Ceviche – właściwości, skład i wykorzystanie ceviche
Popularna w krajach Ameryki Łacińskiej i na Karaibach potrawa – ceviche – to przygotowywana z surowej ryby lub owoców morza sałatka. Kluczowy element kulinarny stanowi odpowiednie zamarynowanie świeżej ryby w soku z cytrusów. Danie nie wymaga smażenia lub pieczenia, dzięki czemu sprawdza się zwłaszcza w trakcie upałów. Odpowiednio przygotowane ceviche to smaczna, oryginalna i doskonale prezentująca się na stole potrawa, która dostarczy nam wielu składników odżywczych. Ostatnimi czasy docenia ją coraz więcej Polaków. O czym powinniśmy pamiętać, decydując się na samodzielne skomponowanie ceviche?
Ceviche stanowi rodzaj sałatki, której podstawowym składnikiem są owoce morza. Potrawa ta wywodzi się prawdopodobnie z Wicekrólestwa Peru, a obecnie jest niezwykle popularna w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach. Zgodnie z tradycyjną recepturą, zawartą w ceviche surową, posiekaną na kawałki rybę, zalewa się sokiem z limonki, a następnie dodaje cebulę, chili i sól. Sałatkę zazwyczaj podaje się z batatami, kukurydzą, awokado lub bananem, dzięki czemu dostarcza jeszcze więcej wartości odżywczych. Do zamarynowania ryby można użyć także soku z cytryny lub pomarańczy. Z racji na wysokie temperatury panujące w krajach Ameryki Południowej czy Łacińskiej, rybę, która jest podstawowym składnikiem sałatki, gotuje się „na zimno”, a więc poprzez dodanie do niej kwaśnego soku z cytrusów i przechowywanie dania w lodówce.
Jaką rybę wybrać do przygotowania ceviche?
Aby przygotować idealne ceviche, bardzo ważne jest przestrzeganie kilku ważnych kulinarnych zasad. Niezwykle istotny jest dobór odpowiedniej, świeżej ryby – do sałatki najbardziej nadają się ryby morskie, które są najzdrowsze i mają najwyższej jakości mięso. Co więcej, ten rodzaj ryb jest o wiele mniej narażony na toksyny i pasożyty niż gatunki słodkowodne. W celu przygotowania ceviche można zatem wybrać łososia, tuńczyka, dorsza, solę lub okonia morskiego. Bardzo ważne jest to, by mięso było świeże, jędrne i soczyste.
Ceviche idealne – w jaki sposób przechowywać rybę i kiedy dodać warzywa?
Zanim przystąpimy do przygotowywania sałatki, powinniśmy przechowywać rybę w lodówce, w misce wypełnionej kostkami lodu – tylko w ten sposób zachowa ona świeżość i wszystkie składniki odżywcze. Następnie przechodzimy do dokładnego oczyszczania ryby – za pomocą ostrego noża usuwamy skórę, ości i różnego rodzaju przerosty.
Kiedy mięso będzie już wstępnie przygotowane, zaczynamy je kroić w drobne kosteczki, podobnie jak warzywa, które zamieramy umieścić w sałatce. Po tych czynnościach możemy przejść do marynowania ryby.
Zalewamy ją sokiem z cytrusów (np. limonki) i pozostawiamy na ok. 20 minut lub dłużej. Pod wpływem gotowania na zimno, ryba staje się krucha, a jej mięso przybiera jasną barwę. Im mniejszy kawałek ryby, tym szybciej powinien się marynować. Bardzo ważne jest to, żeby czas gotowania ryby nie był zbyt krótki, a ilość soku z cytrusów (np. cytryny) była odpowiednio dobrana do ilości mięsa. Co istotne – ceviche najlepiej przygotowywać w małych ilościach i tuż przed podaniem potrawy na stół. Sałatka nie powinna zbyt długo leżeć w lodówce, ze względu na zawartość surowej ryby. Jedynie świeże ceviche jest chrupiące i smaczne. Jako że wiele warzyw może utracić swój apetyczny kolor po zetknięciu się z kwaśnym sokiem z cytrusów, powinniśmy je dodać do sałatki na sam koniec i dokładnie wszystko wymieszać.
Jakich wartości odżywczych dostarcza nam odpowiednio przygotowane ceviche?
Oto wartości odżywcze zawarte w standardowej porcji ceviche (173 kcal):
- 28,75 g białka
- 9,2 g węglowodanów
- 1,79 g tłuszczów (w tym: 0,418 g tłuszczów nasyconych)
- 1,3 g błonnika
- 325 mg sodu
- 740 mg potasu
Do ceviche, poza dobrej jakości rybą, warto dodać także takie składniki, jak:
- Cebula – doskonałe źródło witaminy C, B6, kwasu foliowego, potasu, manganu, glikozydów, enzymów, flawonoidów, olejków eterycznych, siarkowych. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, antyseptyczne, a także obniża poziom cukru we krwi, podwyższa „dobry” cholesterol HDL, a także poprawia wygląd włosów i paznokci.
