10 potraw z łososiem – najlepsze przepisy z łososiem
Łosoś gości dziś w polskich supermarketach na porządku dziennym. Można dyskutować czy słusznie wybieramy go ponad krajowe pstrągi, dorsze i halibuty, ale z ogromną popularnością trudno jest walczyć. A nie da się ukryć, że jest to ryba bardzo smaczna, łatwa do oczyszczenia z ości i wyjątkowo zdrowa. Jak można przyrządzić łososia, aby nam się zbyt szybko nie znudził? Oto 10 potraw z łososiem!
- Sashimi z łososia
- Gravlax
- Norweska zupa z łososiem i krewetkami
- Smørrebrød z łososiem i sosem musztardowo-koperkowym
- Kremowy łosoś z blachy z porem
- Łosoś z warzywami
- Grillowany łosoś tandoori z miętowym puree
- Burgery z łososia
- Łosoś w glazurze miodowo-czosnkowej
- Łosoś z kardamonem i syropem klonowym
Nie bez powodu łosoś klasyfikowany jest bardzo wysoko w zestawieniach tzw. „superżywności” czyli produktów spożywczych o szczególnie wysokich walorach zdrowotnych. Jako tłusta ryba morska zawiera on perfekcyjne proporcje kwasów tłuszczowych z wysokim udziałem słynnego już omega 3. Dietetycy zgadzają się, że konsumpcja łososia sprzyja sercu i układowi krążenia, wzmaga regenerację tkanek, wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, dba o kondycję stawów, a nawet poprawia działanie naszego mózgu i chroni nas przed nowotworami. Czy potrzeba więcej powodów, aby uczynić z łososia gościa honorowego rodzinnych obiadów?
Łosoś na surowo
Aromatyczne mięso łososia jest jednym z podstawowych składników sushi – świeża, surowa ryba jest łagodna w smaku i doskonale komponuje się z ryżem i wodorostami. Ale z łososia przyrządza się również doskonałe carpaccio i tatara. Klucz do sukcesu tkwi w jakości ryby oraz zastosowanych marynatach.
Sashimi z łososia
Składniki:
- ¼ szklanki + 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka soku z pomarańczy
- 125 g świeżego łososia
- 6 mm korzenia z imbiru
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 ½ łyżeczki prażonych nasion sezamu
- 2 łyżki siekanych liści kolendry
Przygotowanie:
Zmieszaj 2 łyżki sosu sojowego z sokiem z cytryny i pomarańczy. Łososia pokrój w płaty o grubości ok. 5 mm, a potem na kawałki o długości 5 cm. Rybę połącz z resztą sosu sojowego, pozostaw na minutę i odsącz. Na każdym talerzu zaaranżuj 3 plastry łososia i posyp je siekanym szczypiorkiem i tartym imbirem. W małym garnuszku połącz oba oleje i podgrzej do punktu dymienia, po czym polej nimi rybę. Na wierzch wyłóż łyżeczką sos cytrusowy, a całość posyp sezamem i kolendrą. (źródło:https://www.foodandwine.com/)
Gravlax
Składniki:
- 500 g łososia ze skórą ale bez ości
- 2 łyżki różnobarwnych ziaren pieprzu
- 1 szklanka świeżego koperku
- 3 łyżki wódki
- 120 g soli kamiennej
- 120 g brązowego cukru
Przygotowanie:
W misie połącz sól z cukrem. Pieprz rozdrobnij nieco z moździerzu. Naczynie z pokrywką wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim łososia skórą w dół. Obsyp obficie koperkiem i pieprzem, a następnie skrop wódką. Na wierzch wyłóż mieszankę soli z cukrem. Włóż całość do lodówki na 36 godzin. Po wyjęciu oczyść rybę, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przed podaniem krój w cienkie plasterki oddzielając skórę. (źródło: https://www.196flavors.com/)

