Zupa cebulowa – właściwości i skład. Przepis na zupę cebulową
Zupa cebulowa to rarytas kuchni francuskiej. Jednak coraz częściej gości na polskich stołach, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najbardziej jesteśmy podatni na różne infekcje. Zupa cebulowa ma nie tylko oryginalny i ciekawy smak, jest lekka i niskokaloryczna, ale przede wszystkim posiada silne właściwości rozgrzewające, zabija zarazki i ma doskonały wpływ na ogólny stan naszego zdrowia. Co warto wiedzieć o zupie cebulowej? Jak ugotować smaczną zupę cebulową?
Zupa cebulowa – co to takiego?
Zupa cebulowa to klasyczne danie kuchni francuskiej. To jedna z najsmaczniejszych i najprostszych zup na świecie. Przygotowywana jest na bazie cebuli, z dodatkiem czosnku, masła, bulionu oraz czasem wytrawnego białego wina. Zupa cebulowa to doskonały sposób na wzmocnienie naszego układu odpornościowego. To również najtańszy sposób na pozbycie się infekcji. Zupa przygotowana na bazie cebuli syci, rozgrzewa i wspiera naszą odporność. Połączenie cebuli i czosnku sanowi naturalne remedium, które skutecznie podnosi odporność organizmu, co pozwala nam lepiej walczyć z chorobami, a także zawiera cenne witaminy, minerały i antyoksydanty. Pomaga nam również w utrzymaniu zdrowej i zbilansowanej diety. Dla tych, którzy nie przepadają za samą cebulą, może się wydawać, że zupa również nie przypadnie im do gustu. Jednak zupa cebulowa ma oryginalny smak, który z całą pewnością skusi niejedno podniebienie.
W minionych wiekach zupa cebulowa była prostą potrawą francuskiej biedoty. Dla wielu ludzi bardzo często cebula była jedynym dostępnym zimą warzywem. Gotowano ją w wodzie z dodatkiem soli do momentu, aż się całkowicie rozgotowała i zagęściła zupę. We Francji zyskała popularność do tego stopnia, że serwowano ją dosłownie wszędzie: w karczmach, zajazdach, a nawet w przydrożnych straganach. Kobiety gotowały zupę całą noc z warzywa, które było tanie i łatwo dostępne, by potem sprzedawać danie głodnym i spragnionym ciepłego posiłku robotnikom wracającym z nocnej zmiany. Z czasem zaczęto wzbogacać jej smak bulionem oraz winem. Była to również ulubiona zupa francuskich bywalców nocnych lokali, którzy pokrzepiali się nią wracając nad ranem do domu. Jak się okazuje, w historię zupy cebulowej wpisany jest także polski akcent. Legenda głosi, że król Stanisław Leszczyński był wielkim wielbicielem tej zupy. Danie posmakowało mu do tego stopnia, że w jednej z przydrożnych gospód osobiście odkrywał tajniki przygotowywania tej zupy. Właśnie z tego powodu miał spóźnić się na ślub swojej córki z królem Ludwikiem XV.

Właściwości prozdrowotne zupy cebulowej
Głównym składnikiem tej zupy jest cebula, w związku z tym wszelkie właściwości prozdrowotne tego warzywa przejmuje zupa cebulowa. Cebula jest niedoceniana, a niektórzy wręcz wzdrygają się na samo jej wspomnienie. Wszystko za sprawą specyficznego i ostrego aromatu, który wydziela cebula. Jednak warzywo to jest nieocenioną skarbnicą bardzo ważnych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są to między innymi: siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor, witamina A, witamina C, witamina E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, flawonoidy oraz fruktany. Taka gama substancji odżywczych sprawia, że cebula działa jako naturalny środek przeciwzapalny, reguluje poziom cukru we krwi, oczyszcza drogi oddechowe, a także redukuje objawy towarzyszące przeziębieniu i grypie. Doskonale stymuluje układu trawiennego zapobiegając opuchliźnie i zaparciom. Poza tym działa antybiotyczne i antybakteryjne, oczyszcza organizm z toksyn oraz zwalcza pasożyty jelitowe, które zasiedlają się w organizmie. Co więcej, pomaga w walce z nadciśnieniem tętniczym krwi oraz usuwa nadmiar „złego” (LDL) cholesterolu, a podnosi zawartość tego pożądanego (HDL). Cebula znana jest również ze swojego działania wykrztuśnego i uśmierzającego kaszel.
Wspomniane fruktany znajdujące się w cebuli, to specyficzne cukry, które pełnią funkcję prebiotyczne. Oznacza to, że stanowią pożywkę dla zamieszkującej nasz przewód pokarmowy mikroflory jelitowej. Dzięki nim wzrasta ilość pozytywnych bakterii prebiotycznych z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus, natomiast zmniejsza się liczba tych chorobotwórczych. Bakterie uszczelniają barierę jelitową, przeciwdziałając przedostaniu się do krwiobiegu patogenów i toksyn oraz pobudzają układ odpornościowy do działania. Poza tym fruktany wykazują pozytywne właściwości także względem gospodarki lipidowej i cukrowej prowadząc do zmniejszenia stężenia glukozy, cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Czosnek, jako drugi niezwykle istotny składnik zupy cebulowej, także posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne. W składzie tego niepozornego warzywa znajduje się cała masa witamin i minerałów, takich jak: związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (witamina B1, B2, PP, witamina C, prowitamina A), liczne sole mineralne (potas, wapń, magnez) oraz rzadkie mikroelementy (kobalt, chrom, nikiel). Czosnek, podobnie jak cebula, działa przeciwzapalnie i stanowi naturalny antybiotyk. Posiada właściwości antyseptyczne i antybakteryjne. Ma dobry wpływ na pracę układu gastryczno-jelitowego, ponieważ spożywanie czosnku jest wskazane między innymi przy biegunce. Pomaga eliminować z organizmu wszelkie substancje toksyczne i metale ciężkie, dlatego też jego jedzenie jest wskazane w procesie detoksykacji. Poza tym rozszerza naczynia krwionośne, pozytywnie działa na układ wydechowy oraz pomaga zwalczać problemy związane z wątrobą. Tak jak w przypadku cebuli, czosnek również redukuje poziom złego cholesterolu (LDL) i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Co najważniejsze – pomaga zapobiegać powstawaniu nowotworów blokując przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe.

