Papaja owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze papai
Melonowiec właściwy (Carica papaya L.) czyli papaja to wyjątkowy owoc, który jest z pewnością warty zainteresowania. Ta egzotyczna roślina nazywana owocem aniołów, słynie z cennych właściwości prozdrowotnych. Jak dowodzą badacze, papaja może zmniejszać ryzyko chorób serca, cukrzycy i nowotworów, wspomaga trawienie, obniżać ciśnienie tętnicze i wspomagać gojenie się ran. Co jeszcze dobrego znajdziemy w owocu papai?
Papaja jest rośliną z rodziny melonowcowatych (Caricaceae). Wywodzi się z Meksyku, ale uprawiana jest głównie w strefach tropikalnych i subtropikalnych (Australia, Hawaje, Floryda, Kalifornia, Indie, Malezja, Brazylia). To zimozielona bylina, która dorasta nawet do wysokości 10 metrów. Głęboko powcinane liście ułożone są w pióropusz, przez co melonowiec właściwy przypomina palmę. Biało i lekko kremowe kwiaty są drobne i wydzielają przyjemną, słodkawą woń. Owoce, które przybierają barwę od zieloną po ciemnopomarańczową, są owalne i duże. Waga największych owoców może dochodzić nawet do 10 kg. Miąższ dojrzałej papai jest soczysty i miękki, a w smaku przypomina melona. W miąższu znajdują się drobne, czarne nasiona, które można spożywać.
Zacznijmy od tego, że papai nie da się łatwo zdobyć jeśli nie mieszka się w dużym mieście, a nawet wtedy bywają z tym problemy. Wysyp tego owocu w sklepach następuje przede wszystkim w sezonie jesiennym. Zazwyczaj można ją znaleźć w tych większych marketach, aczkolwiek cena papai jest dość wysoka i waha się od około 10 do kilkunastu złotych za sztukę. Co ciekawe, w krajach, z których jest importowana, kosztuje zazwyczaj „grosze”, więc będąc na zagranicznej wycieczce w egzotycznym miejscu i zauważając ją na miejscowych bazarach, grzechem byłoby nie skorzystać z okazji.
Papaja ma wiele właściwości leczniczych. Cenne składniki odżywcze znajdziemy zarówno w owocach, liściach, nasionach, jak i łodygach papai. Zastosowanie ma także sok mleczny wydzielany przez liście i niedojrzałe owoce, zawierający liczne enzymy, w tym charakterystyczną dla tego surowca papainę.
Papaja – witaminy i wartości odżywcze
Papaja jest niskokaloryczna i nie zawiera cholesterolu, poza tym jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Owoc ten zawiera białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, flawonoidy, witaminy – witaminę A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K oraz sole mineralne – cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.
Papai jest przypisywane wiele korzyści dla zdrowia:
- ułatwia trawienie i reguluje układ trawienny,
- wzmacnia serce i układ krwionośny,
- ulepsza proces krzepnięcia krwi (zawiera fibryny),
- pomaga redukować wagę,
- ma dobroczynne działanie dla skóry,
- może być pomocą w walce z ciężkimi chorobami, takimi jak cukrzyca czy nowotwór.
To właśnie ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne papaja nazywana jest „Owocem Aniołów”.
Wszechstronna papaja
Papaja polecana jest osobom, które często borykają się z problemami żołądkowymi. A to za sprawą papainy. Dlaczego? Papaina należy do enzymów proteolitycznych, które są w stanie trawić białka.Wchodzi w skład preparatów stosowanych w leczeniu niewydolności żołądkowej, wzdęć, zgagi i niestrawności. Stymuluje układ trawienny do szybszej pracy i ułatwia przyswajanie składników pokarmowych. Owoc papai ma również wysoką zawartość błonnika i wody, co pomaga zapobiegać zaparciom i poprawia pracę jelit.
