10 potraw na bazie tuńczyka z puszki
Tuńczyk z puszki należy do produktów niezwykle trwałych, wygodnych w użyciu, ale też nieco pogardzanych w świecie kulinarnym. Podczas gdy świeże filety są jednak dość trudne do przygotowania, z tuńczyka z puszki da się łatwo wykreować szereg atrakcyjnych dań. Jako typ zapasów, które niemal zawsze goszczą w domowej spiżarni, jest on atrakcyjną alternatywą dla mięsa oraz ryb mrożonych. Może któryś z poniższych przepisów stanie się nowym hitem w Twoim domu? Oto 10 potraw na bazie tuńczyka z puszki!
Światowy sukces puszkowanych ryb rozpoczął się od sardynek, które pojawiły się na rynku już pod koniec XIX w. W owych czasach tuńczyk nie cieszył się jeszcze renomą. W miarę jak podaż sardynek malała, chętni zysków rybacy zaczęli jednak eksperymentować z tuńczykiem białym (albakora). Pierwsza konserwa z niego wyprodukowana została w 1904 r. Przełomem okazał się jednak dopiero wynalazek gotowania na parze przed puszkowaniem, które nadało mięsu jaśniejszej barwy i lżejszego aromatu. Tuńczyk w puszce zaczął być reklamowany jako „smak podobny do kurczaka”, a szerokie społeczeństwo chętnie przyklasnęło pomysłowi na mało rybną rybę.
Obecnie na świecie w skali rocznej produkuje się ok. 1,7 miliona ton metrycznych puszkowanego tuńczyka, które łącznie dają zyski ponad 8 miliardów dolarów. Nic dziwnego, że popularna konserwa znalazła miejsce nawet w prestiżowych książkach kucharskich!
Sałatki z tuńczykiem
Letnia sałatka z jabłkiem i tuńczykiem
Składniki:
- 450 g tuńczyka z puszki
- ½ jabłka Granny Smith
- ½ szklanki posiekanego fenkułu
- 1/3 szklanki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ½ łyżeczki nasion z fenkułu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- ½ łyżeczki soli
WINEGRET:
- 1 cytryna
- 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka miodu
- ¼ szklanki oleju z pestek grejpfruta
Przygotowanie:
Składniki winegretu połącz w słoiku i wstrząśnij energicznie, aż sos nabierze konsystencji emulsji. 1 łyżkę sosu wingret połącz w misie z tuńczykiem, pokrojonym jabłkiem i pozostałymi składnikami. Sałatkę podawaj na liściach sałaty (resztę sosu winegret możesz przechowywać w lodówce do 3 dni). (źródło: https://www.countryliving.com/)
Sałatka prowansalska z tuńczykiem
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- ½ szklanki oliwek
- 2-3 łyżki kaparów
- 4 jajka na twardo
- 2 opieczone papryczki
- ½ szklanki pomidorków koktajlowych krojonych na pół
- ½ czerwonej cebuli
- 1 szklanka liści szpinaku lub jarmużu
- 1 średni ogórek
WINEGRET:
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pasty z anchois
- 1 łyżka kaparów
- 4 oliwki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki winegretu zmiksuj na gładki sos. Składniki sałatki zaaranżuj na talerzu warstwami ( kolejno liście, pomidory, tuńczyk, ćwiartki jaj, oliwki i kapary, siekana cebula z papryczką) i zalej równomiernie winegretem. Podawaj natychmiast. (źródło: https://zestforcooking.com/)
Przekąski z tuńczykiem
Pasta z awokado i tuńczyka
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- ½ dojrzałego awokado
- ½ szklanki siekanego selera naciowego
- ¼ szklanki posiekanej czerwonej cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- ½ łyżeczki soli kamiennej
Przygotowanie:
Tuńczyka odcedź i połącz w misie z resztą składników. Wymieszaj całość widelcem, delikatnie ugniatając awokado. Pasta powinna mieć dość gęstą konsystencję. Dopraw do smaku pieprzem i podawaj do tostów lub bagietki. (źródło: https://www.simplyrecipes.com/)
Gorąca kanapka z tuńczykiem
Składniki:
- 1 zielona cebulka
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki świeżego estragonu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1/3 szklanki majonezu
- 2 puszki tuńczyka
- 8 kromek białego chleba
- 8 plastrów pomidora
- 1 szklanka startego sera
- 2 łyżki miękkiego masła
Przygotowanie:
Majonez, musztardę, przyprawy, sok i skórkę z cytryny wymieszaj w misce. Dodaj tuńczyka. Na 4 kromki chleba wyłóż całą pastę, na wierzch połóż po 2 plastry pomidora oraz obfitą warstwę sera. Pozostałe kromki posmaruj z jednej strony masłem i umieść (nasmarowaną stroną do góry) na kromkach z tuńczykiem. Na rozgrzanej patelni podsmaż kanapki na posmarowanej stronie, a w tym czasie delikatnie nałóż masło na wierzch. Obróć kanapkę na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 3 minut. Podawaj na ciepło. (źródło: https://www.simplyrecipes.com/)
Tuńczyk na obiad?
