Sos koperkowy – właściwości, skład i zastosowanie sosu koperkowego

Sosy stanowią znakomite dopełnienie wielu dań. Sos koperkowy to jeden z najbardziej uniwersalnych i najsmaczniejszych sosów. Doskonale sprawdzi się w zestawie z mięsem, rybą, ale także dopełni smak dań makaronowych lub tych z ziemniakami. Przepis na sos koperkowy powinien znać każdy szanujący się kucharz. Co warto wiedzieć o sosie koperkowym? Jak przygotować domowy sos koperkowy?



Sos koperkowy to jeden z najbardziej uniwersalnych i najsmaczniejszych sosów. Źródło: shutterstockSos koperkowy to jeden z najbardziej uniwersalnych i najsmaczniejszych sosów. Źródło: shutterstock
  1. Sos koperkowy – co to takiego?
  2. Właściwości prozdrowotne sosu koperkowego
  3. Sos koperkowy w kuchni
  4. Czy warto jeść sos koperkowy?

Sos koperkowy – co to takiego?

Sos koperkowy to niezastąpiony dodatek do dań, który przygotowywany jest z 30% śmietanki kremówki, mąki, masła, bulionu warzywnego, z obfitym dodatkiem koperku. Można użyć do niego zarówno świeżego koperku, jak i mrożonego. Dodatkowo doprawiany jest sproszkowanym lub startym czosnkiem, ze szczyptą aromatycznych ziół, takich jak rozmaryn czy mieszanka prowansalska albo listkami świeżej mięty. By jeszcze bardziej ulepszyć smak tego wyjątkowego sosu, dodaje się do niego odrobinę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. W wersji fit możemy przygotować go na bazie jogurtu naturalnego. Sos koperkowy ma kolor kremowy, z wyraźnym zielonym koperkowym akcentem, zaś w smaku jest gęsty i bardzo kremowy, niemal rozpływający się w ustach. 

Sos koperkowy jest uniwersalnym dodatkiem do dań. Znakomicie sprawdzi się w zestawieniu z duszonym mięsem, pulpecikami lub pieczoną rybą, np. łososiem czy morszczukiem. Również gotowane warzywa, takie jak szparagi, brukselka czy brokuły polane tym sosem będą obłędnie smakować. Sosem koperkowym można również polać puree ziemniaczane lub dopełnić smakiem danie makaronowe lub ryżowe. Sos koperkowy może być serwowany zarówno na ciepło, ale na zimno będzie smakował równie dobrze.

Sos koperkowy może być mylony z greckim sosem tzatziki, ale tak naprawdę różnią się między sobą – w greckim dipie głównym składnikiem jest ogórek, zaś sos koperkowy nie zawiera tego warzywa. Poza tym ten pierwszy przygotowuje się na zimno, natomiast koperkowy wymaga gotowania.
Na postawie: https://www.fatsecret.com/calories-nutrition/generic/polish-dill-sauce?frc=True

Właściwości prozdrowotne sosu koperkowego

Sos koperkowy nie zalicza się do najlżejszych i najzdrowszych sosów, ponieważ przygotowany jest na bazie tłustej śmietany oraz dodatkiem masła. Dlatego też swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza głównie koperkowi. Koper  to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów, takich jak: fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, witamina B6, witamina C, witamina A, a także folianów oraz kwasu pantotenowego.

Dzięki tak różnorodnej gamie substancji odżywczych, koper zalicza się do bardzo wartościowych warzyw. Dlaczego?
  • Poprawia trawienie - olejki eteryczne znajdujące się w koperku pobudzają wydzielanie żółci i soków trawiennych, a także stymulują do pracy perystaltykę jelit. Dlatego właśnie koperek stosowany jest do zwalczania problemów związanych ze wzdęciami oraz łagodzenia wszelkich niestrawności.
  • Działa antyoksydacyjnie - inną właściwością koperku jest umiejętność zwalczania i powstawania wolnych rodników. Działanie przeciwutleniające tego warzywa porównywane jest z innymi silnymi antyoksydantami: kwasem askorbinowym, kwercetyną i alfa-tokoferolem.
  • Łagodzi stres – koperek to skarbnica magnezu i witamin z grupy B, które wykazują działanie antystresowe.
  • Działa przeciwbakteryjnie – dzięki zawartości ekstraktu acetonowego, koperek wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Przede wszystkim hamuje wzrost i namnażanie bakterii gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), laseczki woskowej (Bacillus cereus), paciorkowca kałowego (Enterofaecalis), E.coli oraz Salmonelli typhi.
  • Ma pozytywny wpływ na profil lipidowy – koperek skutecznie obniża stężenie „złego” cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi, a ma to duży wpływ na poprawę ogólnego profilu lipidowego.
  • Łagodzi ból – wywar z kopru skutecznie niweluje stany zapalne stawów i łagodzi ból pojawiający się przy występowaniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Dodatkowo wyciąg z tego warzywa neutralizuje bóle menstruacyjne i bóle brzucha.
Doskonale sprawdzi się w zestawie z mięsem, rybą, ale także dopełni smak dań z makaronem lub ziemniakami. Źródło: shutterstock

Sos koperkowy w kuchni

Przepis na sos koperkowy

Składniki:
  • 1 i ½ szklanki bulionu lub rosołu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka mąki
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ½  łyżeczki granulowanego czosnku

Przygotowanie:
Bulion gotujemy z kurkumą. W osobnej miseczce dokładnie rozprowadzamy mąkę ze śmietanką, a następnie mieszankę wlewamy do bulionu. Doprowadzamy do zagotowania, ciągle mieszając. W międzyczasie doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz czosnkiem w proszku. Gotujemy przez około 1 minutę, przez cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy masło, sok z cytryny i drobno posiekany koperek. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając. Odstawiamy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
Penne z łososia w sosie koperkowym

Składniki:

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z łososia usuwamy skórę i również kroimy do w kostkę o boku 1-1,5 cm. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i przez chwilę podsmażamy cebulę, a pod koniec dodajemy do niej czosnek. Następnie dodajemy łososia i smażymy na wolnym ogniu przez około 5-7 minut – w tym czasie obracamy go kilkukrotnie, by zarumienił się dobrze z każdej strony. Do zawartości patelni dodajemy śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy. Przez chwilę razem gotujemy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Sos zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany koperek. Następnie dorzucamy ugotowany makaron, mieszamy i serwujemy na ciepło. Możemy udekorować danie kładąc na talerzu świeży koperek.
Pulpety w sosie koperkowym. Źródło: shutterstock
Pulpety w sosie koperkowym

Składniki:

Przygotowanie:
Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy do namoczenia na jakieś 15 minut. Do dużej miski wkładamy mięso mielone, cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie formujemy niewielkie kulki, obtaczamy je w mące i krótko smażymy na rozgrzanym oleju. Potem wrzucamy je do wrzącego wywaru, który zaczynamy przygotowywać chwilkę wcześniej. W garnku gotujemy wodę, dodajemy marchewkę i pietruszkę, solimy do smaku i dodajemy łyżkę masła, a na koniec wkładamy usmażone pulpeciki. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez około 20 minut. Pod koniec gotowania sos zagęszczamy mąką i chwilę jeszcze gotujemy. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek i odstawiamy z ognia. Pulpeciki z sosem koperkowym możemy podawać z kaszą gryczaną, tłoczonymi ziemniakami albo kaszą jęczmienną.

Czy warto jeść sos koperkowy?

Sos koperkowy stanowi znakomity dodatek do wszelkich potraw. Jest uniwersalny, smakuje obłędnie i dodatkowo jest banalnie prosty w przygotowaniu. Każdy kucharz powinien potrafić przyrządzić ten sos. Świetnie sprawdzi się w zestawieniu z daniami mięsnymi, rybnymi, makaronowymi, ale także same ugotowane warzywa polane tym sosem będą obłędnie smakować. Chociaż sos koperkowy nie zalicza się do najlżejszych i najzdrowszych, to od czasu do czasu warto zafundować sobie tę kulinarną rozkosz, a nasza sylwetka na pewno na tym nie ucierpi.
Ekologia.pl (Klaudia Kwiatkowska)

Bibliografia

  1. “https://www.fatsecret.com/calories-nutrition/generic/polish-dill-sauce?frc=True”; data dostępu: 2020-10-08
  2. “https://www.healthline.com/nutrition/dill”; data dostępu: 2020-10-08
  3. “https://www.emedicinehealth.com/dill/vitamins-supplements.htm”; data dostępu: 2020-10-08
  4. “https://polishhousewife.com/dill-sauce/”; data dostępu: 2020-10-08
  5. “https://www.polonist.com/pulpety-polish-meatballs-dill/”; data dostępu: 2020-10-08
  6. “https://kristoscooks.wordpress.com/2017/12/16/polish-chicken-meatballs-in-dill-sauce/”; data dostępu: 2020-10-08
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy