W 2011 r. serwis CNN przygotował ranking 50 najbardziej lubianych dań na świecie – Pad thai znalazł się wówczas na piątym miejscu. Rosnąca popularność kuchni tajskiej na arenie międzynarodowej w ostatnich latach prawdopodobnie jeszcze umocniła tą pozycję. Dość powiedzieć, że autentyczne Pad thai zjemy dziś bez problemów w Warszawie i innych większych miastach Polski.

- Pad thai - co to takiego?
- Historia Pad thai
- Wartości odżywcze Pad thai
- Tajniki przygotowania Pad thai
- Pad thai w kuchni
Pad thai - co to takiego?
Podstawą Pad thai jest ryżowy makaron, który podsmaża się w woku z surowymi jajkami i twardym tofu. Do klasyki przypraw dodawanych do potrawy należą miąższ z tamaryndowca, suszone krewetki, sos rybny, czosnek, chili oraz cukier palmowy. Całość podsmaża się przez kilka minut intensywnie mieszając i podaje najczęściej z ćwiartkami cytryny bądź siekanymi orzeszkami ziemnymi.W zależności od odmiany do Pad Thai można ponadto dodawać także kiełki fasoli, marynowaną rzodkiew lub rzepę, kwiaty bananowca, krewetki, mięso kraba lub ośmiornicy, a nawet kurczaka. Niektóre z tych składników mogą być przy tym serwowane obok makaronu, bez mieszania w woku.
Historia Pad thai
Choć tak znaczące dla dzisiejszej kuchni tajskiej, Pad thai wbrew pozorem nie jest wcale daniem o długiej tradycji. Pomysł powstał bowiem dopiero w latach 30-tych XX w. i miał cele ściśle praktyczne. Najprawdopodobniej jego autorem był ówczesny premier Plaek Phibunsongkhram, który w czasie II Wojny Światowej próbował znaleźć sposób na uniknięcie klęski głodu spowodowanej zniszczeniami upraw ryżu – makaron ryżowy znacząco zmniejsza bowiem spożycie białych ziarenek. W zamyśle premiera Pad thai miało być tanim, łatwym do przyrządzenia daniem, które pomoże podbudować narodową tożsamość Tajów i stanie się kulturalnym kanonem. Trzeba przyznać, że ów polityczno-gastronomiczny plan powiódł się w 100%!
Przygotowania Pad thai w woku, fot. shutterstock
Wartości odżywcze Pad thai
Kuchnia azjatycka jako taka słynie ze swojej lekkości i walorów zdrowotnych, co skrzętnie podkreślają naukowcy w studiach epidemiologicznych porównujących kondycję i zapadalność na choroby cywilizacyjne wśród społeczeństw Zachodu i Wschodu. Pad thai w tym zakresie doskonale wpisuje się orientalne standardy. Naturalnie, wersje typowo fast-foodowe podawane w Europie czy Ameryce są wyjątkiem od reguły i zawierają zwykle zbyt dużo soli, tłuszczu i sztucznych substancji smakowych.Godny podkreślenia jest fakt, że smażenie w woku pomaga zachować większą część witamin i antyoksydantów zawartych w warzywach, a gotując w domu warto wybierać receptury obejmujące większe ilości „zielonych” składników. Samo tofu jest bardzo cennym źródłem roślinnych aminokwasów oraz minerałów – dostarcza organizmowi pokaźnych dawek fosforu, wapnia i żelaza, a w mniejszych ilościach również cynku, magnezu, miedzi i witaminy B1.
Diagram przedstawiający wartości odżywcze w Pad thai z kurczakiem; opracowanie własne na podst. https://www.nutritionix.com/i/nutritionix/pad-thai-1-serving-about-2.5-cups/565c888f80bc48595a0ae1b2
Tajniki przygotowania Pad thai
Swój gastronomiczny sukces Pad thai zawdzięcza przede wszystkim śmiałej kompozycji smaków z bogatą nutą umami oraz przyjemnej różnorodności tekstur. Ogólnie jest to sycące, a zarazem rozpieszczające zmysły danie, które nadaje się zarówno na lato, jak i na zimę, na obiad czy na kolację. Ogromny wybór potencjalnych dodatków umożliwia dostosowanie receptury do różnych ograniczeń dietetycznych, przy czym większość wariantów Pad thai to dania bezglutenowe.- Proces smażenia jest zwykle bardzo krótki – aby nie zniszczyć dania nadmiernym gotowaniem należy więc przygotować zawczasu wszystkie składniki.
- Kluczem do udanego smażenia jest dobry wok, który szybko się zagrzewa i dobrze przewodzi ciepło – eksperci polecają zwłaszcza patelnie wykonane ze stali węglowej.
- Częstym błędem jest nadmierne rozgotowanie makaronu, który po smażeniu robi się papkowaty. Aby temu zapobiec lepiej jest gotować krócej niż wymaga tego instrukcja na opakowaniu.
- Niepożądane w Pad thai są również przegotowane jajka – stąd większość przepisów poleca smażenie ich oddzielnie i dodawanie dopiero na końcu.
Ekologia.pl poleca

Wegetariańska wersja Pad thai z makaronem udon, fot. shutterstock
Pad thai w kuchni
Klasyczne Pad thaiSkładniki:
- 180 g makaronu ryżowego
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- ¼ szklanki octu ryżowego
- 2 łyżki cienko posiekanej żółtej papryki
- 80 g twardego tofu
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 jaja
- 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (lub innego)
- 3 ząbki czosnku
- 4 szklanki kiełków fasoli
- 3 zielone cebulki
- 1 łyżka suszonych krewetek
- ¼ szklanki niesolonych uprażonych orzeszków ziemnych
- ¼ szklanki świeżych liści kolendry
Przygotowanie:
Makaron przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu i odcedzamy. 1 łyżkę cukru rozpuszczamy w occie i łączymy w miseczce z papryką. Tofu odciskamy na papierowym ręczniku. Resztę cukru mieszamy z sokiem z limonki, sosem rybnym, wodą i sosem sojowym. Jajka ubijamy ze szczyptą soli. W dużym woku rozgrzewamy 1 ½ łyżki oleju. Dodajemy zmiażdżony czosnek, podsmażamy 15 sekund, dodajemy tofu i smażymy ok. minuty. Następnie dodajemy jajka i pozwalamy im ściąć się wokół tofu. Przekładamy całość na talerz i kroimy na kawałki. Do woka wlewamy resztę oleju i dodajemy cebulkę, połowę kiełków i suszone krewetki – smażymy mieszając przez 1 min. Dodajemy makaron i mieszankę sosów i smażymy dalsze 2 minut. Następnie dorzucamy jajka z tofu i mieszamy. Całość wykładamy na talerz i zdobimy resztą kiełków, orzeszkami oraz kolendrą.
Surowy Pad thai z warzywami
Składniki:
- ¾ szklanki nerkowców
- 80 g makaronu ryżowego
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 ½ łyżeczki sosu Sriracha (lub chili)
- 1 średnia żółta cukinia
- 1 średnia zielona cukinia
- 2 marchewki
- 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty
- 1 szklanka zielonego groszku
- ½ szklanki liści bazylii
Przygotowanie:
Nerkowce namaczamy w wodzie przez 1 godzinę. Makaron namaczamy w gorącej wodzie również przez godzinę – następnie odcedzamy. Odcedzone nerkowce, sos sojowy, rybny, Sriracha oraz olej i sok z limonki miksujemy na gładką masę. Cukinię i marchewkę ścieramy na wstążki. Wszystkie warzywa łączymy w misie z makaronem i sosem z nerkowców. Mieszamy i podajemy na zimno posypane liśćmi bazylii.
Agata Pavlinec
Bibliografia
- Al Jazeera News; “What is Pad Thai”; data dostępu: 2019-10-10
- Wikipedia; “Pad Thai”; data dostępu: 2019-10-10
- Hanna Klinger; “What is Pad thai”; data dostępu: 2019-10-10
- Carolyn Robbins; “Nutrition Information for Pad Thai””; data dostępu: 2019-10-10