Tuńczyk z puszki to źródło pełnowartościowego białka, które może łatwo zastąpić mięso czy filet ze świeżej ryby. Jako taki może być głównym składnikiem obiadu dla całej rodziny!
Ciasto pasterskie z tuńczykiem
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- 30 g masła
- ¼ szklanki mleka
- 1 szklanka tartego sera żółtego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 720 g sosu pomidorowego
- 2 łodygi selera naciowego
- 150 g brokułu rozdzielonego na różyczki
- 1/3 szklanki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 425 g tuńczyka z puszki
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj do miękka, odcedź i pognieć razem z masłem, mlekiem i 2/3 szklanki sera. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie przykryj. Na oliwie podsmaż cebulę, po czym dodaj seler, brokuł, kukurydzę i sos pomidorowy. Duś ok. 6-8 minut do miękkości. Dołóż tuńczyka oraz bazylię, zamieszaj i dodaj soli oraz pieprzu. Mieszankę z tuńczykiem rozdziel do 4 ceramicznych foremek do zapiekania. Na wierzch rozłóż ziemniaki, a całość posyp resztą sera. Piecz na funkcji grilla w temp. 200 stopni ok. 5 minut. Podawaj na ciepło. (źródło: https://www.taste.com.au/)
Zapiekanka z tuńczykiem i makaronem
Składniki:
- 3 szklanki makaronu jajecznego typu wstążki
- ¼ szklanki masła
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- ½ cebuli
- ¼ szklanki mąki
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2¼ szklanki mleka
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 320 g tuńczyka z puszki
- ½ szklanki zielonego groszku
- 120 startego sera żółtego
- ½ szklanki bułki tartej
- ¼ szklanki startego parmezanu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka stopionego masła
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente. Na maśle podsmaż cebulę, pokrojony seler i paprykę. Gdy zmiękną dodaj mąkę, sól i pieprz, a następnie zacznij powoli dolewać mleko. Wmieszaj musztardę, a potem dodaj tuńczyka, groszek, makaron i ser żółty. Całość wymieszaj i przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Z parmezanu, bułki tartej, papryki wędzonej, natki i stopionego masła przygotuj kruszonkę. Posyp nią wierzch zapiekanki. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C, aż do zbrązowienia. (źródło: https://www.momontimeout.com/)
Kotlety z tuńczyka z puszki
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki startego parmezanu
- ¾ szklanki bułki tartej
- ½ łyżeczki soli selerowej lub czosnkowej
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 4 puszki tuńczyka
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1/8 szklanki siekanej cebuli
- ¼ szklanki siekanego selera
- ¼ łyżeczki pieprzu zielonego
- ¼ łyżeczki koperku
- 4 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Jajka ubij z sokiem z cytryny. W drugiej misce zmieszaj parmezan, bułkę tartą, przyprawy, tuńczyka i resztę składników poza olejem. Wymieszaj, a następnie dodaj jajka. Z masy uformuj kotlety, schłodź je przez 1 h w lodówce, a następnie usmaż na rozgrzanym oleju 5 minut z każdej strony. (źródło: https://www.familyfreshmeals.com/)
Przysmaki na przyjęcie
Prozaiczny tuńczyk z puszki daje też dość łatwo zmienić się w eleganckie przystawki do podania na domowej imprezie czy pikniku. Co ważne, niewiele jest ludzi, którzy tuńczyka nie lubią…
Tarta z tuńczykiem
Składniki:
- 320 g gotowego ciasta francuskiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 małe cukinie
- 150 g serka śmietankowego z ziołami
- 185 g tuńczyka z puszki
- 2 słodkie czerwone papryki
- 1 łyżka kaparów
- 8 czarnych oliwek
Przygotowanie:
Papryki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200-220 stopni C przez ok. 30 minut. Po ostygnięciu usuń gniazda i pokrój w paseczki. Ciasto rozwałkuj i załóż na brzegach na szerokości ok. 1 cm, tak, aby powstała wyższa krawędź. Piecz 15 minut w temp. 200 stopni C. W międzyczasie na oleju podsmaż pokrojoną w plastry cukinię, a gdy ostygnie, odlej wodę i wymieszaj ją z serkiem. Na podpieczony spód wyłóż serek z cukinią, a wierzch posyp pokrojoną papryką, tuńczykiem, kaparami i oliwkami. Piecz dalszych 15 minut. (źródło: https://www.bbcgoodfood.com/)
Awokado nadziewane tuńczykiem
Składniki:
- 4 awokado
- 2 puszki tuńczyka z puszki
- ¼ szklanki majonezu
- 2 łyżki siekanej czerwonej cebuli
- 1 łodyga z selera naciowego
- 2 łyżki szczypiorku
- ½ łyżeczki musztardy Dijon
Przygotowanie:
Tuńczyka wymieszaj widelcem z majonezem, musztardą, siekaną cebulą, selerem i szczypiorkiem. Posól i popieprz do smaku. Awokado przekrój na pół i wyjmij pestki. Potrzyj je sokiem z cytryny, a do pozostałych po pestce otworów nałóż przygotowaną pastę. Podawaj z widelczykami. (źródło: https://downshiftology.com/)
A może zupa z tuńczykiem?
W rankingu najbardziej oryginalnych potraw z tuńczykiem wygrywa zdecydowania… zupa. Poniekąd nawiązująca do rybnych specjałów, jest wspaniale kremowa i rozgrzewająca, jednym słowem idealna na jesienne wieczory!
Zupa z tuńczykiem
Składniki:
- 2 szklanki wody
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- 2 ziemniaki
- ½ szklanki marchwi krojonej w kostkę
- ½ szklanki siekanej cebuli
- ½ szklanki siekanego selera naciowego
- 4 łyżki masła
- ¼ szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 3 szklanki tartego sera cheddar
- 200 g tuńczyka z puszki
- 1 puszka kukurydzy (240 g)
- kilka kropli sosu Tabasco
Przygotowanie:
Wodę zagotuj z solą i dorzuć warzywa. Gotuj ok. 10 minut pod przykryciem, po czym odstaw. W małym garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i stopniowo dolewaj mleko, mieszając aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj ser i mieszaj do rozpuszczenia, a następnie połącz całość z warzywami w wywarze, tuńczykiem, kukurydzą i Tabasco. Podgrzej do punktu wrzenia, a następnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj na gorąco z zieloną nacią. (źródło: https://www.thespruceeats.com/)
Pozostaje pytanie, czy tuńczykiem z puszki można delektować się codziennie. Ze względu na potencjalną zawartość rtęci pewien umiar jest wskazany. Zdaniem naukowców jednak trzy dania z tuńczykiem w przeciągu miesiąca nie wyrządzą żadnej szkody nawet kobietom ciężarnym!
- “Food history: canned tuna” Erin Nudi, https://www.erinnudi.com/2015/02/12/food-history-canned-tuna/, 20/07/2022;
- „9 Great Meals to Make with Canned Tuna” Elise Bauer, https://www.simplyrecipes.com/great_meals_to_make_with_canned_tuna/, 20/07/2022;
- “25 Easy Canned Tuna Recipes for Last-Minute Weeknight Dinners” Jennifer Aldrich, https://www.countryliving.com/food-drinks/g27496059/canned-tuna-recipes-ideas/, 20/07/2022;
- “Tinned tuna recipes” BBC GoodFood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/tinned-tuna-recipes, 20/07/2022;
- “What to do with a tin of tuna” Jamie Oliver, https://www.jamieoliver.com/features/what-to-do-with-tinned-tuna/, 20/07/2022;
dlaczego wszedzie selr naciowy? jakas obsesja?