Pieprz cytrynowy przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie pieprzu cytrynowego

Pieprz czarny. unsplash-logoSonja Punz Pieprz czarny. unsplash-logoSonja Punz

Pieprz cytrynowy nie jest wbrew pozorom nietypową odmianą pieprzu o cytrusowym posmaku. Popularna przyprawa w najbardziej podstawowej formie jest po prostu mieszanką czarnego pieprzu mielonego razem z wysuszoną skórką cytrynową. W zależności od przepisu pieprz cytrynowy może jednak również zawierać również ziarna musztardy, nasiona selera, czosnek czy płatki ostrej papryczki chili.


Nikt nie wie, gdzie dokładnie zrodził się pomysł na połączenie pieprzu z cytryną w jednej przyprawowej mieszance – ostrej, orzeźwiające, stymulującej. Niektórzy sugerują, że ponieważ i czarny pieprz, i cytryny pochodzą z Indii, kraju, gdzie mieszanie przypraw jest elementem tradycji i sztuką przekazywaną z pokolenia na pokolenie, to prawdopodobnie właśnie gdzieś nad Gangesem leżą początki pieprzu cytrynowego.

Dziś atrakcyjność czarno-żółtej mieszanki doceniana jest na całym świecie, a w Stanach Zjednoczonych, zwłaszcza w Atlancie, pieprz cytrynowy urósł wręcz do rangi specjału, który wykorzystuje się jako marynatę do kurczaka. Amerykanie uwielbiają przy tym tzw. „mokrą” wersję cytrynowego pieprzu, czyli zalewę sporządzoną dodatkowo z oleju, masła i sosu Buffalo. Zdaniem wielu udka i skrzydełka pieczone lub smażone z dodatkiem takiej marynaty nie mają sobie równych!

Pieprzy cytrynowy jest przede wszystkim polecany jako przyprawa do drobiu i rybmięs z natury delikatnych i dobrze łączących się ze świeżą, cytrusową nutą. Ale nie warto ograniczać się w pomysłowości na kuchenne kreacje. Wielu szefów kuchni poleca wykorzystanie pieprzu cytrynowego w dressingach do zielonej sałaty, sosach i zupach. Doskonale sprawdza się on również w daniach na bazie makaronu i ryżu oraz jako przyprawa do owoców morza. Bardzo dobrym pomysłem jest również połączenie szczypty cytrynowego pieprzu z miękkim masłem, które po dokładnym wymieszaniu można stosować do chleba, grillowanego mięsa oraz warzyw. Co ciekawe, ta aromatyczna kombinacja nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale także ma znaczące korzyści zdrowotne.


Skóra z cytryny jest składnikiem przyprawy znanej jako pieprz cytrynowy; źródło: pixabay.comunsplash-logoNathan Lemon
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy