wspomaga działanie układu nerwowego, odpornościowego i poprawia pracę serca. Fitosterole zawarte w orkiszu redukują poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zapotrzebowanie na insulinę. Kwas krzemowy, który znajduje się w ziarnach orkiszu, działa korzystnie na włosy, paznokcie oraz skórę. Poprawia też koncentrację i wspomaga pracę mózgu. Kwas linolowy pełni w organizmie ważne funkcje, między innymi uczestniczy w wielu przemianach biochemicznych oraz w regulacji czynności fizjologicznych.

Jakie są zalety prozdrowotne picia kawy orkiszowej?

  • Pomaga zwalczać dolegliwości trawienne i przyspiesza metabolizm.
  • Usprawnia i przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn.
  • Opóźnia procesy starzenia się komórek.
  • Podkręca i wzmacnia odporność organizmu.
  • Dzięki obecności białka pomaga w budowie mięśni.
  • Poprawia nastrój.
  • Jest korzystna dla alergików.
  • Gluten znajdujący się w kawie orkiszowej jest łatwo przyswajalny i jest tolerowany przez osoby będące na diecie bezglutenowej.

Kawa orkiszowa – wyznacznik zdrowego odżywiania

Kawa orkiszowa bardzo chętnie spożywana jest przez osoby interesujące się zdrowym odżywianiem, prowadzące zdrowy tryb życia, będących na diecie odchudzającej oraz alergików. Wszystko dlatego, że ten zbożowy napój przyspiesza trawienie i delikatnie przeczyszcza, a także skutecznie usuwa z organizmu wszelkie toksyny. Kawa z palonych ziaren orkiszu jest idealna dla osób z wrażliwym układem pokarmowym, ponieważ jest łagodna i nie powoduje podrażnień. To także doskonały wybór dla alergików, ponieważ nie uczula. Chociaż gluten zawarty w orkiszu jest znacznie lepiej przyswajalny niż inne zboża, to osoby z silną nietolerancją glutenu powinny zrezygnować z picia kawy orkiszowej. Ten kawowy napój jest szczególnie zalecany rekonwalescentom oraz osobom wyjątkowo osłabionym, np. po długiej chorobie.

Kawę orkiszową można spożywać zarówno na ciepło, jak i zimno, fot. shutterstock

W jaki sposób można spożywać kawę orkiszową?

Niewątpliwą zaletą kawy orkiszowej jest fakt, że można ją spożywać na kilka sposobów. Najlepiej oczywiście smakuje na gorąco. Rozpuszczalną kawę orkiszową parzymy tak jak zwykłą kawę: wystarczy wsypać do filiżanki jedną łyżeczkę i zalać wrzątkiem. Czas parzenia takiej kawy wynosi 5-10 minut. Natomiast nierozpuszczalna kawę orkiszową powinno się gotować około 5 minut. W gorący napój można wkomponować swoje ulubione dodatki: cynamon, wanilię, kardamon, imbir, miód, karmel, kakao lub mleko. Z kawy orkiszowej możemy też przygotować mrożony napój orzeźwiający. Wystudzoną i wcześniej zaparzoną kawę wystarczy zmieszać w shakerze z mlekiem i lodem.

W związku z tym, że kawa orkiszowa posiada szereg właściwości prozdrowotnych, możemy ją stosować także jako dodatek do ciast, wypieków, lodów i innych ulubionych deserów, „przemycając” do przepisu.

Czy warto pić kawę orkiszową?

Dla wielu osób kawa to podstawowy napój każdego dnia. Na szczęście pojawia się coraz więcej zdrowszych zamienników tego czarnego napoju. Jednym z nich jest właśnie kawa orkiszowa, która jest dużo zdrowszym zamiennikiem zwykłej kawy. Chociaż nie zawiera kofeiny, to mimo wszystko działa pobudzająco na nasz organizm. Jest bezpieczna zarówno dla dzieci, osób starszych, jak i kobiet w ciąży i karmiących matek. Poza tym dostarcza wielu cennych substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto zastanowić się nad zmianą swoich codziennych przyzwyczajeń i dać szansę kawie orkiszowej rozpoczynając z nią dzień.  

Ekologia.pl (Klaudia Kwiatkowska)
Bibliografia
  1. https://www.healthyhildegard.com/healthy-alternative-to-coffee/; 2020-08-05;
  2. https://www.healthyhildegard.com/spelt-coffee/; 2020-08-05;
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323659; 2020-08-05;
  4. https://www.lybrate.com/topic/benefits-of-spelt-and-its-side-effects; 2020-08-05;
  5. https://foodal.com/knowledge/paleo/spelt-remedies-fields/; 2020-08-05;
4.6/5 - (5 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments