Sok pomarańczowy – właściwości, skład i zastosowanie soku pomarańczowego
Sok pomarańczowy od wielu lat jest najczęściej kupowanym sokiem owocowym w skali globalnej! Jako klasyczny przysmak śniadaniowy w wielu kulturach, jest orzeźwiający, energetyzujący i niezwykle bogaty w witaminę C. Niestety, pomimo tych walorów, sok pomarańczowy ma również swoje negatywne strony.
Sok pomarańczowy jako taki jest wynalazkiem XX w. Jak to możliwe skoro owoce Citrus x sinesis uprawiane były już ponad trzysta lat przed naszą erą? Przez długie stulecia ograniczenia transportowe sprawiały, że cytrusy stanowiły gastronomiczny rarytas i wyciskanie soku z nich było raczej ekstrawagancją – jedynie w rejonach świata porośniętych drzewkami rodzącymi słodkie pomarańcze, ludzie mogli pozwolić sobie na przyrządzanie z nich orzeźwiających napojów, które na dodatek miały ten mankament, że zazwyczaj szybko się psuły.
Urodzaj i wojna
Jednym z najbardziej płodnych w pomarańcze regionów świata jest Floryda, gdzie owoce zbiera się od października do czerwca. To właśnie tutaj w latach 20-tych XX wieku nastąpiła niespodziewana nadprodukcja pomarańczy, z którymi nagle nie wiadomo było co robić. Część plantacji profilaktycznie zniszczono, ale dzięki stopniowej popularyzacji techniki pasteryzacji, pojawiła się genialna myśl, aby z owoców wycisnąć sok i sprzedawać go w puszkach. Do propagacji napoju włączyły się lokalne gwiazdy i wkrótce cała Ameryka piła sok pomarańczowy – niestety, produkt nie był przesadnie smaczny właśnie ze względu na niszczący wpływ podgrzewania.
Przełom nastąpił dopiero w czasie II Wojny Światowej, kiedy to armia USA zaczęła martwić się prewencją szkorbutu u swych żołnierzy wysyłanych do boju. Po raz kolejny potrzeba okazała się matką wynalazku i z soku pomarańczowego zaczęto produkować mrożony koncentrat. Po pasteryzacji i usunięciu drobinek miąższu sok odparowywano do momentu osiągnięcia stężenia cukru na poziomie 65%! Na koniec do produktu dodawano witaminę C i olejki wyizolowane we wcześniejszych fazach produkcji, a końcowy produkt – pełen smaku i niezwykle trwały – był sprzedawany jako koncentrat do rozcieńczania z wodą. Już pod koniec lat 40-tych ubiegłego stulecia sok pomarańczowy, szeroko reklamowany jako płynne zdrowie, stał się stałą częścią amerykańskiego śniadania.
Produkcja soku pomarańczowego dzisiaj
Obecnie wyrabia się dwa podstawowe rodzaje soku pomarańczowego. Pierwszy z nich, oparty na wspomnianym wyżej pomyśle koncentratu, obejmuje wyciskanie soku z owoców, zagęszczanie go do 20% oryginalnej objętości pod wpływem gorącej pary, filtrowanie i pasteryzację. Przed pakowaniem produkt ponownie uzupełnia się wodą, tak, aby osiągnąć pożądany poziom cukru, kwaśności i koloru.
W latach 80-tych w odpowiedzi na rosnące zainteresowanie różnicą między świeżą żywnością a przetworzoną, zaczęto produkować sok pomarańczowy „nie z koncentratu”. Niestety, obiecująco brzmiące hasło nie ma nic wspólnego z naturalnością, bowiem produkt poddawany jest i tak błyskawicznej pasteryzacji w bardzo wysokich temperaturach, a następnie odtlenianiu i odwirowywaniu frakcji olejowych i wreszcie mrożeniu lub długotrwałemu przechowywaniu w stalowych zbiornikach. Trudno rozstrzygnąć czy jest to opcja w jakiś sposób lepsza niż sok z koncentratu…
Ogólnie rzecz biorąc, bezwzględnym rekordzistą w produkcji soku pomarańczowego na świecie jest Brazylia, zaś kolejne w rankingu Stany Zjednoczone i Meksyk łącznie nie dorównują nawet połowie brazylijskiej produkcji! W Europie sok pomarańczowy wyrabia się przede wszystkim w słonecznej Hiszpanii.

Co się kryje w szklance soku pomarańczowego?
Skąd fama, że sok pomarańczowy jest tak zdrowym przysmakiem śniadaniowym? Oprócz oczywistych chęci zysku, które motywują sprzedawanie konsumentom dowolnej wygodnej „prawdy”, niepodważalny jest fakt, że sok z pomarańczy zawiera niezwykle wysoki poziom witaminy C. Już jedna szklanka wystarcza, aby w dwójnasób pokryć nasze dziennie zapotrzebowanie. W świeżo wyciśniętym soku znajdziemy również pokaźne ilości witaminy B1, kwasu foliowego i potasu, a także antyoksydanty takie jak karotenoidy, terpenoidy, hespedryna i inne flawonoidy. Oczywiście pod warunkiem, że sok zawiera w sobie drobinki miąższu!
Poza tym jedna szklanka soku pomarańczowego to przede wszystko ponad 100 kalorii i nawet 20 g cukrów! Sam fakt, że sok jest reklamowany jako 100% nie oznacza bowiem, że nie zawiera cukru naturalnego – glukoza i fruktoza są zaś biologicznym obciążeniem dla systemu insulinowego.
Czy sok pomarańczowy jest zdrowy?
Sok pomarańczowy ma swoje walory odżywcze i w czasach głodu zdecydowanie mógłby być polecany jako uzupełnienie witamin i antyoksydantów – zwłaszcza, że niektórzy producenci wzbogacają go również o witaminę D. Niestety, w obecnych czasach przybytku, sok pomarańczowy jest po prostu jedną więcej pozycją w bilansie kalorycznym i cukrowym, przekładającą się oczywiście na ryzyko otyłości i cukrzycy. Zwłaszcza, że soków pijemy olbrzymie ilości! Zdecydowanie lepiej jest zjeść pomarańczę z miąższem, bogatym w błonnik, i popić wodą niż zafundować sobie szklankę soku pomarańczowego!
Jeśli apetyt jednak nie pozwala zrezygnować, a mamy wybór, zdecydowanie lepiej jest pić sok świeżo wyciśnięty. Nie tylko nie był on poddawany niszczącym wysokim temperaturom, ale zawiera w sobie nieco miąższu i błonnika, który opóźnia wchłanianie glukozy. W tym przypadku należy jednak zwracać uwagę na źródło – na świecie znane są niestety przypadki zakażenia salmonellą, a nawet żółtaczką typu A wskutek konsumpcji świeżego soku pomarańczowego, który nie był jednak wcale taki świeży!

Sok pomarańczowy – nie tylko do picia!
Sok pomarańczowy jest szeroko wykorzystywany w kuchni polskiej i to nie tylko do napojów! Owszem, na jego bazie przygotowuje się szereg alkoholowych i niealkoholowych koktajli, spośród których na wyróżnienie zasługują na pewno kombinacje z tequilą (słynna „Tequila Sunrise”), szampanem („Mimoza”), wódką („Śrubokręt”) czy rumem. Bez „procentów” serwuje się z kolei sok pomarańczowy z wodą sodową, syropem z grenadyny, sokiem żurawinowym lub ananasowym, a nawet ziołami: miętą lub rozmarynem.
Fenomen lekko kwaśnego soku z wyraźną, ale nieprzesadzoną nutą słodyczy można jednak również wykorzystać w wielu przepisach na desery, sosy, a nawet dania obiadowe. Jako marynata do pieczenia i smażenia sok pomarańczowy nadaje mięsu, rybom i owocom morza wspaniałych cytrusowych tonów, dbając o ich wilgotność i kruchość. Marynaty można przygotowywać wcześniej i wykorzystywać do namaczania surowych produktów, bądź dolewać już w trakcie grillowania lub smażenia.