Skandynawskie przepisy na łososia
Wspomniany wyżej gravlax jest typowo północnym specjałem, który podaje się w Norwegii i Szwecji nawet na Boże Narodzenie. Ale Skandynawowie, opływający w morskie ryby, mają również ciekawe pomysły na cieplną obróbkę łososia.
Norweska zupa z łososiem i krewetkami
Składniki:
- 250 g łososia ze skórą
- 12-16 świeżych krewetek w pancerzach
- 4 łyżki słonego masła
- 1 por
- 2 marchewki
- 4 szklanki wywaru rybnego lub wody
- 16 małż
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki koperku
- 2/3 szklanki śmietany kremówki
- ½ szklanki białego wina
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
Przygotowanie:
W dużym garnku na rozpuszczonym maśle podsmaż pokrojony por i marchewkę. Zdejmij skórę z łososia, ale nie wyrzucaj jej. Obierz krewetki i zachowaj pancerze. Odłóż ½ warzyw na talerz, a do pozostałości w garnku dolej wywar/wodę i dołóż skórę i pancerze oraz 4 małże. Gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Przecedź wywar, przelej z powrotem do garnka i dodaj do niego odłożone wcześniej warzywa. Dodaj kremówkę, wino, koperek, gałkę i pieprz, gotuj ok. 5 minut. Dopraw solą do smaku. Dołóż kawałki łososia, obrane krewetki i małże i gotuj jeszcze 5 minut pod przykryciem. Podawaj z kwaśną śmietaną. (źródło: https://food52.com/)
Smørrebrød z łososiem i sosem musztardowo-koperkowym
Składniki:
SOS:
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 szalotka
- ¼ szklanki wytrawnego białego wina
- 2 łyżki musztardy Dijon
- ½ szklanki kremówki
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka siekanego koperku
Przygotowanie:
Filety z łososia ułóż na folii aluminiowej na blasze, potrzyj oliwą z oliwek i oprósz solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 230 °C ok. 10 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Podgrzej oliwę w garnuszku do punktu wrzenia, dodaj posiekaną szalotkę, zmniejsz ogień i smaż 2 minuty. Dolej wino i gotuj dalsze 2 minut, aż sos zredukuje się do połowy. Dodaj musztardę, kremówkę i wodę. Gotuj jeszcze 3 minuty, po czym zdejmij z ognia i dodaj koperek. Kromki chleba posmaruj masłem, wyłóż rukolę, a całość przykryj filetem z łososia. Na wierzch nałóż łyżeczką sos. (źródło: https://true-north-kitchen.com/)

Pieczony łosoś
Poszukujesz pomysłu na zdrowy i prosty obiad? Łososia można piec na blasze z różnymi warzywami zyskując w łatwy sposób i aromatyczny kompletny posiłek. To doskonałe propozycje dla osób nielubiących mycia patelni po rybie!
Kremowy łosoś z blachy z porem
Składniki:
- 250 g małych ziemniaczków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- 70 ml śmietany 40%
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- 2 filety z łososia bez skóry
Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój w grube plastry i gotuj 8 minut w osolonej wodzie. Odcedź i pozostaw chwilę w durszlaku, po czym zmieszaj z 1 łyżką oliwy, solą i pieprzem. Przełóż na blachę zapiekaj 20 minut w temperaturze 200 °C. Na pozostałej oliwie podsmaż plastry pora, dodaj rozgnieciony czosnek, smaż jeszcze minutę, po czym dodaj kremówkę, kapary i 75 ml gorącej wody. Zagotuj i dodaj szczypiorek. Piekarnik przestaw na funkcję grilla. Na ziemniaki wyłóż kremowy sos, a na wierzch ułóż filety z łososia oprószone solą morską i pieprzem zielonym. Grilluj 7-8 minut. (źródło: https://www.bbcgoodfood.com/)
Łosoś z warzywami
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- 100 g rzodkiewek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g ugotowanych buraków
- 4 filety z łososia bez skóry
- garść kiełków groszku
- 2 łyżki koperku
- 1 łyżka kaparów
Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój na cienkie plastry i połącz w misie z rzodkiewką krojoną na ćwiartki i łódeczkami cebuli. Polej wszystko oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Wyłóż na blachę i dodaj kawałki buraków. Piecz w temperaturze 200 °C 30 minut. Wyjmij blachę, warzywa zamieszaj, a na wierzch wyłóż łososia. Oprósz solą i pieprzem i piecz jeszcze 10-12 minut. Wyłóż rybę na talerz a do warzyw domieszaj kiełki, po czym zaaranżuj je obok łososia, którego po wierzchu posypiesz koperkiem i kaparami. (źródło: https://www.sainsburysmagazine.co.uk/)

