Kapusta włoska warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty włoskiej

Kapusta włoska; źródło: pixabay.com Kapusta włoska; źródło: pixabay.com

Nazywana królową kapust, jest międzynarodowym kulinarnym hitem, którego historia liczy sobie wszak nie wiele więcej niż 500 lat. Kapusta włoska prawdopodobnie narodziła się na granicy dzisiejszej Italii, Francji i Szwajcarii, w alpejskim regionie Savoy, od którego pochodzi zresztą anglojęzyczna nazwa „Savoy cabbage”. W przeciwieństwie do swojej pospolitej, białej kuzynki, kapusta włoska odznacza się ciekawą strukturą liści i pięknym szmaragdowym kolorem.


Do rodzinnych kapustowanych należy prawie 40 gatunków warzyw, z których najstarsze towarzyszą ludzkości już od tysięcy lat. Ze źródeł historycznych wiemy, że Chińczycy konsumowali z lubością zielone główki już 4 tysiące lat p.n.e.! Pierwsze wzmianki o kapuście włoskiej pochodzą jednak dopiero z XVI wieku, do sąsiednich Niemiec dotarła ona natomiast dopiero w XVIII w.
Łacińska nazwa szlachetnego głąba brzmi Brassica oleracea var. sabauda. Cechami charakterystycznymi z botanicznego punktu widzenia są silnie pofałdowane liście o ciemnozielonej barwie i nieregularnych brzegach, które tworzą wyraźnie luźniejszą strukturę niż kapusta biała i łatwiej się je oddziela od głąba.

Mimo śródziemnomorskiego pochodzenia kapustę włoską z powodzeniem uprawia się nawet na północy Europy, Ameryki i Azji. Grube i sztywne liście zewnętrzne chronią głąb kapusty nawet przed wysokimi mrozami, a latem także przed upałem i wiatrem. Trudno się więc dziwić, że kapustę włoską można kupić w ciągu całego roku - zimą osiąga ona wręcz szczytową formę. Niestety, choć mniej kapryśna i zdrowsza, w polskim rolnictwie jest zaledwie marginesem dla szerokiej skali uprawy kapusty białej.

Uprawa kapusty włoskiej


Kapusta włoska to roślina dwuletnia, a więc na zbiory trzeba poczekać do kolejnego sezonu. Nasiona wysiewa się w warunkach szklarniowych, a dopiero sadzonki przenosi w maju na zagon/pole. W pierwszym roku doczekać się można jedynie pąku szczytowego, a dopiero w kolejnym upragnionej główki. Istnieją przy tym różne odmiany kapusty – wczesne zbiera się już w sierpniu, późne zaś zimą.


Liście kapusty włoskiej, By Robek [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5 ], from Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy