Harissa – właściwości, skład i przepisy z wykorzystaniem harissy

Potrawy kuchni tunezyjskiej cechują się czerwoną barwą. Popularnym dodatkiem w tym kraju jest ostra pasta właśnie w kolorze czerwieni, która jest obowiązkowym składnikiem do niemalże każdego dania. Harrisa to niezwykła mieszanka kilku pikantnych i aromatycznych przypraw, posiadająca szereg cennych właściwości prozdrowotnych. Co warto wiedzieć o tej pikantnej tunezyjskiej przyprawie?



Harissa to niezwykła mieszanka aromatycznych przypraw: papryczki chili, czosnku, oliwy, kolendry i kminu rzymskiego, fot. shutterstockHarissa to niezwykła mieszanka aromatycznych przypraw: papryczki chili, czosnku, oliwy, kolendry i kminu rzymskiego, fot. shutterstock
  1. Harissa – co to takiego?
  2. Właściwości prozdrowotne harissy
  3. Harissa – z czym to się je?
  4. Harissa w kuchni
  5. Czy warto jeść pastę harissa?

Harissa – co to takiego?

Harissa to ostra pasta na bazie czerwonej papryczki chili pochodząca z Tunezji. Oprócz ostrej papryki, w paście znajdziemy niezwykłą mieszankę aromatycznych przypraw: czosnku, oliwy, kolendry i kminu rzymskiego. Harissa cieszy się ogromną popularnością także w krajach Afryki Północnej: Libii, Maroka i Algierii. Paprykowa pasta jest także chętnie stosowana przez mieszkańców Armenii, gdzie harissa jest uważana także za narodową potrawę. Nazwa wywodzi się z języka arabskiego i oznacza „rozbicie na części”, a odnosi się to do sposobu jej przygotowania – rozgniecenia wszystkich składników w moździerzu.

Co ciekawe, ostrość harissy zależy nie tylko od wybranej papryczki chili, ale także od ilości dodanej do niej oliwy. Związane jest to z zawartością kapsaicyny rozpuszczającej się w tłuszczach i alkoholu, która odpowiada za ostrość papryczek.
Harissa cieszy się ogromną popularnością także w krajach Afryki Północnej: Libii, Maroka i Algierii, fot. shutterstock

Właściwości prozdrowotne harissy

Skład harrisy jest wyjątkowy. Znajdują się w niej przyprawy, które znakomicie wpływają na nasz układ trawienny, regulują pracę żołądka, wątroby oraz jelit. Pomagają także w eliminowaniu uciążliwych dolegliwości ze strony układu trawiennego oraz niwelują zaparcia, wzdęcia, niestrawność oraz ból brzucha. Harrisa wspomaga także naszą naturalną odporność oraz wspiera w walce z chorobami i infekcjami. Jest również znakomitym pogromcą tłuszczu, dlatego też doskonale nadaje się do spożywania dla osób będącej na diecie odchudzającej.
Podstawowym składnikiem tego tunezyjskiego dodatku jest papryczka chili. To dzięki niej harissa  posiada pikantny smak i specyficzny czerwonawy kolor. To niepozorne warzywo posiada szereg cennych właściwości prozdrowotnych. Wykazuje działanie antyrakowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Chili zawiera błonnik, witaminy - prowitamina A, witaminy z grupy B (w szczególności witamina B6), witamina C i E oraz minerały - cynk, magnez, mangan, potas i żelazo. Jednak to, co jest najcenniejsze w papryczce chili to kapsaicyna. Związek ten wykazuje silne właściwości antynowotworowe. Pobudza komórki rakowe do apoptozy (samozniszczenia), atakując ich mitochondria (odpowiedzialne za wytwarzanie energii). Ponadto drażni i rozgrzewa skórę, wywołuje uczucie ciepła i zaczerwienienie, jednak nie powoduje stanu zapalnego. Podrażniając błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie.

Innym ważnym elementem każdej harissy jest czosnek, który powszechnie uznawany jest za silny naturalny antybiotyk. W jednym małym ząbku jest wiele substancji leczniczych, takich jak związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, różnorakie witaminy typu C, B1, B2, PP, prowitamina A, liczne sole mineralne (magnezu, potasu, wapnia) czy rzadkie mikroelementy m.in. chrom, kobalt i nikiel. Jego obecność w tej przyprawie sprawia, że reguluje ona ciśnienie krwi, pomaga w walce z infekcjami, a także świetnie wspomaga trawienie. Czosnek to także silny naturalny przeciwutleniacz, który dba o nasz wygląd zewnętrzny.

W skład tej przyprawy wchodzi również kmin rzymski. Pomaga on w spalaniu tłuszczu, a tym samym przyczynia się do szybkiej utraty zbędnych kilogramów i uzyskania wymarzonej sylwetki. Przyprawa ta jest znakomitym źródłem żelaza, dzięki czemu zapobiega i wspomaga leczenie anemii. Witamina C i A znajdująca się w kminie rzymskim wykazuje pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy. Oprócz tego, skutecznie pomaga także w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, łagodzi zaburzenia trawienne, obniża poziom cukru we krwi oraz doskonale wpływa na naszą odporność.

Dodatek aromatycznej kolendry również sprawia, że harissa jest jeszcze bardziej wartościowa w składniki odżywcze. Kolendra ma znakomity wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia trawienie oraz działa uspokajająco. Spożywanie tego zioła szczególnie poleca się osobom cierpiącym na uciążliwe wzdęcia, przy niestrawności, problemach w funkcjonowaniem wątroby, a także pomaga w przypadku zatrucia pokarmowego.

Harissa – z czym to się je?

W krajach Afryki Północnej harissę serwuje się zarówno wraz z daniem głównym, jak i rozmaitymi dodatkami, między innymi z mięsem, kuskusem czy makaronem. Dla mieszkańców tego rejonu pasta paprykowa nie wydaje się specjalnie ostra, ponieważ przywykli do jej jedzenia. W Trypolisie - libijskiej stolicy za każdym rogiem znajdują się małe jadłodajnie, w których przygotowuje się kanapki z wątróbką drobiową i dodatkiem harissy. Można ją kupić na każdym arabskim bazarze czy sklepie spożywczym w dwóch wersjach: w proszku lub w tubce. Jednak najlepsza jest ta własnoręcznie przygotowana.

W europejskich realiach harrisa doskonale sprawdzi się praktycznie wszędzie. Możemy ją dodać do sosów i zup, stosować jako marynatę, past kanapkowych, kaszy kuskus, makaronów, gulaszu, mięs, ryb oraz wielu innych potraw. Harrisa doskonale nadaje się także jako dodatek do dipu do kebaba, pizzy oraz innych słonych przekąsek.
Zupa na bazie pasty harrisa, fot. shutterstock

Harissa w kuchni

Gotową pastę lub mieszankę przypraw możemy kupić w sklepach z egzotyczną kuchnią. Jednak wszystkie elementy składające się na tę pastę można kupić w każdym sklepie spożywczym lub bazarze, w związku z tym w banalnie łatwy sposób możemy ja przygotować samodzielnie. 
Jak przygotować pastę harissa?

Składniki:
  • 100 g chili (ostrość wedle uznania)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki zmielonego kminu
  • ½ łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 1 i ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:
Papryczki czyścimy z nasion, odcinamy ogonki i kroimy na kawałki. Czosnek drobno siekamy albo przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie gotową pastę przepadamy do szczelnego słoiczka i przechowujemy w lodówce. Jeśli nie mamy, albo nie lubimy używać blendera, wszystkie składniki możemy dokładnie utrzeć w tradycyjnym moździerzu.


Zupa na bazie harissy

Składniki:

Przygotowanie:
Czosnek obieramy i rozcieramy go z sola i kminem. Koncentrat pomidorowy mieszamy z harissą i papryką, dodajemy odrobinę wody. Na głębokiej patelni/garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy na nią przygotowana miksturę i smażymy przez około 15 minut. Wlewamy resztę wody i dodajemy miętę. Jajka ubijamy ja na omlet i wlewamy do gotującej się zupy. Z bagietki robimy grzanki. Następnie przekładamy je do miseczek, zalewamy zupą i od razu podajemy. Doprawiamy solą do smaku. Zamiast zwykłej wody możemy użyć bulionu.

Czy warto jeść pastę harissa?

Jeśli jesteśmy miłośnikami pikantnych smaków, to harissa jak najbardziej powinna znaleźć się w naszym jadłospisie. Jest nie tylko banalnie prosta w przygotowaniu, smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Zawiera szereg cennych właściwości prozdrowotnych, które mają wpływ na nasze zdrowie. Trzeba jednak zachować rozwagę, ponieważ nadużywanie ostrych przypraw może podrażnić i rozstroić nasz żołądek.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://theforkedspoon.com/harissa-paste/”; data dostępu: 2019-10-09
  2. “https://www.lovefood.com/news/72564/what-is-harissa”; data dostępu: 2019-10-09
  3. “https://www.thekitchn.com/how-to-make-harissa-cooking-lessons-from-the-kitchn-190188”; data dostępu: 2019-10-09
  4. “https://www.thekitchn.com/what-is-harissa-ingredient-intelligence-60019”; data dostępu: 2019-10-09
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy