Kasztany jadalne nie są wbrew powszechnej opinii po prostu jadalną wersją znanych nam dobrze symboli jesieni. Mowa bowiem o dwóch zupełnie różnych rodzajach botanicznych, nie będących nawet daleko spokrewnionymi, choć posiadającymi nieco podobne owoce. W Polsce wzdłuż alei spotykamy jednak kasztanowce zwyczajne (Aesculus hippocastanum), podczas gdy południowa część Europy rozkoszuje się płodami kasztana jadalnego (Castanea sativa).

- Skąd pochodzą jadalne kasztany?
- Kasztany jadalne w tradycji kulinarnej na świecie
- Wartości odżywcze kasztanów jadalnych
- Jak przygotować kasztany jadalne?
- Kasztany jadalne w kuchni
- Skąd wziąć kasztany jadalne?
Skąd pochodzą jadalne kasztany?
Drzewa należące do gatunku Castanea sativa nie są przesadnie wysokie, bowiem osiągają zwykle do 35 m, ale imponują długowiecznością – te uprawiane żyją nawet około tysiąca lat! Brązowo-szarą korę pokrywają charakterystyczne siatkowate nerwy oraz liczne rowki. Liście są podłużne, lancetowate, o ząbkowanej krawędzi i dorastają do 25 cm długości u większych okazów. Na przełomie czerwca i lipca na drzewach pojawiają się kwiaty, które po zapyleniu przez wiatr rodzą na jesień owoce, ukryte wewnątrz zielonych skorupek o gęstych, cienkich kolcach, zwanych kupulami. Sam orzech pokryty jest dodatkowo lśniącą brązową skórką, pod którą znajduje się miękki, kremowy miąższ.
Kasztany jadalne porastają przede wszystkim obszar Półwyspu Iberyjskiego, Apenińskiego, Bałkanów, a także Bliskiego Wschodu, choć z czasem rozprzestrzenione zostały szeroko również w całej Francji, a nawet Anglii! Szacuje się, że pokrywają dziś w Europie powierzchnię ok. 2.5 miliona hektarów, przy czym liderami w produkcji są Włochy oraz Francja. W rzeczy samej pierwsze wyraźnie identyfikowalne wzmianki o kulturze spożywania kasztanów pojawiają się w tekstach Herodota pochodzących z V w. p.n.e., choć naukowcy są zgodni, że człowiek korzystał z drewna, kory i owoców kasztana już ponad 2 tysiące lat przed Chrystusem.
Kasztany jadalne w tradycji kulinarnej na świecie
We Włoszech kasztany jadalne są widokiem powszechnym, ale szczególną estymą obdarza się je w Toskanii – regionie słynącym z pagórków porośniętych płodnymi drzewami, które przez stulecia były głównym źródłem strawy dla całych pokoleń. Niezależne od kaprysów pogody, w większości rosnące dziko, wymagały jedynie regularnych wycieczek do lasu, gdzie mogły być łatwo zbierane pod drzewami. Trudno się dziwić, że Toskania słynie dziś z produkcji mąki kasztanowej, a także smakołyków takich jak castagnaccio, czyli płaskie ciasto z dodatkiem oliwy z oliwek, orzechów i rozmarynu, pattona, czyli polenty ze sproszkowanych kasztanów jadalnych, czy necci – grubszych naleśników z mąki kasztanowej. Z mąki wypieka się również smaczny, ciemny chleb, który utrzymuje świeżość nawet przez dwa tygodnie! A to zaledwie niektóre z licznych przysmaków przygotowanych na bazie kasztanów jadalnych i promowanych szeroko pośród jesiennych festiwali poświęconych kolczastym płodom – w poszczególnych miejscowościach odbywają się one tradycyjnie w każdą październikową niedzielę.
Kasztany jadalne są popularne również w kuchni tureckiej, węgierskiej, gdzie miksuje się je z cukrem i rumem na deserowe puree oraz francuskiej, z której pochodzi słynny deser Mont Blanc – puree z kasztanów, zwieńczone bitą śmietaną oraz otoczonym w cukrze kasztanem. Bardzo silnie związane są także z tradycją kulinarną Stanów Zjednoczonych, zwłaszcza w kontekście świąt Dziękczynienia i Bożego Narodzenia. Kasztany jadalne służą Amerykanom jako przekąska opiekana w ogniu lub na grillu, ale także nadzienie do indyka czy dodatek do kremowych ciast i klasycznych placków z kruchego ciasta. Aromat pieczonych kasztanów jadalnych w kulturze anglosaskiej i włoskiej uważany jest wręcz za symbol zimowych świąt!
Kasztanami jadalnymi od kilku tysięcy lat zajadają się również Japończycy, którzy przygotowują z nich m.in. tradycyjną noworoczną potrawę osechi – słodkie puree z kasztanów jadalnych i batatów, uważane za wróżbę powodzenia finansowego. Za dobry omen kasztany jadalne uważane są również w Chinach, gdzie przez wieki stanowiły tradycyjny podarek dla cesarza. Gotowane w syropie jako deser i dodawane do dań mięsnych, stanowią również element tradycyjnej medycyny chińskiej!

Zielone kasztany jadalne na gałęzi, fot. shutterstock
Wartości odżywcze kasztanów jadalnych
Kasztany jadalne oficjalnie zaliczane są do kategorii orzechów, choć w zasadniczy sposób różnią się od orzechów laskowych, włoskich czy pekanów. Nie zawierają bowiem tyle białka ani tłuszczu, dostarczając przede wszystkim złożonych węglowodanów. Gorzej wypadają więc w bilansie glikemicznym, choć zawartość cukrów rekompensowana jest sporą ilością błonnika, który neutralizuje poziom glukozy we krwi. Kasztany jadalne są jednak dobrym źródłem energii, zapewniając na długo poczucie sytości, a wspomniany błonnik może w dłuższym okresie czasu przekładać się na obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL we krwi.
Ponadto w kasztanach jadalnych, nawet tych poddanych obróbce cieplnej, znajdują się spore ilości witaminy C, wspomagającej nie tylko system odpornościowy, ale także kondycję naczyń, chrząstek oraz mięśni w całym organizmie. Na uwagę zasługuje również wysoki poziom miedzi potrzebnej do produkcji czerwonych krwinek oraz znaczące ilości witamin z grupy B oraz potasu.
Uwaga! Kasztanów jadalnych nie powinno się spożywać na surowo! W tej postaci zawierają one bowiem duże ilości kwasu taninowego, który może powodować poważne podrażnienia układu pokarmowego, a także uszkodzenia nerek oraz wątroby.
Diagram przedstawiający wartości odżywcze w 100 g pieczonych kasztanów jadalnych; opracowanie własne na podst. https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3143/2
Jak przygotować kasztany jadalne?
Dwie podstawowe techniki obróbki cieplnej kasztanów jadalnych obejmują gotowanie oraz pieczenie – każda z nich ułatwia pozbycie się twardej skórki. Kasztany jadalne można więc wrzucić do wrzątku, pogotować ok. 40 minut, a następnie pozostawić jeszcze na 10-15 minut w gorącej wodzie. Odcedzone są dość łatwe do obrania i mogą być podawane jako samodzielny przysmak lub wykorzystywane do innych przepisów.
Alternatywnie kasztany jadalne można ponacinać ostrym nożem na wierzchu (chodzi o dość spore nacięcia w formie krzyża) i ułożyć je na papierze do pieczenia, nacięciem do góry. Następnie wkłada się je do pieca nagrzanego do temperatury 200 stopni C na ok. 30 minut, a po ostudzeniu obiera z rozchylonych skorupek. Pieczone kasztany jadalne są atrakcyjniejsze w smaku i konsystencji, a na dodatek można je posolić przed włożeniem do piekarnika.
Ekologia.pl poleca

Zupa z kasztanów jadalnych,fot. shutterstock
Kasztany jadalne w kuchni
Makaron z kasztanami
Składniki:
- 300 g makaronu typu wstążki
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 upieczonych kasztanów jadalnych bez skorupki
- 100 g bekonu
- 5 gałązek świeżego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 200 g mrożonego groszku
- 200 ml śmietanki 15%
Przygotowanie:
Makaron gotujemy do konsystencji al dente – przy odcedzaniu zostawiamy 100 ml wody z gotowania. W międzyczasie na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, a po 3 minutach pokrojony w kawałki bekon. Po dalszych 5 minutach dodajemy pokrojone drobno kasztany jadalne, mrożony groszek, rozgnieciony czosnek oraz połowę liści tymianku. Po kilku minutach smażenia dolewamy śmietankę, wodę z gotowania i dorzucamy makaron. Mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą i podajemy makaron na ciepło, posypany pozostałym tymiankiem.
Zupa kasztanowa
Składniki:
- 350 g upieczonych i obranych kasztanów jadalnych
- 1 marchew
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula szalotka
- 1 łodyga selera naciowego
- 6 szklanek wywaru warzywnego
- ¼ szklanki natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ szklanki niesłodzonego mleka sojowego
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę, selera i marchew. Smażymy mieszając około 10 minut, a następnie zlewamy całość wywarem. Dodajemy przyprawy oraz kasztany jadalne, mieszamy dokładnie i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Zdejmujemy z gazu, usuwamy liście laurowe, i miksujemy na gładką konsystencję. Dodajemy mleko sojowe, zagotowujemy raz jeszcze i odprawiamy do smaku solą morska i pieprzem zielonym. Podajemy na ciepło z grzankami.
Skąd wziąć kasztany jadalne?
Surowe kasztany jadalne są dziś sprzedawane jesienią na wagę w większości supermarketów. Warto wybierać ręcznie orzechy nieprzebarwione, gładkie i twarde. Alternatywnie, na sklepowych półkach można także znaleźć gotowane lub pieczone kasztany obrane i zapakowane próżniowo, względnie zakonserwowane w syropie, a czasem nawet suszone kasztany jadalne, które przed spożyciem trzeba namoczyć w wodzie.
Bez względu na źródło, kasztany jadalne stanowią ciekawy dodatek do wielu dań obiadowych i kolacyjnych, jak również atrakcyjną przekąskę na spotkania towarzyskie. Przyjemny orzechowy smak idzie w parze z licznymi korzyściami odżywczymi, zwłaszcza, jeśli porównać kasztany jadalne z np. ziemniakami, frytkami czy chipsami. Międzynarodowa popularność sprawia również, że przepisów na kreatywne wykorzystanie kasztanów jadalnych jest naprawdę sporo – od wspomnianej wyżej, pożywnej kremowej zupy po wykwintny francuski deser, marrons glacé, czyli kandyzowane kasztany jadalne!
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)
Bibliografia
- Marco Conedera i in.; “Castanea sativa in Europe: distribution, habitat, usage and threats”; data dostępu: 2020-06-08
- EU Science Hub; “Sweet Chestnut”; data dostępu: 2020-06-08
- Discover Tuscany; “Chestnuts in Tuscany”; data dostępu: 2020-06-08
- Phyllis A.S. Boros ; “Chestnuts: A Christmas tradition is still popular”; data dostępu: 2020-06-08
- BBC Good Food; “What to do with chestnuts”; data dostępu: 2020-06-08
- N.A.M. Saleh, Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition (Second Edition); “CHESTNUTS”; Academic Press, 2003;