Grillowany łosoś
Mięso łososia w porównaniu z innymi rybami jest bardzo kompaktowe. Filety doskonale nadają się do grillowania, gdyż nie rozpadają i nie wysuszają się zbyt szybko. Pomysłowe marynaty dodają rybie aromatu, a miłośnicy hamburgerów mogą nawet przygotować z łososia soczyste kotlety do bułki.
Grillowany łosoś tandoori z miętowym puree
Składniki:
- 2 łyżki pasty tandoori
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 2 filety z łososia
PUREE:
- 300 g mrożonego zielonego groszku
- 1 zielona papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- garść liści mięty
- 2 zielone cebulki
Przygotowanie:
Zmieszaj pastę tandoori z olejem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Marynatą natrzyj dokładnie filety. Grilluj 5-7 minut, aż będą dopieczone. Groszek zalej wrzątkiem. Chili, czosnek, sok z cytryny, cukier i miętę zmiksuj na gładką masę. Rozmrożony groszek odcedź i dodaj 1/3 do miksera. Zmiksuj dokładnie, a następnie dodaj posiekaną cebulkę i resztę groszku i kilka razy wymieszaj pulsacyjnie. Podawaj łososia z puree i ryżem basmati. (źródło: https://www.olivemagazine.com/)
Burgery z łososia
Składniki:
- 750 g czystego mięsa z łososia bez skóry i ości
- 2 ząbki czosnku
- ¼ szklanki szczypiorku
- 2 łyżeczki granulowanej cebuli
- ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- ½ łyżeczki papryki
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 jajo
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Łososia pokrój na kawałki. Połowę umieść w mikserze i rozdrobnij do konsystencji mielonego mięsa. Powtórz to samo z drugą połową, uważając, aby nie zmiksować mięsa zanadto. Połącz rybę z pozostałymi składnikami. Masę wstaw do lodówki na 15 minut. Formuj kotlety i opiekaj na grillu 3-4 minuty z każdej strony. (źródło: https://thedefineddish.com/)

Z nutą słodyczy
Co ciekawe, łososia da się również przyprawić na słodko. Mowa nie tyle o deserowych potrawach, co daniach obiadowych urozmaiconych przyjemnymi tonami miodu czy syropu. Efekt zachwyci nie tylko dzieci!
Łosoś w glazurze miodowo-czosnkowej
Składniki:
- 1/3 szklanki miodu
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka płatków z czerwonej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 filety z łososia ze skórą (po ok. 180 g każdy)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cytryna pokrojona w plastry
Przygotowanie:
W misce zmieszaj miód, sos sojowy, sok z cytryny i płatki papryki. Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj łososia skórą do góry i smaż ok. 6 minut. Obróć filety, dodaj resztę oleju i rozgnieciony czosnek. Smaż ok. 1 minuty, po czym dodaj sos miodowy i plastry cytryny. Gotuj na małym ogniu aż sos zredukuje się do 1/3. (źródło: https://www.delish.com/)
Łosoś z kardamonem i syropem klonowym
Składniki:
- 1 ½ łyżeczki soli jodowanej
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ¼ szklanki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki syropu klonowego
- 500-gramowy filet z łososia pocięty na 3 kawałki
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy zmieszaj z olejem i syropem. Zanurz filety w zalewie i dokładnie obtocz. Rozgrzej teflonową patelnię i osmaż na niej filety po 5-7 minut z każdej strony. (źródło: https://www.allrecipes.com/)
Powyższe przepisy powinny spodobać się zarówno miłośnikom owoców morza, jak i tym, którzy nie przepadają za rybnym smakiem. Pamiętaj, że kupując łososia warto jest wybierać dzikie odmiany, które zawierają mniej kontrowersyjnych substancji, są bogatsze w kwasy omega-3 i mniej tłuste. Wyższa cena zdaniem dietetyków jest warta zapłacenia, ale jeśli masz ograniczony budżet zdecydowanie lepiej jest kupować regularnie łososia hodowlanego niż wstrzymywać się od konsumpcji tej szalenie zdrowej i smacznej ryby.

- „12 Health Benefits Of Salmon For The Heart, Brain, And Much More” SafeBeat, https://safebeat.org/cardiac/heart_health/12_health_benefits_of_salmon_for_the_heart_brain_and_much_more/, 22/08/2022;
- “15 Delicious Raw Salmon Recipes” Brett White, https://addictedtoveggies.com/15-delicious-raw-salmon-recipes/, 22/08/2022;
- “48 Salmon Recipes That Prove It's The Best Fish In the Sea” Mackenzie Filson, https://www.delish.com/cooking/g2039/salmon-recipes/, 22/08/2022;
- “Salmon recipes” BBC Good Food, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/salmon-recipes, 22/08/2022;
- “69 healthy salmon recipes that will have you hooked” Delicious, https://www.delicious.com.au/recipes/collections/gallery/38-ways-with-salmon-that-are-healthy/um5k83ta, 22/08/2022;
- “26 salmon recipes” Olive Magazine, https://www.olivemagazine.com/recipes/collection/best-ever-easy-salmon-recipes/, 22/08/2022;