Zupa cebulowa w kuchni
Przepis na zupę cebulową
Składniki:
- 500 g cebuli
- 100 g sera Gruyer (lub innego twardego żółtego sera)
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
- ½ bagietki
- tymianek, sól kamienna i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Głęboką patelnię lub rondel mocno rozgrzewamy, dodajemy masło i oliwę, a po chwili wrzucamy cebulę i cukier. Podsmażamy na małym ogniu przez około 30 minut do momentu, aż nabierze lekko brązowego, a wręcz karmelowego koloru. Następnie doprawiamy tymiankiem, zmiażdżonym czosnkiem i winem. Gdy większość wina wyparuje, dolewamy bulion i gotujemy przez około 10-15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bagietkę kroimy w kromki i podpiekamy w piekarniku (lub w tosterze). Zupę przelewamy do małych, żaroodpornych miseczek, a do każdej z nich wkładamy kromkę pieczywa, posypujemy serem i zapiekamy przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni do momentu, aż ser się roztopi.
Przepis na zupę cebulową z czerwonej cebuli i rozmarynem
Składniki:
- ½ kg czerwonej cebuli
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- ½ świeżego lub suszonego tymianku
- 2 łyżeczki listków świeżego lub suszonego rozmarynu
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- bulion warzywny
- sól morska i świeżo mielony pieprz zielony
- oliwa z oliwek
- do podania: grzanki, tosty lub inne ulubione chrupiące pieczywo
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i siekamy na drobne piórka. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę. Zmniejszamy ogień i przez 8-10 minut dusimy, od czasu do czasu mieszając, by cebule się nie przypaliły. Kiedy cebule się zeszklą, dodajemy ocet balsamiczny i dusimy przez kolejne 5 minut. Miękkie cebule zalewamy bulionem, dodajemy gałkę muszkatołową, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i doprowadzamy do zagotowania. Zupę serwujemy gorącą, posypana świeżo zmielonym pieprzem w zestawie z ulubionymi grzankami lub tostami.

Przepis na krem cebulowy z prażonymi pestkami dyni i słonecznika
Składniki:
- 1 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany kremówki
- 150 ml wytrawnego białego wina
- garść pestek słonecznika
- garść pestek dyni
- kilka kromek chleba
- sól himalajska i pieprz biały
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy je przez kilka minut. Następnie dolewamy odrobinę bulionu i dusimy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut do momentu, aż cebula całkiem zmięknie. Po tym czasie dolewamy resztę bulionu i wino i doprowadzamy do zagotowania. Całość miksujemy na gładki krem, a w trakcie tej czynności dodajemy śmietanę kremówkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pestki słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, a kromki chleba podpiekamy w tosterze. Zupę serwujemy z kleksem śmietany, posypaną uprażonymi pestkami oraz grzanką.
Czy warto jadać zupę cebulową?
Chociaż nie jest tak popularna jak pomidorówka czy żurek, to zupa cebulowa coraz częściej gości na polskich stołach. Znakomicie rozgrzewa i syci, a przede wszystkim wspiera nasz układ odpornościowy chroniąc przed infekcjami. Dlatego też zupą cebulową powinniśmy się jak najczęściej zajadać, zwłaszcza w okresie jesienno–zimowym, kiedy najbardziej jesteśmy podatni na złapanie grypy albo innej choroby. Poza tym zupa cebulowa jest tania, szybka i banalnie łatwa w przygotowaniu. Dodatkową zaletą jest fakt, że jest to zupa lekka i niskokaloryczna. Poza tym dostarcza wielu cennych substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
- “https://maysimpkin.com/healthy-french-onion-soup/”; data dostępu: 2020-08-26;
- “https://theculturetrip.com/europe/france/paris/articles/a-brief-history-of-french-onion-soup/”; data dostępu: 2020-08-26;
- “https://www.gildshire.com/social-history-french-onion-soup/”; data dostępu: 2020-08-26;
- “https://www.healthination.com/food/healthy-french-onion-soup/”; data dostępu: 2020-08-26;
- “https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits”; data dostępu: 2020-08-26;
- “https://www.simplyrecipes.com/recipes/french_onion_soup/”; data dostępu: 2020-08-26;
- “https://www.bbcgoodfood.com/recipes/french-onion-soup”; data dostępu: 2020-08-26;
- “https://ndb.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/788883/nutrients”; data dostępu: 2020-08-26;








Bardzo lubię zupę cebulową! Nigdy jednak nie lubiłam tego krojenia, aż w końcu ostatnio spróbowałam z szatkownicą ariete i to był strzał w dziesiątkę! Teraz częściej będę robić ulubioną zupę :)