Chili con carne – właściwości i skład. Przepis na chili con carne
Ekologia.pl Styl życia Kuchnia Chili con carne – właściwości i skład. Przepis na chili con carne

Chili con carne – właściwości i skład. Przepis na chili con carne

Chociaż nazwa tego dania może sugerować pochodzenie, nie jest ono takie oczywiste. Niezależnie od tego, chili con carne cieszy się ogromną popularnością. Nazywana jest fast foodem ze względu na łatwość i szybkość jej przygotowania. Jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim zdrowa, bo powstaje na bazie świeżych warzyw i przypraw. Dlaczego jest tak wyjątkowa?

Nazwa potrawy dosłownie oznacza papryczkę chili z mięsem, fot. shutterstockNazwa potrawy dosłownie oznacza papryczkę chili z mięsem, fot. shutterstock

Nazwa potrawy dosłownie oznacza papryczkę chili z mięsem, fot. shutterstock
Spis treści

Chili con carne – co to takiego?

Nazwa potrawy dosłownie oznacza papryczkę chili z mięsem. To popularne danie składa się z mięsa mielonego (zazwyczaj wołowego), fasoli, czerwonej papryki, pomidora, cebuli, papryczek chili, pieprzu oraz kminu rzymskiego. Bardzo często dodaje się także kukurydzę, ale nie jest to obowiązkowy składnik chili con carne. Ze względu na użyte składniki, potrawa ta charakteryzuje się wysokim poziomem pikantności oraz czerwonym kolorem.

Co ciekawe, danie to można przygotować w wersji wegańskiej, które nazywa się chili sin carne. Tego typu przepisy zyskały na popularności w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XX wieku. W wegetariańskich przepisach mięso zastępowane jest przez ser tofu lub ziemniaki.

Kontrowersje wokół pochodzenia chili con carne

Tak naprawdę to do końca nie wiadomo skąd pochodzi chili con carne. Choć nazwa wyraźnie wskazuje narodowość, nie jest to danie stricte meksykańskie. Oficjalnie jest ona zarejestrowana jako amerykańska potrawa stanu Teksas i jest jednym z głównych elementów kuchni tzw. Tex-Mex. Podobno powstała w XIX wieku w San Antonio w Teksasie i początkowo była sprzedawana przez tzw. „chili queens” jako gulasz na bazie papryczek chili. Oczywiście korzenie tej potrawy mają związek z meksykańską kulturą – trzeba pamiętać, że kiedyś Teksas był częścią Meksyku. Jednak swoją sławę danie to zawdzięcza amerykańskim sieciom gastronomicznym i co ciekawe, jest bardziej popularna w USA niż w samym Meksyku.

Istnieje pewna legenda związana z powstaniem chili con carne. Mówi ona o hiszpańskiej zakonnicy – Marii z Agredy, która doświadczała pewnych wizji. W trakcie jednej z nich, jej dusza miała opuścić ciało i zawędrować przez Atlantyk, aby rozpowszechniać chrześcijaństwo pośród Indian. Po powrocie z jednej duchowej wyprawy, miała zapisać pierwszy przepis na chili con carne, który rzekomo otrzymała od pogan. Hiszpańscy księża traktowali jedzenie tego dania jako grzech i nazywali je „zupą diabła”. Wszystko dlatego, że papryczka chili była podstawowym składnikiem dań pośród kowbojów, wszelkich łotrów i poszukiwaczy przygód. Kiedy bandyci wylądowali za kratkami, również jedli potrawy na bazie chili, ponieważ były one najtańszym składnikiem.

Dokładne pochodzenie tej potrawy zostaje tajemnicą. Jedno jest pewne: chili con carne to typowo meksykańska nazwa. Jednak w rzeczywistości jest to potrawa południowo amerykańska, ale mocno inspirowana kuchnią meksykańską.

Chili con came dobrze komponuje się z tortillą, fot. shutterstock

Właściwości prozdrowotne chili con carne

Mięso wołowe, jeden z głównych składników chili con carne, to najbardziej wartościowe mięso pod względem substancji odżywczych. To znakomite źródło białka, które jest lekkostrawne i wysoce wartościowe. Warto wiedzieć, że białko zwierzęce jest szczególnie polecane sportowcom w celu szybkiej regeneracji oraz ludziom potrzebującym wzmocnienia po skomplikowanych operacjach. Poza tym wołowina posiada kompleks witamin, minerałów oraz niezbędnych do życia aminokwasów. Cynk zawarty w mięsie wołowym dba o prawidłowy rozwój ciała oraz ma korzystny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Selen, inny składnik mineralny występujący w wołowinie, pomaga usuwać wolne rodniki i chroni przed nimi komórki. Poza tym odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Natomiast witamina B6, którą również można znaleźć w wołowinie, jest bardzo ważna. Odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, układu krwionośnego i naszych mięśni, ponadto pomaga podnieść odporność organizmu. Jednak wołowina to znakomite źródło żelaza – niezbędnego do życia minerału, który zapewnia prawidłową pracę układu krwionośnego, szczególnie ważny dla kobiet, ponieważ są szczególne narażone na jego niedobór.


