Aronia ma w sobie więcej antocyjanów niż czarny bez i stanowi istną bombę witaminową. Co więcej, Polska jest światowym potentatem, jeśli chodzi o uprawę tego owocu. Aronia to nasza narodowa duma, ponieważ jej cenne właściwości są znane na wszystkich kontynentach. Zawarte w niej substancje nie tylko pomagają walczyć z chorobami cywilizacyjnymi, lecz także okazują się pomocne dla osób pracujących przy komputerze. Na bazie owoców aronii można wykonać wiele smacznych przetworów, którymi warto się rozkoszować przez cały rok.

- Aronia - europejka o amerykańskich korzeniach
- Aronia - krzew odporny na szkodniki i przymrozki
- Aronia lepsza od bzu i porzeczki
- Aronia - naturalne wsparcie układu krążenia
- Aronia - obowiązkowy składnik diety informatyków
- Aronia - owoc do zadań specjalnych przy schorzeniach układu pokarmowego
- Jak oswoić aronię?
Aronia - europejka o amerykańskich korzeniach
Lecznicze właściwości aronii były znane już starożytnym Indianom. Wkrótce wiedzę na temat możliwych zastosowań tego krzewu przejęli od nich biali osadnicy. Sprowadzenie wywodzącej się od jarzębiny aronii z Ameryki Północnej do Europy zawdzięcza się Miczurinowi. Był to znany sadownik pochodzenia rosyjskiego, który trudnił się hodowlą wielu gatunków roślin. Dzięki rozpowszechnieniu aronii na naszym kontynencie sprawił, że dostaliśmy cenne oręże do walki z chorobami cywilizacyjnymi. W jej uzdrawiające działanie wierzyli już pradawni mieszkańcy Europy Wschodniej. Nawet w ciężkich warunkach klimatycznych owoce te chroniły lokalną ludność przed infekcjami. Z czasem właściwościami aronii zainteresowali się naukowcy. Za sprawą wielu badań odkryto ich ogromny potencjał antyoksydacyjny. Podejrzewa się, że wypicie szklanki dobrego jakościowo soku z aronii może uchronić komórki przed destrukcją materiału genetycznego. Oznacza to, że włączenie tych owoców do diety może znacznie przedłużyć młodość!Aronia - krzew odporny na szkodniki i przymrozki
Aronia jest łatwym w uprawie krzewem, rośnie nawet na ubogich w substancje mineralne glebach, jakie występują na kamiennych zboczach lub torfowiskach. Najładniejsze okazy rozwijają się jednak na podłożu gliniasto-piaszczystym, żyznym, próchniczym i przepuszczalnym. Krzew ten potrzebuje sporo wilgoci i odpowiedniej ekspozycji na słońce. Co ważne, dobrze znosi niskie temperatury. Jest też odporny na szkodniki, dzięki czemu nie wymaga stosowania chemicznych oprysków. Z tego względu owoce te nie zawierają w składzie toksycznych substancji i mogą stanowić bezpieczne uzupełnienie codziennej diety.
pixabay.com
Aronia lepsza od bzu i porzeczki
Owoce aronii stanowią jedno z najcenniejszych źródeł antocyjanów w przyrodzie. 100 g zawiera ok. 300-630 mg tych związków, czyli o wiele więcej niż owoce bzu czarnego lub porzeczki. Znajdziemy w nich bogactwo bioflawonoidów i polifenoli. Substancje te wykazują silne działanie przeciwutleniające, a więc zwalczające wolne rodniki.Zawartość witamin w 100 g świeżej aronii:


Aronia - naturalne wsparcie układu krążenia
Zawarte w aronii bioflawonoidy, takie jak rutyna oraz antocyjany mają zbawienny wpływ na nasz układ krwionośny. Wzmacniają i uszczelniają ściany naczyń włosowatych, regulując zarazem ich przepuszczalność. Substancje te pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, a także usprawniają prace drobnych naczynek występujących w oku i w okolicy mieszków włosowych.Aronia - obowiązkowy składnik diety informatyków
Aronia zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które, poza działaniem odmładzającym, potrafią łagodzić chorobę popromienną, czyli szkodliwy wpływ radioterapii stosowanej przy leczeniu nowotworów. Mogą także uodparniać na promieniowanie UV, wspomagając skórne mechanizmy obronne. Dzięki temu, że jej owoce poprawiają ukrwienie narządu wzroku i – co ważne - blokują negatywne skutki promieniowania monitorów, stanowią obowiązkowy składnik diety osób pracujących przy komputerze.Aronia - owoc do zadań specjalnych przy schorzeniach układu pokarmowego
Badania naukowe wykazały, że pozyskiwany z aronii sok okazuje się skuteczny w leczeniu wrzodów żołądka powstałych wskutek działania zakwaszonego alkoholu etylowego. Co więcej, błonnik zawarty w tych owocach znacznie zmniejsza zachorowalność na raka jelita grubego, a także przeciwdziała otyłości.
pixabay.com
Jak oswoić aronię?
Owoce aronii, mimo cierpkiego smaku, mają szerokie zastosowanie kulinarne. Na ich bazie można przygotowywać wiele przetworów, takich jak soki, syropy, konfitury, wino i nalewki. W celu złagodzenia wyrazistego smaku aronii, można ją mieszać z sokiem jabłkowym, słodkimi owocami, cukrem lub miodem.Składniki:
Przygotowanie:
Umyte owoce i liście zalewamy wodą, a następnie gotujemy przez ok. 20 minut. Po tym czasie wszystko odcedzamy i mieszamy z cukrem. Tak przygotowany sok przelewamy do sterylnych butelek i pasteryzujemy przez kwadrans.
Na zdrowie!
Alicja Chrząszcz
Bibliografia
- I. Wawer, P. Eggert, B. Hołub; “Aronia – super owoc”; Wydawnictwo Wektor, 2015;
- The University of Maine; “Plant Description and Habitat of Aronia (black chokeberry)”; data dostępu: 2019-05-19
- Adam Kokotkiewicz, Zbigniew Jaremicz, Maria Łuckiewic; “Aronia Plants: A Review of Traditional Use, Biological Activities, and Perspectives for Modern Medicine”; data dostępu: 2019-05-19
- Gayle Engels, Josef Brinckmann; “Black chokeberry”; data dostępu: 2019-05-19
- Mark Brand; “Aronia: Native Shrubs With Untapped Potential”; data dostępu: 2019-05-19
- Valcheva-Kuzmanova SV, Belcheva A.; “Current knowledge of Aronia melanocarpa as a medicinal plant”; data dostępu: 2019-05-19