Chleb owsiany – właściwości i skład. Przepis na chleb owsiany
Ekologia.pl Styl życia Kuchnia Chleb owsiany ‒ właściwości i skład. Przepis na chleb owsiany

Chleb owsiany ‒ właściwości i skład. Przepis na chleb owsiany

Półki w sklepach i piekarniach uginają się od różnych rodzajów chleba, do wyboru jest cała gama wypieków. Jednak nie ma to jak samodzielnie upieczony chleb, bez żadnych sztucznych dodatków i ulepszaczy. Chleb owsiany wyróżnia się na tle innych wypieków pod kilkoma względami, ale przede wszystkim tym, że upieczemy go bez zakwasu. Co warto wiedzieć o chlebie owsianym? Jak samodzielnie upiec chleb owsiany?

Chleb owsiany to odmiana tradycyjnego chleba wypiekanego na bazie mąki owsianej oraz dodatkiem płatków owsianych, fot. shutterstock

Chleb owsiany to odmiana tradycyjnego chleba wypiekanego na bazie mąki owsianej oraz dodatkiem płatków owsianych, fot. shutterstock
Spis treści

Chleb owsiany – co to takiego?

Chleb owsiany to odmiana tradycyjnego chleba wypiekanego na bazie mąki owsianej oraz dodatkiem płatków owsianych. Mąka owsiana powstaje z grubo zmielonych płatków owsianych i charakteryzuje się jasnym, kremowym kolorem oraz oryginalnym orzechowym posmakiem. W związku z tym sam chleb również posiada takie same walory smakowe i wizualne. Chleb owsiany jest pyszny, nie kruszy się, łatwo się kroi i dość długo utrzymuje świeżość.

To, co wyróżnia ten rodzaj chleba na tle innych wypieków to wilgotna, ale zarazem puszysta konsystencja. Co więcej, chleb owsiany upieczemy bez dodatku zakwasu, jest bezglutenowy oraz zawiera dużo błonnika oraz cenne witaminy i minerały. Dla urozmaicenia walorów smakowych i odżywczych można do niego dodać np. siemię lniane, nasiona czarnuszki, pestki dyni czy słonecznika. Przygotowanie chleba owsianego nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne – możemy go upiec w zaciszu kuchni polskiej.

Z chleba owsianego można skomponować pyszne kanapki idealne na śniadanie lub kolację. Kromki tego niezwykłego chleba mogą być serwowane z ulubionym domowym dżemem czy masłem orzechowym. Znakomicie smakuje także w wersji wytrawnej z pasztetem, hummusem czy samodzielnie przyrządzoną pastą np. z jajek czy tuńczyka. Świetnie sprawdzi się także w zestawieniu z masłem i ulubionymi dodatkami, takimi jak plasterek szynki, ser żółty czy świeże warzywa.

Opracowanie własne na podstawie: https://www.rhiansrecipes.com/oat-bread/

Właściwości chleba owsianego

Chleb owsiany powstanie na bazie mąki owsianej, która nadal nie jest doceniana przez konsumentów. Również sam owies nie cieszy się wielką popularnością – nie jest wykorzystywany tak często jak wszechobecna pszenica, nie jest nawet w połowie wykorzystywany tak często jak żyto. A szkoda, ponieważ zboże to posiada całą gamę cennych substancji odżywczych. W związku z tym, że chleb owsiany wypiekany jest na bazie owsa (oraz najczęściej z dodatkiem płatków owsianych), posiada wszelkie wartości odżywcze zawarte w tym zbożu.

Owies obniża poziom złego cholesterolu, stabilizuje poziom glukozy we krwi, ale także wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Działa moczopędnie oraz uspokajająco. Dzięki temu, że zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, reguluje pracę jelit, układu pokarmowego (pomaga zwalczyć zaparcia) i podkręca metabolizm. Zawartość witaminy E spowalnia procesy starzenia się oraz zapobiega bezpłodności. W owsie ukrywają się także witaminy z grupy B, które odpowiedzialne są głównie za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego: łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój i podkręcają sprawność intelektualną. To także doskonałe źródło soli mineralnych, saponin, peptydów, flawonoidów i lecytyny. Co ważne, owies to także cenne źródło kwasu foliowego, dlatego jedzenie owsianych wyrobów zaleca się kobietom w ciąży, ponieważ substancja ta zapobiega wadom cewy nerwowej u rozwijającego się płodu. Spożywanie owsianych produktów sprawia, że łatwiej radzimy sobie ze stresem, majmy więcej energii, a także zachowujemy równowagę emocjonalną. Produkty przygotowane na bazie owsa pomagają także w walce z reumatyzmem i chorobami nerek.

W owsie znajdziemy również takie cenne pierwiastki jak selen, mangan, miedź i magnez. Selen, chociaż w przyrodzie występuje w mikroskopijnych ilościach jest szalenie istotny, ponieważ odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, wpływa na zwiększenie odporności organizmu, a także przyczynia się do obniżania ryzyka wystąpienia niektórych form nowotworów. Mangan niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, dba także za mocne kości oraz wpływa na poziom libido i sprawność seksualną. Miedź chroni organizm przed osteoporozą, zwiększa odporność, wpływa na prawidłową pracę mózgu, a nawet hamuje rozwój bakterii. Natomiast magnez usprawnia pracę szarych komórek i pomaga zapobiegać chorobom serca, łagodzi stres i działa uspokajająco, stabilizuje pracę układu nerwowego oraz poprawia pamięć, koncentrację i myślenie.

Wypiekany jest na bazie owsa oraz najczęściej z dodatkiem płatków owsianych, posiada wszelkie wartości odżywcze zawarte w tym zbożu, fot. shutterstock

Chleb owsiany w kuchni

Przepis na domowy chleb owsiany na drożdżach

Składniki:

Przygotowanie:
Białko ubijamy na sztywną pianę. Do rondelka wsypujemy płatki owsiane, zalewamy mlekiem i gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu. Powstałą owsiankę studzimy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtka jajek, owsiankę, drożdże i sól. Wlewamy letnią wodę i miksujemy przez 2-3 minuty. Dodajemy białka i miksujemy jeszcze przez chwilę. Powstałe ciasto powinno być plastyczne. Formę keksówkę wykładamy pergaminem i przekładamy do niej plastyczna masę. Na wierzchu posypujemy otrębami owsianymi, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 15 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z foremki i studzimy.


Przepis na wegański bezglutenowy chleb owsiany

Składniki:

Przygotowanie:
Wszystkie rodzaje mąk oraz drożdże wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy sól, wlewamy letnią wodę i ponownie mieszamy (lub miksujemy mikserem) do uzyskania jednolitej masy. Powstałe ciasto przekładamy do foremki keksówki, przykrywamy czysta ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pieczemy przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza. Upieczony chleb wyjmujemy z foremki i studzimy.

Przepis na kanapki z jajkiem, mango i truskawkami

Składniki:

Przygotowanie:
Obieramy mango i jajka, kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Dodajemy chutney, jogurt naturalny i mieszamy. Jeśli nie mamy chutney, możemy zmiksować drugą część mango i wymieszać z 1 łyżeczką musztardy. Powstała pasę smarujemy na kromkach chleba owsianego. Posypujemy nasionami czarnuszki i układamy na nie pokrojone świeże truskawki. Do dekoracji możemy użyć odrobinę rukwi wodnej lub zielonych kiełków.

Z chleba owsianego można skomponować pyszne kanapki idealne na śniadanie lub kolację, fot. shutterstok

Czy warto jeść chleb owsiany?

W sklepach i piekarniach dostępna jest cała masa chlebów, ale warto zwracać uwagę na jakość wypieków. Niektóre z nich zawierają sztuczne substancje i ulepszacze. Najlepsze pieczywo powstaje w domowej kuchni polskiej, z naturalnych i świeżych składników. Chleb owsiany zalicza się do jednych z najzdrowszych wypieków, ponieważ jest bezglutenowy, zawiera dużo błonnika i cenne substancje odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo jest banalnie łatwy i szybki w przygotowaniu. Chleb owsiany to świetny zamiennik pieczywa dla osób będących na diecie bezglutenowej. Warto przestawić się na spożywanie chleba owsianego, a szybko zobaczymy pozytywne skutki rzutujące na nasze zdrowie.

Ekologia.pl (Klaudia Kwiatkowska)
Bibliografia
  1. https://www.rhiansrecipes.com/oat-bread/; 2020-05-20;
  2. https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/oat-bread; 2020-05-20;
  3. https://www.thespruceeats.com/homemade-oatmeal-bread-1446688; 2020-05-20;
  4. https://www.runningtothekitchen.com/easy-homemade-oat-bread/; 2020-05-20;
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/270680#benefits; 2020-05-20;
4.7/5 - (9 votes)
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Mam pytanie, czy możliwe jest upieczenie tego chleba bez drożdży? Czy można użyć proszku do pieczenia lub sody?Dziękuję