Papaina ma też właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Wykorzystywana jest w leczeniu trudno gojących się ran, owrzodzeń, oparzeń, żylaków czy hemoroidów. Karaibscy Indianie wykorzystywali papaję w leczeniu różnych chorób skóry i grzybic. Co ciekawe, papaina ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Jej właściwości wykorzystywane są do klarowania piwa oraz do zwiększania kruchości mięsa. Kosmetycznie papainę stosuje się w niektórych pastach do zębów, szamponach i kremach do twarzy.
Papaja kontra rak
Uznanie papai, jako leku przeciw nowotworom wydaje się dość kontrowersyjne. Jednak istnieją raporty, które potwierdzają korzystne (antynowotworowe) działanie substancji pochodzących z drzewa papai (np. liści papai). Dr Nam Dang z Uniwersytetu Florydzkiego i wsp. wykazali, że wyciąg z liści papai wzmaga produkcję cząsteczek sygnałowych – cytokin typu Th1, które regulują pracę układu odpornościowego, a co za tym idzie, spowalniają wzrost guzów (szyjki macicy, piersi, wątroby, płuc i trzustki).

Papaja wzmacnia serce
Papaja jest bogata w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Obecny w niej beta-karoten i likopen wzmacniają układ krążenia, zapobiegając tym samym chorobom serca.
Nasiona papai na potencję i pasożyty
Nie tylko owoc papai może poszczycić się walorami odżywczymi. Warto wspomnieć, że nasiona papai również mają wiele prozdrowotnych właściwości. Mogą być stosowane jako środki przeciwzapalne lub przeciwbólowe, a przede wszystkim sprawdzają się w walce z pasożytami jelit. Mieszkańcy Meksyku od dawna spożywają nasiona papai, by pozbyć się pasażerów na gapę. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez studentów z Uniwersytetu Karachiz, około 76,7 procent nigeryjskich dzieci pozbyło się pasożytów jelitowych, pijąc sok z nasion papai przez siedem dni. Za takie działanie odpowiedzialne są enzymy proteolityczne, występujące w nasionach papai, które zaburzają procesy życiowe pasożytów i hamują ich rozmnażanie. Uważa się, że nasiona papai pozwalają pozbyć się owsików, glisty, ale również ameby.
Nasiona papai były niegdyś stosowane jako antykoncepcja. Jeśli mężczyzna regularnie je spożywał, zmniejszało to liczbę plemników w jego nasieniu i pomagało w planowaniu rodziny. Obecnie również nasiona, jak i niedojrzałe owoce papai, są stosowane jako środki antykoncepcyjne, a czasem również poronne w niektórych miejscach świata. Należy pamiętać, że kobieta w ciąży nie powinna spożywać pestek papai ani niedojrzałego owocu.
Zdrowotne zastosowanie papai
|
Papaja w kosmetykach
Papaja ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Enzym papaina, że względu na właściwości złuszczające, używana jest w celu usuwania martwych komórek naskórka. Kosmetyki z dodatkiem papainy rozjaśniają potrądzikowe przebarwienia i blizny, wspomagają regenerację naskórka i pomagają w zwalczaniu oznak starzenia. Oprócz działania złuszczającego, papaina posiada również działanie przeciwzapalne, łagodzące podrażnienia i wspomagające gojenie ran.
Czy każdy może stosować papainę?
Jak wykazali naukowcy z Wiedeńskiego Uniwersytetu Medycznego enzym ten może wywoływać silne reakcje alergiczne. Dlatego przed zastosowaniem kosmetyków z papainą należy wykonać próbę alergiczną, smarując skórę przy uchu niewielką ilością preparatu i obserwując, czy nie pojawiaj się reakcja alergiczna. Przeciwwskazania dotyczą też kobiet w ciąży lub próbujących zajść w ciążę. W niedojrzałych owocach papai znajdują się duże ilości pepsyny, która może powodować intensywne skurcze macicy, przyczyniając się do przedwczesnego porodu.
Papaja w kuchni
Papaja oprócz korzyści zdrowotnych jest po prostu smacznym owocem i może znaleźć zastosowanie jako składnik wielu dań. Świetnie sprawdza się jako składnik egzotycznych sałatek czy dodatek do mięs.
Największym problemem w Polsce jest trudność w zaopatrzeniu się w ten owoc, która polega zarówno na niedostępności, jak i na wysokości cen. Niewiele osób mogłoby sobie pozwolić na regularne spożywanie papai. Z drugiej strony sami również nie wyhodujemy u siebie w domu drzewka papai, nie tyle ze względu na zupełnie inny klimat (można by przecież dostosować warunki pomieszczenia), co bardziej na wysokość samego drzewka (musielibyśmy mieć sufit położony baaardzo wysoko).

Jak jeść papaję
Papaję można spożywać na wiele sposobów. Owoc jest gotowy do jedzenia zaraz po obraniu ze skórki i usunięciu wszelkich nasion. Można też zrobić sok czy dżem z papai. Sałatka z zielonej papai jest bardzo popularna w południowo-wschodniej Azji, zwłaszcza w Tajlandii. Z racji tego, że coraz więcej egzotycznych produktów dostaniemy w polskich sklepach, można ją bez problemu przygotować w domu.
Azjatycka sałatka z zielonej papai
Składniki:
- 1 zielona papaja
- 1 marchewka
- 1 ogórek zielony
- 2 – 10 ostrych chili drobno posiekanych
- łyżka sosu rybnego
- łyżka cukru palmowego, ew. cukru brązowego
- łyżka soku z limonki
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 100 gr zielonej fasolki
- 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Papaję, ogórka i marchewkę obieramy ze skórki i kroimy na długie, wąskie paski. Papryczki chili rozcinamy i usuwamy nasionka. Wypatroszone papryczki wraz z czosnkiem, cukrem i orzeszkami umieszczamy w moździerzu i ucieramy. Dolewamy sos rybny, sok z limonki i wszystko razem mieszamy. Fasolkę kroimy w 2 cm kawałki. Starte warzywa dodajemy do zawartości moździerza i dokładnie mieszamy, by składniki się połączyły. Na końcu dodajemy pociętą fasolkę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na koniec wierzch sałatki posypujemy pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
Papaja jako superowoc
Papaja oczyszcza organizm, wzmacnia odporność, chroni przed infekcjami, a nawet ‒ jak sugerują niektóre badania ‒ zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Papaja to owoc, po który warto sięgać regularnie. Na szczęście dzięki współczesnym możliwościom szybkiego transportu, tropikalny owoc coraz częściej pojawia się na naszych stołach, wzbogacając nasze dania o nutkę egzotyki.
- https://www.nutrition-and-you.com/papaya-fruit.html; 2016-06-11;
- "8 Evidence-Based Health Benefits of Papaya"; https://www.healthline.com/nutrition/8-proven-papaya-benefits; 2019-02-12;
- "13 Surprising Benefits of Papaya (Pawpaw)"; https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-papaya.html; 2019-02-09;
- Rajasekhar, Pinnamaneni. (2017); "NUTRITIONAL AND MEDICINAL VALUE OF PAPAYA (CARICA PAPAYA LINN.)"; World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. 2559-2578. 10.20959/wjpps20178-9947;




Ja z tym owocem zapoznałam się będąc na wakacjach na Kubie. Codziennie rano na śniadanie jadłam ten owoc. Jeśli chodzi o jego smak jest super. Nawet jego struktura jest przyjemnością..
Byłam zachwycona jego obecnością codziennie na moim talerzyku.. Piłam też w postaci koktajl i również był moim zdaniem bardzo smaczny. Wiedząc teraz o jego właściwościach leczniczych jeszcze bardziej będę starała się witać na moim stole i jadłospisie.
Papaja Smakuje wybornie skropiona sokiem z limonki