- Pomidory – skarbnica kwasu askorbinowego, witaminy A, K, likopenu, potasu, manganu i flawonoidów. Ich przeciwutleniające działanie chroni nas przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, przeciwdziała miażdżycy, wspiera układ krążenia, a także wpływa pozytywnie na stan skóry.
- Roszponka – dostarcza nam witamin A, C, B1, B2, B6, jak również potasu, wapnia i żelaza. Regularne spożywanie tej rośliny wspiera układ pokarmowy, odpornościowy, może działać uspokajająco, przeciwutleniająco.
- Limonka – kopalnia witaminy C i bioflawonoidów – wspiera pracę układu odpornościowego, działa przeciwutleniająco, pomaga w wyprowadzaniu toksyn z organizmu, poprawia stan włosów, skóry i paznokci.
- Olej rzepakowy – niedrogie i łatwo dostępne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wyróżnia się doskonałą proporcją kwasów omega-6 i omega-3, tokoferoli, fitosteroli i związków fenolowych. Wykazuje właściwości przeciwutleniające, a także wspiera działanie układu sercowo-naczyniowego.
Ceviche dla wegan
Co ciekawe, weganie i wegetarianie mogą pokusić się o przygotowanie bezmięsnego ceviche, w którym pierwsze skrzypce powinno grać np. zamarynowane serce palmy. Porcja dla dwóch osób zawiera nie więcej niż 180 kcal i jest o wiele prostsza w przygotowaniu niż klasyczna wersja tej sałatki. Tego rodzaju potrawa nie tylko będzie świetnie prezentować się na stole, lecz także dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Serce palmy wydobywane z palmy brzoskwiniowej lub kokosowej zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które wzmacniają kondycję włosów i paznokci oraz regulują ciśnienie krwi. Oto przepis na orzeźwiające, wegańskie ceviche:
Składniki (na 2 porcje sałatki):
- pół słoiczka serca palmy
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 2 garści roszponki
- połówka cebuli czerwonej
- 3 łyżki oleju
- sok z 2 limonek
- sól kamienna
- pieprz
Przygotowanie:
Łodygi serca palmy kroimy na drobne kawałki, cebulę siekamy w kostki, zaś pomidorki przekrawamy na pół. Olej mieszamy wraz z sokiem z limonki, a następnie dodajemy przyprawy. Na sam koniec łączymy serce palmy z warzywami i roszponką, po czym polewamy całość gotowym dressingiem. Po ok. 10 minutach sałatka nadaje się do spożycia. Smacznego!
Czy ceviche to danie dla Ciebie?
Sałatka ceviche z pewnością przypadnie do gustu smakoszom sushi, paelli czy innych dań, których kluczowy składnik stanowią owoce morza. Potrawa ta nie zawiera zbyt wiele kalorii, jednak, mimo to, jest sycąca i dostarcza nam mnóstwo cennych substancji odżywczych, które korzystnie wpływają nie tylko na nasz wygląd, lecz także samopoczucie.Wprowadzenie ceviche do naszego jadłospisu z pewnością doskonale go urozmaici, a zawarte w nim świeże składniki pozytywnie wpłyną na stan naszego zdrowia.
- Eat Peru; "What is ceviche?"; https://www.eatperu.com/what-is-ceviche/; 2020-01-21;
- Brandon Dupre; "Ceviche: How Peru's Most Treasured Dish Became a National Phenomenon"; https://theculturetrip.com/south-america/peru/articles/ceviche-how-perus-most-treasured-dish-became-a-national-phenomenon/; 2020-01-21;
- Walter Coraza Morveli; "Ceviche, History’s Treasure"; https://cuzcoeats.com/ceviche/; 2020-01-21;
- Renee Shelton; "Ceviche: How It’s Made, History, and Regional Variations"; https://www.danapointfishcompany.com/ceviche-how-its-made-history-and-regional-variations/; 2020-01-21;
- Liz Roth-Johnson; "Ceviche"; https://www.discovermagazine.com/technology/ceviche; 2020-01-21;
- Danuta Łebkowska, Marek Łebkowski; "Kuchnia meksykańska"; Tenten, Warszawa, 1993;
- "Ceviche"; https://cachampionsforchange.cdph.ca.gov/en/recipes/Pages/Ceviche.aspx; 2020-01-21;
- "Rockfish Ceviche"; https://seafood.maryland.gov/rockfish-ceviche/; 2020-01-21;