Pieprz cytrynowy przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie pieprzu cytrynowego

Pieprz cytrynowy nie jest wbrew pozorom nietypową odmianą pieprzu o cytrusowym posmaku. Popularna przyprawa w najbardziej podstawowej formie jest po prostu mieszanką czarnego pieprzu mielonego razem z wysuszoną skórką cytrynową. W zależności od przepisu pieprz cytrynowy może jednak również zawierać również ziarna musztardy, nasiona selera, czosnek czy płatki ostrej papryczki chili.



  1. Korzyści zdrowotne cytrynowego pieprzu
  2. Jak można samemu przygotować pieprz cytrynowy?
  3. Przepisy z wykorzystaniem pieprzu cytrynowego


Nikt nie wie, gdzie dokładnie zrodził się pomysł na połączenie pieprzu z cytryną w jednej przyprawowej mieszance – ostrej, orzeźwiające, stymulującej. Niektórzy sugerują, że ponieważ i czarny pieprz, i cytryny pochodzą z Indii, kraju, gdzie mieszanie przypraw jest elementem tradycji i sztuką przekazywaną z pokolenia na pokolenie, to prawdopodobnie właśnie gdzieś nad Gangesem leżą początki pieprzu cytrynowego.

Dziś atrakcyjność czarno-żółtej mieszanki doceniana jest na całym świecie, a w Stanach Zjednoczonych, zwłaszcza w Atlancie, pieprz cytrynowy urósł wręcz do rangi specjału, który wykorzystuje się jako marynatę do kurczaka. Amerykanie uwielbiają przy tym tzw. „mokrą” wersję cytrynowego pieprzu, czyli zalewę sporządzoną dodatkowo z oleju, masła i sosu Buffalo. Zdaniem wielu udka i skrzydełka pieczone lub smażone z dodatkiem takiej marynaty nie mają sobie równych!

Pieprzy cytrynowy jest przede wszystkim polecany jako przyprawa do drobiu i ryb – mięs z natury delikatnych i dobrze łączących się ze świeżą, cytrusową nutą. Ale nie warto ograniczać się w pomysłowości na kuchenne kreacje. Wielu szefów kuchni poleca wykorzystanie pieprzu cytrynowego w dressingach do zielonej sałaty, sosach i zupach. Doskonale sprawdza się on również w daniach na bazie makaronu i ryżu oraz jako przyprawa do owoców morza. Bardzo dobrym pomysłem jest również połączenie szczypty cytrynowego pieprzu z miękkim masłem, które po dokładnym wymieszaniu można stosować do chleba, grillowanego mięsa oraz warzyw. Co ciekawe, ta aromatyczna kombinacja nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale także ma znaczące korzyści zdrowotne.
Skóra z cytryny jest składnikiem przyprawy znanej jako pieprz cytrynowy; źródło: pixabay.comunsplash-logoNathan Lemon
Mieszanka pieprz cytrynowy. Źródło: pixabay.com

Korzyści zdrowotne cytrynowego pieprzu

Walory cytrynowego pieprzu wynikają oczywiście ze skumulowania mocy dwóch głównych składników. Sama skórka cytrynowa jest cennym źródłem witaminy C, potasu i wapnia, chociaż oczywiście w ilościach stosowanych do doprawiania dań nie ma to znaczącego wpływu na zdrowie. Ale regularne używanie pieprzu cytrynowego może już być cennym zastrzykiem antyoksydantów dla organizmu.

Czarny pieprz z kolei słynie ze zdolności przyspieszania przemiany materii, regulowania poziomu cukru we krwi i poprawiania krążenia w organizmie.

Razem pieprz i skórka cytrynowa uważane są za wielkiego sprzymierzeńca w walce z otyłością. Szybszy metabolizm pozwala bowiem szybciej spalać tłuszcz, zapobiegając jego odkładaniu i zwiększając wykorzystanie już zgromadzonych zapasów. Jako taki pieprz cytrynowy jest cennym składnikiem diet, a niektórzy polecają wręcz picie codziennie rano szklanki letniej wody z cytrynowym pieprzem na pobudzenie metabolizmu!

Oprócz odchudzających właściwości pieprz cytrynowy wspiera także proces oczyszczania się organizm z toksyn gromadzonych przez wątrobę. Regularnie spożywając pieprz cytrynowy, choćby w formie wspomnianego porannego napoju, wspomagamy wydzielanie kwasu moczowego z tkanek ciała oraz pobudzamy wątrobę do pracy. Poniekąd jest to również znaczące wsparcie dla procesu trawienia – zwłaszcza ciężkich, tłustych dań. Uważa się też, że pieprz cytrynowy może wspomagać reakcje obronne organizmu, tak za sprawą antyoksydantów w nim obecnych, jak i stymulującego działania na układ krążenia. Bo lepszy przepływ krwi oznacza łatwiejszą walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi i przyspieszone gojenie. Zarówno pieprz czarny, jak i skórka cytrynowa mają również właściwości przeciwgrzybiczne.

Wreszcie, pieprz cytrynowy skutecznie neutralizuje pH organizmu, redukując poziom zakwaszenia wynikający zwykle z nieprawidłowej diety. Jako bardzo wyraźna w smaku przyprawa jest również sposobem na ograniczenie spożycia soli kuchennej, co z kolei w znaczący sposób wpływa na obniżenie nadciśnienia, a w konsekwencji zmniejszenie ryzyka chorób serca.

Kupny pieprzy cytrynowy nie tylko zasadniczo różni się od producenta do producenta, ale może w swoim składzie zawierać substancje niepożądane. Oprócz wspomnianych już, całkiem niewinnych dodatków smakowych takich jak chili, suszony czosnek czy cebula lub nasiona selera, na liście składników można znaleźć także sól, kwasek cytrynowy, cukier, skrobię kukurydzianą, barwniki czy stearynian wapnia. Dlatego, najwięksi miłośnicy pieprzu cytrynowego przygotowują go we własnej kuchni, co daje możliwość znalezienia własnej, idealnej proporcji między ostrością a kwasowością.
Diagram przedstawiający zalety zdrowotne pieprzu cytrynowego; opracowanie własne
Zmielony pieprz. By Bryanwake at English Wikipedia (Transferred from en.wikipedia to Commons.) [Public domain], via Wikimedia Commons

Jak można samemu przygotować pieprz cytrynowy?

Sporządzenie własnego pieprzu cytrynowego nie powinno sprawić trudności nawet początkującym kucharzom. Wszystko, czego będziemy potrzebować to 4 cytryny oraz 1/3 szklanki kruszonego pieprzu. Choć oryginalny przepis obejmuje pieprz czarny, w praktyce okazuje się, że jeszcze ciekawsze efekty smakowe można otrzymać, wykorzystując mieszanki kolorowych ziaren pieprzu. Jeśli posiadamy całe ziarna pieprzu, należy najpierw zmiksować je lekko w młynku do przypraw.

Cytryny należy oczywiście sparzyć wrzątkiem i osuszyć, a następnie otrzeć na tarce, tak aby pozbawić owoce całej „żółtości”. Otrzymaną skórkę łączymy z pieprzem, a następnie całość wykładamy na papier do pieczenia i rozprowadzamy jak najcieńszą warstwą na papierze do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 80-100 stopni C i suszymy około godziny. Ten proces pozwala pozbyć się wilgoci i utrwalić smak cytryny.

Gotowa mieszanka powinna być całkiem sucha w dotyku, więc podczas pieczenia warto ją od czasu do czasu przemieszać. Po przestygnięciu przekładamy pieprz do młynka i mielimy na preferowany stopień rozdrobienia. Niektórzy lubią konsystencję piasku, inni preferują grubsze kawałki, które potem osadzają się na mięsie w formie skórki.

Tak przygotowaną przyprawę przetrzymujemy w szczelnie zamykanym słoiku przez okres nawet kilku miesięcy.

Przepisy z wykorzystaniem pieprzu cytrynowego

Każdy, kto rozpoczyna przygodę z pieprzem cytrynowym powinien rozpocząć od światowego hitu, czyli kurczaka z nutą ostro-kwaśną.

Kurczak w skórce z pieprzu cytrynowego

Składniki:
  • ok. 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki suszonej papryki
  • 4 łyżki masła
  • sól

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Umyte i osuszone piersi z kurczaka solimy i polewamy sokiem cytrynowym. Następnie równomiernie posypujemy pozostałymi przyprawami i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu każdego filetu kładziemy spory kawałek masła. Pieczemy bez przykrycia ok. 30 minut. Tak samo można piec różne rodzaje ryb – od dorsza po łososia, dostosowując czas pieczenia do grubości filetów i kruchości mięsa.
Kurczak z pieprzem cytrynowym. Źródło: Pixabay.com
Spaghetti z cytrynowym pieprzem

Składniki:
  • 500 g spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sól

Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, a następnie odcedzamy. W misce łączymy sok z cytryny, olej, bazylię, pieprz i sól i energicznie mieszamy. Wlewamy całość do makaronu i mieszamy. Podajemy natychmiast.

Dressing sałatkowy z cytrynowym pieprzem

Składniki:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • ¾ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • sól do smaku

Przygotowanie:
Sok i przyprawy łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Następnie cienką strużką dolewamy olej cały czas ubijając trzepaczką. Taki dressing można śmiało wykorzystać nie tylko do zielonej sałaty, ale także surowych warzyw pokrojonych na talerzu oraz sałatek makaronowych czy na bazie kuskusu. Może być on także smaczną zalewką do gotowanych ziemniaków czy pieczonych buraczków. Ciekawy smak pieprzu cytrynowego pasuje bowiem tak do dań polskich, jak i egzotycznych, a co najważniejsze jest lubiany nawet przez grymaszące dzieci!
Agata Pavlinec

Bibliografia

1. https://www.stylecraze.com/articles/health-benefits-of-lemon-pepper/#gref
2. https://www.spiceography.com/lemon-pepper/
3. http://www.simplyscratch.com/2010/11/homemade-lemon-pepper-seasoning.html

Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy