10 potraw na bazie pesto – najlepsze przepisy z pesto
Nie masz pomysłu na obiad? Słoiczek gotowego pesto jest doskonałą inspiracją dla szeregu zdrowych i pożywnych dań. Bazyliową pastę można przyrządzać samodzielnie lub kupować – efekt jest zawsze przyjemnie aromatyczny. Oto 10 potraw z na bazie pesto!
Z definicji pesto jest mieszanką zmiksowanych liści bazylii, czosnku, oliwy z oliwek, sera oraz orzeszków piniowych. Nie trzeba jednak ograniczać się oryginalną recepturą. Domowe pesto można bez skrupułów przygotować na bazie orzechów włoskich, cashew czy pestek słonecznika. Śmiałkowie zamieniają nawet bazylię na nać pietruszki, jarmuż czy czosnek niedźwiedzi. Poniższe przepisy można wykorzystać nawet z owymi niezwykłymi odmianami pesto.
Przekąski na bazie pesto
Tak samo jak ketchup czy musztarda, pesto może służyć do urozmaicania smaku prostych przekąsek, od kanapek i tostów, po tortille czy słone naleśniki. Można je dodawać do hamburgerów, a także wykorzystywać do zapiekania warzyw, które potem podamy jako przystawkę. Wymieszane z twarożkiem czy jajkiem daje ciekawą pastę do chleba.
Pieczarki faszerowane pesto
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 4 duże grzyby Portobello
- 100 g mascarpone
- skórka i sok z ½ cytryny
- 4 łyżki pesto
- 125 g mozzarelli
- 25 g bułki tartej
- garść rukoli
- 100 g pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Na 1 łyżce oliwy podsmaż posiekaną cebulę i pokrojone nogi od grzybów. Po ostygnięciu połącz mascarpone, skórką cytryny, pesto i posiekaną mozzarellą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu wyłóż kapelusz grzybów, spodem do góry. Nadzienie serowe rozłóż równomiernie do czterech kapeluszy. Każdy posyp bułka tartą i piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 25-30 minut. Pozostałą oliwę wymieszaj z sokiem cytryny i dopraw do smaku. Na talerzu zaaranżuj rukolę i połówki pomidorów, na wierzch wyłóż grzyby i polej całość dressingiem. (źródło: https://www.bbcgoodfood.com/)
Grillowana kanapka z pesto
Składniki:
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżka pesto
- 1 plaster sera provolone/fontina
- 2 plastry pomidora
- 1 plaster sera cheddar
Przygotowanie:
Każdą kromkę posmaruj z jednej strony masłem. Ułóż ją na patelni natłuszczoną stroną w dół i podsmażaj na średnim ogniu. Wierzchnie strony posmaruj w tym czasie pesto. Na jedną kromkę wyłóż plaster sera provolone, na wierzch pomidory, a na to ser cheddar. Przykryj drugą kromką i delikatnie otocz. Smaż przez chwilę, aż ser się roztopi, i podawaj na ciepło. (źródło: https://www.allrecipes.com/)
Klasyczne dania na bazie pesto
Kuchnia włoska zakochana jest w genialnej prostocie i aromatycznej sile genewskiego pesto. Do italskiej klasyki należą makarony doprawiane bazyliową pastą i wzbogacane warzywami lub mięsem. Pesto wykorzystuje się jednak również w połączeniu z ryżem typu arborio oraz popularną na północy polentą. Może ono również stanowić dodatek do lazanii lub farsz do pierożków typu ravioli.
Oprócz zielonego pesto Włosi kochają jednak również „pesto rosso” z suszonych pomidorów. Oba kolory są ciekawą alternatywą dla sosu pomidorowego, którym tradycyjnie smaruje się spód do pizzy. Dzięki pesto pizza po upieczeniu jest bardzo aromatyczna i przyjemnie chrupiąca na wierzchu.
Rizotto z pesto
Składniki:
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ szklanki wina
- 3 szklanki wywaru z kurczaka
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki pesto
Przygotowanie:
Na oliwie podsmaż suchy ryż przez ok. 2 minuty. Dodaj wino i gotuj mieszając dalsze 2 minuty. Następnie dolewaj po ½ szklanki wywaru i czekaj, aż zostanie wchłonięty, okazyjnie mieszając. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Na koniec dodaj masło, zdejmij garnek z ognia, dorzuć ser oraz pesto i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj natychmiast z wybranymi warzywami lub jako dodatek do mięsa. (źródło: https://chefsavvy.com/)
Pizza z pesto i fetą
Składniki:
- 1 gotowy spód do pizzy
- ½ szklanki pesto
- 180 g sera feta
- 1 słoik karczochów w oleju
- 1/3 szklanki krojonych suszonych pomidorów
- ½ szklanki siekanych oliwek kalamata
Przygotowanie:
Spód do pizzy pokryj równomiernie pesto. Na wierzch wyłóż oliwki, suszone pomidory i karczochy. Całość posyp pokruszoną fetą. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Podawaj natychmiast. (źródło: https://www.thespruceeats.com/)
Makaron z domowym pesto
Składniki:
- 50 g liści bazylii
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- ¼ szklanki startego sera pecorino
- ½ szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 500 g spaghetti
Przygotowanie:
Bazylię, oliwę, czosnek, sery i orzeszki zmiksuj na gładką masę. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Odcedź zachowując 1/3 szklanki wody z gotowania. Na głęboką patelnię wyłóż pesto, dodaj makaron i dolej wody. Całość dokładnie zamieszaj i podawaj posypany płatkami parmezanu i liśćmi bazylii. (źródło: https://www.cookeatworld.com/)
Mięsne dania z pesto
Połączenie aromatycznej bazylii, oliwy oraz czosnku to również fantastyczny pomysł na marynatę do mięs i ryb. Poza tym pesto dodaje się do kremowych sosów idealnie komponujących się z drobiem czy owocami morza.
Kurczak z pesto
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka bez kości
- 2 łyżki pesto
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
SOS:
Przygotowanie:
Piersi włóż do zamykanego worka foliowego z 2 łyżkami pesto, solą i pieprzem. Całość dokładnie wstrząśnij, aby pokryć mięso i pozostaw w lodówce na 1-12 godzin. Na oliwie osmaż piersi po 5 minut z każdej strony. W międzyczasie wymieszaj składniki sosu, po czym wlej je do patelni z kurczakiem. Dołóż pomidorki i duś 5-6 minut na małym ogniu. Sos powinien zgęstnieć, a pomidory popękać. (źródło: https://healthyfitnessmeals.com/)
Łosoś pieczony pod kołderką z pesto
Składniki:
- 4 filety z łososia (po 200-250 g każdy)
- 6 łyżek pesto
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
Przygotowanie:
Na blasze wyłożonej folią aluminiową ułóż filety, skórą do dołu. Na każdy wyłóż 1½ łyżeczki pesto i dokładnie rozprowadź. Bułkę wymieszaj z parmezanem i wyłóż na wierzch filetów. Piecz w temperaturze 160 stopni C przez 12-15 minut, po czym przesuń blachę na górę piekarnika i na 2 minut włącz funkcję grilla, aby skórka przypiekła się do chrupka. (źródło: https://www.garlicandzest.com/)
Sałatki na bazie pesto
Każda sałatka smakuje lepiej, jeśli wzbogacimy klasyczny winegret o zioła i czosnek. Pesto jest w tym kontekście idealną propozycją na zimę oraz dni, w które brakuje ci czasu na zbieranie i siekanie świeżych liści. Już jedna łyżeczka rozprowadzona z oliwą dodaje warzywom przyjemnego aromatu.
Sałatka z zielonej fasolki z pesto
Składniki:
- 1 mały brokuł
- 200 g zielonej fasolki
- 250 g ugotowanej pszenicy
- gryki czy kuskusu
- ½ czerwonej cebuli
- 145 g pesto
- 400 g drobnej fasoli z puszki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g liści szpinaku
Przygotowanie:
Brokuł podziel na różyczki, fasolkę pokrój w 2 cm kawałki, po czym zblanszuj warzywa razem w osolonym wrzątku. Odcedź i spłucz pod zimną wodą. W misie wymieszaj ziarna, gotowaną fasolkę z brokułem, fasolę, posiekaną cebulkę, ocet, pesto, oliwę i szpinak. Wszystko delikatnie wymieszaj. Podawaj na zimno jako letni obiad. (źródło: https://www.olivemagazine.com/)
Cytrynowa sałatka z ogórków i pesto
Składniki:
- 5 łyżek pesto
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki skórki cytrynowej
- 1 ½ łyżeczki musztardy Dijon
- ¼ łyżeczki soli czosnkowej
- 2 ½ szklanki młodych żółtych cukinii poszatkowanych w plasterki
- 1 ¾ szklanki ogórków gruntowych w plastrach
- ¾ szklanki świeżego groszku
- ½ szklanki tartego parmezanu
- ¼ szklanki posiekanej zielonej cebulki
- 5 plastrów bekonu podsmażonego na krucho
Przygotowanie:
Warzywa połącz w dużej misie. Z pesto, soku cytryny, skórki, musztardy, soli i pieprzu przygotowuj gładki dressing, którym polejesz warzywa. Całość wymieszaj. Na wierzch wyłóż pokruszony bekon. (źródło: https://www.tasteofhome.com/)
Desery z pesto?
Miłośnikom kulinarnych eksperymentów można jeszcze polecić… słodkie przysmaki na bazie pesto. Ten dość niecodzienny pomysł przyjemnie łamie stereotypy i pozwala ograniczyć poziom cukru w diecie!
Lody o smaku pesto
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 ml mleka
- 100 ml jogurtu greckiego
- 100 ml serka śmietankowego
- 6 łyżek płynnego miodu
- 20 liści bazylii
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
Przygotowanie:
Wszystkie płynne składniki (łącznie z twarożkiem) przywiedź prawie do punktu wrzenia, dodaj miód, bazylię i czosnek, po czym zdejmij z ognia i odstaw na 30 minut. Czosnek usuń i wyrzuć. Dodaj parmezan oraz skórkę z cytryny i schłodź na godzinę w lodówce. Zimną masą przełóż do maszyny do robienia lodów. (źródło: https://larderlove.com/)
Pamiętaj, że otwarty słoik kupnego pesto wytrzyma w lodówce długie tygodnie, o ile dbać będziesz o pokrycie powierzchni pasty olejem. To idealny pretekst, aby wykorzystywać je jak najczęściej urozmaicając rodzinie śniadania, przekąski oraz obiady!
- „Pesto recipes” BBC Good Food, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/pesto-recipes, 20/07/2022;
- “26 Recipes That Start With Pesto” Cathy Jacobs, https://www.thespruceeats.com/recipes-that-start-with-pesto-4158730, 20/07/2022;
- “Easy pesto recipes” Olive Magazine, https://www.olivemagazine.com/recipes/collection/best-ever-recipes-using-pesto/, 20/07/2022;
- “40 Recipes for Anyone Who Loves Pesto” Lisa Kaminsky, https://www.tasteofhome.com/collection/recipes-that-use-up-a-jar-of-pesto-sauce/, 20/07/2022;
- “15 Quick and Easy Dinners Loaded With Pesto” Vanessa Greaves, https://www.allrecipes.com/gallery/quick-and-easy-dinners-with-pesto/, 20/07/2022;