Sok pomarańczowy to idealny sos do sałatek owocowych oraz płyn do nasączania biszkoptu, przed posmarowaniem go kremem tortowym. Moczone w nim owoce zyskują przyjemny posmak i idealnie nadają się jako dodatek do lodów czy naleśników. Z soku z pomarańczy można przyrządzić także ciekawy sos winegret do zielonej sałaty oraz sałatek makaronowych. Ponadto doskonale komponuje się on z duszonymi żurawinami, czerwoną kapustą, brzoskwiniami, twarogiem, czekoladą i truskawkami!

Sok pomarańczowy w kuchni
Kurczak w sosie pomarańczowym
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka (bez kości i skóry)
- 1 cebula
- 2 łyżki musztardy Dijon
- ½ szklanki brązowego cukru
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Umyte piersi z kurczaka układamy w żaroodpornym naczyniu. Mięso smarujemy musztardą, a na wierzch wykładamy pokrojoną drobno cebulę. Całość posypujemy ¼ szklanki cukru i zalewamy sokiem pomarańczowym, tak, aby mięso było przykryte. Na wierzch wykładamy masło. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni oC, a następnie pozostały w naczyniu sos przelewamy na garnuszka. Kurczaka posypujemy reszta cukru i wkładamy z powrotem do piekarnika. Do garnka wsypujemy mąkę i dolewamy ewentualne pozostałości soku, a następnie zagotowujemy do zgęstnienia. Mięso po wyjęciu z piekarnika układamy na talerzu i polewamy obficie sosem pomarańczowym. Podajemy z ryżem i sałatką.
Sałatka Coleslaw w wydaniu pomarańczowo-miodowym
Składniki:
- 3 szklanki szatkowanej białej kapusty
- 2 marchwie starte na tarce
- 1 posiekana drobno cebula
- ½ szklanki szatkowanej kapusty czerwonej
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 4 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
- ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Warzywa łączymy w misie z migdałami i rodzynkami. w małej misce ubijamy trzepaczką ciekłe składniki wraz z solą. Sosem polewamy warzywa i całość dokładnie mieszamy, lekko uciskając. Pozostawiamy na godzinę „do przegryzienia”.
Czy wato pić sok pomarańczowy?
Sok pomarańczowy można również dość dowolnie wkomponowywać do ciast, zastępując nim część płynów (wodę, mleko) – nawet w przepisie na naleśniki! W efekcie klasyczne przepisy nabierają intrygującej cytrusowej nuty, która pasuje zarówno do letniego klimatu jak i bożonarodzeniowej atmosfery. Podsumowując, nie zaszkodzi więc mieć w domu kartonik soku, który raz na jakiś czas rozlejemy do szklanek – najlepiej w rozcieńczeniu z wodą – a resztę wykorzystamy do gotowania. Powinien być to jednak raczej wyjątek niż reguła!
- Amanda Fiegl; "Squeezed: The Secrets of the Orange Juice Industry"; https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/squeezed-the-secrets-of-the-orange-juice-industry-86550693/; 2020-02-11;
- Emelyn Rude; "The Surprising Link Between World War II and Frozen Orange Juice"; https://time.com/4922457/wwii-orange-juice-history/; 2020-02-11;
- Adee Braun; "Misunderstanding Orange Juice as a Health Drink"; https://www.theatlantic.com/health/archive/2014/02/misunderstanding-orange-juice-as-a-health-drink/283579/; 2020-02-11;
- Aurelie Chanson-Rolle i in.; "Nutritional Composition of Orange Juice: A Comparative Study between French Commercial and Home-Made Juices"; https://www.researchgate.net/publication/301644461_Nutritional_Composition_of_Orange_Juice_A_Comparative_Study_between_French_Commercial_and_Home-Made_Juices; 2020-02-11;
- Amna Sahar, ... Rana Muhammad Aadil; "Health-Promoting Perspectives of Fruit-Based Functional Energy Beverages"; Sports and Energy Drinks, 2019;