Najważniejszy składnik tego teksańskiego dania, czyli papryczka chili pozwala zapobiec wielu chorobom i utrzymać kondycję organizmu na najwyższym poziomie. Kapsaicyna znajdująca się w chili to doskonały środek używany w leczeniu zapalenia nerwów, m.in. w łagodzeniu bólu związanego z zapaleniem stawów, łuszczycą, neuropatią cukrzycową. Ostre papryczki korzystnie wpływają na układ krążenia, obniżając poziom cholesterolu, trójglicerydów, zapobiegając agregacji płytek krwi oraz rozpuszczając skrzepy. W papryczce znajdziemy też potas, magnez, mangan i żelazo.

Pomidory również posiadają liczne właściwości zdrowotne i lecznicze. Dzięki bogactwu witamin i soli mineralnych, niewielkiej wartości energetycznej oraz niskiemu indeksowi glikemicznemu znakomicie wpływają na zdrowie i urodę. Witaminy, które znajdują się w pomidorze to przede wszystkim witamina C, która nie tylko wzmacnia odporność naszego organizmu, a także przyspiesza proces gojenia się wszelkich ran. Nie braknie tu również wartościowych witamin z grupy B (maja pozytywny wpływ na układ nerwowy), witaminy K (zapobiega zakrzepom krwi) oraz PP (ma wpływ na metabolizm cukru we krwi). Pomidor zawiera także beta-karoten odpowiedzialny za neutralizację wolnych rodników. Pomidory zawierają także ważne składniki mineralne. Znane są przede wszystkim z wysokiej zawartości potasu, który ma wpływ na proces dotlenienia mózgu, poprawia koncentrację, relaksuje układ nerwowy i pomaga walczyć ze stresem, a także zmniejsza napięcie mięśniowe.

Innym, równie ważnym składnikiem każdego chili con carne jest czerwona papryka. Warzywo to jest bardzo dobrym źródłem antyoksydantów mających prozdrowotny wpływ na organizm człowieka. Są to m.in. witamina C, witamina E, prowitamina A, witaminy z grupy B (przede wszystkim witamin B1, B2, B3). Poza tym papryka zawiera polifenole, którym przypisuje się właściwości antyrakowe (kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany) oraz karotenoidy (przeciwutleniacze) – kapsantynę, kapsorubinę i beta-karoten. Takie połączenie witamin i minerałów zapewni nam piękną cerę o zdrowym odcieniu oraz spowolni proces powstawania zmarszczek.

Jest to potrawa południowo amerykańska, ale mocno inspirowana kuchnią meksykańską, fot. shutterstock

Przepis na chili con carne

Składniki:

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 3 pomidory
  • fasola czerwona z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • ½ łyżeczki przyprawy kmin rzymski
  • 1 cebula
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • sólpieprz zielony

Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy wysoką patelnię, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do czasu, aż się zeszklą. Następnie dodajemy mięso, solimy i pieprzymy, potem dokładnie mieszamy rozdrabniając większe kawałki. Gdy mięso z cebula będą gotowe, dodajemy do nich pokrojone pomidory. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i pokrojona papryczkę chili. Przez kilka minut gotujemy pod przykryciem i na wolnym ogniu, często mieszając. Dodajemy pozostałe składniki: fasolę, pokrojoną paprykę, kukurydzę, kmin rzymski i wszystko dusimy na małym ogniu przez około 20 minut, często mieszając i uważając, by potrawa się nie przypaliła. Gotowe danie możemy serwować z wcześniej ugotowanym ryżem, makaronem, plackami tortilli lub nachosami. Dodatkowo możemy posypać je startym żółtym serem albo udekorować kwaśną śmietaną.

Czy warto jeść chili con carne?

Jeśli nie macie pomysłu na szybki i smaczny obiad, możecie przyrządzić chili con carne. W zasadzie potrawa ta sama się robi, wystarczy tylko wrzucić wszystkie składniki do garnka i od czasu do czasu pomieszać. Znakomicie smakuje zarówno z ryżem, makaronem czy tortillą, jak i bez żadnych dodatków. Poza tym, że jest danie to jest pyszne, to także dostarcza naszemu organizmowi cennych składników mineralnych.

Ekologia.pl (Klaudia Kwiatkowska)
Bibliografia
  1. https://whatscookingamerica.net/History/Chili/ChiliHistory.htm; 2019-07-09;
  2. https://www.foodrepublic.com/2012/01/19/a-brief-history-of-chili-con-carne/; 2019-07-09;
  3. https://www.arcticgardens.ca/blog/chili-con-carne/; 2019-07-09;
  4. https://chilitruth.wordpress.com/; 2019-07-09;
4.7/5 - (16 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments