Chlorella – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie chlorelli
O chlorelli wielu z nas usłyszało zapewne w szkole na jednej z pierwszych lekcji biologii. Budowa komórki tej algi stanowi bowiem podstawy nauki o życiu. Prostota funkcjonowania tego organizmu nie idzie jednak w parze z jego składem chemicznym. Chlorella to obecnie jeden z najlepszych suplementów na świecie, na którego punkcie oszaleli nawet wybredni Japończycy. Ta mikroalga posiada niesamowite właściwości oczyszczające, antybakteryjne, odżywcze i podnoszące odporność. Regularne spożywanie naturalnych suplementów z chlorellą doskonale odtruwa organizm, pomaga schudnąć, przyspiesza gojenie ran, chroni przed rakiem, chorobami stawów i powstrzymuje wiele infekcji!
- Maxi zbiory mikroalgi
- Chlorella to zielona rówieśniczka błękitnej planety
- Chlorella lepsza niż nabiał i mięso
- Chlorella jako oczyszczacz idealny
- Naturalne wzmocnienie odporności i ochrona przed rakiem
- Chlorella i układ pokarmowy pod ochroną
- Chlorella źródłem cennego białka
- Chlorella jest suplementem dla wegan, wegetarian i kobiet w ciąży
- Chlorella to naturalny lek na fibromialgię
- Chlorella jako składnik kuchni przyszłości
Chlorella (Chlorella) to glon z gromady zielenic, reprezentujący klasę Trebouxiophyceae. Jej nazwa pochodzi z łaciny i oznacza świeżą, drobną zieleń. Ten ciemnozielony, jednokomórkowy organizm widzialny jest jedynie przez mikroskop. Rozwija się zarówno w słodkiej, jak i słonej wodzie. Niepozorna alga ma wielkość jedynie od 2 do 12 mikronów, a kryje w sobie ponad 70 ważnych dla zdrowia człowieka substancji! Mimo że powszechnie zalicza się ją do eukariotów (organizmów żywych posiadających jądra komórkowe), z biologicznej perspektywy jest to mikroalga, będąca jednocześnie rośliną z jądrem komórkowym. Składa się głównie z jądra i dużych ilości chlorofilu, któremu zawdzięcza nazwę, kolor i właściwości. Liczne badania naukowe przeprowadzone na tym organizmie sprawiają, że obecnie jest on bardzo dobrze opisanym produktem zielonym. Zgodnie ze specjalistycznymi publikacjami, glon ten zawiera największą w przyrodzie zawartość czystego chlorofilu (do 5%), a jego niezwykły skład chemiczny sprawia, że ta superżywność jest cennym elementem wielu naturoterapii.
Maxi zbiory mikroalgi
Chlorella na świecie występuje nie tylko dziko, lecz także w warunkach hodowlanych. Najpowszechniejsze w uprawie gatunki to Chlorella vulgaris i Chlorella pyrenoidosa. W wyniku rosnącej popularności suplementów diety produkowanych na bazie tej mikroalgi, szacuje się, że roczna produkcja biomasy Chlorella może przekraczać nawet 2000 ton w ponad 70 krajach na całej kuli ziemskiej! Glony te uprawia się na kilka sposobów – każdy z nich uwzględnia zdolność tych organizmów do przekierowywania ścieżek metabolicznych na fotoautotrofię lub heterotrofię, w zależności do zastanych warunków. Jedna z metod polega na hodowaniu chlorelli w otwartym stawie z wykorzystaniem naturalnego światła słonecznego. Inna z kolei – zakładająca plony na masową skalę – włącza do procesu specjalistyczny fotobioreaktor rurowy. Największy sprzęt tego typu mają Niemcy (pojemność 700 m3).
Chlorella to zielona rówieśniczka błękitnej planety
Chlorella ma tyle samo lat co Ziemia, jednak została odkryta dopiero w XIX wieku, kiedy to wynaleziono mikroskop. Swoją nazwę organizm ten zawdzięcza holenderskiemu mikrobiologowi Dr. Beijerinckowi. W czasie I wojny światowej mikroalga ta zaczęła być produkowana w Niemczech na masową skalę jako źródło łatwo dostępnego białka. W latach 20. Japończykom udało się wyhodować czystą chlorellę, a po II wojnie światowej, wraz z naukowcami ze Stanów Zjednoczonych i Niemiec, dokładnie zbadano właściwości tych organizmów. Leczniczy potencjał chlorelli został ostatecznie udokumentowany. Ujawniono m.in. informacje o tzw. czynniku wzrostu chlorelli (CGF), który przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek. W tym samym czasie mikroalgą zaczęła się interesować NASA, rozważając włączenie jej do jadłospisu kosmonautów. W latach 70. chlorella przebojem zdobyła japoński rynek suplementów. Euforię konsumentów powstrzymało jednak pojawienie się skutków ubocznych stosowania tego nutraceutyku. U niektórych pacjentów stwierdzono bowiem zmiany skórne (bąble) pojawiające się po ekspozycji na słońce. Obecne opracowane są już suplementy nowej generacji, które nie powodują żadnych niepożądanych objawów. Co więcej, niedawno odkryto antynowotworowe właściwości tego glonu, co sprawia, że chlorella znowu wróciła do łask, a jej popularność rośnie.
Chlorella lepsza niż nabiał i mięso
Chlorella należy do najczęściej kupowanych naturalnych preparatów wspomagających oczyszczanie organizmu. 3 gramowa porcja tego suplementu to jedynie 13 kalorii. Alga ta stanowi bogactwo białka roślinnego (w tym 8 aminokwasów niezbędnych), witamin i związków mineralnych.
Znajdziemy w niej aminokwasy, kwasy nukleinowe, białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, cukry,
witaminy – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6, B9 i B12), witamina C, E i K, a także sole mineralne – cynk, fosfor, jod, magnez, mangan, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Co ciekawe, niepozorna chlorella zawiera więcej witaminy B12 niż najlepszej jakości pieczeń wołowa i 11 razy więcej wapnia niż mleko krowie! Ten jednokomórkowy organizm słynie też z imponującej zawartości chlorofilu (przewyższa ona aż 50 razy lucernę, która do niedawna była uznawana za najbogatsze źródło tego barwnika), który poprawia morfologię i stan skóry człowieka. Chlorella jest zalecana przez naturoterapeutów jako środek odtruwający i pomagający wyprowadzić z organizmu metale ciężkie. Suplement ten przepisuje się najczęściej pacjentom z obniżoną odpornością, ciężko gojącymi się ranami, zmianami skórnymi, cierpiącym na zapalenie trzustki, cukrzycę, zatrucia, nadciśnienie, choroby serca, alergie, zapalenie stawów i choroby związane z drożdżami Candida.
Chlorella jako oczyszczacz idealny
Chlorella jest znana jako doskonale oczyszczający pokarm dzięki specyficznej budowie ściany komórkowej i unikalnej zawartości samej komórki. Alga ta, po spożyciu, przyciąga i wiąże toksyny, takie jak metale ciężkie, azotany czy pestycydy, zapobiegając przeniknięciu ich w głąb organizmu. Z kolei wysoka zawartość chlorofilu, beta-karotenu i cynku w chlorelli sprawia, że wzrasta nasza odporność na szkodliwe działanie toksycznych substancji i pasożytów, a nasze ogólne samopoczucie ulega poprawie.
Naturalne wzmocnienie odporności i ochrona przed rakiem
Chlorella, dzięki dużej zawartości chlorofilu i naturalnego beta-karotenu, stymuluje produkcję interferonu, który pobudza komórki obronne – limfocyty T i makrofagi. Dzięki temu zdolność naszego organizmu do zwalczania bakterii, wirusów, obcych białek i toksyn wzrasta. Naukowo udowodniono, że włączenie tej mikroalgi do diety zwiększa siły obronne naszego organizmu i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.
Chlorella i układ pokarmowy pod ochroną
Chlorofil zawarty w chlorelli, poza wspieraniem układu immunologicznego i przyspieszaniem gojenia się ran, działa łagodząco przy chorobach układu trawiennego, takich jak stan zapalny czy zwiększona przepuszczalność jelit. Co więcej, barwnik ten posiada właściwości antybakteryjne, które nie tylko wyrównują florę bakteryjną w jelitach, lecz także eliminują brzydkie zapachy z ust.
Na rynku są dostępne m.in. odświeżacze oddechu z chlorofilem, będące świetną alternatywą dla gum do żucia. Dodatkowo, chlorella zawiera w swoim składzie czynnik wzrostu chlorelli, stanowiący wyjątkową substancję złożoną z kwasów nukleinowych, szeregu witamin, aminokwasów, cukrów, kompleksu protein, enzymów i glykoprotein. Dzięki CGF organizm ten nie tylko potrafi dzielić się z zawrotną prędkością, lecz także przyspiesza namnażanie się bakterii acidofilnych w naszym jelicie, które wpływają na harmonijne trawienie.
Chlorella źródłem cennego białka
Dzięki niespotykanie dużej zawartości białka (58 g / 100 g), większej niż w produktach mięsnych, chlorella jest cennym źródłem tego składnika dla wegan i wegetarian. Co więcej, białko, którego dostarcza nam ta mikroalga, jest pełnowartościowe, czyli zawiera aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach. Również mięsożercy powinni uzupełniać swoją dietę o chlorellę, aby zapewnić sobie dostęp do dobrze przyswajalnego białka wysokiej jakości.
Chlorella jest suplementem dla wegan, wegetarian i kobiet w ciąży
Chlorella powinna stać się stałym składnikiem jadłospisu u osób niejedzących produktów mięsnych również dlatego, że jest doskonałym źródłem naturalnej witaminy B12. Związek ten, wraz z obecnym w aldze żelazem, zapobiega anemii. Również kobiety w ciąży powinny zadbać o suplementację chlorellą, gdyż roślina ta nie tylko poprawia ukrwienie, lecz także zapobiega nadciśnieniu indukowanemu ciążą, czego dowodzą badania przeprowadzone przez Japończyków. Eksperyment wykazał, że przyszłe matki, przyjmujące odpowiednie dawki chlorelli znacznie rzadziej skarżyły się na anemię, białkomocz i obrzęki. Co więcej, glony te mają w swoim składzie glikoproteiny, które działają przeciwzapalnie, antybiotycznie, a także obniżają poziom cholesterolu.
Chlorella to naturalny lek na fibromialgię
Badania przeprowadzone przez naukowców z Virginia Commonwealth University (USA) wykazały, że regularne spożywanie chlorelli łagodzi objawy fibromialgii. Choroba ta objawia się uporczywymi bólami mięśni i stawów. Pacjenci, którzy przez 2 miesiące przyjmowali suplementy z tą mikroalgą w postaci tabletek i płynu odnotowali średnio zmniejszenie natężenia bólu o 22%.
Chlorella jako składnik kuchni przyszłości
Urozmaicona i zrównoważona dieta oparta na bogatych w składniki odżywcze pokarmach to podstawa dobrego samopoczucia i zgrabnej sylwetki. Aby jednak dostarczać sobie kompletu substancji potrzebnych do właściwego funkcjonowania, musimy sięgać po naturalne suplementy. Chlorella jest jednym z najlepszych dostępnych na rynku nutraceutyków. Robi oszałamiającą karierę w Azji, zwłaszcza w Japonii, gdzie ponad 7 milionów ludzi spożywa każdego dnia tę niezwykłą mikroalgę. Używa się jej – podobnie jak przyprawy – w niewielkich ilościach, lecz regularnie. W krajach orientu możemy spotkać makarony, ciastka i miody z dodatkiem tego glonu, zaś w Stanach Zjednoczonych modne stały się biodrinki na bazie chlorelli. W Polsce potrawy z dodatkiem tej algi stopniowo zyskują uznanie. Zazwyczaj stosujemy chlorellę w postaci sproszkowanej – dodaje się ją do jogurtów, koktajli, kefirów i soków. Zalecana dzienna dawka tego suplementu wynosi 3 g. Jedną z ciekawszych propozycji podania tej algi jest chlorellowy dressing do sałatek, który świetnie wzbogaci wiele lekkich mieszanek warzywnych.
Składniki:
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki stołowe oleju z pestek dyni
- 3 łyżki stołowe soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku (zgniecione)
- sól himalajska
- pieprz
- 2 g sproszkowanej chlorelli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, a następnie odstawiamy na ok. 30 minut do zmacerowania. Dressing najlepiej podawać do sałatek z awokado, ogórkiem i pomidorem.
Smacznego!
- Algorigin; "The History of Chlorella"; https://www.algorigin.com/en/algae/chlorella/chlorella-history/; 2019-06-05;
- John P. Cunha; "Chlorella"; https://www.rxlist.com/consumer_chlorella_green_algae/drugs-condition.htm; 2019-06-05;
- Merchant RE, Andre CA; "A review of recent clinical trials of the nutritional supplement Chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis"; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11347287; 2019-06-05;
- Sachiro Umemoto, Takeshi Otsuki; "Chlorella-derived multicomponent supplementation increases aerobic endurance capacity in young individuals"; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4186384/; 2019-06-05;
- Joana Silva, ... Susana Bernardino; "Chlorella"; Nonvitamin and Nonmineral Nutritional Supplements, 2019;